Święta. Tak jak czeka się na kompot wigilijny czy barszcz z uszkami. Składniki na 2 małe chlebki Starter: około 1 g świeżych drożdży 75 ml zimnej wody 90 g mąki pszennej typ 650 1/2 łyżeczka soli Ciasto: 150 ml wody temp. pokojowa (w przepisie 125 ml) 150 ml ciemnego piwa (dałam Koźlaka) (w przepisie 125 ml) ok. 25 g świeżych(...)drożdży lub 8g suszonych 60 g mąki żytniej razowej 50 g mąki graham (lub orkiszowej) 1 łyżeczka kopru włoskiego (w przepisie 2 łyżeczki) 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 50 ml miodu lipowego 25 ml roztopionego masła 1 łyżeczka soli 400 g mąki pszennej chlebowej 3 łyżki suszonej żurawiny Skórka piwna: 2,5 g świeżych drożdży 100 ml ciemnego piwa
Codziennik KuchennyDzisiaj kolejny makaronowy pomysł na obiad. Do przygotowania tego dania użyłam makaronu z pszenicy durum. Jest on bogatym źródłem białka, tłuszczy jak i wielu witamin
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDomowy zakwas na żurek to sfermentowana mąka żytnia z wodą i odrobiną przypraw. Są w niej bakterie kwasu mlekowego.Jakiej mąki użyć ? Dziś w telewizji usłyszałam, że do barszczu białego używa się mąki pszennej a do żurku mąki żytniej. Więc niech tak będzie. Ma to być żurek więc wybrałam mąkę żytnią. Im wyższa liczba mąki tym lepiej. Więc(...)mąka typu 2000 będzie najlepsza :)Inne dodatki:- piętka chleba na zakwasie. Taki chlebek przyczynia się do walorów smakowych i i przyspieszenia proces fermentacji - zioła (liście laurowe i ziela angielskie) jedynie dla walorów smakowych- czosnek ( także dla walorów smakowych, bo teoretycznie czosnek ma właściwości bakteriobójcze i dzięki niemu proces fermentacji się nam wydłuży, ale nie wyobrażam sobie zakwasu bez jego
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: 1/2 kostki masło lub margaryna, 3 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia, 400 gram gotowa masa
W Mojej Kuchni LubięSałatka łatwa ,lekka ,łagodna ,tchnąca świeżością i radością .Prażony czarny sezam dodaje tajemniczego uroku i wprowadza nutkę oryginalnego smaku. Składniki na 2 porcje: 2 świeże dojrzałe
Kulinarny karnet Christopherapierogi ruskie a własnie w tym czasie kompletnie nie chce mi się ich robić to przyrządzam oszukane ruskie czyli naleśniki z nadzieniem od pierogów... Tym razem ciasto zrobiłam z mąki żytniej razowej i wyszło przepyszneeeee...Ostatnimi czasy bardzo sie przekonuje do mąk innych niż pszenne . "Razowe znacznie bardziej zdrowe Białko znajduje się w warstwie aleuronowej bielma. Im mniejsza część(...)warstwy jest w trakcie przemiału usuwana, a tak dzieje się w przemiału razowego, tym zawartość białka w mące i wypieczonym z niej pieczywie jest większa. Pieczywo razowe zawiera także więcej błonnika. I znów im wyższy wyciąg mąki, tym zawartość błonnika zwiększa się. Mąki bardzo jasne, czyli z niskiego przemiału, mogą zawierać tylko śladowe ilości tego cennego dla naszego zdrowi składnika
NaKońcuJęzykaSuper paluchy w sam raz na piknik czy grilla, na które to imprezy właśnie sezon się zaczyna:) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyDzień dobry, Dziś chciałam namówić Was do upieczenia własnych bułeczek . To naprawdę nie jest takie trudne. Te nieduże bułeczki przygotowałam z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i pachnących ziół - bazylii, oregano oraz nasion kopru włoskiego . Doskonale smakują zaraz po upieczeniu polane oliwą czy też posmarowane masłem. Ich nieduże rozmiary tworzą z nich idealną bazę do przygotowania niewielkich przekąsek imprezowych - kanapeczek, grzanek(...)dodałam dodatkowo nasiona kopru włoskiego , ponieważ lubię ich smak i nieodłącznie kojarzą mi się z Włochami. Kiedy zabrałam się do pieczenia, zorientowałam się, że nie mam w domu mąki typu 650, podanej w oryginalnym przepisie, a która rzeczywiście dobrze sprawdza się przy pieczeniu chleba. Ponieważ obawiałam się, że bułeczki na zwykłej mące (typ 480) nie udadzą się, postanowiłam wymieszać
Chilli Czosnek i OliwaZapraszam na sushi- uwielbiam , mogę jeść codziennie :) Do sushi możemy dodawać niemal wszystko- ograniczyć nas może tylko wyobrażnia :) Zaczynamy: Składniki:1,5 szkl ryżu do
Smaki EdytyCześć :)Kilka dni temu proponowałam Wam tropikalną mannę na śniadanie. Dzisiaj z kolei lekka modyfikacja tamtego przepisu, ale w formie deseru na zimno.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten
Pora coś zjeśćDawno nie robiłam nic z mojego ulubionego ciasta krucho drożdżowego a jest takie wdzięczne. Nadaje się zarówno do słodkich jak i wytrawnych wypieków. Czasami kombinuję i
Smaczna PyzaOtwieram domową piekarnię, gdyż pieczenie w domu odbywa się prawie każdego dnia. Dzisiaj wykorzystałam mąkę, którą otrzymaliśmy w paczce po warsztatach z marką Lubella. Ktoś się może zdziwić, gdyż ta marka raczej kojarzy się z makaronami, ale na warsztatach pierogowych mogłam się przekonać jaką świetną mąkę do pierogów produkują. Teraz przekonałam się, że mąka pełnoziarnista pszenna jest doskonała do wypiekania(...)garnka - bułka paryska - rustykalne bagietki pszenne Tym bagietkom dałam trochę więcej czasu na wyrastanie. Bagietki pełnoziarniste, kto nie ma na nie ochoty? Składniki na 4 bagietki: -500 g mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella + trochę mąki pszennej tortowej do podsypywania ciasta -7 g suszonych drożdży -350 ml wody -2 czubate łyżki masła -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki cukru - oliwa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto: na tortownicę o średnicy 28 cm 400 g mąki 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 500 g śliwek węgierek Śliwki myjemy, dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek. Z pozostałych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na 2 części - mniejszą i większą. Mniejszą zawijamy w folię spożywczą(...)być z cukrem. Tym fuj, białym, niezdrowym, najgorszym. Sernik też ma być z serem a nie z kaszą jaglaną imitującą ser. A jeśli ciasto kruche ze śliwkami to z mąką pszenną. Od czasu do czasu sięgam po zamienniki. Pączki usmażę na oleju kokosowym, zrobię jagielnik bo jestem ciekawa jak smakuje, a mąkę pszenną zamienię na razową. A tak zwyczajnie, chcę
bistro mamaCóż może nam bardziej osłodzić Święta od kutii?! Jest to jedyny w swoim rodzaju deser świąteczny, naprawdę wyjątkowy i słodki. Tradycyjną kutię robi się z obtłuczonych ziaren pszenicy oraz maku, z dodatkiem różnorodnych bakalii i miodu. Ja użyłam zwykłych ziaren pszenicy, które po ugotowaniu wymieszałam ze zmielonym makiem. Dodałam moje ulubione bakalie i osłodziłam miodem oraz syropem z młodych igieł(...)woli bardziej lub mniej słodką i bakaliową wersję. Tak samo, każdy z nas przygotowuje kutię w mniejszych lub większych ilościach. Aby kutia była smakowita i zbalansowana użyj pszenicę i mak w proporcjach 1 : 1 (na 1 szklankę suchych ziaren pszenicy weź 1 szklankę suchych nasion maku). Nie zapomnij o dużej ilości Twoich ulubionych bakalii i miodu! Pszenica z szybkowaru Ciśnienie
Szybko Szybkowar