jakie składniki połączymy z tymże makaronem, sięgnąć możemy po muszelki, rurki, wstążki, świderki, kółeczka czy makaron ryżowy właśnie. Sałatka z przepisu poniżej bazuje na makaronie ryżowym, który połączyłam z miesem z piersi kurczaka, świeżymi warzywami oraz majonezem i śmietaną. Spróbujcie tej sałatki bo warto. Pomimo dodatku makaronu świeże warzywa sprawiają, iż sałatka jest lekka. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego
mecooksGołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Focaccia z miesem i serem to moja wersja pizzy. Focaccia to rodzaj pieczywa – wywodzi się z włoch i każdy region włoch ma jej lekko zmodyfikowaną wersję. Myślę, że moja jest tą najbardziej podstawową, którą urozmaiciłam z wierzchu mięsem mielonym w sosie pomidorowym i obsypałam tartym serem żółtym. Gdy młodszy syn zapytał się co będzie... Więcej The post Focaccia
Magiczny GarnekZupa porowa z mielonym miesem i pieczarkami to pożywne, sycące danie jednogarnkowe idealne na obiad. Prosta i szybka w przygotowaniu zupa i nie wymaga większych umiejętności kulinarnych a podana z grzankami lub groszkiem ptysiowym smakuje wyśmienicie. składniki na 6 porcji 3-4 pory 300 g pieczarek 2 serki topione ( po 100 g) 500 g mielonego mięsa pęczek posiekanej
Smakowite DaniaWiększość przepisów pokazuje sposób przygotowania papryki faszerowanej mięsem mielonym z dodatkiem ryżu. Ja natomiast w tym wpisie chciałbym Wam pokazać jak możemy przygotować jeszcze bardziej zdrową
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sosami. Równie popularny jest tutaj ryż, też zazwyczaj smażony z warzywami i mięsem lub owocami morza. Kolejne sztandarowe danie to curry. Do wyboru żółte, zielone lub czerwone. Curry z miesem (kurczak, wołowina, wieprzowina), curry z rybą, z owocami morza lub wegetariańskie-z warzywami. Co kto lubi. Na uwagę zasługują również rozmaite szaszłyki. Zazwyczaj mięsne lub rybne, czasem warzywne. Czasem trudno
Zawsze głodna!zaparzylo dzięki temu nie rozwala sie nam podczas gotowania *na blacie rzucamy uformowane nasze cisto w 30( pi razy dzwi )rownych kulkach to samo robimy z miesem dzieki temu bedzie nam latwiej brac jeden po drugim * bierzemy jedna "kulke" rozbijamy na reku w srodek wsadzamy miesa pamietajmy i tym by porcja.miesnej kulki nie byla za duza bo bedzie
Viola cooks with passionpieprz lawasz pół pęczka pietruszki sos typu adżuka lub w wersji łagodniej można użyć np ajwaru ( domowy ajwar ). Jedną cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z miesem mielonym i przyprawami. Pozostałe cebule kroimy w bardzo cienkie talarki i mieszamy z poszatkowaną pietruszką. Ostawiamy na minum 30 minut. Z miesa formujemy wałeczki grubości ok 2 cm i dowolnej
sierotka maRysia w kuchnimuffinek) – ciastko w kształcie wysokiej babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi (np. z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, owocami, a nawet orzechami) jak i wytrawnymi (np. z warzywami, albo nawet z miesem). Bardzo popularne w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Są wygodniejszą alternatywą dla zwykłych ciast, ponieważ są mniejsze i nie trzeba ich dzielić na części. Tym razem muffiny, to propozycja
mojewypiekiinietylkomiodu (najlepiej akacjowy lub wielokwiatowy, lub gryczany,który nada lekko inna nutę smaku) - 1/2 cytryny - łyżeczka pieprzu cayene - szczypta soli/pieprzu Składniki z miesem wymieszac i pozostawic najlepiej na noc w lodówce. Jeśli nie ma czasu na 30 min. SOS SLODKO -OSTRY: - 1 łyżka musztardy Dijon - 2 łyżki
Lajtkraft food intolerancezmieknie. W miedzyczasie ziemniaki pokrojc na niezbyt grube kawalki (wielkosci kesa) i ogotowac okolo 10 minut. W kubku roztrzepac jedno jajko ze smietana. Ziemniaki odcedzic, a nastepnie wymieszac z miesem i porami. Przelozyc do zaroodpornego naczynia do zapiekania i polac smietana. Zapiekac przez okolo 40 w temperaturze 180 stopni. Plastry bekonu zgrilowac, pokroic w kostke i pod koniec pieczenia posypac
Codzienne Gotowaniefarsz okazal sie przyslowiowym strzalem w dziesiatke! Pieczarki sa fantastyczne, aromatyczne, miesiste i sycace. A do tego zdrowe i idealnie nadaja sie dla tych ktorzy nie przepadaja za miesem. Wszystkim goraco polecam wyprobowac tak nadziewane pieczarki, nawet jesli nie jestescie fanami platkow owsianych - w tym farszu w ogole ich nie czuc, a dzieki pomidorom i szczypcie pieprzu kajenskiego farsz jest
Codzienne Gotowanieprzede wszystkim ostrej papryki, kolendry, kminku, szafranu, cynamonu, a do deserów-wody różanej. Do większości potraw podaje się również kawałki cytrny lub limonki. Zupa warzywna z makaronem, soczewica i miesem Warto też spróbować oliwy z oliwek-niektórzy twierdzą, że tutejsza oliwa jest najsmaczniejsza. Dostępna w wielu wersjach smakowych, np. z ziołami, z czosnkiem, z ostrą papryczką. W Tunezji pije się
Zawsze głodna!"Każdemu przyda się czasem drobna ściągawka, jakieś przypomnienie albo fajna inspiracja. Szczególnie na taką noc jak Sylwester, gdy nie chcemy spędzić zbyt dużo czasu w kuchni
Słodkie Przyjemnościpaski.Smazymy na rozgrzanym masle,krotko i dosyc intensywnie,doslownie kilka minut.Dodajemy koperek ,szczyte soli.Jarzynka gotowa.I jak tu nie pokochac tej kapustki.Podawac do ryzu lub makaronu.Swietnie komponuje sie i z miesem i rybami. Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Schab wieprzowy jak najbardziej pozadany jest w zdrowej kuchni.Oczywiscie dla milosnikow miesa.Jest miesem chudym.Tluszczu zawiera nawet nieco mniej niz piers z kurczaka.Pieczen ze schabu ,czy schab nadziewany sliwka- to klasyk,ale kazdy nowy przepis urozmaica nasze menu i nie czyni je monotonnym. Oto propozycja na schabowego w pomidorach.Schabowe sa mieciutkie, bardzo kruche,po prostu pyszne.Sezon pomidorowy w pelni,wiec przepis
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podzielic kazda na 4 czesci.Wyjac srodek z kazdego kawalka.Najlepiej zrobic ta mala lyzeczka. 1/3 wyjetego miazszu z cukinii pokroic w drobna kostke i wymieszac z posiekana pietruszka i miesem. Przyprawionym nadzieniem miesnym napelnic wydrazone cukinie. Bulion wymieszac ze smietana.Nastepnie posolic i dodac pieprzu.Cukinie ulozyc w naczyniu ,w ktorym bedziemy ja zapiekac.Na dno wlac przygotowany bulion
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Golabki z miesem i ryzem to klasyk polskiej kuchni.Owszem ,danie troche pracochlonne,ale jednorazowo przygotujemy ilosc wystarczajaca na kilka dni,lub nawet uda sie cos zamrozic.Lubie miec w zamrazarce taki awaryjny obiad.Golabki sprawdza sie tu znakomicie.Najczesciej jemy je z sosem pomidorowym jako danie obiadowe lub kolacyjne z chlebem.Rownie smaczne sa z sosem grzybowym lub pokrojone w plastry i odsmazone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Slyszeliscie juz o Swampingon-Frikadellach?To nowy trend w kuchni.W mielonych kotletach zastapiono po prostu czesc miesa posiekanymi pieczarkami.Tak zrobione mielone zachowuja strukture i smak miesnych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miejsce na farsz.Posiekac orzechy i suszone zurawine.Gore schabu naciac w kratke.W wydrazony otwor natarty marynata wcisnac posiekane orzechy z zurawina.W nacieta kratke i reszte miesa wetrzec pozostala marynate.Naczynie z miesem przykryc folia i na noc wstawic do lodowki.Nastepnego dnia obrac warzywa,pokroic na mniejsze kawalki.Oblozyc nimi schab,wsypac przebrana zurawine ( czesc odlozyc na bok) i podlac bulionem.Wstawic do nagrzanego piekarnika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chili sin carne ( z hiszp. chili bez miesa),w odroznieniu do chili con carne (chili z miesem) ,tradycyjnej potrawy kuchni meksykanskiej i teksanskiej.Czesto wystepuje jako fastfood w amerykanskich barach.Glowne skladniki to papryka,chili,cebula,czosnek,pomidory i mielona wolowina.Czesto dodaje sie fasole i kukurydze.Przyprawia sie dosc intensywnie.Najczesciej podaje sie z tortilla lub gotowanym ryzem.W wesji bezmiesnej wolowine zastapila czarna soczewica
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepyszna,prosta i szybka jarzynka o zniewalajacym smaku do kazdego obiadu i z ryba i miesem i wegeterianskiego w roli glownej.Juz sama marchewka jest pyszna,a towarzystwio pasternaku czyni z niej istny smakolyk.Slodkawo-anyzkowy pelny smak pasternaku doskonale wspolgra z marchewka.Pasternak to jednak nie tylko dodatek smakowy,bo trzeba wiedziec,iz to blade,niedoceniane i zapomnane warzywo ma najwyzsze wartosci
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pory uzywalismy i zapiekac albo na gazie albo w piekarniku . Na ziemniaki ukladamy pokrojona "byle jak" kapuste - ona to sprawi ze wytworzy sie wilgoc pod przykryciem miedzy ziemniakami a miesem. Ukladamy kawalki mieska na kapuscie i wszystko dokladnie podlewamy odrobinka wody ( to zalezy od naczynia ktore uzywamy do gotowania badz zapiekania ) Nastepnie calosc dosc dobrze polewamy oliwa z oliwek
Z Kuchni Do Kuchniwiele mozliwosci.Do nadziewania ziemniakow uzyc mozemy wlascwie wszystkiego co mamy w lodowce. Tu puszczamy wodze fantazji i tworzymy wspaniale dania. Bez wzgledu na to czy to bedzie nadzienie z miesem czy tylko z warzywami zawsze jest idealna propozycja na jesienny i zimowy obiad.Ja zapraszam na lupinki ziemniakow z nadzieniem z szynki, sera i smietany oraz lekkiego jak chmurka bialka.skladniki:okolo
Przysmaki Karolkiklimacie dan z ziemniakow jak to przystalo na trwajacy Ziemniaczany tydzien, dzis prezentuje przepyszne knedle z boczkiem.Do tej pory knedle kojarzyly mi sie z nadzieniem owocowym lub z miesem az tu nagle natknelam sie na zupelnie inny przepis. Podstawa oczywiscie sa ugotowane ziemniaki lecz tym razem bez jakiegos konkretnego nadzienia. Boczek i cebulka zmieszane sa z ciastem. Po ugotowaniu tworza
Przysmaki KarolkiDla osob odwiedzajacyhc mojego bloga nie jest tajemnica, ze jesli juz jadamy mieso to jest to przewaznie mieso kurze. By nam ta kura nie obrzydla staram
Przysmaki Karolkimocno dogrzewaja swoje mieszkania. Jednak slonce sprawilo, ze dzis grzeja nieco mniej i u mnie zrobilo se chlodniej. Ale cieplo wydobywajace sie z kuchni szybko wypelni cale mieszkanie.Papryka faszerowana miesem mielonym i warzywamiskladniki:3 paprykiokolo 400g miesa mielonego1 marchewka2 lodygi selera naciowegomrozony groszek zieolny - okolo 2 garsciepuszka pomidorow1 cebula2 zabki czosnkusol, pieprz czarny swiezomielonypieprz cayennewykonanie:Papryki nalezy umyc, przekroic
Przysmaki Karolkioliwie. Gdy przestygnie dodajemy do mielonego. Dodajemy tez jajka, pokrojone w kostke pomidory i ser oraz przyprawy. Wszystko dokladnie mieszamy.Foremke keksowke (10x24cm) wykladamy papierem do pieczenia i napelniamy ja miesem. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po upieczeniu mieso powinno chwile odpoczac zanim wyciagniemy je z foremki.Smacznego
Przysmaki Karolkiwykonanie:Cukinie dokladnie myjemy i scieramy na tarce o duzych oczkach. Posypujemy sola i odstawiamy na chwile by puscila sok. Nastepnie dokladnie odciskamy ze soku i laczymy z mielonym miesem z kurczaka. Dodajemy tarty ser, jajko i posiekana bazylie. doprawiamy sola, pieprzem i galka.Formujemy klopsiki (mi wyszlo 7 sztuk) i smazymy na mocno rozgrzanym oleju z obu strona na zloty
Przysmaki Karolkiniedosyt. Jeszcze kilka przepisow czeka w kolejce na przetestowanie i boje sie, ze w tym sezonie nic z tego nie bedzie.Poki co dzis przepis na male, cukiniowe rurki napelnione miesem mielonym z dodatkiem cukini i parmezanu, a wszystko to w sosie pomidorowym. Goraco polecam.Cukiniowe rurki z nadzieniemskladniki: 250g miesa mielonego okolo 6 srednich cukini 1 jajko 30g parmezanu 1 zabek
Przysmaki Karolkicukruok 0.4 kg ziemniakow pokrojonych w kostkiok 150 ml wodyszczypiorok 200 gr szpinakuWykonanieRobimy marynate z sojowego sosu, fish sosu, cukru, zmiazdzonego czosnku, koleander I lyzki oleju. Mieszamy to z miesem I odstawiamy pod przykryciem do lodowki na 2-3 h.Rozgrzewamy wok, wlewamy olej- wrzucamy mieso-bez marynaty na woka. Smazymy ok 4-6 min do delikatnego zbrazowienia na wysokim ogniu
Smaki Edytywolowiny natarlam czosnkiem I przyprawami. Pieklam w piekarniku nagrzanym do 200 C- ok 1.5 godziny Skroilam marchew, pieczarki, papryke, cukinie, kukurydze.Pokroilam mieso na porcje.Wrzucilam warzywa do naczynia zaroodpornego z miesem I dusilam ok 15 min I podalam z makaronem . Smacznego
Smaki Edytypoltwardo- 10 jaj600 gr miesa mielonego- przyprawiamy 1 lyzka musztardy, starta na duzych oczkach cebula, pieprzem, sola, papryka, dodajemy jajko I 2- 3 lyzki bulki tartej. Mieszamy. Oblepiamy jajka miesem Obtaczamy w mace, w jajku, bulce tartej- kladziemy na rozgrzany olej- smazymy ze wszystkich stron. Zrobilam salatke do tego z pekinskiej, ogorka, papryki,marchewkiJajka podalam z sosem koperkowo - pietruszkowym.Smacznego
Smaki Edytyjogurtowy do kofty Skladniki :500 ml jogurtu greckiego1 zabek czosnkupieprz, pietruszka pokrojona drobno Laczymy I podajemy z kofta lub innym miesem
Smaki Edytylaurowe Mieso myjemy, w garnku zalewamy woda i stawaimy na rozgrzany palnik Warzywa marchewke, pietruszke i seler obieramy Wszystko sieramy na tarce Do gotujacej wody z miesem dorzucamy wszystkie warzywa i wsypujemy dwie lyzki warzywka, pieprz, ziele angielskie i lisc laurowy Wszystko gotujemy ok 45 min (az mieso nie bedzie miekkie) Ogorki kiszone scieramy
Klaudynkowa kuchniaPełna micha i micha się cieszy – bo Buddha Bowl to kolor, zderzenia faktur i samo zdrowie! Na ciepło lub na zimno – jak macie ochotę, bo w
Karo in the KitchenSKŁADNIKI: (2 porcje) · 1 duża pierś z kurczaka · 1,5 łyżki oliwy z oliwek
Calzonella.comTo jedno z najsłynniejszych dań kuchni włoskiej - ugotowany al dente makaron z gęstym sosem. Oto prosty i szybki przepis na spaghetti alla bolognese. Tradycyjnie sos ten
Calzonella.comKeto pyzy z mięsem to kolejny apetyczny zamiennik znanej zapewne wszystkim tradycyjnej potrawy. Oczywiście w wersji LCHF w składzie nie ma ziemniaków czy mąki, ale mimo
Ola la LCHFSKŁADNIKI ( ok. 6 porcji) · ok.800 g mięsa mielonego wołowo—wieprzowego · 8 średnich ziemniaków ·
Calzonella.comSałatka makaronowa z kurczakiem i kapustą pekińską jest bardzo pożywna i jednocześnie dość lekka. Świetnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy albo lunch do pracy. [embed
e-PrzepisyKulinarnePasta z boczku, coś jak wojskowa metka to przepyszny dodatek do pieczywa. Smakuje wyśmienicie ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym. Pasta jest bardzo szybka i prosta
e-PrzepisyKulinarneZima u nas w domu ma swoje prawa: najlepsze obiady to te, które można zjeść tylko widelcem, siedząc na kanapie pod kocem. Rozgrzewający i sycący comfort
Karo in the KitchenWołowina to nie tylko steki i burgery – to przede wszystkim szlachetne, ciemne i wartościowe mięso które (z racji nie najniższej ceny) warto przeznaczyć na odświętny obiad
Karo in the KitchenSKŁADNIKI: ( 16 rożków) · 2 opakowania schłodzonego ciasta francuskiego (279 g x2) · 2 pojedyncze piersi
Calzonella.comNoodle z kurczakiem to prosty przepis nie tylko dla miłośników kuchni orientalnej. Danie jest bardzo aromatyczne, niesamowicie sycące i pożywne – koniecznie wypróbujcie przepis! Dzisiaj miałam
A to pestkaLubię takie jedzenie – jest kolorowe, szybkie do zrobienia i bardzo wartościowe. Łatwo przyswajalne białko z jajka, ciecierzycy i ze szpinaku, potas, witaminy i beta-karoten z
Karo in the KitchenPierwszy i drugi dzień świąt nie są już postne jak kolacja wigilijna – w tym wpisie znajdziecie moje sprawdzone przepisy na mięsne potrawy, które warto wykorzystać jako
Karo in the KitchenPisałam to przy moim poprzednim przepisie na klops i napiszę jeszcze raz – to najlepszy sposób na mięso dla zapracowanych, leniwych albo niezaprawionych w kuchennych bojach. Klops
Karo in the KitchenKiedy szykowałam TEN wołowy klops z jalapeño i wędzonym serem doskonale wiedziałam, że nie zjemy na raz całego i będzie go trzeba odgrzewać. Nazajutrz upiekłam więc
Karo in the KitchenOstatnio czas tak mi się skurczył, że obiady robiłam prawie z zegarkiem w ręku. Ten zajął mi dokładnie tyle czasu ile gotowanie makaronu, czyli 12 minut
Karo in the KitchenGdyby nie to, że jestem kieleckim scyzorykiem na dzikim zachodzie, na pewno byłabym poznańską pyrą. Zjem ze smakiem dosłownie wszystko co naszykowane z ziemniaków. Niejednokrotnie to
Karo in the KitchenZdrowe, chude i wartościowe mięso z indyka skąpane w pysznym, zawiesistym sosie bez grama mąki i śmietany. Te indycze klopsiki w paprykowym sosie to miła odmiana
Karo in the KitchenBardzo prosta włoska zupa jarzynowa, której smak buduje dodawanie kolejnych części składowych do garnka – świeżych, jędrnych, jak najlepszych, lokalnych i sezonowych. W tej zupie znajdziecie tylko
Karo in the KitchenBardzo prosta włoska zupa jarzynowa, której smak buduje dodawanie kolejnych części składowych do garnka – świeżych, jędrnych, jak najlepszych, lokalnych i sezonowych. W tej zupie znajdziecie tylko
Karo in the KitchenZdrowe, chude i wartościowe mięso z indyka skąpane w pysznym, zawiesistym sosie bez grama mąki i śmietany. Te indycze klopsiki w paprykowym sosie to miła odmiana
Karo in the KitchenGdyby nie to, że jestem kieleckim scyzorykiem na dzikim zachodzie, na pewno byłabym poznańską pyrą. Zjem ze smakiem dosłownie wszystko co naszykowane z ziemniaków. Niejednokrotnie to
Karo in the KitchenOstatnio czas tak mi się skurczył, że obiady robiłam prawie z zegarkiem w ręku. Ten zajął mi dokładnie tyle czasu ile gotowanie makaronu, czyli 12 minut
Karo in the KitchenTo jest to danie z cyklu 'wspomnienie z dzieciństwa'. Szybkie, łatwe i smaczne polskie danie, które nie może być zapomnianym na naszych stołach. SKŁADNIKI: ( 4
Calzonella.comKiedy szykowałam TEN wołowy klops z jalapeño i wędzonym serem doskonale wiedziałam, że nie zjemy na raz całego i będzie go trzeba odgrzewać. Nazajutrz upiekłam więc
Karo in the KitchenPisałam to przy moim poprzednim przepisie na klops i napiszę jeszcze raz – to najlepszy sposób na mięso dla zapracowanych, leniwych albo niezaprawionych w kuchennych bojach. Klops
Karo in the KitchenSałatka z makaronem i wędzonym kurczakiem jest idealna zarówno jako danie na imprezę jak i na lunch do pracy czy szybki obiad. Jest prosta i szybka
e-PrzepisyKulinarneObiad na zakończenie cukiniowego sezonu – prosty, świeży, sycący i pyszny. Makaron z cukinii jest szybki do przygotowania, pełny błonnika, soczysty i lekki. Steki w tym zestawie
Karo in the KitchenMakaron z prostym sosem mięsno-pomidorowo-paprykowym. Lubicie makarony? My bardzo. W szczególności te podane z prostymi, sycącymi sosami. Dziś polecam Wam makaron Bucatini podany z
Słodkie okruszkiRamen który robi się sam – ugotowany na pieczonym korpusie kurczaka i sokach, które wypłynęły z mięsa podczas pieczenia. To chyba najszybszy do zrobienia i pełen smaku
Karo in the KitchenCzerwony jak cegła, rozgrzany jak piec – trzeba go jeść! To tyle parafrazując klasyka Ten kurczak kolor ma iście piekielny i w czasie marynowania, i po upieczeniu
Karo in the KitchenDzisiaj tradycyjna polska zupa – krupnik . Smaczny, sycący i oczywiście na wywarze mięsnym. Do jego przygotowania użyłam udek z kurczaka, ale można zastąpić je skrzydełkami, żeberkami
Oryginalny smakMielone! I to nie byle jakie mielone, bo w postaci ogrooomnych klopsów – wielkości piłki tenisowej. Wołowina i wieprzowina skąpane w esencjonalnym bulionie z dodatkiem białego wina
Karo in the KitchenSałatka Królewska z ananasem i kurczakiem to szybka do zrobienia, smaczna i treściwa sałatka o lekko słodkawym smaku, którą można podać na śniadanie, lunch, kolację czy
e-PrzepisyKulinarneW wersji podstawowej to leciutkie, świeże i aromatyczne chińskie danie – łatwostrawne i delikatne, nadające się nawet dla dzieci. W wersji wzbogaconej o charakterny, czerwony sos – pikantna
Karo in the KitchenIndycze mięso ma fascynującą właściwość– każdy jego fragment można przyrządzić inaczej, każdy ma inny smak i inną teksturę włókien mięśniowych. Każdy nadaje się też do przeróżnych
Karo in the KitchenCudowne jedzenie. Proste i niewyszukane składniki, minimum wysiłku a smak jest nie do podrobienia! Ten gulasz niewiele ma w sobie z polskiego kapuśniaku – jest tylko odrobinę
Karo in the KitchenMój facet jest absolutnym fanem wszystkiego dobrego zamkniętego w bułce. On to sobie może, ektomorfik… Zjada trzy i jeszcze bezczelnie zapyta o deser. Ja też jestem
Karo in the KitchenSzybka sałatka z kabanosem i serem żółtym to idealna propozycja na kolację albo imprezę, świetnie pasuje do piwa. Szybko się ją robi i jest mało skomplikowana
e-PrzepisyKulinarneSezonowy, pyszny i szybki obiad w 20 minut? Makaron! Tym razem z kurkami, tłustą śmietanką i odrobiną bekonu dla podkręcenia smaku, żeby nie było za słodko
Karo in the KitchenProste, przepyszne, szybkie a jednocześnie bardzo wykwintne danie! Surf & turf z hiszpańskim sznytem – polędwice z dorsza na mocno czerwonym, aromatycznym bulionie z pikantną kiełbasą chorizo
Karo in the KitchenMinimum składników, a każdy świetnie do siebie pasuje – fasolka jest sezonowa, delikatna i lekko chrupka. Jej smak podkreśla słodka, przyrumieniona na kremowym maśle czerwona cebula. Bekon
Karo in the KitchenKurczak pieczony. W sosie. I mimo że pieczony, kurczak z limonką i kolendrą jest niezmiernie soczysty i lekki w smaku – bardzo letni! Nam perfekcyjnie smakował z
Karo in the KitchenSzukacie pomysłu na pyszny, zdrowy i szybki obiad w 15 minut? W takim razie musicie spróbować fasolki farmera – potrawy niesamowicie smacznej, a jakże prostej w
A to pestkaTe chińskie bułeczki są chrupiące i miękkie jednocześnie, a ich środek skrywa przepyszne, wilgotne i aromatyczne nadzienie. Do ich zrobienia nie potrzebujecie specjalnego bambusowego parownika ani
Karo in the KitchenZdrowa sałatka z zupek chińskich to świetna alternatywa dla jej tradycyjnego odpowiednika, w ogół którego narosło wiele kontrowersji ze względu na paskudny skład jaki zawierają zupki
e-PrzepisyKulinarneWarstwowa sałatka z brokułem i kurczakiem w sosie czosnkowym – to wyjątkowo pyszna, kolorowa sałatka, która idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy czy kolację. Szybko się
e-PrzepisyKulinarnePizza już dawno przestała być tylko zwykłym plackiem z sosem pomidorowym, obłożonym mięsem i serem – w zależności od grubości i charakteru ciasta pizza pozwala dobrać inne
Karo in the KitchenCoś co zadowoli niejednego domownika :) Danie tradycyjne, a jednak inne od tego najbardziej znanego nam klasyka, czyli gołąbków z ryżem i mięsem mielonym. Obie wersje uwielbiam
Calzonella.comTarta to świetny sposób wyeksponowania sezonowych produktów – ale co z tymi, którzy nie jedzą mąki? Czy to, że podstawą tarty jest ciasto ma ograniczać bezglutenowców? Niekoniecznie
Karo in the KitchenOstatnio doszłam do wniosku że ci, którym kurczak się znudził, nie mają po prostu na niego pomysłu. Pieczony, duszony, grillowany czy gotowany – w naszym domu kurczak
Karo in the KitchenBudowanie naprawdę smacznej sałatki wcale nie jest trudne. Staram się zawsze zderzyć ze sobą coś słodkiego z czymś kwaśnym, a coś wytrawnego z czymś lekkim i
Karo in the KitchenNie miałam tego dnia zbyt dużo czasu na gotowanie, ale miałam ochotę na obiad szybki i smaczny – szybki tutaj jest kurczak, a charakteru i wyrazu dodaje
Karo in the KitchenSzybka i bardzo smaczna sałatka makaronowa z szynką doskonale sprawdzi się na imprezie, pikniku czy jako lunch do pracy. Cała moja rodzina ją uwielbia! Składniki: 400
e-PrzepisyKulinarneSami przyznajcie – pierś z kurczaka ciężko czasami upiec „w punkt”. Kiedy szykuję je w całości, najczęściej korzystam ze znanego Wam już przepisu , w którym mięso pieczone
Karo in the KitchenKlops to takie „mielone dla leniwych” – nie trzeba lepić pojedynczych kotletów, smażyć ich ani dopiekać – w klopsie wykorzystujemy samo mielone mięso i dodatki smakowe, piekąc je
Karo in the KitchenFaszerowane papryki z mięsem mielonym to bardzo fajne i proste danie. Wystarczy trochę wyobraźni i w kilka chwil można zrobić coś naprawdę pysznego i wykwintnego. Samo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zielono mi! Nie szkodzi, że do pierwszego dnia wiosny jeszcze kilka tygodni – na naszym stole powoli robi się już świeżo i optymistycznie zielono. Groszek cukrowy jest
Karo in the KitchenWspaniałe i pyszne mięsko od przygotowania. Idealne na kanapki, do pity, tortilli, szarpane do obiadu czy ucięte jako plaster - o ile uda się ukroić plaster bez
Gotowanie i blogowanieWołowina w daniach stir fry to mój ulubiony sposób na zjedzenie tego mięsa w formie innej niż steki. Komponuje się z każdym smakiem i aromatem – przyjmie
Karo in the KitchenDzień dobry! Po wiadomościach na Facebooku i na Instagramie wiem, że śniadania potrafią sprawić Wam problem. Nie zawsze rano jest dużo czasu na pomyślenie o nich
Karo in the KitchenSmakowicie wspominam drożdżowy wieniec z białą kiełbasą ( przepis tutaj ) i postanowiłam przygotować coś podobnego - tzn. również kiełbasę w cieście. Wymarzyła mi się konfitura z czerwonej cebuli
Gotowanie i blogowanieFasolka to świetne źródło białka i błonnika – w takim wydaniu to pyszna i lekka potrawa ze śródziemnomorskim sznytem. Możecie sami ugotować fasolkę albo jeszcze szybciej – wykorzystać
Karo in the KitchenKaszotto jest w naszym domu od ponad roku, często zjadamy je na obiad lub mniejszą porcję na kolację. Niezwykle zdrowe połączenie kaszy z warzywami i czasem
Gotowanie i blogowanieCzasy studiów i stawiania pierwszych kroków we własnej kuchni dawno za mną – już podczas pierwszego roku nauki na wyższej uczelni starałam się sama prowadzić dom, gotować
Karo in the KitchenPyszne, lekkie i pięknie prezentujące się pulpeciki z piersi kurczaka, w delikatnym sosie koperkowym. Artykuł Pulpeciki z piersi kurczaka w sosie koperkowym pochodzi z serwisu .
NiePieprz.plTen gulasz z soczewicy to pochwała prostoty – do jego zrobienia potrzeba tylko kilku podstawowych i niedrogich składników. Sam przepis jest banalny – nie wymaga użycia wielu technik
Karo in the KitchenPrzy przepisach na wybitnie ‚kurczakowe’ zupy, czyli bulion drobiowy i na złoty rosół , używam mięsa pieczonego kurczaka. Ostatniego dużego, zagrodowego kurczaka jedliśmy przez trzy dni – pierwszego
Karo in the KitchenNie macie pomysłu na obiad? W roli głównego dania świetnie sprawdzą się szybkie szaszłyki z piersi kurczaka – mocno doprawione, glazurowane w sosie BBQ i naszykowane w
Karo in the KitchenNie jestem i nigdy nie byłam szczególną fanką ciężkich, tłustych i piekielnie ostrych meksykańskich dań typu chili con carne, gorditas, zapychających mieszanek fasoli i ryżu, kukurydzianych
Karo in the KitchenTa zupa to klasyczny przykład na to, że można cały – wartościowy, pyszny i sycący obiad – podać z jednego garnka. Gęsta od warzyw zupa pomidorowa we włoskim
Karo in the KitchenSałatka zrobiła furorę na imprezie – nieźle się prezentuje ale jeszcze lepiej smakuje Składniki: na dużą miskę, sałatka wystarczyła na imprezę na 12 osób. 500 g
rozgotowanaPyszna sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską w sosie czosnkowym jest lekka i pożywna. Idealna na grilla, imprezę czy jako lunch do pracy. [embed]https://youtu.be
e-PrzepisyKulinarneKurczak jest jednym z najpopularniejszych składników w kuchni chińskiej. Chińczycy używają wszystkich części kurczaka – również kurzych rapek a nawet grzebieni, aby przygotować naprawdę pyszne dania. Mięso
Karo in the KitchenGołąbki z włoskiej kapusty to żadna nowość. Nowością jest to, jak naszykowałam nadzienie i co do niego dodałam. Zjedliśmy po pierwszej porcji i wmurowało nas w
Karo in the KitchenTajska klasyka czyli smażony makaron – koncertowe połączenie słoności, słodyczy i pikanterii z odrobiną kwasowości. Makaron można w ten sposób usmażyć z wykorzystaniem kurczaka, krewetek, tofu lub
Karo in the KitchenPamiętacie przepis na włoską kiełbasę ? Te włoskie klopsy są równie aromatyczne. Miękkie i soczyste, nie wymagają wiele pracy – pieką się w piekarniku a nie smażą. Do
Karo in the KitchenSzynka lub schab to najczęściej wybierane fragmenty mięsa na pieczeń wieprzową. Czyste mięso bez przerostów tłuszczowych, zwarte i chude. Ale i mniej szlachetną łopatkę wieprzową da
Karo in the KitchenCzasami gotuję rosół ze specjalnym przeznaczeniem i wiem, że nie zjemy razem z nim mięsa na którym go gotowałam. Wtedy kurze uda z zupy wyławiam, wyrzucam
Karo in the KitchenFrancuzi ukochali sobie drób ponad wszelkie inne mięsa – znajdziecie więcej przepisów na przyrządzenie kurczaka po francusku niż po chińsku, tego jestem pewna! Ten kurczak pieczony w
Karo in the KitchenO wyższości domowych wędlin nad sklepowymi nie trzeba Was przekonywać – to, co samodzielnie zrobione, od początku do końca jest przez nas kontrolowane – niepotrzebne są żadne cuda
Karo in the KitchenWe włoskiej kuchni ragù to mięsny sos podawany do makaronu. Ragù z kaczki przygotowuje się na kilka sposobów – z mielonego lub siekanego mięsa, albo z bardzo
Karo in the KitchenLekko pikantne, mocno doprawione i chrupiące pałki z kurczaka. Wcale nie trzeba kurczaka smażyć w głębokim tłuszczu, żeby uzyskać chrupiącą skórkę ani bardzo długo piec, żeby
Karo in the KitchenChińska kuchnia wydaje się prosta, ale wymaga koordynacji ruchów i mocno rozwiniętego zmysłu planowania. Mimo, że wszystko robi się szybko, najczęściej w woku – chińska kuchnia wcale
Karo in the KitchenKrupnik to wspaniała zupa na sezon jesienno-zimowy. Już przy samym jej gotowaniu można się porządnie ogrzać, bo wymaga dłuższej chwili stania przy kuchence. Ten krupnik
Karo in the KitchenJaki jest sekret najlepszego ciasta na pierogi? Sekret w tym, że ja z reguły nie trzymam się przepisu ( podobnie jest z naleśnikami), a jakimś trafem zawsze
Calzonella.comJeśli jesteście fanami klasycznego Boeuf Bourguignon ten wołowy gulasz zachwyci Was jeszcze bardziej – jest pełen skondensowanego, niesamowicie mocnego smaku. Kolor i aromat ma fenomenalny! Wszystko przez
Karo in the KitchenNie boję się napisać że to risotto z chorizo to bardzo męski posiłek. Ma zdecydowany, bardzo charakterystyczny smak i zapach, jest ciężkie i okrutnie kaloryczne. Ale
Karo in the KitchenGołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Podaję je z ziemniakami i warzywami, surówką. Kilkanaście razy w roku po prostu nie może ich zabraknąć na naszym
Zasmakuj KuchniZdziwicie się pewnie czytając listę składników – tym razem to niewiele przypraw jak na ramen ale gwarantuję Wam, że jego smak jest bardzo mocny i skondensowany. Wszystko
Karo in the KitchenDynia to bogactwo minerałów i witamin. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy na jak wiele sposobów możemy wykorzystać dynię w kuchni. Chyba najpopularniejszym daniem z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że nie uda Wam się nigdzie zamówić tak przyrządzonych i podanych steków wołowych. Ale zawsze możecie je zrobić sami! Steki Diany były modne
Karo in the KitchenTrzy magiczne słowa w naszym domu. Na samą propozycję zrobienia makaronowego dania mojej drugiej połowie cieszą się oczy – uwielbia wszystkie pasty, pasjami. Na słowo ‘bekon’ do
Karo in the KitchenKatsudon to popularne japońskie danie – zarówno w zwykłych domach, ale też jako danie restauracyjne i jako fast food – katsudon można kupić nawet z automatu! Panierowany
Karo in the KitchenRillettes to francuski sposób przygotowania mięsa – wieprzowego, króliczego, dziczyzny, drobiu (kurczak, gęś, kaczka), mięsa ryb (łosoś, tuńczyk, pstrąg) lub owoców morza (kraby, raki) polegający na gotowaniu
Karo in the KitchenTa prosta zapiekanka to prawdziwy comfort food – mielone mięso z jarzynami w gęstym i aromatycznym sosie, zapiekane pod leciutką pierzyną ziemniaczanego purée . Czym się różni shepherd
Karo in the KitchenNie mogliśmy dojść w weekend do porozumienia co do obiadu. Ta pizza połączyła nasze dwie smakowe potrzeby – bo to pizza o smaku cheeseburgera. Połączenie dwóch klasyków
