mąka - 10440 przepisów (strona:16/696)

Chleb z rodzynkami i orzechami 155

śniadanie" . Piekliśmy chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi Hamelmana z książki "Chleb " z małymi moimi modyfikacjami. Jak zawsze było pysznie. Ja przy okazji pieczenia chleba miałam okazję wypróbować mąki które otrzymałam z "Młyn Kopytowa" Kopytowa to miejscowość położona na podkarpaciu. Tereny te uznawane są za jedne z najczystszych w Polsce. Młyn zajmuje się  mieleniem zboża na mąkę oraz wytwarzaniem(...)kaszy i otrąb tradycyjnymi metodami, jakość produktów jest na najwyższym poziomie. Posiadają w swoim asortymencie również mąki BIO. Możecie już zamówić ich produkty na stronie Młyn Kopytowa klik . Jednocześnie zapraszam na ich stronę na fb klik gdzie możecie pochwalić się swoimi wypiekami. Składniki: Biga 110 g mąki chlebowej pszennej typ 750  Młyn Kopytowa 110 g mąki pszennej graham

Ala piecze i gotuje
Chleb z otrębami 192

chlebek piekłam już jakiś czas temu testując  otręby gryczane ..inspiracją był przepis znaleziony gdzieś w necie..ja jednak zmieniłam rodzaj mąki , do mąki pszennej dodałam trochę  mąki żytniej razowej i dodałam otręby gryczane.. 150 g  mąki żytniej razowej  350 g mąki pszennej 60 g płatków owsianych Kupiec 40 g otrębów gryczanych 24 g  drożdży(...)łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru.Gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki.Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia. Płatki i obie mąki przełożyć do dużej miski, dodać wyrośnięty rozczyn, letnią wodę, letnie mleko, olej i sól. Wyrobić

Moje domowe kucharzenie
Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 189

posta z poradnikiem: http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/05/poradnik-seret-idealnego-ciasta.html     Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką               Składniki:     Ciasto: 450 g mąki + 50 g do podsypania (użyłam specjalnej mąki do ciast drożdżowych z Lubelli) 7 g drożdży instant lub 40 g świeżych 100 g cukru (można dodać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta(...)miękkiego masła lub margaryny 4 żółtka 200 ml mleka 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego Kruszonka: 130 g masła lub margaryny około 1 szklanki mąki ½ szklanki cukru trzcinowego cukier waniliowy 70 g płatków migdałowych     Przygotowanie:   Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jeśli używamy droży suchych zaczynamy od przygotowanie zaczynu. Mleko podgrzewamy

Mania Gotowania
Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym 215

coś nowego J Wyszło naprawdę smaczne. Jeśli lubicie drożdżówki z serem i budyniem to polecam!!   Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym     Składniki: Ciasto: 450 g mąki + 50 g do podsypania (używam specjalnej mąki do ciast drożdżowych z Lubelli) 7 g drożdży instant lub 40 g świeżych 100 g cukru (można dodać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta(...)łyżka budyniu waniliowego Masa budyniowa: 1,5 budyniu waniliowego 500 ml mleka 80 g masła 3-4 łyżki cukru Kruszonka: 100 g masła lub margaryny około 1 szklanki mąki ½ szklanki cukru trzcinowego aromat waniliowy Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jeśli używamy droży suchych zaczynamy od przygotowanie zaczynu. Mleko podgrzewamy i odlewamy z niego 1/3 szklanki. Uwaga

Mania Gotowania
70. Słodkie 70., czyli ciasto drożdżowe w różnych odsłonach. 282

Najbardziej pracochłonna część to wyrabianie ciasta po wymieszaniu z rozczynem. Należy wyrabiać je tak długo, aż stanie się gładkie, miękkie, jednolite i lśniące. Do tego typu ciasta najlepiej użyć mąki o typie 500 - 550, dzięki takiej mące uzyskamy ciasto bardziej elastyczne, a struktura po upieczeniu będzie bardziej przyjemna dla podniebienia. Dziś u nas kilka propozycji na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Już(...)coś innego. A tym czasem przepis podstawowy, na bazę do naszych drożdżowych wypieków. Składniki:   60 g drożdży 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego ok. 500 g mąki typ 500- 550 (lub mieszanka) dwie łyżki masła pół szklanki ciepłej wody 3/ 4 szklanki ciepłego mleka (ok. 37 stopni Celsjusza) 1 jajo Przygotowanie: Przygotowując ciasto drożdżowe na początku musimy

