apetyczną fotkę znalazłam na blogu Najsmaczniejsze.pl i postanowiłam upiec tartę na kruchym spodzie z masą budyniowa. Rewelacja :-) Będę powtarzać ! Tarta z borówkami amerykańskimi Składniki na ciasto: 260 g mąki pszennej (1 1/2 szklanki) 150 g zimnego posiekanego masła (3/4 kostki) 30 g cukru pudru (3 łyżki) 1 jajko szczypta soli Składniki na masę budyniową: 3 jajka(...)gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru waniliowego 110 g cukru 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli oraz 300 g borówek amerykańskich Wykonanie ciasta: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę na tartę o średnicy 31 cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, wykładamy ciastem, które dosyć dokładnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy
Kulinarne przygody Gatitynumer jeden w Rosji." Wcale mnie to nie dziwi, ten chleb to doskonały typowy razowiec: jest ciężki, mocno razowy i pięknie pachnie. Robiłam go tylko i wyłącznie z mąki żytniej razowej 2000, przy kolejnym pieczeniu pokombinuję trochę z mąkami, dodam trochę sitkowej lub chlebowej. Następnym razem dodam do niego też kminek i kawę, a może i miód...i wtedy(...)Gucio, będzie to chleb w wersji oficerskiej. Na pewno będę do niego wracać ! Żytni chleb radzieckiego żołnierza, czyli styczniowa piekarnia Składniki ( 1 kg bochenek): 375 g ciasta z mąki żytniej zakwaszanego metodą 3-fazową 450 g mąki żytniej razowej 15 g soli 330 ciepłej wody o temp. 40 stopni Wykonanie: W ciepłej wodzie dokładnie
Kulinarne przygody Gatitywchłanianiu się tłuszczu. I po takim zabiegu wyrzuty sumienia z powodu zjedzenia pączków od razu mniejsze ! Inspiracja Kwestia smaku . Małe pączki z cukrem pudrem Składniki: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży szczypta soli 125 ml mleka 1,5 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 2 żółtka 20 g rozpuszczonego masła 1 łyżka(...)spirytusu Dodatkowo: 750 g smalcu lub 750 ml oleju rzepakowego cukier puder do posypania Wykonanie: Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy pokruszone drożdże, jedną łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W osobnej misce jajko i żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dosypać przesianą mąkę z dodatkiem soli i dodać wyrośnięte drożdże
Kulinarne przygody Gatityznakiem cytrusów. Nadziałam je konfiturą pomarańczową i posypałam kandyzowanymi skórkami pomarańczowymi . Efekt, bardziej niż zadowalający. Inspiracja Moje wypieki . Pączki z pomarańczową konfiturą Składniki: 500 g mąki 50 g świeżych drożdży 60 g cukru 250 ml mleka 3 żółtka 1 małe jajko 50 g rozpuszczonego masła 20 ml spirytusu 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego otarta skórka(...)łyżki soku z cytryny) lub cukier puder do posypania Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i połową szklanki mąki. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W misce ucieramy jajko i żółtka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, zaczyn i pozostałe składniki ciasta, oprócz masła
Kulinarne przygody Gatitytygodniu Małgosia wspólnie z Pauliną wybrały dla nas bardzo aromatyczny przepis na pszenno-orkiszowe bułeczki. W moim wydaniu są to bułeczki z dodatkiem orkiszowej mąki razowej. A ten aromatyczny efekt daje obtoczenie ich w świeżo startym parmezanie i suszonym oregano. Pachną obłędnie ! Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Składniki: 225 g mąki(...)pszennej 150 g mąki orkiszowej razowej 7 g suchych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 200 ml letniej wody 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka suszonego oregano Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz parmezanu i oregano wsypać do miski, wymieszać na pierwszym biegu robota i wrabiać przez 10 minut na drugim biegu. Pozostawić na 5 minut, żeby
Kulinarne przygody GatitySerdecznie zachęcam, a zobaczycie, że innego ciasta już nie będziecie robić ! Mini pizze na zaczynie poolish Składniki na 3 sztuki Zaczyn: 125 g mąki pszennej chlebowej 125 ml ciepłej wody mała kuleczka świeżych drożdży lub szczypta instant Ciasto właściwe: 200 g zaczynu 200 g mąki pszennej chlebowej 1/2 łyżeczki soli(...)oliwy z oliwek EV Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w małej miseczce i odstawiamy do fermentacji na 12 (maksymalnie 16 ) godzin w ciepłe miejsce. Następnie mąkę mieszamy z solą. Zaczyn mieszamy z wodą, dodajemy mąkę i drożdże i wyrabiamy ciasto, dodając oliwę. Najpierw wyrabiamy na pierwszym biegu przez 3 - 4 minuty, a później przez
Kulinarne przygody Gatityprzy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Bagietki pszenno-żytnie Proporcje na 4 małe bagietki Czas przygotowania: 160 minut Składniki: 250 g mąki pszennej chlebowej 250 g mąki żytniej chlebowej 50 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 100 ml wody 2 łyżki miękkiego masła 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki(...)drożdże, masło i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Do zaczynu dodajemy wodę i przesianą mąkę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość
Kulinarne przygody Gatityciepłe, choc na drugi dzień też jest obroni, szczególnie gdy aromaty się wymieszają, a jabłka oddadzą swoją wilgotność. Do ciasta możecie dodać, to co akurat macie w domu: mąkę pszenną wymieszać ze zmielonymi migdałami lub orzechami, cukier kryształ zastapić brązowym, dodać rodzynki, czy pokruszone ciasteczka ameretto. Opcji jest bez liku. Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami Składniki(...)tortownicę 24 cm: 200 g mąki pszennej 100 g zmielonych orzechów laskowych 170 g brązowego cukru 150 g stopionego masła 4 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z cytryny i sok z ½ cytryny 4 jabłka ½ kieliszka rumu ( zapomniałam) ziarenka z połowy laski wanilii Cytrynę( najlepiej ekologiczną) dobrze myjemy, ścieramy całą skórkę, odkładamy na talerzyk. Z połowy cytryny wyciskamy
Mia Cucina Sofietamalinami i kruszonką. Mmmmm... posmarowałam masłem zagryzłam maliną, popiłam bawarką. Od razu to macierzyństwo wydało się trochę lżejsze ;-) Potrzebujesz: Szklanka mleka Szklanka cukru 4 szklanki mąki masło 4 jajka 50 g drożdży maliny i na kruszonkę: 75 g masła tyle samo cukru dwa razy tyle mąki Co robić? 1. Podgrzać mleko dodać cukier i masło - nich się(...)około 3 godziny, ale to tylko dlatego, że Mały ciągle wył jak zbliżałam się do kuchni 4. Nagrzać piec na 180 C góra-dół 5. Do zaczynu dodać mąkę i wyrabiać przez 10 minut. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie robić to ręcznie, bo ciasto okropnie się klei, ale dodawanie większej ilości mąki zepsuje tylko smak. Dlatego jeśli macie możliwość użyć
Matka Żywicielkaucierane, na nim warstwa malinek a na wierzchu puszysta pianka. Słodka pianka idealnie komponuje się z kwaskowatymi malinami. składniki: ciasto 130 g margaryny lub masła 4 żółtka 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 4 łyżki mleka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, użyłam proszku Wodzisław piana 4 białka 150 g cukru pudru 1 łyżka mąki(...)cytryny oraz 400-500 g malin Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem, cały czas ucierać i dodawać po jednym żółtku. Następnie porcjami dodawać mąki wymieszane z proszkiem oraz mleko. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i podpiec ciasto aż lekko sie zarumieni
Monia miesza i gotujeprosta, klasyczna szarlotka, urozmaiciłam ją o karmelizowane jabłka oraz obowiązkowy dla mnie w ciastach z jabłkami cynamon. Szarlotkę przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm. Szarlotka Składniki: ciasto 250g mąki pszennej 125g masła 100g cukru pudru 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa 750 twardych kwaskowatych jabłek 60g masła 6 łyżek cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka(...)cynamonu Wykonanie: - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, składniki posiekać razem, dodać przesiany cukier puder i jajko, składniki wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę - jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne - każą ćwiartkę przekroić na pół, pokroić w cienkie plasterki - na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, podgrzewać potrząsając za rączkę
Smakołyki BerenikiJeden z pierwszych serników jakie upiekłam. Kiedyś bywał u nas bardzo często, w późniejszym okresie trochę zapomniany, dziś powraca w troszkę odmienionej formie. W oryginale był z dodatkiem mąki pszennej, zamieniłam ją na budyń, kiedyś przygotowywałam go na ciastkach tzw.petitkach, teraz przygotowałam go na kruchym spodzie. Wychodzi baaardzo lekki i mega puszysty, w końcu ilość jaj robi swoje. W kajeciku(...)poniżej taki jak ja przygotowałam. Składniki przepisu oryginalnego: - 1kg tłustego sera (przed dodaniem musimy go zmielić) - 130g masła lub po 65g masła i margaryny - 10 żółtek - 10 białek - 100g mąki pszennej - 100g rodzynek - 270g cukru - aromaty:cytrynowy i pomarańczowy (po kilka kropli) - herbatniki petit beurre Składniki nowszej wersji: - 1kg sera Juliko lub innego gęstego - 130g masła - 10 żółtek - 10 białek
Smaczne Zdroweurosło..a chlebek był pyszny...nie taki piękny jak u Dorotki, ale pyszny.Zdjęcia po urośnięciu niestety brak..zapomniałam zrobić...na zdjęciu chleb ukrojony zraz po upieczeniu. 700 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżeczki soli 25 g miękkiego masła 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 14 g drożdzy świeżych 1 łyżeczka cukru(...)ciepłego mleka 300 ml ciepłej wody W większej misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło. Dosypać drożdże i cukier. Dodać mleko, wodę i wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na oprószonej powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać mąki. [ użyłam miski tupperware] Pozostawić w misce, przykryte ściereczką, do dwukrotnego powiększenia objętości.Ciasto po urośnieciu uderzyć pięścią, lekko
Moje domowe kucharzeniewięc odszukać przepis i przypomnieć rodzince smak tego pysznego ciasta. Nie dość, że ciasto kusi smakiem to jeszcze wyglądem:)) Nie jest za słodkie, warto spróbować! Jasne ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, 250g masła lub margaryny, 1jajko. Mąkę przesiać, posiekać z miękką margaryną. Dodać cukier i jajko. Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową(...)blaszki o wym. 27x35cm. Piec około 50-60 minut w temp. 180 st. Ostudzić. Krem: 1/2 l mleka, cukier waniliowy, szklanka cukru, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 250g masła lub margaryny. 3/4 mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozrobić obydwie mąki, mieszając, powoli wlać
Z miłości do słodkościwyzwanie i zrobiłam wypiek, którego byłam raczej pewna. Ale Aniu wiem, że nadejdzie taki moment, że upiekę chleb z tang zhong :) Składniki : 1 szklanka maki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej około 200 ml maślanki 2- 3 dag świeżych drożdży sól, ziarna dyni, 3 śliwki suszone miód -3 łyżki, lyżka cukru, szczypta maku do posypania wierzchu(...)tylko letnia!) Drożdże rozkruszyć i wsypać do letniej maślanki Dodać łyżkę cukru, wymieszać i pozostawic w cieple na 15 min. do wyrośnięcia Po tym czasie dosypać po szklance przesianej mąki żytniej i mąki pełnoziarnistej oraz miód- mieszamy i pozostawiamy na godzine w ciepłym miejscu do wyrośnięcia Po godzinie dosypujemy mąkę pszenną, płaska łyżkę soli, 2 łyżki ziaren dyni oraz pokrojone
Proste Potrawy