Karo in the KitchenKiedy szykuję burgery w domu najczęściej wybieram do ich zrobienia dwa rodzaje mięsa – tradycyjnie wołowinę albo – co mniej oczywiste – mięso indyka. Indyk może być naprawdę świetnym
Karo in the KitchenNajczęściej kiedy mamy ochotę na steki kupujemy je odpowiednio wcześniej – żeby zdobyć dobre, sezonowane mięso albo ładne, równe kotlety. Czasami zdarza się, że w sklepie zostają
Karo in the KitchenBardzo prosta i szybka do zrobienia sałatka z tortellini, ogórkiem i koperkiem w sosie czosnkowym sprawdzi się na każdą okazję. Jest pyszna i uniwersalna, dlatego powinna
e-PrzepisyKulinarneIndycze mięso ma fascynującą właściwość– każdy jego fragment można przyrządzić inaczej, każdy ma inny smak i inną teksturę włókien mięśniowych. Każdy nadaje się też do przeróżnych
Karo in the KitchenPyszne, aromatyczne, mięciutkie, delikatne i szybkie danie dla całej rodziny. Pulpeciki to chyba każdy lubi, szczególnie przepis ten sprawdza się u dzieci (przynajmniej w większości). Ja
Calzonella.comDziś przedstawiam Wam przepiękną roladę z ukrytą gwiazdką! Po rozkrojeniu pieczeń zachwyci Waszych domowników czy gości oraz stanie się przepiękną jadalną dekoracją stołu. Połączenie suszonej żurawiny
Gotowanie i blogowanieKurczaka w panierce lubi chyba każdy – to jedna z tych potraw, do których pasuje też każdy dowolny dodatek, każda surówka i każdy sos. Smakują zarówno w
Karo in the KitchenUwielbiam kaszę kukurydzianą – jej kolor to zdecydowanie to coś, co potrafi pocieszyć i rozpromienić człowieka nawet w ciężki, deszczowy dzień. Kasza jednak jest kapryśna – lubi się
Karo in the KitchenKonkretne danie dla wielkiej rodziny, najlepiej na niedzielne spotkanie. Często brakuje pomysłów na taki uroczysty, a zarazem jednogarnkowy obiad, a ten przepis to inna propozycja podania
Calzonella.comUwielbiam tajskie curry i wolę je zdecydowanie bardziej od każdego indyjskiego – jest dużo bardziej kwiatowe, jest w nim coś eterycznego i wysublimowanego, a smaki są oparte
Karo in the KitchenTa kaczka stir fry to ultra szybka, kilkuskładnikowa, zdrowa i bardzo charakterna potrawa. U mnie kaczka w woku ląduje zawsze wtedy, kiedy mamy ochotę na szybko
Karo in the KitchenW zeszłym roku zachwyciła mnie grillowana po meksykańsku kukurydza – elote . Nie znałam tego smaku. Nie spodziewałam się, że kukurydza może smakować aż tak dobrze, tak inaczej
Karo in the KitchenCzasami, w dni w które gotowanie to ostatnia rzecz o jakiej marzę, zamawiamy go u naszego ulubionego Chińczyka. Ale po ostatnim razie, kiedy był tak tłusty
Karo in the KitchenMięso i warzywa, a pod spodem zupa – taki rosół z indyka na piwie. Mimo, że na pierwszy kęs świeży i lekki, jest też dobrze przyprawiony i
Karo in the KitchenWe Wrocławiu, jak w wielu dużych miastach w Polsce, zaroiło się od food trucków. To dobrze, bo oferta gastronomiczna nie dosyć że się poszerzyła, to jeszcze
Karo in the KitchenJeśli klopsy kojarzą Wam się tylko z buraczkami i ziemniaczanym puree albo z makaronem czy zupą – zmieńcie tok myślenia. Klopsy to mielone, a mielone to burger
Karo in the KitchenSzybko i sezonowo. To prawdziwy comfort food – kremowe risotto robi się prosto, łatwo i przyjemnie. Mocno serowe, delikatne, z wędzoną nutą bekonu i zieloną gwiazdą wiosenno
Karo in the KitchenPieczony kurczak to u nas zawsze obiad na dwa dni – pierwszego dnia, świeżo po wyjęciu z pieca zjadamy udka. Piersi zostają na drugi dzień – albo do
Karo in the KitchenBajgiel to super pieczywo – puszyste, lekko słodkie, płaskie i wszechstronne. Jego krągłościom ciężko się oprzeć. Jak bajgiel to i śmietankowy serek. Jak coś kremowego – to i
Karo in the KitchenPyszna i prosta sałatka z kurczakiem, sałatą i ogórkiem w sosie czosnkowym. Idealna na wiosenny lunch czy kolację. Nie wymaga wielu składników, a jest naprawdę bardzo
e-PrzepisyKulinarneJeśli chcesz zaskoczyć rodzinę, wspaniałym niedzielnym obiadem, to to danie na pewno jest odpowiednie. Zamiast tradycyjnego kotleta, zaserwuj im kremowy, musztardowy sos i wspaniałą, soczystą
Calzonella.comPrzepis na mięso podsunął mi kiedyś znajomy, nie wiem czy dobrze zapamiętałam ale według niego to najlepsze burgery jakie jadł Składniki (na ok. 5 średnich kotletów
rozgotowanaNie istnieje w mojej kuchni jeden, jedyny i święty przepis na ruskie pierogi. Za każdym razem ruskie mają inne ciasto – z jajkiem, bez jajka, na maślance
Karo in the KitchenMoussaka to grecka zapiekanka składająca się głównie z bakłażanów, pomidorów i mięsa mielonego. Całość zwieńcza pyszny, delikatny sos beszamelowy. Dzisiejszy przepis na moussakę pochodzi od samego
NiePieprz.plQuiche to szybka i wszechstronna wytrawna tarta. Podstawa jest zawsze taka sama – kruche ciasto, jajka i gęsta śmietana. Dodatki – jakie kto lubi. Możecie zrobić quiche całkowicie
Karo in the KitchenUwielbiam żurek, jest to nasze sztandarowe, polskie danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Żurek gości u nas nie tylko na Wielkanoc. Jest to syta i
Calzonella.comPyszny, szybki i pożywny posiłek po pracy lub ciepłą kolację. Składniki użyte do tego risotta chyba każdy ma w swoim domu. Wystarczy pokroić warzywa, mięso, przygotować
Calzonella.comWiosenna sałatka z szynką i jajkiem to świetna propozycja na wielkanocny stół. Sałatka jest szybka w przygotowaniu, robi się ją praktycznie w 15 minut, dlatego jest
e-PrzepisyKulinarneZapiekane drożdżowe pisanki z kawałkami kiełbasy i jajkiem. Gotowe śniadanie na talerzu, bo przecież plecionka to świetna bułeczka do zjedzenia. Składniki: (3 porcje) 660g mąki pszennej
Gotowanie i blogowanieDzisiaj zamiast świątecznego żurku proponuję zupę chrzanową z białą kiełbasą, boczkiem i ziemniakami. Jest dużo prostsza do przygotowania niż żurek, bo nie trzeba robić zakwasu (no
Oryginalny smakWarzywne sajgonki czy spring rollsy, nazywajcie je jak chcecie, są po prostu boskie w smaku! Przygotowuje się w tym samym czasie co klasyczną sałatkę. Przede wszystkim
Gotowanie i blogowanieSkładniki dla 4 osób: 100 g suchej czerwonej fasoli 500 g wołowiny 1 cebula 1 marchewka 1/4 selera (ok. 100g) 2 świeże papryczki chili r /> 2
Pełny talerzDziś polecam Wam pyszny obiad dla całej rodziny. Piersi z kurczaka w pomidorowym sosie, u mnie podane z pyszną i zdrową kaszą jęczmienną Rubi . Taki obiad
Słodkie okruszkiSyrniki to bardzo sycące rosyjskie placki z dosłownie kilku składników – świeżego twarogu, jajek i odrobiny mąki. Najczęściej podaje się je tak samo jak pancakes – na słodko
Karo in the KitchenMatko Boska, co za banał… Jajka, ziemniaki i fasola. Brzmi jak klasyczny wiosenny obiad, prawda? Brzmi, tylko i tyle – bo na pewno zwyczajnie nie wygląda. Jest
Karo in the KitchenSzybkie, pyszne, aromatyczne danie azjatyckie. Wystarczy kilka składników i obiad gotowy, a ja takie najbardziej lubię J Ciężko przecież czasem stać pół dnia przy przysłowiowych „garach
Calzonella.comJest kilka takich kulinarnych nieśmiertelnych klasyków, które przerabia się z przyjemnością. Jednym z nich bez wątpienia jest cordon bleu – szwajcarski kotlet w oryginale szykowany z cielęciny
Karo in the KitchenNa obiad miała być kaczka po pekińsku. Ale kaczka ze sklepu wyszła, zostały „do wyboru” zagrodowe kurczaki. Marynata już była naszykowana, no cóż… Takim kurczakiem nigdy
Karo in the KitchenPyszne i efektowne domowe danie.Najlepszą paprykę zjemy we wrześniu, jednak polecam żeby robić częściej :) Paprykę można kupić przez cały rok i tak też zrobiłem :) Skład
chleba naszegoNie jestem fanką nudnych panierowanych schabowych, które stały się świętym kanonem kuchni polskiej. Moja sypialnia jest położona zaraz nad sklepem mięsnym. Uwierzcie mi, ilość pobudek zaserwowanych
Karo in the KitchenSą takie zupy, których jedzenie po prostu wciąga. Taki jest ten ramen w tajskim stylu. Esencjonalny wywar i mięso z kurczaka w roli sporej dawki białka
Karo in the KitchenSoczysta i chrupiąca. Z serem i z mięsem, wiec świetnie się sprawdzi jako całe danie obiadowe lub lunch – syci! Dużo zieleniny, dużo koloru, feeria smaków i
Karo in the KitchenComfort food to nie tylko jedzenie na pocieszenie. To również szybkie, proste i pełne smaku potrawy do zrobienia wtedy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu lub
Karo in the KitchenGulasz super rozgrzewający, na mroźne dni – trochę po mojemu J Doskonałe danie jednogarnkowe dla całej rodziny. Pierwszy raz spróbowałam prawdziwego gulaszu węgierskiego 7 lat temu
Calzonella.comDokładnie w ten sposób robiona była wieprzowina w filmie ‘Chef’ z 2014 roku. To przepis Roy’a Choi’a – właściciela food trucka Kogi, z koreańskim jedzeniem
Karo in the KitchenKiszona na białym winie kapusta świetnie smakuje z wieprzowiną – np. w klasycznym wydaniu z golonką, ale po drodze jej też z ciemnym mięsem kurczaka. Połączenie kapusty
Karo in the KitchenPiersi z kurczaka w naszej kuchni nigdy nie są nudne – mam na nie wiele sposobów i pomysłów . Poza tymi, które wykorzystują drobiowe mięso jako główne danie
Karo in the KitchenPo tylu drobiowych przepisach pewnie zauważyliście już, że lubię pieczonego kurczaka? Szczególnie wtedy, kiedy jest to kurczak z wolnego wybiegu smakujący tak, jak prawdziwe wiejskie kurczaki
Karo in the KitchenKapuśniak, bardzo przypominający krupnik. Sycąca i pyszna zupa, której talerzy wystarczy w zupełności jako cały obiad. By zupa była pożywna, dodałam do niej mieszankę
Gotowanie i blogowanieDelikatne, lekkie danie, bez smażonego mięsa. Nadaje się idealnie na codzienny, szybki i zdrowy posiłek dla całej rodziny, szczególnie polecany dzieciom. Indyk można podawać ze świeżo
Calzonella.comSkładniki (ok. średnich 20 kotlecików/ 3-4 osób): ok. 560 g fileta z kurczaka (3 pojedyncze filety), 3 jajka, 150 g sera żółtego, 1/2 papryki
rozgotowanaPomysł na szybki i efektowny obiad. Orzechy nerkowca to chrupki dodatek, który spaja całe danie. Potrawę z dodatkiem orzechów nerkowca jadam zawsze w ulubionej chińskiej restauracji
Calzonella.comCytryna, czosnek i rozmaryn to niesamowite trio. Był tutaj już kurczak na kominie , był sposób na zawsze soczystą pierś z piekarnika . A jak zrobić obiad z
Karo in the KitchenPrzepyszne roladki z indyka, które skrywają w sobie śródziemnomorskie nadzienie z sera typu feta i suszonych pomidorów. Połączenie wprost obłędne. Roladki upiekłam w glinianym garnku o
Gotowanie i blogowanieMeksykańska pikantna potrawka z kurczakiem i fasolą Dzisiaj w końcu w Gdyni spadł taki śnieg, jaki uwielbiamy. Wspaniale otulający drzewa i doskonały do lepienia bałwana. Na
Pełny talerzGdyby podliczyć wszystkie knajpy, fast foody i food trucki we Wrocławiu, a następnie wyciągnąć arytmetyczną średnią bazując na ich menu założę się, że znakomita większość oferowanego
Karo in the KitchenBitki wołowe nie mają sobie równych, kruche, delikatne i jedyne w swoim rodzaju. Przygotowane z dodatkiem czerwonego wina smakują wyśmienicie i zachwycą niejedno podniebienie. Bitki upiekłam
Gotowanie i blogowanieKarkówka w piwie to hit w moim domu od wielu lat. Pyszna, aromatyczna, delikatna i niezwykle krucha. Z kuflem zimnego piwa smakuje najlepiej! Karkówkę piekłam aż
Gotowanie i blogowanieFaszerowane czy nadziewane pomidory to jedna z moich ulubionych przekąsek zaraz obok faszerowanej cebuli. Dzięki małemu rozmiarowi, tak przygotowany pomidor może być zarówno przekąską, przystawką czy
Gotowanie i blogowanieLekko ostre nóżki kurczaka, bardzo aromatyczna i soczyste. Dodatek pomidorów suszonych i tych na gałązce świetnie podkręca smak. Potrawę przygotowałam w glinianym garnku Gjuwecz i myślę
Gotowanie i blogowanieCebula faszerowana serami pleśniowymi to moja ulubiona, ukochana przekąska. Pierwszy raz przygotowałam ją ponad 10 lat temu, gdy zaprosiłam na swoje urodziny grono moich znajomych. Chyba
Gotowanie i blogowanieMakaron z serem… Tak, to dobre i tanie jedzenie na pocieszenie, ale nie tylko. Za czasów studenckich to był w moim wykonaniu szybki kulinarny banał na
Karo in the KitchenPodstawą pasztetu jest jak najświeższe, jak najlepszej jakości mięso – u mnie to mieszane mięso wołowe i wieprzowe, każde o innej zawartości tłuszczu, innej długości i twardości
Karo in the KitchenPisałam już przy okazji pierwszego na blogu przepisu na carbonarę że to nasz domowy, makaronowy ideał. Comfort food. Na blogu był już przepis z tłustą śmietanką
Karo in the KitchenBłyskawiczna fasolka po bretońsku Witajcie ponownie. Ostatnio tak się złożyło, że mało tu zaglądałam, ale tym razem mam planuję już wrócić na dobre. Na rozgrzewkę krótki