Symfonia Smaków
Drożdżowe rolls'y z budyniem kokosowym 274

pulchniutkie, delikatne, absolutnie przepyszne bułeczki. Pierwszy raz piekłam je już dość dawno, ale że przepis był eksperymentem, to nie trafił od razu na bloga. Wtedy dodawałam wszystko na oko. Mąka, cukier, szczypta soli. Masła miałam w lodówce trochę ponad pół kostki, więc dałam całe. Zostało mi też trochę kefiru, więc i jego dodałam. Jeszcze trochę mąki. Dwa jajka... No, niech(...)teraz nie sprawiają mi już najmniejszego problemu :))) Drożdżowe ślimaczki na kefirze z budyniem kokosowym (z przepisu wychodzi 12 sporych bułeczek) Do ciasta drożdżowego potrzebujemy: 4 i 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam zwykłej, najzwyklejszej, typ 500) 1/2 szklanki cukru + 4 płaskie łyżeczki 3/4 szklanki kefiru 2/3 szklanki rozpuszczonego masła 3 jajka + 1 białko 25 g świeżych drożdży dużą szczyptę soli

Ratunku obiad
Miodowo-kakaowe ciasto z kremem 328

wychodzi duża blacha, tzw. "sernikowa". Miodowo-kakaowe ciasto z kremem PRZEPIS /źródło MW /   Ciasto kakaowe Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180ºC Czas pieczenia: 15-20 min. 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 150 g margaryny lub masła 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao(...)sodą. Margarynę roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać margarynę i ubite jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wym. 20 x 35 wyłożon ej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez 15-20 minut. Drugi placek

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb orkiszowo żytni na zakwasie 165

się na innych przepisach czy poradach to jednak nigdy nie wykorzystuję ich tak do końca w oryginalnej postaci. Pieczenie chleba to sztuka, która w dużej mierze zależy od rodzaju mąki jakiej używamy. Najlepsza jest mąka ta wysokoproteinowa, mielona kamieniem. Zawsze podkreślam, że mąka mące nierówna i chociaż mój przepis na chleb w pełni satysfakcjonuje mnie to nie znaczy, że drugiej(...)osobie uda się upiec podobny chleb . Tak, tak wszystko zależy od mąki…ale jeśli już ma się wprawę co do konsystencji chlebowego ciasta czy jak zrobić chlebowy zakwas , kiedy wiedzieć, że chleb już jest wyrośnięty czy upieczony, jak uzyskać chrupiącą skórkę czy chleb z dziurami jak w szwajcarskim serze… to pozostaje tylko eksperymentować i wypiekać pieczywo swoich marzeń

codojedzenia
Makowiec drożdżowy 181

Makowiec drożdżowy to jeden z tradycyjnych, świątecznych polskich wypieków. „Według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście… Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych(...)masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały (…) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej (…) skórki pomarańczowej”. Pamiętam ucieranie maku w makutrze przez moją Mamę. Zresztą, wtedy wszystkie ciasta były w niej  ucierane. Dzisiejsze gospodynie mają wiele udogodnień, między innymi – gotowy

mojewypiekiinietylko
Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie 174

tylko chleb i chleb... Na blogu  u Marzenki z   Zacisza kuchennego  wypatrzyłam takie smakowite bułki na zakwasie pszennym. Upiekłam, tylko zmieniłam troszkę skład, jeśli chodzi o mąkę. Dodałam mąki gryczanej i żytniej, w związku z tym miąższ moich bułek jest troszkę ciemniejszy. Z bułkami jest zdecydowanie więcej pracy niż z chlebem, ale uważam, że mimo wszystko, warto(...)było ! Przepis zamieszczam na listopadowej liście  Na zakwasie i na drożdżach . Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie Składniki: 75 g aktywnego zakwasu pszennego 515 ml wody 350 g mąki chlebowej 200 g mąki żytniej chlebowej 150 g mąki gryczanej 2 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Wieczorem w misce mieszamy zakwas razem ze wszystkimi rodzajami mąki, przykrywamy folią i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Jak zrobić domowy makaron? 301

naszym domu od zawsze, tylko z czasem zrobiliśmy się tak wygodni, że zadowalał nas kupny makaron. Jak zrobić domowy makaron? Nie ma nic prostszego. Do zrobienia domowego makaronu potrzebujemy: mąkę, jajka (na każdą szklankę mąki o poj. 250 ml po jednym jajku, po 2 łyżki gorącej wody + mąkę do podsypywania) oraz szczyptę soli. Podwińcie rękawy i do dzieła(...)lepszego niż domowy makaron podany do rosołu, czy też zupy pomidorowej. Czasami do rosołu przygotowuję kluseczki. albo lane kluski Przepis na kluseczki do zup i sosów. - 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko - szczypta soli - 2 łyżki przegotowanej gorącej wody mąka do podsypywania Mąkę mieszamy z solą i przesiewamy na stolnicę lub wsypujemy do misy robota, jeśli będziemy makaron wyrabiać mechanicznie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Słodko - makowo i bakaliowo :) 206

