na pierogi - 3500 przepisów (strona:111/234)

Pierogi z jeżynami 140

gotowe kiedy przestanie przyklejać się do rąk. Wałkujemy ciasto, aby miało grubość kilku mm. Przy pomocy kufla od piwa wykrawamy kółka. Na każde z nich nakładamy łyżeczkę jeżyn. Sklejamy pieroga. Wrzucamy do gotującej się wody.  Możemy dodać do niej odrobinę oleju. Mieszamy aby się nie przykleiły do dna. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię i gotujemy jeszcze

Weganka gotuje
Pierogi z mięsem i orzechami 141

Pierogi to klasyczne danie kuchni polskiej, które lubi chyba każdy. Przepis na to ciasto jest zdecydowanie moim ulubionym. Świetnie się rozwałkowuje i gotuje,a przy tym jest cieniutkie i miękkie. Tradycyjny farsz mięsny wzbogaciłam dodatkiem orzechów i odrobiny cynamonu, dzięki czemu zyskały nowy smak. Składniki: (na około 40szt) Ciasto: 300g maki pszennej tortowej żółtko

Pyry na Gaz
Pełnoziarniste knedle ze śliwkami krok po kroku 131

dziś pamiętam, jak kilka lat temu zarzekałam się, że nigdy przenigdy sama nie będę robić żadnych pierogów, kopytek itp. bo przecież to grosze kosztuje i jeszcze mnie „pogięło” (dajmy na to że użyłam właśnie takiego określenia) aby spędzać tyyyyle czasu w kuchni na lepieniu klusek, a poza tym to skomplikowane, nawet nie wiedziałam z czego

greenscarf
Pierogi z jagodami 132

kulki, wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Na środek kładę jagody, zalepiam dokładnie brzegi, ewentualnie zagniatam brzegi widelcem. W sporym garnku gotuję ok. 3 litrów wody i dodaję łyżkę soli. Pierogi wrzucam na wrzątek po 10 sztuk. Delikatnie mieszam by nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na wierzch gotuję jeszcze kilka minut i wyławiam sitkiem lub łyżką cedzakową

prawdziwe jedzenie
Knedle z truskawkami 232

truskawek w ciasto, można ugotować puste knedle, a truskawki zmiksować z cukrem :)Będzie tak samo smacznie, a trochę mniej pracy. Kategoria: Bułki i drożdżówki , DANIA WEGETARIAŃSKIE , DLA DZIECI , Obiad , Pierogi, knedle , SŁODKO Tagged: drożdże , truskawki , wiórki kokosowe

https:KKuchniaMniam
Knedle z morelami w kukurydzianej panierce 239

patelni rozpuścić masło i wsypać zmielone płatki kukurydziane, cukier brązowy i sezam. Wszystko chwilę podsmażyć i dodawać gorące knedle. Obtaczać w panierce. Smacznego :) Kategoria: DANIA WEGETARIAŃSKIE , DLA DZIECI , Obiad , Pierogi, knedle , SŁODKO Tagged: morele , płatki śniadaniowe , sezam , twaróg , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
Fasolowe knedle ze szpinakiem i wędzonym twarogiem 281

ciasto nadając kształt kulki. Gotować w lekko osolonym wrzątku przez 3minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Polać rozpuszczonym masłem i posypać natką pietruszki. Smacznego :) Kategoria: DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Pierogi , Szybki obiad , WYTRAWNIE Tagged: fasola , szpinak , twaróg wędzony

https:KKuchniaMniam
Pierożki francuskie z wołowiną i warzywami 192

tarce), koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Z ciasta francuskiego wykrawać kubkiem kółka.Nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić pierogi.  Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierożki. Posmarować je jajkiem. Piec 15-20 minut. Smacznego! Źródło

Moja Galeria Smaku
Strucle z jabłkami. 171

która zamieszkiwała tereny na wschodzie, gdzieś aż pod Morzem Czarnym, później zmuszeni przenieść się pod Lwów, toteż podejrzewam, że korzenie mogą być gdzieś tam. Również kształt strucli, czyli duży pieróg, wskazywał by na ten trop. Skąd by się jednak nie wywodziły są pyszne i jeśli już ktoś je u mnie spróbuje to prosi o przepis. Dziś zapraszam wszystkich na strucle(...)części (wtedy uzyskamy ciastka wielkości dłoni). Każdą część wałkujemy na placki grubości około 3 milimetrów, wypełniamy jabłkami, posypujemy 1-2 łyżkami cukru i sklejamy brzegi tworząc dużego pieroga. W patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej i smażymy strucle z obu stron na złoty kolor. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzą się zarówno na podwieczorek, drugie śniadanie

Rozpustne gotowanie
Paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami. 215

zwijamy w rulon. Ostrym nożem kroimy wałek na 4-5 cm paszteciki i układamy na blasze do ponownego wyrośnięcia. Można również z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki i nadziewać formując pierogi. Po około 30 minutach smarujemy wyrośnięte paszteciki roztrzepanym żółtkiem (można je ponacinać ostrym nożem), posypujemy czarnuszką i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika. Pieczemy około

Rozpustne gotowanie
Pierogi z kasza gryczaną i serem 168

oleju.W misce pokruszyć twaróg dodać usmażoną cebulę , ugotowaną kaszę.Doprawić solą ,pieprzem i wymieszać. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz następnie zlepić boki formując pierożki. Pierogi wrzucać partiami na osoloną , wrzącą wodę i gotować do miękkości około 3-4 minuty. Podawać z podsmażoną cebulką , boczkiem lub kwaśną śmietaną

magiczna kuchnia Kasi
Pierogi ruskie 144

jajko i powoli wlewać wodę. Wszystko razem zagnieść na elastyczne ciasto.  Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz następnie zlepić boki formując pierożki. Pierogi wrzucać na osoloną, wrzącą wodę i gotować około 3-4 minut. Podawać z podsmażoną cebulą lub skwarkami

magiczna kuchnia Kasi
Knedle z czarnymi porzeczkami 157

Wspominałam już, że miałam do ogarnięcia czarne porzeczki, pierogi już były w tym tygodniu z jagodami to wymyśliłam sobie knedle. Pierwszy raz w życiu robiłam, oczywiście Misiek po fakcie dopiero mnie oświecił, że babcia Antosia to tylko ze starych ziemniaków robiła, a ja głupia namachałam się z młodymi, ale wyszły, może nie najpiękniejsze a smaczne! Składniki (w przypadku użycia

greenscarf
Pierogi z kapustą i grzybami 207

podsmażyć. Farsz nałożyć na rozwałkowane i powycinane ciasto. Zlepić pierożki. Gotować w osolonej wodzie ( można dodać olej ), zamieszać po wrzuceniu drewnianą łyżką. Gotować ok 3 minuty od momentu wpłynięcia pierogów.  Taki ekspresowy przepis

Jemy Pijemy
Tortellini 208

Elą robiłyśmy tortellini, na które od dawna miałam ochotę, ale nie do końca wiedziałam, jak się je robi. Wydawało mi się, że to prawie to samo, co nasze pierogi, ale jakżeż się myliłam! :) A jeśli ktoś już robił tradycyjne, włoskie tortellini, będzie wiedział co mam na myśli... Powiem tylko tyle, że wałkowanie polskiego, pierogowego ciasta to bułka z masłem

Kuchnia Prezydentowej