mąka - 10440 przepisów (strona:19/696)

Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem (na drożdżowym zaczynie) 206

się tej książkę ) sprawdziła się doskonale! Nie mam zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu chlebów itd, ale okazało się, że przygotowanie zaczynu to wcale nie taka trudna sprawa - wystarczy wymieszać mąkę, wodę i odrobinę drożdży, zostawić w temperaturze pokojowej, a magia zadzieje się sama :) Dodatkowo ciasto pozostawia się do wyrośnięcia na noc w lodówce, co jeszcze bardziej poprawia jego walory smakowe(...)zaczynie)   ciasto z przepisu Bei , odsyłam do niej, jeżeli chcecie zrobić ciasto w robocie kuchennym na 2 mniejsze lub 1 dużą pizzę   Składniki: na zaczyn: 125 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 125 ml ciepłej wody szczypta drożdży instant (lub mała kulka drożdży świeżych) na ciasto właściwe: zaczyn z powyższego przepisu 200 g mąki pszennej (u mnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Ptysie 157

Najlepszymi mąkami na ciasto ptysiowe jest mąka luksusowa lub krupczatka, woda w ilości 1:1 w stosunku do mąki, tłuszcz (masło), jajka i sól. Ciasto ptysiowe przygotowuje się następująco : -wodę zagotowuje się w naczyniu, dodając do niej tłuszcz i trochę soli. Po zagotowaniu zdejmuje się naczynie z ognia i do płynu wsypuje przesianą mąkę, mieszając drewnianą łyżką, aby nie powstały(...)ostudzenia, po czym przystępuje do formowania wypieków " Te praktyczne  wiadomości zaczerpnęłam z książki "Ciasta, ciastka, ciasteczka"- Jana Czernikowskiego A teraz  przepis,  Składniki : 15 dag przesianej mąki (prawie pełna szklanka) 1 łyżka cukru -niekoniecznie 13 dag masła 3 jajka szklanka wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia śmietana tortowa do nadzienia Przygotowanie ; Wodę odmierzyć, zagotować z masłem, szczyptą soli

Proste Potrawy
Niby Królewiec 159

Królewiec, a jednak trochę inaczej wykonane i trochę inaczej smakuje. To taka szybsza wersja tego ciasta. Ciasto biszkoptowe 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki wody 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka z cukrem ubić na puch. Pod koniec ubijania wlać wodę, po czym dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia(...)delikatnie wymieszać. Upiec w blaszce 26x34 wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto miodowe 30 dag mąki pszennej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1 jajko 15 dag cukru 15 dag margaryny Rozgrzać margarynę z miodem, dodać cukier, wymieszać, przestudzić. Do przestudzonej masy dodać mąkę, sodę i jajko. Wymieszać. Ciasto rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec do zrumienienia

Praktyczna pl
Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami 387

śliwek i gruszek. Wprowadzają one do przepisu świeży, kwaskowaty smak i aromat. Z podanych proporcji można przygotować 10 sztuk. Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami Składniki: ciasto 250g mąki pszennej 15g drożdży 125ml mleka 1 żółtko 3,5 łyżki cukru 30g masła szczypta soli nadzienie 2 średniej wielkości jabłka 1 czubata łyżka cynamonu 1 czubata łyżka cukru 40g masła(...)czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej sok z cytryny do skropienia jabłek cukier do posypania ciasta 1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta masło i mąka do formy Wykonanie: - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - mleko lekko podgrzać tak, by było letnie - drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem

Smakołyki Bereniki
Tarta z truskawkami i kokosowym crème pâtissière 152

Niedawno otrzymałam od Firmy Royal Brand  do testowania mąkę kokosową oraz cukier kokosowy. Postanowiłam, że na początek wykorzystam je do pysznej kruchej tarty z truskawkami i crème pâtissière. Przerobiłam oryginalny krem na kokosową wersję. Efekt naprawdę rewelacyjny! Ciasto: 250g mąki pszennej, 50g cukru pudru, szczypta soli, 150g masła, skórka z 1 cytryny.     Mąkę przesiać, dodać szczyptę(...)formy na tartę, nakłuć gęsto widelcem. Piec ok. 15-20 min w temp. 180st. Ostudzić.     Crème pâtissière: 250ml mleka, 20g cukru kokosowego, 60g zwykłego cukru, jajko, 20g mąki pszennej, 20g mąki kokosowej, 100g masła, 500g świeżych truskawek.     200ml mleka zagotować z połową obu cukrów. Do reszty mleka dodać rozkłócone jajko oraz obie mąki i resztę cukru

Z miłości do słodkości
"Wypiekanie na śniadanie" ... chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi 178

najbezpieczej czuję się w foremkowych chlebkach. Nie ma stresu, że ciasto się rozjedzie na boki, a zamiast wysokiego chlebka wyjdzie płaski placek. Chlebek upiekłam z 500 g mąki. W tej wersji mąkę razową zastapiłam mąką kamut, i albo za dużo wody dodałam, albo lekko namoczone rodzynki zbyt dużo wilgoci ciastu oddały, bo troszkę wilgotny wyszedł.   Nic to! Na pewno(...)jakiś czas znowu go upiekę, bo domownikom bardzo zasmakował. Chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi według Hamelmana z książki "Chleb " Wieczorem na dzień przed pieczeniem zrobić bigę: 110g mąki chlebowej 110g mąki pszennej razowej 140g wody 1/8 łyżeczki drożdży instant Wszystko razem wymieszać, jeśli masa jest zbyt sztywna należy dodac nieco więcej wody ale nie rozrzedzać maksymalnie! Przykrywamy misę

Mia Cucina Sofieta
La Puddica Brindisina - Drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami 211

jest dość słone - jeżeli tego nie lubicie, dodajcie trochę mniej soli do ciasta. Uwaga do przygotowywania ciasta: W oryginalnym przepisie Marlena de Blasi każde od razu wymieszać w misce mąki, drożdże i cały płyn. Ja tego nie polecam, gdyż może się okazać, że ciasto wyjdzie za rzadkie. Lepiej jest dodawać wodę po trochu, mieszać ciasto i na bieżąco kontrolować jego(...)konsystencję. Ciasto powinno wyjść miękkie, dające się wyrabiać poza miską. Jeżeli przesadzimy z wodą, zawsze możemy dodać więcej mąki, ale to może zachwiać ogólne proporcje składników. Drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami przepis na ok. 12 sztuk Składniki: Ciasto : 2 1/2 łyżeczki suchych drożdży 1/3 szklanki ciepłej wody 2 1/2 szklanki letniej wody 1/4 szklanki oliwy 2 łyżki śmietany

Chilli Czosnek i Oliwa
Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą 188

posypanym suszoną miętą Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą na podstawie tego przepisu , z moimi modyfikacjami na 1 duży bochenek czas przygotowania:  2 godz. Składniki: 400 g mąki pszennej typ 650 260 g mąki pełnoziarnistej do wypieku chleba* 1 1/2 łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka drożdży instant 375 ml ciepłej wody 5 łyżek oliwy 130 g czarnych oliwek(...)mała czerwona cebula, posiekana 1 łyżka suszonej mięty (lub innych ziół) * mąkę pełnoziarnistą możesz zamienić na mąkę pszenną typ 650 Przygotowanie: W misce wymieszaj obie mąki, sól, drożdże i suszoną miętę. Dodaj oliwę i 3/4 wody. Zagnieć ciasto - najpierw robię to łyżką, a potem zagniatam ręką. Jeżeli ciasto będzie za suche, dodaj resztę wody, jeżeli za mokre - podsyp je mąką

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto Mrówka 555

robienia doczytajcie przepis do końca- pozwoli Wam to zaoszczędzić trochę czasu ;) Polecam i życzę smacznego! :) Blaszka 22x33cm Składniki:   Biszkopt: 4 jajka +2 żółtka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia   Piana makowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru szklanka maku 100g wiórków kokosowych   Piana kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru(...)200g wiórków kokosowych   Masa budyniowa: 8 żółtek 3 i 1/2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru cukier waniliowy 320g miękkiego masła  Dodatkowo: pół słoika dżemu z czarnej porzeczki pół tabliczki czekolady   Wykonanie:  Najpierw warto podzielić jajka, które będą nam potrzebne do poszczególnych części ciasta. Następnie przygotowujemy budyń do masy

Czerwona Porzeczka
Króliczy tort z malinami 181

masą plastyczną;)) Dlatego na urodziny naszej ulubienicy i zarazem miłośniczki królików przygotowałam tort - Króliki w ogródku:)) Wyszło nie najgorzej, jednak widać brak moich zdolności plastycznych:) Biszkopt:  1 szklanka mąki pszennej,  5 jajek,  1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,  3/4 szklanki cukru,  czubata łyżeczka proszku.  Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Ubijając, stopniowo(...)dosypywać cukier. Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Stale miksując, do białek dodawać kolejno żółtka. Na koniec dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 25cm. Piec około 35-40 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części. Poncz: 1/2 szklanki soku z malin,  1/4 szklanki wody

Z miłości do słodkości
1554. Góra lodowa 342

ciasta..a ciasto jest proste do zrobienia...i co najważniejsze pyszne..Pomysł na takie ciasto podpatrzyłam w  Domowej Cukierence. ..Ja zamiast kremu karpatkowego zrobiłam sama krem budyniowy z mąki...no i miałam końcówkę kakao..więc ciasto i polewa nie są tak ciemne jak u Klementynki.. 5 jajek  1 szkl. mąki  1 szkl. cukru  1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia  2 łyżki kakao  cukier waniliowy  Białka ubić z cukrem i żółtkami na puch. Dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec około 25 minut w 175*C. na poncz: 1/2 szkl. herbaty  kieliszek rumu lub wódki  na krem I: opakowanie kremu do karpatki  700 ml mleka

Moje domowe kucharzenie
Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką 299

ciasto - klasyk. Puszysty biszkopt, aksamitny krem z wanilią, owoce lata i orzeźwiająca galaretka. Mnie wystarczy mały kawałek, więc... częstujcie się :) Biszkopt: 5 jajek (osobno białka i żółtka) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki oleju szczypta soli Krem waniliowy: 2 szklanki mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)prawdziwą wanilią - użyłam opakowanie cukru z wanilią Kotanyi 300 g miękkiego masła Wierzch ciasta: po 250 g borówek amerykańskich i malin 2 galaretki - użyłam o smaku jagodowym Oba rodzaje mąki, żółtka i 1/2 szklanki mleka zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać masę z mąką, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Galaretki

Czerwień i błękit
Najlepsza szarlotka z bezą i kruszonką 211

24x24, więc wyszło bardzo wysokie. Można je również przygotować w nieco większej formie. Szczerze polecam!!! Najlepsza szarlotka z bezą i kruszonką         Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g chłodnego masła 5 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Jabłka: około 6-7 kwaśnych(...)jabłek (ja używam szarej renety) łyżka mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Beza: 5 białek szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrami. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i wszystko siekamy nożem na drobne kawałeczki. Można również składniki  umieścić

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania