Porcja karpia pieczonego w piekarniku to 147 kcal Pierogi z kapustą i grzybami Im cieńsze ciasto, tym lepiej - pierogi są mniej "zapychające" i kaloryczne. Możemy zrobić ciasto tylko z mąki razowej/pełnoziarnistej, ale możemy też wymieszać ją z jasną mąką. Dzięki temu osiągniemy kompromis - pierogi nie będą zbyt ciężkostrawne, ale i nie będą bezwartościowe. Pierogów najlepiej nie odsmażać - zamiast tego(...)nabrać i zawsze wybierajcie KISZONĄ. Krokiety Ciężkie, smażone w panierce, kaloryczne (1 szt. to ok 308 kcal). Jeśli zależy nam na zdrowszej wersji, możemy do smażenia naleśników użyć samej mąki razowej lub mieszanki jasnej z razową, a do panierowania krokietów np. zmielonych orzechów czy otrębów owsianych. Krokiety nie muszą być smażone, możemy je równie dobrze zapiec w piekarniku. Sałatka warzywna
Powiedz dietom niewarte! Wszystkie przepisy na serniki z mego bloga znajdziecie TU. Jeżeli nie lubicie serników, ale lubicie mak, to polecam pyszne ciasto Piegusek (przepis Tu ) Seromak - przepis: Składniki: Spód: szklanka mąki 100 g masła 1 żółtko 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika Masa makowa: 500 g maku 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki ulubionych orzechów 1/2 pestek słonecznika(...)masła 2 łyżki miodu 2 jaja 3 łyżki mąki pszennej Masa serowa: 750 g trzykrotnie zmielonego twarogu 1/2 szklanki cukru 5 jajek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie: Masa makowa: Przygotowanie zawsze zaczynamy od zrobienia masy makowej. Mak zalewamy wrzątkiem, aby był całkowicie pokryty i odstawiam na 2 godz, aby napęczniał
Kuchnia Łukaszatradycją. Nie dziwne więć, że młodzowy kuch znajduje się na liście produktów tradycyjnych. Składniki: Zaczyn 35-40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki mąki Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z mlekiem. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Ciasto 550 g mąki 3/4 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki(...)cukru 2 jajka 2 żółtka 1 obrane i drobno starte jabłko (najlepiej szara reneta) 2 łyżki miękkiego masła + dodatkowo garść rodzynek (sparzonych i oszuszonych) Mąkę przesiać do misy, wymieszać z cukrem. Dodać zaczyn, jaja, żółtka i pozostałe mleko. Zacząć wyrabiać ciasto (najłatwiej mikserem z hakiem). Gdy składniki się połączą dodać jabłko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Będzie dość luźne
Pełny talerzorkiszowe bagietki Dodatek orkiszowej mąki do wypieku sprawia, że nasze bagietki stają się nie tylko skarbnicą cennych mikroelementów, ale również zmienia się wprost nie do poznania, smak chrupiącego pieczywa. Połączenie oryginalnego maślanego smaku, z surową, pierwotną prostotą orkiszu, daje efekt wprost niesamowity. Zresztą sami możecie się o tym przekonać, wystarczy tylko w chwili wolnego czasu, upiec we własnej kuchni, orkiszowe(...)bagietki. składniki na trzy sztuki długości około 40 cm 300 g mąki orkiszowej Skworcu 350 g mąki pszennej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody 1 łyżka cukru 25 g drożdży 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, szklankę mąki, zalewamy letnim mlekiem, mieszamy i odstawiamy w ciepłe
Miód i pieprzDzisiaj coś na słodko :) Ciasto z mąki kokosowej i jagód . Ciasto polecam szczególnie osobom które są na diecie bezglutenowej i mają chęć na coś słodkiego . Do ciasta użyłam mąki kokosowej oraz oleju kokosowego Olejowy Ra j . Mąka kokosowa jest bardzo zdrowa i ma niską zawartość tłuszczu nie zawiera cholesterolu i glutenu .Polecana jest(...)alergików . Zapraszam :) Składniki : 4 jajka 1 płaska szklanka mąki kokosowej Olejowy Raj 1 łyżka stewii lub ksylolitu 1 laska wanilii 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego Olejowy Raj 3,4 łyżki śmietanki 12 % 1 szklanka jagód Posypka : 1 szklanka mąki
Sama słodycz i szczypta chilistanie euforii i dzisiaj również chcą to przeżyć! Dzisiaj proponuję bardzo proste ciasto, a zarazem genialne w smaku. Połączenie awokado wraz ze słodkim mango tworzy wyborną całość, a mąka ryżowa swą delikatnością jeszcze bardziej podkreśla ten smak. U mnie w domku zniknęło w parę chwil, także miejcie się na baczności! :) Forma o średnicy 25cm. Składniki: - 200g mąki ryżowej - 150ml(...)mleka (u mnie sojowe) - 50+15g płatków migdałów (15g do ozdoby) - 3 jajka - awokado - mango - 2 łyżki ksylitolu - 1 budyń śmietankowy bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Opakowanie budyniu lub mąkę ziemniaczaną łączymy z mlekiem, tak by nie było grudek. Awokado i mango miksujemy na mus. Do dużej mąki wsypujemy przesianą mąkę, mleko
Be Fit Be Strongwłożyć jutro do koszyczka, rozmiar tych babeczek wynika z tego, że zamawiając foremki przez internet nie przeczytałam dokładnie dołączonego opisu :) przynajmniej wyglądają uroczo :) Składniki: Na babeczki: - 1/2 szklanki mąki jaglanej - 1/2 szklanki mąki kukurydzianej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka ( zwykłego lub roślinnego) - 2 łyżeczki kaszy jaglanej ( do zaczynu drożdżowego) - 70 ml oleju(...)świeżych drożdży - 1-2 łyżki kakao Na krem jaglany: - pół szklanki mąki jaglanej - 1 szklanka wody - 2- 3 łyżki miodu - 2 łyżeczki kakao Przygotowanie : Babeczki : do letniego mleka wsypać łyżkę cukru, wymieszać dodać mąkę jaglaną i pokruszone drożdże, wymieszać dokładnie i odłożyć na około 20 minut w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką ( należy uważać, żeby mleko nie było
zdrowa vege kuchniaznika bardzo szybko. Krem może być budyniowy lub można dodać adwokat lub inny gęsty likier, w zależności od smaku i możliwości. Ciasto ptysiowe, parzone: 6dkg margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka Ponadto: Około 50ml oleju 30g margaryny (do wysmarowania blaszki) 1 łyżka mąki pszennej (do wysypania) Krem: 600ml mleka ½ szklanki cukru 4 żółtka 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy(...)czubatej łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 płaskiej łyżki mąki pszennej 10dkg miękkiego masła Około 50ml adwokata W garnku zagotowujemy wodę z margaryną, gdy margaryna się rozpuści i woda zacznie wrzeć, zdejmujemy na chwile garnek z ognia, dodajemy mąkę. Wracamy z garnkiem znów na palnik i ciągle mieszamy do momentu aż ciasto zacznie odstawać od garnka. Ciasto studzimy
Smakowy Rajzapiekanek. Pozdrawiam i życzę przyjemnego eksperymentowania :) Sos grzybowy: ¾ kg grzybów (leśnych lub pieczarek) 1 łyżka słodkiej śmietany lub mleka 1 średnia cebula Sól Pieprz Natka pietruszki 1 łyżka mąki Placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 1 jajko Sól (co najmniej 1 łyżeczka) Pieprz 2 – 4 łyżki mąki Olej do smażenia Grzyby czyścimy, myjemy, koimy do garnka, solimy około(...)wolnym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 – 10 minut. Do 1/3 szklanki wody dodajemy mleko lub śmietanę i mąkę, razem mieszamy, by powstała mączna zawiesina. Gdy grzyby są już miękkie dodajemy do nich rozmieszaną mąkę i ponownie zagotujemy, ciągle miesząc. Zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno natkę
Smakowy Rajprzycisnąć dłonią do blatu i kilka razy toczyć - dzięki temu pękną cienkie błony otaczające pojedyncze pęcherzyki z sokiem. Składniki (na tartę średnicy 30 cm): na ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki 150 g zimnego masła ok. 150 g zimnej śmietanki 30 proc. szczypta soli na masę cytrynową: 50 g masła sok z 4 cytryn skórka z 2 cytryn(...)cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 250 ml wody na bezę: 4 białka 250 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Do miksera wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli i zimne masło pokrojone w plastry. Całość jak najszybciej utrzeć, by masło nie zdążyło się rozgrzać. Wlać zimną śmietankę i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść
W SMAKSkładniki: 12 łyżek mąki żytniej typ 2000, 12 łyżek letniej wody. Przygotowanie: pierwszy etap: do słoika o pojemności 500 ml wsypujemy 3 łyżki mąki, zalewamy 3 łyżkami letniej wody i mieszamy, tak żeby nie było grudek. Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (ok. 25 stopni) - najlepiej zimą koło grzejnika, a latem w nasłonecznione miejsce. Zostawiamy na 12 godziny(...)drugi etap: dosypujemy kolejne 3 łyżki mąki i zalewamy 3 łyżkami letniej wody. Mieszamy i odstawiamy na 12 godziny w ciepłe miejsce. trzeci etap: dosypujemy kolejne 3 łyżki mąki i zalewamy 3 łyżkami letniej wody. Mieszamy i odstawiamy na 12 godziny w ciepłe miejsce. czwarty etap : dosypujemy kolejne 3 łyżki mąki i zalewamy3 łyżkami letniej wody. Mieszamy i odstawiamy
Aga w kuchniskroplone kilkoma kroplami limonki do podkręcenia smaku .... seksownie ... niech każdy sam jeśli ma ochotę sobie sprawdzi i odpowie. W prostocie tkwi piękno. SKŁADNIKI : ciasto 2,5 szklanki mąki przesianej(użyłam 550) 3/4 szklanki wrzącej wody ( ilość zależy od mąki jakiej użyjemy) 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy (używam oleju rzepakowego) farsz 4 buraki średnie 1/4 kostki(...)buraków bo je wyjadam są tak słodkie .. :) - do startych buraków dodajemy fetę i sok z limonki do smaku, burak jest słodki, feta słona a cytryna podkręci smak * ciasto - przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej robimy wgłębienie i wlewamy wrzątek aby mąka się zaparzyła - ilość wody zależy od rodzaju mąki będziemy widzieć ile mąka wchłania wody - zagniatamy ciasto będzie jednolite
Basia w kuchniMak i czekolada - fantastyczne połączenie! Jeśli nie wiecie jaki deser przygotować na święta, oto moja propozycja! Nie pożałujecie :-). Deser najlepiej smakuje mocno schłodzony z dodatkiem miodu o charakterystycznym smaku. Ja swój deser podkręciłam włoskim miodem kasztanowym. Kosztowaliście kiedyś? Jeśli nie, to polecam! Zachęcę Was opisem jaki znalazłam na pewnej stronie: " ...wyraziście słodko-gorzki, ostro ziołowy, lekko(...)zwożenie do domu rozmaitych miodów. Miody są dla mnie zamkniętym w słoiczek wspomnieniem kwiecistego regionu lub kraju z którego pochodzą. Uwielbiam rozkoszować się ich smakiem po powrocie do domu! Mak z szybkowaru Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 60 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 2 - 3 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 1 szklanka suchych nasion
Szybko Szybkowarjest skomplikowany, a smak... wyjątkowy.Domowe Hot Wings jak z KFC - Składniki:ok. 1kg skrzydełek z kurczakaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkuchilli w proszku (pieprz cayenne)pieprzsól ok. szklanka mąki (lub więcej) na panierkę ciasto:2 jajkaszklanka mąki tortowejok. 150 ml mlekapół łyżeczki solichili w proszku (pieprz cayenne)pieprzolej do smażenia Domowe Hot Wings jak z KFC - Sposób przygotowania(...)przyprawami każdy kawałek mięsa. Skrzydełka umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc).Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wbijamy jajka i doprawiamy niewielka ilością chili, soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno mieć konsystencje gęstej
Słodka Stronaponad 100 lat są wypiekane w Poznaniu. Ten smakołyk w kształcie podkowy zrobiony jest z ciasta półfrancuskiego i nadziany masą składającą się z głównie białego maku, marcepanu i bakalii. Prawidłowa waga jednego rogala to ok 200-250g. W dniu Św. Marcina, który przypada 11 listopada poznaniacy zjadają podobno ... UWAGA! kilkaset ton tych pysznych rogali. Ponieważ(...)wykorzystamy do masy makowej) 1 szkl. mleka 30g świeżych drożdży szczypta soli 3 łyżki cukru 50g masła do wyrobienia ciasta + 200g miękkiego masła do wałkowania Na nadzienie: 350g białego maku 6 pokruszonych biszkoptów 130g masy marcepanowej 3/4 szkl. cukru pudru 2 białka 100g płatków migdałowych 120g daktyli 3 łyżki skórki cytrynowej i pomarańczowej (ja miałam mix, ale można użyć tylko
Walijskie PichcenieSkładniki:masa makowa: 750 g maku,4 łyżki miodu,1,5 szklanki cukru pudru,150 g orzechów włoskich,150 g rodzynek,3 szklanki mleka,1/2 olejku migdałowego,6 białek,ciasto:4 szklanki mąki,50 g drożdży,6 żółtek,1 szklanka mleka,4 łyżki cukru,2 łyżeczki oleju,125 g margaryny,szczypta soli.Przygotowanie: Masa makowa: mak opłukujemy na sitku. Następnie zalewamy(...)mlekiem i gotujemy około 15-20 minut. Przykrywamy i odstawiamy na około 3 godziny (można dłużej) tak by mak wchłonął całe mleko. Następnie przekładamy mak go gazika lub ścierki bawełnianej i wyciskamy z niego nadmiar mleka. Taki mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia. Rodzynki i orzechy sparzamy. Dodajemy do maku wraz z cukrem pudrem, miodem i olejkiem migdałowym
Aga w kuchnicebulka -sol -pieprz oraz - pesto rosso Z podanych skladnikow "wyrabiamy" farsz, przykrywamy sciereczka, wkladamy do lodowki Nastepnie bedziemy robic ciasto na pierogi - u mnie bedzie tak -maka tortowa ( badz maka typu 00 ) - maka z pszenicy durum - 1 jajko -wrzatek -olej badz oliwa z oliwek-sol Obydwie maki oraz olej i jajko mieszamy drewnianymi lyzkami w duzej misie(...)Dolewamy wrzatek i robimy "ciepla kluche " :-) Nastepnie dosypujemy maki "na oko" i ciagle mieszamy lyzka badz obydwoma lyzkami. Kiedy ciasto bedzie juz scalone wykaldamy na stolnice i wyrabiamy rekoma gladka i lsniaca kule. Dzielimy ciasto na porcje , odkrawamy tyle ile nam jest potrzebne a reszte ciasta przykrywamy sciereczka aby nie wyschlo . Wykrawamy kolka (podsypujemy stolnice maka by nam sie kolka
Z Kuchni Do Kuchnisoba nawet zabrać. Jest zwarte a całośc obłędnie smakuje. Nie ma opcji, aby nie wyszło ! Idealne na ciasto imieninowe i ciasto świąteczne. Wykonanie i składniki Ciasto miodowe: 300 g mąki 1 żółtko 150 g margaryny 1 łyżeczka sody 50 g cukru 2 łyżki miodu 1 łyżka wody Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki wody(...)Masa: 100 g cukru 1/2 l mleka 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 cukry waniliowe (lub jeden duży) 250 g masła Dodatkowo: Powidła śliwkowe Stovit- u mnie Polewa: 1/3 kostki margaryny 1 łyżka wody 1 kopiasta łyżka kakao 4 łyżki cukru Dodatkowo -wiórka kokosowe od Skworcu do posypania całości Najpierw zajmujemy się miodowymi blatami . Uruchomiłam
Z Kuchni Do Kuchniszarlotki , gdyż jest ono lekkie i kruche, idealne do placków z owocami. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm. Placek ze śliwkami i polewą cynamonową Składniki: ciasto kruche 130g mąki pszennej 65g masła 40g cukru pudru 1 żółtko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia ciasta 250g śliwek polewa cynamonowa 125ml śmietanki 12% (w kartoniku(...)jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki pszennej Wykonanie: - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać zimne masło i żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut - śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek, podzielić na połówki - formę wyłożyć papierem do pieczenia
Smakołyki Berenikiprzygotowć drugi a tu jednak ten stary się nadawał i chlebek piękny wyrósł. Do przygotowania zakwasu nie potrzebujemy wiele składników, potrzebujemy tylko sporo czasu - pięć dni. składniki: 500 g mąki razowej żytniej typ 2000 ok 600 ml letniej wody oraz 1 litrowy słoik drewniana łyżka ściereczka Słoik dokładnie umyć i osuszyć. Pierwszego dnia do słoika wlać ok 120 ml letniej(...)wody i dodać 100 g mąki. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Konsystencja mam być gęsta ale masa powinna spływać z łyżki. Wszystko zależy od mąki, najlepsza jest tak z widocznymi otrębami. Słoik przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Drugiego dnia ponownie dodać 120 ml letniej wody i 100 g mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić
Monia miesza i gotujeDziś na blogu pizza w nieco innej odsłonie, czyli ciasto będzie zrobione z dodatkiem mąki żytniej. Nie mieszałam nigdy mąki pszennej z inną mąką przy pieczeniu pizzy. Zajrzałam do szafki, a tam duży zapas mąki żytniej 720... Czas ją jakoś wykorzystać :-). Natomiast na wierzch postanowiłam wykorzystać szpinak, który jakoś nie znalazł innego zastosowania. Efekt(...)przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem i mozzarellą Składniki na 3 placki: 300 g mąki pszennej chlebowej 300 mąki żytniej 720 2 łyżeczki soli 320 ml ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 6 łyżek oliwy z oliwek EV Na farsz: 2 kulki mozzarelli 3 garści świeżego szpinaku
Kulinarne przygody Gatitysmaku. Puszysty biszkopt, masa jabłkowa i delikatny krem świetnie ze sobą współgrają. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę! Biszkopt: 6 jajek, szklanka cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki oleju rzepakowego, łyżka wody. Białka ubić z cukrem, dodawać kolejno(...)żółtka. Miksując na najniższych obrotach dodać olej i wodę. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do ciasta, wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm. Piec około 30-35 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 2 jasne galaretki (u mnie pomarańczowe
Z miłości do słodkościłosoś z datą do wczoraj. Tak zrobiłam swoje pierwsze sushi. Wyszło dobre. Stwórca pochwalił. Montezuma za łososia się nie mścił. Potem był malutki epizod i kuszenie wege makami. Ale gdyby się tak dobrze zagłębić w fachową literaturę, to można by je podciągnąć pod hosomaki. Aż do soboty. Kiedy to zrobiłam swoje pierwsze poważne maki- zushi. Jego jedzenie(...)znalazłam kilka ciekawych, niemalże sztandarowych reguł, związanych z tą jakże zacną sztuką kulinarną. Po pierwsze i pokrótce. Nazewnictwo. To co wsuwaliśmy kiedy Nasi łoili tyłki Szwabom to maki, czyli mniej lub bardziej koślawe ruloniki uformowane z ryżu zwiniętego wraz z różnorodnymi składnikami w płatkach glonów nori. Idąc dalej. Nasze maki w głównej mierze stanowiły futomaki, gdyż były to grube
bastalenaSmakowitych Wypiekach -nr. 1 Poddałam go pewnym modyfikacjom, ale ogólnie pomysł pochodzi z tego czasopisma. Trzeba upiec dwa rodzaje ciast: kruche i ptysiowe. Składniki na ciasto KRUCHE 30 dag mąki 15 dag masła 12 i 1/2 dag cukru kryształu 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia amoniak - na czubek łyżeczki 2- 3 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie : Na stolnicę(...)wysypać mąkę. Zmieszać z proszkiem i amoniakiem Dodać masło i posiekać jak najszybciej nożem Cukier utrzeć z żółtakami (w misce) i dodać do mąki - połączyć rękoma Dodać do tego śmietanę i mokrymi rękoma zarobić lekko ciasto Ciasto rozwałkować według okrągłej formy i przełożyć do pieczenia Piec w temp. 200 - 220 stopni C przez około 20 min Moje kruche piekłam
Proste PotrawyPyszne ptysie z ciasta parzonego. Raczej znane.Cieszą się niesłabnącym powodzeniem, dlatego myślę, że warto przypomnieć przepis. Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i energicznie mieszać rozbijając grudki mąki. Przestudzić, dodać po jednym jajku, ciągle mieszając tak, aby ciasto było jednolite.Na końcu dodać(...)duże kule ciasta. Piec 25 - 30 minut w bardzo gorącym piekarniku, do zrumienienia. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika. Krem: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła Odlać ok. 2/3 szklanki mleka i rozprowadzić w nim mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. do gotującego wlać mleko
Praktyczna plsłodkawym twarogiem z mleka krowiego albo z serem kozim. Tym razem wymarzyłam sobie pizzę z kozim serem, figami i moją pikantną ogródkową rukolą. Do tego cienki spód z orkiszowej mąki. Nie myliłam się – to połączenie okazało się wyśmienite. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej(...)całości i na koniec wyjmuje) 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól pieprz Dodatki: ser kozi 2-3 figi garść rukoli oliwa z oliwek do podania WYKONANIE Do miski przesiewamy mąkę. W innym naczyniu, w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże ze szczyptą soli i cukru. Do miski z mąką dodajemy sól i oliwę oraz wodę z drożdżami. Ugniatamy aż ciasto stanie się jednolite
OstryKęspostać. Najwięcej czasu zajmuje dekorowanie, bo jest to dość żmudna praca, ale efekt końcowy wynagradza wszystko... Inspiracja Biszkopt: 7 jajek, 1 i 1/3 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać(...)przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm oraz do dwóch małych foremek na tarteletki o śr. 10cm. Piec ok. 35-40 min w temp. 175st. Ostudzić. Wszystkie krążki ciasta przeciąć na trzy części. Małe biszkopty dodatkowo przeciąć na pół, tworząc dwa półkola. Krem: 1,5 litra mleka, 350g masła, 300g
Z miłości do słodkościCiasto drożdżowe z cynamonem to klasyczna drożdżówka urozmaicona o aromatyczny cynamon. Przyprawę łączymy z mąką w trakcie przygotowania ciasta, dzięki temu zyskuje ono delikatny cynamonowy kolor. Całość zwieńcza duża ilość maślanej kruszonki. Z podanego przepisu można przygotować ciasto w formie o wymiarach 24x24cm, lub nieco większej, gdyż ciasto sporo wyrasta i jest wysokie. Ciasto drożdżowe z cynamonem Składniki: ciasto(...)mąki pszennej 60g masła 35g drożdży 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% 150ml mleka 3/4 łyżki cynamonu 2 żółtka szczypta soli 100g cukru kruszonka 90g mąki pszennej 50g masła 50g cukru pudru opcjonalnie 1 jajko do posmarowania ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową - drożdże rozkruszyć, zalać połową letniego mleka, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić
Smakołyki BerenikiSkładniki: 500 g ziemniaków 500 g śliwek węgierek, małych 1 1/2 szklanki mąki pszennej, dodatkowo mąka do posypania blatu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 3 łyżki masła mielony cynamon drobny cukier biały Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie umyte i osuszone śliwki delikatnie nożem przekrawamy(...)końca, tak, aby usunąć pestkę. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, do dużej miski, dodajemy jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i przekładamy na stolnicę posypaną wcześniej mąką pszenną. Z kuli ciasta formujemy wałek i kroimy, tak jak kopytka. Z każdego formujemy placek, na którym układamy śliwkę, całość sklejamy i formujemy kulkę. Gotowe knedle układamy na desce posypanej
Moja smaczna kuchniaprzygotowywanym przez człowieka rodzajem chleba , nie wymagającym specjalnych narzędzi czy pieców. Z łatwością mogły je przygotowywać pierwotne ludy koczownicze, np. Beduini, którzy podobno wytwarzali je jako pierwsi - mieszali mąkę z wodą i formowali okrągłe placki, które piekli nad ogniem. Słowo pita pochodzi z języka greckiego (πίτα) i oznacza płaski placek, zaś prawdopodobnie wywodzi się od starogreckiego słowa pektos(...)wschodnio-śródziemnomorskiego (np. Grecja, Cypr, Turcja, Egipt) i Afryki północnej. Chlebki pita przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego, takiego jak na chleb czy focaccię. Ciasto składa się z mąki pszennej, wody, soli, cukru i drożdży. Różnica tkwi w ostatniej fazie, czyli pieczeniu. Zazwyczaj placki piecze się na rozgrzanej blasze w bardzo wysokiej temperaturze - 230 stopniach , w której ciasto rośnie
Chilli Czosnek i Oliwasię z ciasta z proszkiem do pieczenia, jednak zrobienie dobrych bułeczek na drożdżach jest o wiele prostsze i ja również postawiłam na ciasto drożdżowe . Możecie do niego wykorzystać zwykłą mąkę lub mieszankę różnych mąk, np. dodatek mąki pełnoziarnistej, żytniej czy jęczmiennej. Bułeczki możecie przygotować z dowolnym nadzieniem , w sumie potrzebujecie go ok. 200 g. W Turcji spotyka się poğaça(...)jogurtu naturalnego 125 g masła, roztopionego i przestudzonego 125 ml oliwy 1 białko jaja (żółtka nie wyrzucać, wykorzystamy do smarowania bułeczek) 1/2 łyżeczka soli 500-600 g mąki (zależy od wilgotności), u mnie 400 g białej chlebowej i 100 g pełnoziarnistej na nadzienie (mniej więcej): 80 g sera feta, pokruszonego 60 g szpinaku baby, drobno pokrojonego 30 g natki pietruszki
Chilli Czosnek i Oliwablogu. Jak pierwszy zrobiłam financier (w Polsce zwane uroczo finansjerkami) z rabarbarem i białą czekoladą . Financier to klasyka kuchni francuskiej - karmelowe w smaku ciasteczka przygotowane z dodatkiem mąki migdałowej i beurre noisette , zbrązowiałego masła, zniewalają swym smakiem. Na zewnątrz chrupiące, w środku wilgotne i trochę ciągnące, to jedne z najsmaczniejszych wypieków jakie zrobiłam (mmm.... jem je nawet(...)francuskich bankierów. Charakterystycznym składnikiem ciasteczek jest beurre noisette , czyli sklarowane, zbrązowiałe masło o orzechowym smaku - to jemu ciasteczka zawdzięczają swój maślano-karmelowy posmak. Ponadto dodaje się do nich mąkę migdałową oraz pianę z białek (w ciasteczkach nie ma żółtek). Takie połączenie składników nadaje ciasteczkom niezwykłych właściwości - na zewnątrz są chrupiące, ale w środku wilgotne i lekko ciągnące . Do tego
Chilli Czosnek i OliwaNajzdrowsza wersja pączków jaką znam. Te pączki są małe, pieczone prawie bez tłuszczu i polane wartościowym kakao :-) Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek powidła lub dowolny dżem olej lub smalec cukier puder(...)podanej porcji ciasta wychodzi ok. 50 pączuszków. Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży. Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je od razu do mąki bez robienia zaczynu , mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie
prawdziwe jedzenierazem pączuszki tradycyjnie smażone i lukrowane. Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek olej lub smalec cukier puder, sok z cytryny, laska wanilii lub cukier wanilinowy Małe pączki robimy tak samo jak duże(...)podanej porcji ciasta wychodzi ok. 50 pączuszków. Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży. Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je od razu do mąki bez robienia zaczynu , mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie
prawdziwe jedzeniePączuszki smażone, lukrowane, wypełnione ajerkoniakiem... Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek olej lub smalec ajerkoniak cukier puder, sok z cytryny, laska wanilii lub cukier wanilinowy Małe pączki robimy tak samo(...)podanej porcji ciasta wychodzi ok. 50 pączuszków. Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży. Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je od razu do mąki bez robienia zaczynu , mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie
prawdziwe jedzenieSkładniki na 12 mini serniczków: 300 g Almette z Gruszką i Jabłkiem 150 g Almette śmietankowy 1 łyżka cukru waniliowego 2 białka 1 łyżka cukru pudru 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej maliny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, serkami Almette oraz łyżką mąki(...)wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do masy serowej świeże maliny, mieszamy łyżką i wkładamy do środka tartaletek. Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g margaryny, zimnej, pokrojonej na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania formy na muffiny 3/4 szklanki jogurtu greckiego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętakie suszone grzyby wykorzystujemy w sezonie zimowo-wiosennym do różnych dań. Kopytka z sosem grzybowym były delikatne i miękkie, mówiąc jednym słowem są idealne. 1 kg ziemniaków 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki Regio piatto/ mieszanka startych serów twardych 1 jajko 4 łyżeczki soli mąka pszenna do podsypania Ziemniaki obieramy, myjemy i gotuje z 2 łyżeczkami soli. Studzimy i rozgniatamy(...)puch lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy mąkę, starte sery i wbijamy 1 jajko. Jesli uważamy, że masa jest za rzadka dodajemy więcej mąki. Stolnicę posypujemy mąką. Zagniatamy i wyrabiamy dokładnie masę serowo-ziemniaczaną. Kroimy na 4 kawałki z których formujemy podłużne wałki, które kroimy nożem na skos. Każdy kawałek spłaszczamy. Wrzucamy kopytka do gotującej się, osolonej wody. Gdy wypłyną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowania mini serniczków. Tartaletki wspaniale smakowały z posiekaną suszoną żurawiną. Składniki na 12 mini serniczków: 500 g serka waniliowego 2 białka 1 łyżka cukru pudru 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki suszonej żurawiny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy, oraz łyżką(...)mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Wsypujemy do masy serowej posiekane żurawiny, mieszamy łyżką i wkładamy do środka tartaletek. Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/2 szklanki kaszki manny 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g masła pokrojonego na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania formy na muffiny 1/2 szklanki kefiru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładzie masy serowej, co wpływa na jego konsystencję, sernik jest delikatny i kremowy. Sernik z poniższego przepisu można przygotować w formie o wymiarach 24x24cm. Sernik wiśniowy Składniki: ciasto 100g mąki pszennej 60g masło 30g cukier puder szczypta soli 1 żółtko masa serowa 500g twarogu dwukrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 100g kwaśnej śmietany 18% 100g cukru 3 jajka 1 łyżka(...)mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 400g wydrylowanych wiśni 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej polewa śmietanowa 350g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka cukru Wykonanie: CIASTO - mąkę przesiać z cukrem, dodać sól, zimne masło i żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce formę wyłożyć papierem, schłodzonym ciastem wylepić równo
Smakołyki Berenikimusi być.. Przepis na ten chlebek znalazłam u Danusi .. 230 g aktywnego zakwasu żytniego 150 g letniego mleka 70 g letniej wody 25 g oleju 140 g mąki żytniej jasnej 400 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli morskiej Prymat 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka drożdży instant w przypadku młodego zakwasu opcjonalnie roztrzepane jajko(...)posmarowania Do miski wsypać mąki,drożdże,sól i cukier-wszystko wymieszać.Dodać wszystkie pozostałe składniki łącznie z zakwasem i wyrobić gładkie ciasto[można ręcznie lub w maszynie]Uformować kulę,przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości.Po tym czasie krótko wyrobić leciutko podsypując mąką i uformować bochenek.Ułożyć na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem,przykryć i pozostawić
Moje domowe kucharzenierównież takie jagodzianki zamrozić sobie :). Jedno wiem na pewno :) Robiłam je po raz pierwszy ale nie ostatni :) Temp. pieczenia : 190 C Czas pieczenia : 25 - 30 minut Składniki: 650 g mąki pszennej + 200 g do podsypania 1 jajko 3 żółtka 100 g masła 50 g drożdży 1 szklanka cukru 400 ml mleka 130 g serka homogenizowanego ( ok. 3 dużych łyżek(...)jagód szczypta soli 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka skórki z cytryny ( ja wlałam kilka kropel esencji cytrynowej ) Lukier : 12 łyżek cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody Sposób przygotowania: Jagody myjemy i wysypujemy na talerz w celu ich wysuszenia. Posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem. Mleko podgrzewamy , rozdrabniamy drożdże i wlewamy do nich szklankę mleka, 3 łyżki mąki
Słodkości i nie tylkoTort Pinacolada! Najlepszy! ;-) Składniki: biszkopt: - 6 jajek - 1,5 szkl. cukru - 1 szkl. mąki pszennej - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka octu Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną masę dodajemy szczyptę soli, dodajemy cukier ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku (wymieszane z octem), delikatnie mieszamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem(...)przygotowaniu budyniu ucieramy na puch z margaryną. Najpierw ucieramy samą margarynę minimum 10 minut, potem dodajemy po łyżce budyniu. Krem nr 2: -3/4 puszki ananasów - 1 łyżka mąki pszennej - 3/4 margaryny - sok z cytryny (połówki) - łyżka czubata cukru W rondelku gotujemy zmiksowane ananasy, dodajemy sok z cytryny i cukier, mąkę mieszamy z małą ilością wody, dodajemy do gotującej
SMYKWKUCHNItracić czasu.... Przygotowujemy ciasto drożdżowe z przepisu, który już jest na blogu ( klik ) Składniki: 60 g drożdży 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego ok. 500 g mąki typ 500- 550 (lub mieszanka) dwie łyżki masła pół szklanki ciepłej wody 3/ 4 szklanki ciepłego mleka (ok. 37 stopni Celsjusza) 1 jajo Przygotowanie: Przygotowując ciasto drożdżowe na początku musimy(...)dolewamy je do drożdży z cukrem (należy pamiętać, że zbyt gorące mleko zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie). Mieszamy wszystko do połączenia składników. Dodajemy 5-6 łyżek przesianej mąki (zabieramy z tych przygotowanych już 500 gramów). Mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji bardzo gęstej śmietany, oprószamy mąką (aby nie wysechł) przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Symfonia Smakówrazu w ciągu 20 minut!), myślę że jest to najlepsza recenzja! Troszkę jest z tym roboty (głównie czekania, aż wyrośnie opadnie, znów wyrośnie), natomiast zdecydowanie warto! Składniki : biga: 250g mąki pół łyżeczki suchych drożdży 150 ml ciepłej wody 2 łyżeczki suchych drożdży 300 ml letniej wody 500 g mąki (ja użyłam pół na pół mąka normalna i pełnoziarnista) 4 łyżki(...)oliwy 2 łyżeczki soli W pierwszej kolejności robimy bigę (zaczyn). Do 250 g mąki dodajemy pół łyżeczki drożdży i 150 ml ciepłej wody. Mieszamy aby uzyskać jednolitą masę. Przykrywamy i odstawiamy na 12h. Ciasto w tym czasie urośnie i opadnie. Po 12 h przygotowujemy 2 łyżeczki drożdży i rozrabiamy z 300 ml letniej wody i całość mieszamy z przygotowaną bigą
Brzuszki Łakomczuszkiprzygotowania ciasta będziemy potrzebować: 2 jajka 0,5 szklanki cukru pudru 1 małe opakowanie cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki mleka ok. 150 g miodu 4 szklanki mąki 200-250 g roztopionego masła Do ponczu, którym nasączymy ciasto: ok. 1,5 szklanki mocnej herbaty cukier lub miód sok z cytryny mocny alkohol, np. wódka lub likier (u mnie(...)likier triple sec curacao) Do kremu budyniowego: 0,5 l mleka 200 g masła 1/3 szklanki cukru 1 małe opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Do kremu krówkowego: 1 mała puszka masy krówkowej 0,5 kostki masła 1 łyżka cukru 0,5 l śmietanki kremówki śmietanfix (niekoniecznie) 1 jajko 1 łyżka tego samego alkoholu
Ratunku obiadtaką popularność. Nam bułeczki bardzo smakowały i na pewno je powtórzę. Chyba jedynie zmniejszę nieco ilość drożdży, bo były dość mocno wyczuwalne w końcowym produkcie. Ostatnio polubiłam się z mąką pełnoziarnistą i postanowiłam 2/3 zwykłej mąki, zastąpić właśnie taką, a bułeczki i tak były puszyste i dość lekkie, ale bez wrażenia nadmuchanego środka. Naprawdę świetne. I chociaż wiem, że przepis(...)zamieścić. Dlaczego? Bo jest tego wart :) Nocne bułeczki pełnoziarniste z przepisu wyjdzie od 8 do 12 bułeczek (zależnie od tego, jak duże je zrobicie) Będziemy potrzebować: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 1 szklankę mąki pszennej 1 łyżkę mąki ziemniaczanej 1 łyżkę cukru 1 łyżeczkę soli 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki letniego mleka 1/3 szklanki oleju + trochę do natłuszczenia miski
Ratunku obiadpieczarkami na dzisiejszy obiad:) Przepis na ok. 9 placków (wystarczyło na 3 osoby): * jeden duży seler, waga ok. 500 g * 100 - 150 g sera żółtego * 2 jajka * 2 łyżki mąki pszennej typ 1850 * sól, pieprz, ew. inne przyprawy * 500 g pieczarek * 2 cebule * czosnek * śmietana 18% * przyprawy Pieczarki starłam na tarce o grubych oczkach, cebule posiekałam. Cebulę zeszkliłam na rozgrzanym(...)oleju, wrzuciłam pieczarki, przyprawiłam i dusiłam aż do odparowania. Na końcu dodałam wyciśnięty czosnek i śmietanę. Seler i ser starłam na tarce z dużymi oczkami, dodałam jajka, mąkę i przyprawy. Masa wydała mi się za "gruba", więc wrzuciłam do miksera i zmiksowałam prawie tak jak na placki ziemniaczane. Nakładałam łyżką placki na rozgrzany olej, wygładzałam powierzchnię i smażyłam
Zdrowa Kuchnia Sowytemu, ale dopiero jak je pokazała na swoim blogu Sylwiam7 , to dojrzałam do ich zrobienia. Przewertowałam też inne przepisy i okazało się, że często bliny są robione albo na mące gryczanej, albo pół na pół pszenna z gryczaną - Sylwiam7 zrobiła tylko na pszennej. Zdecydowałam się zrobić wg jej przepisu, ale z dodatkiem mąki gryczanej. Ponieważ mąki nie miałam, więc zmieliłam(...)się nie dało go wylewać na patelnię, musiałam nakładać je łyżką, ale bliny wyszły takie, jak chciałam, czyli bardziej podobne do racuchów:) Składniki na 4 spore bliny: * 100 g mąki pszennej graham typ 1850 * 50 g mąki gryczanej * 15 g drożdży * 200 ml ciepłego mleka * 40 g masła (roztopionego i ostudzonego) * duże jajko * 1/3 łyżeczki cukru * trochę soli Najpierw miałam
Zdrowa Kuchnia Sowyurozmaicenia , tak by Rodzince nie znudził się za bardzo zbyt "zdrowy" chlebek, co jakiś czas eksperymentuję i tworzę jakieś nowe bułki. Dzisiaj przyszła kolej na bułeczki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i otrąb, no i oczywiście ziaren, bo bez tego ani rusz. Uwielbiamy ziarna i nic na to nie poradzę. By za bardzo nie odpadały, lubimy gdy są w środku. Polecam(...)bułeczki bo są tego warte ! Pyszne, zdrowe, puszyste pomimo braku pszenicy. Bułeczki w 100% z mąki orkiszowej, tylko otręby są owsiane -z braku orkiszowych. W składzie nie ma cukru (to nie pomyłka) gdyż drożdże do wzrostu go nie potrzebują, potrzebują tylko skrobię czyli mąkę. Bez cukru nawet szybciej wyrastają. :-) Z podanych składników wychodzi ok.9-12 dorodnych bułeczek. Składniki: - 450g mąki
Smaczne Zdrowesię od zdrowych przysmaków sezonowych, więc czymprędzej zakasajcie rękawy by przygotować kruchy spód i lećcie na pobliski bazarek! Naprawdę warto! Zapraszamy (: Składniki: spód: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia) 1 żółtko z dużego jaja (lub 2 z mniejszych) 2 pełne łyżki stołowe śmietany 18% 130g zimnego masła pokrojonego w cienkie(...)plasterki odrobina świeżo zmielonej soli lub ulubionych suszonych ziół mąka do podsypywania dodatki: 300 g fasolki szparagowej 100g sera feta (pół kostki) ok. 10 sztuk pomidorków daktylowych lub koktajlowych garść świeżych listków kolendry śmietanowo-jajeczna pierzynka: 2 całe jaja 200g śmietany 18% 100ml śmietanki 30% 2 dość spore ząbki czosnku świeżo starta gałka muszkatołowa kurkuma, słodka papryka mielona, świeżo
Symfonia SmakówPachnące i pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem i oczywiście z kruszonką.W czasie pieczenia drożdżowych ciast lubię rozchodzący się po domu zapach.Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 4 dkg drożdży świeżych 0,5 szk mleka 1 szt jajko duże 2 łyżki masła 4 łyżki wody 0,5 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 0,5 kg rabarbaru(...)cukier do posypania białko do posmarowania Kruszonka 50 g zimnego masła 50 g cukru 100 g mąki pszennej Lukier sok z cytryny cukier puder Przygotowanie: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dodać mąkę ,letnie mleko wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać mąkę , jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodać do mąki. Zagnieść, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól
Ala piecze i gotujestarego zeszytu Ciasta Domowe (nr 24 /1992). Przepis na spód znalazłam tutaj , a na pudding tutaj . Polecam serdecznie!! Jajka sadzone na s ł odko na ciasto: 230 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka (żółtka i białka osobno) 200 g cukru 2/3 szklanki oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 230 ml letniego mleka(...)waniliowy lub prawdziwa wanilia Parę kropli olejku cytrynowego( lub waszego ulubionego) 16 g żelatyny Do przybrania: brzoskwinie z kompotu Polewa żelująca do tortów Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. żółtka, ½ cukru, olej, wanilię ubić mikserem, aż masa będzie puszysta, dodać połowę mleka, połowę mąki (ciągle ubijajac) i znowu resztę mleka i mąki. Z białek
Mia Cucina Sofietatakie wypieki nie należą do najlżejszych, ale cóż czasami można sobie na to pozwolić. Przecież my kobiety wiemy o tym najlepiej(; Zapraszamy! Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 20g drożdzy 70g zimnego masła 1 jajo 0,5 szklanki startego sera - np. Gouda 1/4 szklanki ciepłego mleka (temp. ok 36stC) + 2 łyżki mąki szczypta kurkumy(...)morska świeżo mielona grubo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Do plastikowej miski wlewamy ciepłe mleko, wrzucamy rozkruszone drożdże, dodajemy szczyptę soli i cukru oraz 2 łyżki mąki - wszystko bardzo delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do rozpuszczenia składników ( grudki mąki mogą być widoczne). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.15 minut (aby drożdże zaczęły 'działać
Symfonia Smakówtrochę pierniczków. Zabrałam się więc za upieczenie biszkoptu, i zrobienie pysznego kremu maślano- budyniowego. Ciasto wyszło pyszne i jakoś tak zapachniało Świętami... Biszkopt: 5 jajek, 150g cukru, 90g mąki pszennej, 90g mąki ziemniaczanej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stale ubijając, stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodawać na przemian żółtka oraz mąkę(...)blat ciasta posmarować grubą warstwą powideł śliwkowych, następnie ułożyć ciasno pierniczki, jeden obok drugiego. Krem: 3/4 l mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 3 łyżki mąki krupczatki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 300g masła lub margaryny. W 1/2 szklanki mleka rozrobić obydwie mąki. Resztę mleka zagotować wraz z cukrami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione
Z miłości do słodkościherbatnikami a całość kończy śmietanka i starta czekolada. I tak jak przypuszczałam, nim się obejrzałam pół blaszki ciasta zniknęło:) Ciasto: 3 jajka, 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 125g masła lub margaryny. Mąkę tortową przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać 3 żółtka(...)30minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na dno blaszki o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Piec około 15minut w temp. 180st. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony spód. Piec kolejne 15minut w temp. 180st. Ostudzić. Mus malinowy: 1 kg malin, galaretka malinowa, 2 łyżeczki żelatyny
Z miłości do słodkościuroczystościach rodzinnych:) Na pierwszy rzut oka wydaje się, że ciasto jest dość pracochłonne, jednak w rzeczywistości idzie naprawdę sprawnie;)) Biszkopt: 7 jajek, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka octu, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać po 1 żółtku. Dodać(...)przesiane obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ocet. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wymiarach 27x35cm. Piec ok. 35 min w temp. 170-180 st. Ostudzić i przekroić na 2 jednakowe blaty. Dodatkowo: 3/4 l mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego
Z miłości do słodkościpojawiły się "dziury" jak trzeba i chlebek pięknie popękał. Bardzo smaczny, aczkolwiek mnie o wiele wiele bardziej smakował opieczony na grillu:) Zaczyn: 2 łyżki zakwasu pszennego, szklanka mąki pszennej, 2/3 szklanki letniej wody. Zakwas wymieszać z przesianą mąką oraz letnią wodą. Przykryć ściereczką i odstawić na 8-12 godzin. Pieczone ziemniaki: 500g ziemniaków, łyżka oliwy(...)solą, rozmarynem, skropić oliwą. Przełożyć na blaszkę i piec 20 minut w temp. 200st, następnie ziemniaki przemieszać i piec kolejne 20 minut w temp. 200st. Przestudzić. Ciasto właściwe: 600g mąki chlebowej, wyrośnięty zaczyn, 1 i 1/4 szklanki letniej wody, łyżka soli morskiej ziołowej (użyłam Kamis), upieczone ziemniaki. Do miski wlać wodę, dodać zaczyn, przesianą mąkę. Zmieszać
Z miłości do słodkościbraku:)) Tort był wystarczająco słodki, odpowiednio wilgotny, wszystkim bardzo smakował. Oczywiście polecam go na wiele różnych okazji... Biszkopt: 6 jajek, szklanka cukru, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia(...)białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 27cm. Piec ok. 35min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. Poncz: 1/2 szklanki słodkiej herbaty, 2 łyżki soku z limonki. Herbatę zmieszać z sokiem. Krem: 200g masła, 100g margaryny
Z miłości do słodkościtortownicy i ładnie udekorowany, może śmiało posłużyć jako tort na specjalną okazję. Przepis jest na tortownicę o średnicy 18cm. Torcik makowy Składniki: biszkopt 4 jajka 60g cukru pudru 100g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody 3 łyżki suchego maku masa budyniowa 500ml mleka kilka kropel aromatu migdałowego opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki cukru(...)łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 200g masła 50g wiórków kokosowych 50g migdałów całych lub płatków kilka łyżek wody kilka kropel aromatu migdałowego Wykonanie: BISZKOPT - spód tortownicy posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, jeżeli piekarnik potrzebuje czasu do nagrzania się, włączyć go ustawiając temperaturę około 175 stopni (biszkopt od razu po przygotowaniu musimy wstawić do piekarnika
Smakołyki Berenikiróg i w ten sposób będziemy wyciskać naszą masę. Tyle teorii, a teraz pora na przepis :) Rolada cappuccino Składniki: masa dekoracyjna 1 białko 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 20g miękkiego masła biszkopt 3 jajka 60g cukru 65g mąki pszennej 2 łyżeczki kakao szczypta soli tłuszcz do wysmarowania blachy masa cappuccino 300ml mleka 2-3 łyżki cukru(...)łyżeczek cappuccino w proszku o smaku waniliowym lub śmietankowym 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 120g masła cukier puder do podsypania Wykonanie: MASA DEKORACYJNA - składniki na masę dekoracyjną przełożyć do miski, wymieszać łyżką do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji - blachę, na której będziemy piec roladę, wysmarować tłuszczem, wyłożyć na nią papier do pieczenia (moja blacha
Smakołyki Berenikipodsumowałam powyżej, dziś zapraszam na... MINI-PTYSIE Z KREMEM AJERKONIAKOWYM. / ptysie tradycyjne, źródło: Moje Wypieki , krem autorsk i ;/ ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka W rondelku zagotowałam wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypałam mąkę, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Kiedy ciasto ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek(...)garnka, jest już gotowe. Pozostawić do ostygnięcia. Zimne ciasto zmiksowałam z jajkami w temp. pokojowej, do gładkości. Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego. Na blasze posypanej mąką wyciskałam porcje ciasta, w sporych odstępach - mocno rośnie. Piekę 20-30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia. Przekrawam na pół, wypełniam przyrządzonym kremem. krem ajerkoniakowy: 200 ml ajerkoniaku kostka masła
W kuchni Karmel-itkiWystarczy tylko chcieć. I włożyć w to serce. Bułki te są zupełnym przypadkiem. Początkowo planowałam chleb, taki jak TEN . Jednak plany się zmieniły, gdy dojrzałam na półce w markecie mąkę orkiszową. Do tego znalazłam w szafce płatki owsiane. Pomyślałam i... Zaczęłam eksperymentować, totalnie bez żadnego oparcia. Wrzucałam, wyrabiałam, modląc się, by wyszło coś dobrego. Udało się. BUŁKI ORKISZOWE Z PŁATKÓW(...)OWSIANYCH. /eksperymentalny, całkowicie autorski;/ na średnich 10 bułek 300 g mąki orkiszowej 400g płatków owsianych szklanka mleka szklanka wody 3/4 paczki drożdży sól 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego) Mleko zagotowuję wraz z połową szklanki wody. Mąkę mieszam z solą, płatkami owsianymi. Dolewam gorące mleko, mieszam dokładnie i zostawiam do lekkiego wystudzenia. Chodzi tu o zaparzenie mąki. Resztę wody
W kuchni Karmel-itkiCIASTO MIODOWE: 30 dag mąki pszennej 15 dag cukru 15 dag margaryny 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki miodu Margarynę, cukier i miód roztopić w rondelku. Jak masa ostygnie dodać do mąki, sody i jajka. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i upiec dwa placki w dużej blaszce. Ciasto rozgniatamy palcami w blaszce, bardzo źle się wałkuje. Piec(...)minut (max 30 min) w temperaturze ok.180 stopni. BISZKOPT Z 4 JAJEK: 4 jaja szczypta soli 1/2 łyżeczki octu 1/2 szklanki i łyżeczka cukru 4/5 szklanki mąki pszennej (w tej ilości ma być 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i 1/2 łyżeczki octu. Białka ubić na sztywno. Wsypać
Blondynka Gotujeposmak słodkości :) Keksówka wymiary : 24 x 12 cm Blaszka wymiary : 24 x 28 cm Czas pieczenia : 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Biszkopt biały : 3 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Biszkopt ciemny: 3 jajka 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao 4 łyżki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia Masa budyniowa: 1/2 l mleka 3 kopiaste łyżki mąki pszennej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru cukier wanilinowy kostka masła Dodatkowo: dowolna galaretka posypka kolorowa Jak to zrobić? Biszkopt biały : białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku , następnie dodajemy cukier. Delikatnie wsypujemy mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy
Słodkości i nie tylkobardzo polecam je wypróbować . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : ok. 25 minut Temp. pieczenia 180 C źródło : " Ciasta" Składniki: Biszkopt: 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 6 jajek 4 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto bakaliowe: 200 g fig 200 g rodzynków 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g pokrojonych orzechów włoskich(...)białek 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 200 g masła 6 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Sposób przyrządzania: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po 1 żółtku i po troszku cukru. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao
Słodkości i nie tylkoprawdziwe, rosyjskie bliny ochotę miałam od dawna. Problematyczna okazała się dostępność mąki gryczanej, bo na sklepowych półkach w miejscach na mojej standardowej trasie praca-dom bardzo trudno było ją zlokalizować. Wreszcie udało się! Mąka zakupiona, bliny usmażone. Zapraszam:) Składniki: Składniki, około 25 sztuk: • 25 g świeżych drożdży • 1 łyżeczka cukru • 2 szklanki ciepłego mleka • 100 g mąki pszennej(...)mąki gryczanej • 1 żółtko • 50 ml roztopionego masła • 1 łyżeczka soli • olej roślinny do smażenia Dodatki: • gęsta śmietana 18%, cienko pokrojony wędzony łosoś, kawior czerwony/czarny, kawałki cytryny, koperek bądź natka pietruszki, świeżo zmielony czarny pieprz; Przygotowanie: Wymieszać drożdże z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W większej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałataką prostą wersję snikersa. Ciasto nie zawiera słodkiego karmelu ale w zamian jest krem budyniowy i oczywiście orzeszki. składniki: ciemny biszkopt 8 jajek 3/4 szklanki cukru 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia placek z orzechami 5 białek 250 g orzechów ziemnych 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka(...)mąki ziemniaczanej 1 łyżka miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 2,5 szklanki mleka 5 żółtek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 200 g margaryny lub masła Przygotować ciemny biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i dodawać po jednym żółtku a następnie porcjami
Monia miesza i gotujemetra długości :) Serdecznie polecam! Składniki: (na dwa metrowce) Ciasto jasne: 4 jajka 1/2 szkl cukru 60 ml oleju rzepakowego 60 ml wody 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 4 jajka 1/2 szkl cukru 60 ml oleju rzepakowego 60 ml wody 250 g mąki pszennej 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki kakao 2 łyżki mleka Krem budyniowy: 700 ml mleka 1/2 szkl cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g miękkiego masła Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 80 g cukru pudru 120 g masła 4 łyżki kakao Przygotowanie: Ciasto jasne: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Nastoletnie Wypiekaniefrancuskim wiejskim chlebem na zakwasie. Przepis wybrała dla nas jak zwykle Małgosia , a pochodził on z bloga Bea w kuchni . W oryginalnym przepisie była mąka pszenna i żytnia; żytnią zastąpiłam mąką orkiszową 2000. Chleb mimo, że długo się ociągał z prawidłowym wyrośnięciem udał się doskonale. Jest bardzo smaczny(...)chrupiąca skórka ! Wiejski chleb francuski na zakwasie Składniki na duży bochenek: Na zaczyn 30 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni) 140 g maki pszennej chlebowej 10 g mąki orkiszowej 2000 90 g wody Na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki orkiszowej 2000 450 g wody 1 łyżka soli zaczyn j. w. Wykonanie: W przeddzień
Kulinarne przygody GatityPRZYGOTOWANIE 1. KRUCHE CIASTO (3 min): pierwsza zasada w produkcji ciasta kruchego – robić je szybko, aby nie zdążyło się ogrzać od ciepła naszych rąk. Druga zasada, to proporcje mąki do masła – mąki zawsze 2 razy więcej niż tłuszczu. Trzecia zasada – lodowata woda, której dodajemy tylko trochę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Tak więc: jeśli mamy mikser miksujemy pokrojone w kostkę masło(...)mąką, przerzucamy do miski, a dopiero później dolewamy wody podobnie jak przy opcji bez miksera. Jeśli jednak miksera nie mamy, to zimne masło siekamy nożem na drobno, nie dotykając go rękoma i wrzucamy do miski. Dosypujemy 2 razy tyle mąki i szybko „szczypiemy” składniki, aby powstało z nich coś na kształt kruszonki czy mokrego piasku. Pośrodku masy robimy mały dołek
Nerds Kitchentrzeba ich dzielić, każdy bierze babeczkę do ręki i zajada ze smakiem. Polecam przepis na kruche babeczki z jabłkami / Mini jabłeczniki: Składniki na około 16 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 2 jajka 4 duże jabłka – papierówki 1/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki cynamonu(...)płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mąkę pszenną i krupczatkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i wbijamy 2 świeże jajka, zagniatamy kruche ciasto. (Ja wykorzystałam do tego hak robota). Ciasto wkładamy do woreczka i umieszczamy w zamrażarce na ok. 1 godzinę. Przygotowujemy nadzienie do babeczek mieszając pokrojone w kosteczkę jabłka, (które wcześniej umyłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjego pieczenia. Bułka paryska ekspresowa gdyż nie wymaga długiego czasu wyrastania, przepis jest kilkakrotnie sprawdzony i polecam go z czystym sumieniem. Składniki na 2 duże bułki paryskie: -500 g mąki pszennej + ok 50 g do podsypywania- 2 łyżki mąki ziemniaczanej -50 g świeżych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml wody -2 łyżki masła -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie(...)drożdże, 2 łyżki masła, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, wlewamy wodę i mieszamy. Zaczyn wlewamy do misy robota. Cały czas mieszając stopniowo dosypujemy do misy z zaczynem mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Silikonową matę lub blat
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMak jest jednym z głównych składników kolacji wigilijnej. Masa makowa najczęściej wykorzystywana jest tradycyjnie do ciast a gdy dodamy do niej pszenicę oraz miód powstaje kutia. Można także masę makową podać makaronem. Składniki 50 dag maku 20-30 dag cukru 4 białka 5 dag masła (stopionego) bakalie Przygotowanie Mak zalewamy wodą i gotujemy około godziny na małym ogniu(...)godzinie gotowania mak przekładam na sitko i odsączam pozostałej wody. Następnie 3 razy przepuszczam przez maszynkę do mielenia. Zmielony mak dokładnie ucieram z cukrem, dodaje masło, bakalie oraz sztywną pianę z białek i wszystkie składniki, dokładnie mieszam. Gotową masę makową można wykorzystać do makowca, sernika z makiem, kuty itp. rrarossa@gmail.com
RAROSSAzakwasie Emmanuel Hadjiandreou ‘How to make bread’ 170 g (2/3 szkl) aktywnego zakwasu pszennego* (u mnie żytni) 250 g (1 szkl) ciepłej wody 330 g (2 2/3 szkl) mąki chlebowej 200 g (1 1/3 szklanki) rodzynek koryntek [ dałam trochę mniej rodzynek Kresto] 80 g (2/3 szkl) chipsów czekoladowych (w oryginale z mlecznej czekolady – pominęłam) 8 g (1 ½ łyżeczki(...)soli 20 g (2 ½ łyżki) gorzkiego kakao * dokarmionego 12-24h wcześniej Wymieszać rodzynki i chipsy czekoladowe. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól i kakao. W dużej misce dokładnie wymieszać zakwas z wodą. Do zakwasu dodać mąkę oraz rodzynki z czekoladą, wymieszać do połączenia się składników. Przykryć i odstawić na 10 min. (w oryginale – przykryć misą w której
Moje domowe kucharzeniebyły pyszne..Przepis cytuję za autorką[ Dorotka zrobiła duże pączki]...który można samemu dostosować do posiadanych składników..zwłaszcza białek, które pozostają nie tylko po smażeniu faworków.. 250 g mąki pszennej + 45 g mąki 2/3 szklanki mleka (ok. 140 ml) 30 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 2 białka szczypta soli Drożdże pokruszyć do miski(...)dodać cukier, rozcierać łyżką przez ok. 1 minutę, do uzyskania płynnej konsystencji. Dolać mleko, krótko wymieszać. Dodać olej, sól, 250 g mąki, krótko wyrobić ciasto na jednolite ciasto. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Dodać resztę (45 g ) mąki, jeszcze raz, ręką, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Wyłożyć na deskę podsypaną mąką, lekko
Moje domowe kucharzenieChoć nie każdy obchodzi Walentynki to z pewnością większość z Was skusiłaby się dzisiaj na taki pyszny i prosty deser ;) Babeczki kakaowe z mąki orkiszowej z konfiturą żurawinową a na górze pyszna czekoladowa bita śmietana. Jeśli nie macie mąki orkiszowej możecie użyć mąki pszennej np. mąki tortowej. Babeczki nie są zbyt słodkie, bo uznałam, że śmietana jest już wystarczająco słodka(...)jeśli chcecie możecie dodać do nich więcej cukru. Składniki na 12 muffinek: suche: 100 g mąki orkiszowej typ 700 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1,5 łyżki kakao 80 g cukru lub ksylitolu 1 niecała łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody mokre: 160 g jogurtu naturalnego lub maślanki 100 ml oleju rzepakowego 1 jajko dodatkowo: 12 łyżeczek konfitury żurawinowej
Ze smakiem i z pasjąpączki to zdecydowanie strzał w dziesiątkę. Ich przygotowanie nie jest może zbyt szybkie, ale naprawdę warto poświęcić trochę czasu. Zależało mi na tym żeby uniknąć dodawania mąki pszennej więc ciasto potrzebowało więcej czasu żeby wyrosnąć. Po upieczeniu pączki są za to dość lekkie i delikatne, ale najlepiej smakują pierwszego dnia więc warto część zamrozić na zapas tuż po ostudzeniu. Składniki(...)duże blachy pączków : 1,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej 3,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 2 saszetki drożdży instant 2 szklanki letniego mleka 125 g ksylitolu lub cukru 80 g masła 2 jajka 1,5-2 puszki kajmaku do nadziewania cukier puder do oprószenia (u mnie Kupiec) Przygotowanie: Mąkę wsypać do wysokiego naczynia. Mleko lekko podgrzać, wsypać drożdże i wymieszać
Ze smakiem i z pasjąprzede wszystkim pieczywo z dużą ilością ziaren. Wychodzi z niego 6 bułeczek, dlatego proponuję zrobić z podwójnej porcji bo bardzo szybko znikają!:) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: -1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej -1 szklanka mąki żytniej chlebowej -3/4 szklanki wody -10g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych) -1 łyżeczka soli -2 łyżki oliwy -3-6 łyżek słonecznika (ja dodałam jeszcze(...)siemię lniane) Mąkę wymieszać z solą. Drożdże rozkruszyć do miseczki, wlać do nich troszkę wody i łyżkę mąki (bez soli). Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać do mąki z solą, oliwą, wodą i zagnieść ciasto. Dodać 2 łyżki słonecznika i wgnieść w ciasto. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, delikatnie posmarować wierzch oliwą i zostawić na 30-40 minut
Smaczne Zdrowesmak. No i ta skórka , która nigdy nie mięknie... Cudo! Na bazie tego przepisu upiekłam rewelacyjne ciabatty. Co prawda miały być pszenne tak jak oryginalne ale niestety z braku mąki pszennej ( miałam tylko 400g) powstały pszenno-orkiszowe. I nie wiem tak naprawdę czy sprawiła to mąka orkiszowa czy taki urok tego ciasta ale były super wilgotne wewnątrz nawet(...)dzień. No i ta skóreczka...Mmmm... Polecam! Idealne np. z masełkiem czosnkowym . :-) Składniki na 2 ciabatty: - 400g mąki pszennej - 200g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) - 30g drożdży - 450ml chłodnej wody - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej (10g) Drożdże rozpuścić w chłodnej wodzie i wlać do miski z pozostałymi składnikami. Wymieszać wszystko razem (drewnianą łyżką), tylko do połączenia
Smaczne Zdrowewykorzystywać w kuchni, w tym przepisie doskonale zastępuje masło, nie wpływając negatywnie na smak ciasta. Polecam Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym. Składniki: na ciasto: 1 szklanka* mąki tortowej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 4 łyżki oleju 1/3 łyżeczki sody * szklanka ma pojemność 250 ml nadzienie: 250 g truskawek 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)beza: 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: Ciasto przygotowuję mechanicznie. Suche składniki mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i olej. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, można też ręcznie, ale ja lubię ułatwiać sobie kuchenne prace. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale ja pomijam ten etap. Wyklejamy ciastem formę do tarty. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięhleb z przepisu zamieszczonego w książce Nigelli Lawson "Jak być domową boginią". Sama autorka namawia do wypróbowania różnych mąk i ziaren. Zachęcona tymi słowami, postanowiłam wykorzystać swoją ulubioną mąkę orkiszową. Poniżej efekt tego eksperymentu. :) Mimo, że chleb był smaczny to jednak nie pobił on na głowę mojego, póki co, faworyta ... Norweski chleb górski PRZEPIS (źródło: Nigella Lawson "Jak być(...)piekarnika: początkowo 110 o C , później 180 o C Całkowity czas pieczenia : 1 h 45 min Składniki na 1 bochenek 250 ml mleka 2% 250 ml wody 350 g mąki orkiszowej, typ 1850 (w oryginale: razowa mąka chlebowa) 50 g mąki pszennej, typ 550 (w oryginale: mąka żytnia) 15 g świeżych drożdży 50 g płatków owsianych 25 g rozgniecionych
coolinarnastrefa.blogspot.com