Dzień Dobry! Kto by nie chciał takiego śniadanka... hmmm świeże bułeczki drożdżowe z dżemem z borówki amerykańskiej z kruszonką, podane z kawą z mlekiem... Kto chętny??? Składniki: - 1 kg mąki - 500ml ciepłego mleka - 1/2 paczki drożdży - 200 g cukru - 150 g margaryny - 2 całe jajka - 2 żółtka - zapach cytrynowy - mąka do podsypywania - słoiczek dżemu z borówki amerykańskiej Mleko podgrzać. Mąkę(...)przesiać do dużej miski, zrobić zagłębienie, wsypać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i niewielką ilość mleka. Wymieszać z odrobiną mąki, na gęstą papkę. Oprószyć rozczyn mąką i odstawić na 10 minut. Wyrabiamy ciasto, dodajemy do miski mleko i zaczynamy wyrabiać. W miseczce ucieramy jajka z cukrem, dodajemy do masy ciągle wyrabiając, na samym końcu tłuszcz (masło rozpuszczamy w rondelku
SMYKWKUCHNImleko a maślankę, co nadało ciastu nieco inny smak i konsystencję:) Zaczyn: 50g świeżych drożdży, 60 ml ciepłej wody, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki pszennej. Do letniej wody wkruszyć drożdże, dodać cukier i mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Składniki: 2 jajka, 700 g mąki pszennej(...)cukru + 2 łyżki, szczypta soli, 100g stopionego masła, szczypta kurkumy dla koloru, 500 g owoców (u mnie truskawki, maliny, jagody, borówka amerykańska i porzeczki). Mąkę przesiać, dodać po szczypcie soli i kurkumy oraz 3/4 szklanki cukru. Wymieszać. Dodać zaczyn, stopione masło, maślankę i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić
Z miłości do słodkościczym je sobie zaserwujecie to już tylko i wyłącznie Wasza inwencja (: Zapraszam na: wytrawne rogaliki z kurkami! Składniki: (26 sztuk) -na ciasto: 0,5 kg przesianej mąki tortowej (u mnie typ 450) 2 żółtka i 1 całe jajo 80g stopionego masła niepełna garść posiekanego koperku lub innych ziół świeżych lub suszonych białko lub 1/4 szklanki mleka do posmarowania(...)powierzchni rogalików mąka do podsypywania stolnicy\ 1 pełna łyżeczka soli - na rozczyn: 220ml ciepłego mleka 4 łyżki mąki + odrobina do podsypania wierzchu rozczynu 40g drożdży 1 niepełna łyżeczka cukru - nadzienie: ok.250g kurek 1 mniejszej wielkości cebula cukrowa 2 łyżki masła do smażenia pół pęczka świeżego, posiekanego koperku świeżo zmielona sól i pieprz, gałka
Symfonia Smakówklasyk który gości u nas nie tylko w lecie. Swoim kolorem i aromatem przyciąga wielu amatorów. Do tej tarty użyłam krem budyniowy (crema pasticcera) na bazie żółtek*, mleka, mąki i cukru, oraz sezonowe owoce: ostatnie już truskawki(u mnie kaszubskie), aromatyczne nektarynki i kiwi. Owoce potraktowałam bezbarwną polewą żelujacą, dzięki której ładnie błyszczą i nie wysychają. *klasyczny krem(...)lepszą konsystencję, jest gęściejszy i nie rozlewa się na wszystkie strony podczas krojenia ciasta. Tarta z owocami i kremem budyniowym pasticcera Kruche ciasto (tortownica 24 cm): 150 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 150 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 duże żółtka Obie mąki przesiewamy, wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder. Dodajemy masło pokrojone w kosteczkę
Mia Cucina Sofietaprzetworzyłam na pyszny dżem , a z pozostałej garstki powstałe te oto drożdżowe bułeczki. Ciasto z dodatkiem tłustego serka mascarpone jest miękkie i bardzo puszyste. Składniki : 3,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru + 1 łyżka 50 g świeżych drożdży 150 ml mleka 2 op cukru waniliowego 125 g serka mascarpone (pół małego opakowania) 3 jajka ok 50 dkg czarnych(...)porzeczek 8 łyżek cukru Wykonanie : Mleko lekko podgrzać , dodac do niego pokruszone drożdże , łyżkę cukru i łyżkę mąki. Pozostawic do wyrośnięcia . Do miski wsypać pozostałą mąkę , wlać zaczyn drożdżowy i wymieszać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym , wlać do mąki , dołożyć serek i wyrabiać haczykami miksera ok 2 min. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Ciasto wyłożyć
Malinowa Kawiarenkawyszły takie o. Ni to kopytka, ni to kluski, ni pierogi. Ale za to jakie pyszne! Składniki: 600 gram ugotowanych ziemniaków 200 gram twarogu półtłustego 5 łyżek mąki pszennej + trochę do podsypania 5 łyżek mąki ziemniaczanej pół łyżeczki soli 2 jaja szczypiorek, smażona cebulka lub cokolwiek z czym lubicie kluski Ugotowane ziemniaki ugniatamy wraz z twarogiem. Do masy dodajemy(...)mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i sól. Mieszamy całość dość szybko tak aby mąka nie wsiąknęła wilgoci z ziemniaków czy twarogu. Z ciasta formujemy wałki, podsypujemy blat mąką, i kroimy nieduże kopytka. W międzyczasie jeśli ciasto wyda nam się zbyt wilgotne dodajemy mąkę pszenną. Gdy wykorzystamy całą serowo-ziemniaczaną masę gotujemy nasze gotowe kopytka w osolonej wodzie najlepiej z łyżką
Mango Papajarewelacyjne w smaku. Polecam również jagodzianki na oleju klik oraz z tego przepisu klik . Jeśli o mnie chodzi najlepsze są te na oleju. Składniki: Ciasto drożdżowe 800 g mąki pszennej 400 ml mleka 1 jajko 3 żółtka 130 g twarożku z wiaderka 100 g masła 50 g drożdży świeżych 1 szkl cukru sól szczypta Nadzienie 0.5 litra jagód(...)łyżka mąki 1 łyżka cukru Przygotowanie: Do szklanki mleka dodać 2 łyżki mąki, drożdże, 1 łyżkę cukru wymieszać i lekko podgrzać. Odłożyć do wyrośnięcia. Do reszty mleka dodać serek podgrzać do rozpuszczenia się serka. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem do białości. Resztę mąki przesiać do miski z miksera dodać sól, utarte jajka z cukrem, mleko z serkiem oraz wyrośnięty
Ala piecze i gotujeKrem jest bardzo delikatny i wspaniale komponuje się z truskawkami. Zapewniam, że na jednym kawałku się nie skończy! Ciasto: 125g masła lub margaryny, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 3 łyżki zimnej wody, szczypta soli. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, wodę i posiekane masło. Zagnieśćc gładkie, kruche ciasto. Owinąć w folię(...)brzegi formy na tartę o śr. 25cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa budyniowa: 4 żółtka, 2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 125g masła lub margaryny, łyżka żelatyny, 300g truskawek, galaretka truskawkowa, 4 łyżki cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru
Z miłości do słodkościszybko. Równie pulchny i wilgotny jest następnego dnia. A z połączenia rabarbaru i migdałów wyszedł całkiem ciekawy i smaczny efekt końcowy. Składniki na średnią blachę 25x30cm: CIASTO: 500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 150g cukru 1 duży cukier wanilinowy (32g) 100g masła - koniecznie masło, NIE margaryna 1 całe jajo + 2 żółtka 50g świeżych(...)drożdży 200ml ciepłego mleka szczypta soli - istotne przy cieście drożdżowym KRUSZONKA: 150g mąki pszennej 50g zmielonych migdałów - u mnie zmielone w młynku do kawy słupki migdałowe, bez skórki 100g miękkiego masła - nie używać margaryny, smak kruszonki opiera się na maśle 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego - jeśli brak, można zastąpić olejkiem migdałowym 150g cukru 2 łyżki cukru
Grunt to przepis!ideał ;) Kotlety ziemniaczane Do ich zrobienia potrzebujemy: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 niezbyt dużą cebulkę 2 ząbki czosnku 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, majeranek (lub świeżą natkę pietruszki) mąkę pszenną bułkę tartą olej do smażenia Cebulkę kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy na złoto na oleju. Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Natkę również drobno siekamy. Ziemniaki przepuszczamy przez(...)pure. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy cebulkę, czosnek natkę pietruszki lub majeranek oraz przyprawy. Wbijamy także jajko i całość mieszamy. Masa będzie dość luźna i należy zagęścić ją mąką (ewentualnie bułką tartą), by dało lepić się kotleciki. Nie jestem w stanie podać dokładnej ilości mąki, ponieważ w dużej mierze zależy to od posiadanych ziemniaków. Ważne jednak, aby mąki nie dodać
Ratunku obiadcałkiem nieźle. Z resztą oceńcie sami. Tort z kremem śmietankowym i o smaku owoców leśnych Do przygotowania biszkoptów będziemy potrzebować: 9 jajek 1,5 szkl. cukru 1,5 szkl. mąki tortowej 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, jeśli np. nie jesteście pewni jajek lub piekarnika, a bardzo zależy Wam na efekcie) Do obu kremów(...)specjalna połówka lalki (bez nóg, ale ze szpikulcem) do tortów tego typu Najpierw musimy upiec trzy biszkopty. Każdy pieczemy z 3 jajek, 0,5 szkl. cukru, 0,5 szkl. mąki i 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Plus ewentualnie 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto na każdy biszkopt przygotowujemy oddzielnie. Nie robimy od razu całej porcji z 9 jajek. Inaczej piana
Ratunku obiadjuż jakiś czas temu klopsików). Serdecznie zapraszam na... Pietruszkowe kluseczki ziemniaczane z klopsikami porcja dla 2-3 osób Na kopytka będziemy potrzebować: 0,5 kg ziemniaków ok. 100 g mąki pszennej + 2 garście do podsypania sól do smaku pół pęczka natki pietruszki Na sos: 1 cebulę pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki przyprawy: sól, pieprz, słodka(...)kroimy w kostkę, natkę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulkę i rumienimy dość mocno, ale trzeba uważać, by jej nie przypalić. Kiedy nabierze już ładnego koloru dodajemy mąkę rozrobioną w ok. szklance wody. Sos zagotowujemy i gdyby był zbyt gęsty, dodajemy jeszcze trochę wody. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką w proszku i cukrem, dodajemy natkę i gotujemy jeszcze
Ratunku obiadpożywne śniadanko. Placuszkami naprawdę można się najeść i długo nie jest się po nich głodnym. Dzieje się tak zapewne z powodu dodatku płatków owsianych, którymi zastępuję sporą część mąki. Dzięki temu są również trochę zdrowsze, a jeśli podamy je ze świeżymi owocami, to już praktycznie pełnowartościowy posiłek. Dodatkowo polecam zastąpić zwykłą mąkę pszenną, mąką pełnoziarnistą. Stałam się jej wielką fanką(...)teraz wszystko mogłabym robić właśnie z niej. Z takiej mąki piekłam już bułeczki śniadaniowe, które pięknie wyrosły i wyszły pyszne i puszyste (wkrótce na blogu). Przymierzam się także do pierogów i mam nadzieję, że niedługo będę mogła je zaprezentować. Jednak póki co zapraszam na moje śniadaniowe placuszki w nieco innej odsłonie. Placuszki owsiane z wiórkami kokosowymi porcja dla 4 osób
Ratunku obiadodgrzać chwilę na patelni i zapakować farszem :) W zależności od wielkości patelni i grubości placków otrzymamy z poniższej porcji 7 - 12 sztuk. Tortille pszenno-kukurydziane. Składniki: - 1 szklanka mąki kukurydzianej - 1,5 szklanki wody - 1,5 szklanki mąki pszennej - 3 łyżki masła - pół łyżeczki soli Przygotowanie: 1. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy połowę masła i zagotowujemy. Następnie ściągamy(...)ognia i szybko mieszając dodajemy mąkę kukurydzianą. Stawiamy na minimalnym ogniu i zaparzamy przez około 5 minut, nie przestajemy mieszać, żeby mąką się nie przypaliła. Ściągamy z ognia, dodajemy resztę masła i odstawiamy do wystygnięcia - mieszamy w tym czasie często. 2. Kiedy ciasto wystygnie dodajemy mąkę pszenną z solą i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy gruby wałek, odrywamy
Kraina Tysiąca Smaków