Mak znany jest jako roślina oleista, jadalna i opiumowa.   Od najdawniejszych czasów znajdował swoje zastosowanie w medycynie naturalnej,głównie jako lek na bezsenność, a w kuchni staropolskiej zapisał się jako symbol szczęścia i dobrobytu. Mało kto wyobraża sobie święta bez tradycyjnej strucli drożdżowej, w którą zawija się masę makową pełną słodkich bakalii. Zwyczaj jadania maku jest jednak(...)tylko powiązany ze świętami Bożego Narodzenia. Makowiec jest idealnym wypiekiem na wszelkie rodzinne spotkania. I choć wiele osób czasem krępuje jedzenie maku w towarzystwie (rzecz jasna wpływają na to ziarenka maku, które pozostają na zębach :P ) to jednak w większości przypadków wybór jest oczywisty. Kuszący smak makowego placka wygrywa!  Przyznam szczerze, że od małego uwielbiałam makowce, jednak zawsze przeszkadzało

Sajkofanka smaku
Bułki orkiszowo-pszenne na pâte fermentée 238

akcji, i upiekłem wyśmienite bułki, orkiszowo-pszenne, na zaczynie w stylu pâte fermentée . Wzrowałem się na przepisie z książki o włoskich chlebach, uwadniając trochę ciasto i wymieniając część mąki na orkiszową. Sądzą, że z korzyścią dla efektu końcowego. Bułki są wyśmienite. Chrupiąca skórka, delikatny miękisz, wysmienity smak i aromat. Pięknie  Co istotne, stosunkowo szybko się je robi (nie mówię(...)czasie oczekiwania na przefermentowanie zaczynu, ale po prostu o bezpośredniej pracy z bułkami). Ale najważniejsze - są odstresowujące! A w jaki sposób? ... o tym w przepisie... Pâte fermentée: 100 g mąki pszennej typ 650 50 g letniej wody 4 g świeżych drożdży Rozpuść drożdże w wodzie. Do miski wsyp przesianą mąkę. Dodaj wodę z drożdżami. Wymieszaj wszystkie składniki, po czym wyrabiaj

Grahamka, weka i kajzerka
DROŻDŻOWE RACUCHY KUKURYDZIANE 185

Witam :) Zrobiłam wczoraj na śniadanie racuchy, które pokazywałam już na blogu  TUTAJ  i  TUTAJ   ale tym razem trochę inaczej,  bo z mąki głównie kukurydzianej. Nie mając już żadnych mąk oprócz resztek zwykłej mąki pszennej  (tak, tak, nawet ja czasem nie mam zbyt wiele w szafkach, brak czasu na zakupy i/lub brak głowy do myślenia(...)zdziwieniem patrzy na puste pojemniki po tym wszystkim, co przecież "jeszcze wczoraj" tam było) ... i opakowania   KASZY KUKURYDZIANEJ (bio, Fresano 500g) , zmieliłam sobie pół paczki kaszy na mąkę kukurydzianą i uczyniłam takie oto pyszne racuchy: Jak to zrobić? Zacząć od przygotowania zaczynu drożdżowego z: - 1/4 kostki świeżych drożdży (czyli 25 gramów czyli 1 torebka 7g suchych, jeśli ktoś woli

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Chleb żytnio-orkiszowy,ulubiony i zdrowy gluten 165

ciasta przygotowuję również samodzielnie,nie korzystam z garmażeryjnych półproduktów w łatwy sposób wyeliminowałam pszenicę z diety.Nie,nie nie zrezygnowałam z glutenu całkowicie,ale zamieniłam zamulającą i zapychającą mój organizm mąkę pszenną na zdrowszą mąkę orkiszową.O orkiszu możesz przeczytać tutaj .Nie zrezygnowałam z pierogów,które uwielbiam,ani ciast do popołudniowej kawki i nie uwierzycie,powoli i bez żadnych wyrzeczeń kulinarnych(...)tekstu i podzielenia się moimi spostrzeżeniami. Dieta bez pszenicy absolutnie nie oznacza jednak życia bez chleba.Jemy nadal pieczywo (tylko na kolację,śniadania stanowią płatki owsiane),teraz wypiekane z udziałem mąki orkiszowej.Poniżej przedstawiam przepis na ulubiony nasz codzienny chleb orkiszowy.Piekę go niestrudzenie w różnych konfiguracjach i proporcjach mąki orkiszowej jasnej z orkiszową pełnoziarnistą.Chlebek ma cudowny smak,chrupiącą skórkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania