olejny przepis na chleb z wykorzystaniem zdrowej mąki orkiszowej. Przepis jest prosty. Wystarczy wszystkie składniki odmierzyć, wyrobić ciasto i dwukrotnie pozostawić ciasto do wyrośnięcia. I już po godzinie pieczenia możemy cieszyć się domowym chlebkiem. :) Chleb orkiszowy II PRZEPIS /na 2 formy 31x12 cm / Temperatura: 190 O C Czas pieczenia: 1h Składniki 2 szkl. mąki orkiszowej, jasnej 2 szkl. mąki(...)chlebowej, typ 750 1 szkl. mąki pszennej, krupczatki 2,5 szkl. ciepłej wody 5 dkg drożdży świeżych 0,5 szkl. otrąb żytnich 1 garść płatków górskich 1 garść słonecznika 2 łyżki siemienia 5 łyżek sezamu 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru 1,5 łyżki soli morskiej szczypta kminku pestki dyni do obsypania Przygotowanie 1. Wszystkie składniki umieścić w misce
coolinarnastrefa.blogspot.comhead')[0].appendChild(pf)})(); Chleb z garnka żeliwnego PRZEPIS /źródło: link / Temperatura pieczenia: 240-2 5 0 o C Czas pieczenia: 45 min. Składniki /1 bochenek/ 300 g mąki pszennej chlebowej, typ 750 100 g mąki pełnoziarnistej 345 g wody 1/4 łyżeczki suchych drożdży 1 1/4 łyżeczki soli oliwa z oliwek łyżka suszonych pomidorków (opcj.) mąka do posy(...)sobą połączyły. Wierzch ciasta i brzegi miski smarujemy oliwą z oliwek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia (12-18h). II dzień (rano) Blat należy oprószyć mąką (użyłam otrębów owsianych). Ciasto wyłożyć na bla t , rozciągnąć nieco , brzeg i zagniata ć do środk a. Uformować boc henek i poło ż y ć łączeniem do dołu na ściereczce
coolinarnastrefa.blogspot.comCzas pieczenia: ~1h Składniki 5 jajek 1 szkl. cukru trzcinowego (może być zwykły) małe opakowanie cukru waniliowego 1 szkl. oleju 1 szkl. oranżady 2 szkl. mąki, przesianej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy 3 łyżki kakao 3 łyżki mąki Przygotowanie Mąkę przesiać (nawet dwukrotnie), dodać proszek do pieczenia. Całość zamieszać widelcem i odstawić. W oddzielnej misce ubić(...)prawie biała masa. Nie przerywając miksowania dodać olej i dalej ubijać. Wlać oranżadę, aromat waniliowy i dalej miksować na najwyższych obrotach. Ustawić najniższe obroty i stopniowo dodawać do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (po jednej łyżce). Masę podzielić na dwie połowy. Do jednej dodać 3 łyżki kakao a do drugiej 3 łyżki mąki (dla wyrównania gęstości ciasta
coolinarnastrefa.blogspot.comtaka jednak wielka drożdżówka, rodzinna porcja. Pychotka! Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką PRZEPIS (na dużą blachę z piekarnika) Temperatura : 180ºC | C zas pieczenia: 30-40 min Ciasto 1kg mąki 4 jajka 1, 1/2 szkl. cukru 1/2 l mleka 10 dag drożdży 1 masło zapach - waniliowy, migdałowy 2 łyżki dobrego oleju skórka z cytryny Nadzienie jagodowe 3/4 litra(...)jagód 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka 1/2 margaryny Kasia 1/2 szkl. cukru 1 szkl. mąki zapach migdałowy Przygotowanie Ciasto. Jajka utrzeć z cukrem. Drożdże rozetrzeć, wymieszać z 1 szkl. mleka, z 1 łyżką cukru i posypać 1 łyżką mąki. Poczekać az drożdże urosną. Masło rozpuścić. Mąkę przesiać, dodać utarte jajka, drożdże, mleko i dobrze wyrobić ręką
coolinarnastrefa.blogspot.comchleb, zrobiony na bidze (tj. zaczyn przygotowujemy na ok. 12-14 h przed planowanym pieczeniem chleba). Niech to jednak nie odstrasza bo wykonanie bigi sprowadza się do wymieszania mąki, wody i drożdży w misce, ot co. :) Zastosowałam tutaj również metodę pieczenia w garnku żeliwnym, dzięki czemu chleb ma grubą i chrupiącą skórkę. Nie wiem dlaczego tak rzadko piekę chleby... ;) Chleb(...)orkiszowo-pełnoziarnisty (z garnka) PRZEPIS {Ken Forkish "Flour water salt yeast", podpatrzone na blogu WP } temperatura pieczenia: 250°C | czas pieczenia: 50-60 min. Biga (zaczyn) 250 g mąki pszennej (Gdańskie młyny, orkiszowa, typ jasny 650) 170 g wody 0,2 g drożdży suszonych instant (dałam szczyptę) Następnie dodać 250 g mąki pełnoziarnistej (Lubella, pełnoziarnista) 230 g ciepłej wody
coolinarnastrefa.blogspot.comCiasto należy przygotować dzień wcześniej, krem wtedy nabiera odpowiedniej tekstury. Karpatka PRZEPIS temperatura pieczenia: 200°C | czas pieczenia: 30 min. Ciasto 1 szkl. wody 125 g margaryny 1 szkl. mąki pszennej 5 jajek 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (można pomiąć) Krem 500 ml mleka (2 szkl.) 3/4 szkl. cukru (w tym 2 opakowania cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy) 2 czubate(...)łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej 200 g masła olejek waniliowy/ekstrakt waniliowy P olewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 czubate łyżki masła/margaryny 1 łyżka śmietany 18% Przygotowanie Ciasto. W garnku rozpuścić margarynę z wodą. Dalej podgrzewając na małym ogniu tłuszcz z wodą, dodać mąkę i energicznie mieszać łyżką
coolinarnastrefa.blogspot.comchodzi o dodatki i przyprawy. W oryginalnym przepisie miał to być kandyzowany imbir, do tego kłącza imbiru w syropie oraz rodzynki... Ja postawiłam na orzechy. Aha i jeszcze zamiast mąki pszennej użyłam mąki orkiszowej. Ciasto przełożyłam serkiem ricotta i troszkę je nasączyłam. Jeśli ktoś lubi ciasta marchewkowe na pewno spodoba mu się ta niskotłuszczową wersja. Polecam. :) Orkiszowe ciasto marchewkowe(...)nadzieniem z serka ricotta PRZEPIS {blacha: 20x20 cm, na podstawie przepisu z książki "Dieta niskotłuszczowa"K. Hawkins} Ciasto 225 g mąki pszennej (użyłam mąki orkiszowej jasnej) 225 g marchewki, startej 175 g cukru trzcinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu
coolinarnastrefa.blogspot.comzachwycony :) Wymiary blaszki : 29 x 24 cm Czas pieczenia : 15 - 20 minut Temp. pieczenia 195 C źródło / Gotuj krok po kroku - Piotr Kmieć/ Składniki : 4 szklanki + 80 g mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 4 jajka + 2 żółtka 250 g margaryny 1/2 szklanki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych orzechów 1 słoik powideł śliwkowych(...)masła 1 l mleka 1 szklanka cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 80 g mąki ziemniaczanej 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 duża paczka biszkoptów Polewa czekoladowa : 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru 2 łyżki margaryny Cukier , kakao i mleko mieszamy w garnuszku. Gdy cukier się rozpuści dodajemy margarynę i mieszamy na małym ogniu
Słodkości i nie tylkopowideł śliwkowych i ozdabiamy każdego pączusia bita śmietaną. źródło : /" Krok po kroku "/ Składniki na ok. 25 pączków: 250 ml mleka 30 g drożdży 70 g cukru 500 g mąki sól skórka starta z cytryny 3 żółtka łyżka rumu 80 g masła olej do smażenia 200 g bitej śmietany słoik powideł śliwkowych Sposób wykonania: Szklankę mleka podgrzewamy. W miseczce(...)rozkruszamy drożdże z odrobiną cukru , połową szklanki mleka i 4 łyżkami mąki. Wszystkie składniki dobrze mieszamy , aby drożdże się rozpuściły i odstawiamy do wyrośnięcia. Do drugiej miski wsypujemy resztę mąki , szczyptę soli oraz skórkę z cytryny. Na środku robimy wgłębienie i wrzucamy do niego żółtka i wyrośnięty rozczyn. Dodajemy resztę mleka oraz rum. Na koniec wlewamy letnie mleko , rozpuszczone
Słodkości i nie tylkoSłodkie i delikatne w smaku babeczki, idealne do popołudniowej kawki :) Składniki: - 1 szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 2 jajka - 100 g masła - 5 dużych łyżek wiórków kokosowych - 100 ml wody gazowanej Domowy budyń: - 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej - 350 ml mleka - 1/2 szklanki cukru - 4 płaskie łyżeczki mąki pszennej - 1 opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie: Na początku(...)gotujemy budyń: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy z mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy się zagotuje wlewamy mleko połączone z mąką. Mieszamy chwilę aż się chwilę pogotuje. Odstawiamy do wystygnięcia i przygotowujemy ciasto. Rozpuszczamy masło i studzimy. Do miski wbijamy jajka, lekko je ubijamy, dodajemy przestudzony budyń, masło oraz 2 łyżki
Zainspirowana w kuchniChlebowych eksperymentów ciąg dalszy. Wzorując się na podstawach prezentowanej wcześniej receptury na chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli upiekłam wersję,w której zastąpiłam część mąki pszenną razową (dzięki temu zyskał na kolorycie i dodatkowym smaczku) a użyte tam dodatki wymieniłam na kminek. Uprościłam również sam proces wypieku. Wyszło pachnąco, chrupiąco i pysznie. Nawet nie miał szans(...)porządne wystudzenie. Rozszedł się w ekspresowym tempie, niczym świeże bułeczki;)) Chleb z kminkiem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do podsypania blachy ( do wypieku chleba zalecana jest mąka pszenna typ 750 lub 850 ja jednak użyłam tą, którą miałam w domu tj. poznańską typ 500) 1 szklana mąki pszennej razowej typ 2000 350 ml wody 1 łyżeczka suszonych drożdży
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSmak , za próbę odtworzenia niezapomnianego smaku, w tym wypadku tylko wierzch pizzy bierze udział w zabawie, bo to było moim celem. Składniki: Ciasto na 2 pizze: 0,5 kg mąki pszennej Opakowanie suszonych drożdży instant – 7g 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru Ok. 300 ml letniej wody (jeden kubek) 1 łyżka oleju Dodatki na 1 pizzę(...)Śmietana (ja dałam 6-7 łyżek, z dużego opakowania, więc jakieś 1 małe) - u mnie 18% Sól Pieprz Bazylia i oregano lub zioła włoskie Kamis Przygotowanie: Na stolnicę wysypać mąkę z solą, zrobić w niej zagłębienie (ja dałam do dużej miski). Drożdże i cukier wymieszać widelcem z letnią wodą i odstawić
Fabryka pomysłówznoszę zimy i bardzo oczekuję ciepłych dni, więc na przywitanie Pani Wiosny proponuję Wam pizzę z zielonym akcentem w postaci rukoli. Spód lekko uzdrowiłam, dodając do niej mąkę razową pszenną oraz otręby pszenne. Na wierzch wymyśliłam już jakiś czas temu, że dodatkami będą tuńczyk i rukola, tak więc plany ziściłam i dzisiaj przedstawiam Wam przepis na to cudeńko. Składniki(...)pizze: Ciasto: 250 g mąki pszennej 250 g mąki pszennej razowej (u mnie chlebowa Melvit) Opakowanie suszonych drożdży instant – 7g 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru Ok. 300 ml letniej wody (jeden kubek) 1 łyżka oleju łyżką otrębów pszennych Sos: Puszka pomidorów w puszce 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku Łyżka oleju Sól, Pieprz Zioła włoskie Szczypta
Fabryka pomysłówtortownicy. Oj w myślach miałam tylko obelgi pod jego adresem. Ale jednak dałam radę i wyszło wyśmienicie. Moja pierwsza w życiu tarta i mój pierwszy karmel. Składniki: CIASTO: 165g mąki uniwersalnej 100g masła 85g cukru 1 jajko 1/4 lyżyczki proszku do pieczenia szczypta startej wanilii szczypta soli NADZIENIE: 250g ricotty 3 łyżki masła (ok. 45g) 5 łyżek cukru(...)łyżeczek mąki uniwersalnej szczypta soli szczypta startej wanilii POLEWA: 100ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru 1 łyżka wody 115g gorzkiej czekolady DEKORACJA ( ja wykorzystałam karmel, natomiast ubranie jest dowolne ograniczone jedynie naszą wyobraźnią): 100g cukru 100g wody Ciasto i nadzienie: mieszamy miękkie masło z cukrem, następnie wmieszamy szczyptę soli i wbijamy jajko. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Pudełko rozmaitościTradycyjna amerykańska szarlotka. Znalazłam i od pierwszego kęsa pokochałam. Delikatna najlepsza na ciepło z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych. Przepis zaczerpnięty ze strony domowe-wypieki.pl Składniki: 420g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki cukru 330g zimnego masła 160ml zimnej wody 4- 5 jabłek (dałam 5 dość dużych) 35g mąki pszennej ok. 70– 100g cukru w zależności od kwaśności jabłek(...)szczypta cynamonu Sposób przygotowania: Masło kroimy w małą kostkę i wkładamy na chwilę do zamrażalki. (Wystarczy ten czas, w którym odmierzamy resztę składników).Mąkę, sól i cukier mieszamy. Dodajemy schłodzone masło i miksujemy mikserem, aż całość będzie przypominać kruszonkę.Dodajemy 140ml wody (musi być naprawdę zimna) i tak długo miksujemy, aż ciasto się połączy. Resztę wody dodajemy tylko jeśli będzie
Pudełko rozmaitości