Pełny talerzNiewiele chyba jest przetworów mięsnych które obrosły tak złą sławą jak sklepowe mielonki. Nierzadko to najtańsze dostępne wędliny, z podłych gatunków mięsa lub po prostu z
Karo in the KitchenDziś zapraszam Was na kolejną szybką, sytą i smaczną sałatkę. Makaronowa sałatka z wędzonym kurczakiem i sosem jogurtowo-mardziarskim idealnie nadaje się na obiad, do pracy
Słodkie okruszkiJesteśmy fanami dalekowschodnich zup w każdej odsłonie. Czy to tom yum khai , czy miso-shiru czy ramen – na jesieni i w zimie to one rządzą na
Karo in the KitchenCo jest dobrego w domowych wędlinach? Wszystko! Od początku do końca wiemy, czego do ich zrobienia używamy, a nabierając z czasem wyczucia w kuchni – całkowicie kontrolujemy
Karo in the KitchenW Polsce króluje fasolka po bretońsku – w Stanach zjednoczonych i na Wyspach Brytyjskich – „baked beans”, czyli fasolka pieczona, wykorzystywana głownie jako dodatek do innych potraw. Moja
Karo in the KitchenPrzepis na danie z kurczaka – po raz kolejny i na pewno nie po raz ostatni. To danie także jest wyjątkowe i robi się je naprawdę w
Karo in the KitchenTosty i zapiekanki traktowane są trochę po macoszemu – uważane za łatwe, proste, niewyszukane… W zasadzie ciężko nazywać je daniem obiadowym, a można zrobić je na
Karo in the KitchenMięciutka, aromatyczna, mocno przyprawiona, prawidłowo wysmażona i rozpływająca się w ustach kaczka. Do niej – jednocześnie miękka i chrupiąca, charakterna kapusta pak choi. Łączy je wok. I
Karo in the KitchenSzybka i smaczna sałatka dla wielbicieli wątróbki. Składniki: 400 g wątróbki drobiowej opakowanie mixu sałat, albo sałata lodowa ok 250 g pomidorków koktajlowych 4 ogórki konserwowe
e-PrzepisyKulinarneTen „stek” to protoplasta dzisiejszych hamburgerów. Danie powstało w końcówce XIX wieku, koło roku 1888. Było jednym z przepisów lekarza wojskowego J.H. Salisbury’ego i jego
Karo in the KitchenSyberyjskie pierożki. Absolutnie legendarne danie w kuchni rosyjskiej. Malutkie, nadziane surowym mięsem, doprawione pieprzem i surową cebulą. Odrobina rosołu, kwaśna śmietana, masło, usiekany koper. Suto posypane
Karo in the KitchenRisotto to jedna z tych potraw, która szczególnie dobrze poddaje się zmianom pór roku i akceptuje wszystkie sezonowe produkty. To risotto jest tak bardzo jesienne, że
Karo in the KitchenPodkręcone, lekkie gołąbki. Zdrowa kasza orkiszowa, delikatne mięso indyka. Smak podbija odrobina wędzonki i zmielone, suszone grzyby. Całość spaja sos – rozkosznie pomidorowy, mocno koperkowy, wyrazisty. Nie
Karo in the KitchenSC HAB GOTOWANY W PIWIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI Pyszne i wyjątkowe danie, inne niż tradycyjny schab w sosie. Najczęściej robię je w niedzielę, lub na specjalne
Calzonella.comWszystko za jednym zamachem – prosto z piekarnika, z jednej blachy. To mój zdecydowanie ulubiony sposób na pieczenie kurczaka – na płasko. Skórka po upieczeniu jest idealnie chrupiąca
Karo in the KitchenUwielbiam curry i robię je na wiele sposobów, korzystając z warzyw które są dostępne sezonowo. Zielona pasta curry zrobiona jest z zielonych papryczek chili, imbiru, czosnku
Karo in the KitchenTen sos jest bardzo szybki i nieskomplikowany. Jednocześnie bardzo charakterny, zdecydowany i wykwintny. Nie da się go popsuć, przedobrzyć, nie doprawić. Suszone pomidory i niebieski pleśniowy
Karo in the KitchenBaba ziemniaczana to tradycyjny przysmak z Białorusi. U nas najbardziej popularna jest na Podlasiu i Suwalszczyźnie, ale znana i lubiana wszędzie – w każdym rejonie Polski jest
Karo in the KitchenTo curry jest przyjemnie pikantne, ale nie pali i jego jedzenie nie boli. Jest też niesamowicie kremowe i świeże – mleko kokosowe i sok z limonki to
Karo in the KitchenTo nie jest lekka pozycja domowego menu ale nie można non stop jeść tylko i wyłącznie ultrazdrowo, prawda? Danie zawiera dużo tłuszczu i jest dosyć ciężkie
Karo in the KitchenPrzepis na pikantną sałatkę z ryżem i kurczakiem. Składniki: podwójna pierś kurczaka torebka ryżu parboiled mała czerwona papryka puszka ananasów puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 4
e-PrzepisyKulinarneNajlepsze potrawy? Mają mało składników, a wiele smaku. Tak jak to risotto z boczkiem i zielonym groszkiem. Słodycz groszku i słona wędzonka, kremowe i wyraźne. Słodko
Karo in the KitchenPrzepis na smaczną i tanią sałatkę z ziemniakami, ogórkami małosolnymi i parówkami. Składniki: 5-6 średnich ziemniaków cebula 4 ogórki małosolne puszka kukurydzy 4 cienkie parówki
e-PrzepisyKulinarneGulasz wołowy z warzywami 500-600 gram wołowiny 5-6 marchewek kawałek selera 1 pietruszka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku masło lub masło klarowane olej
Kuchnia smakówTa kanapka spokojnie zaspokoi duży, obiadowy głód. To inny, nowy sposób na wykorzystanie pysznego, wołowego steka. Wysmażony w najlepszy możliwy dla wołowiny sposób – czyli medium rare
Karo in the KitchenKurczak w nieco innej wersji – w kremowym sosie, z grzybami. Aromatyczny od lekkich, duszonych porów, gładki i kremowy od śmietanki. Szybki i syty obiad – w całości
Karo in the KitchenSałatka, która świetnie sprawdzi się jako lunch do szkoły czy pracy. Składniki: 250 g makaronu penne albo innego ulubionego duża pierś z kurczaka pół puszki kukurydzy
e-PrzepisyKulinarneByć w Grecji i nie zjeść Σουβλάκι to jak pojechać do Włoch i nie zjeść pizzy. Nie ma opcji. Jeśli ich nie próbowaliście, a macie ochotę
Karo in the KitchenPierogi w naszym domu jemy ze wszystkim – czasami to kombinacje znane, jak mięso z rosołu i kiszona kapusta. Klasyczne – jak pierogi ruskie, czy najszybsze – z truskawkami
Karo in the KitchenCzy ekstra chrupiący kurczak wymaga smażenia w głębokim tłuszczu? Albo specjalnych marynat? A może dodatkowej warstwy panierki? Nie. Chrupiące skrzydełka kurczaka potrzebują tylko dwóch dodatkowych składników
Karo in the KitchenPrzepis na pyszną fasolkę szparagową z boczkiem w sosie śmietanowym z curry. Składniki: 0,5 kg fasolki szparagowej 250 g boczku wędzonego 100 ml jogurtu naturalnego
e-PrzepisyKulinarneKołduny powinny być takiej wielkości, żeby bez problemu, na raz – bez krojenia i gryzienia – wyłowione łyżką z gorącego rosołu elegancko mieściły się w ustach. Dopiero tam
Karo in the KitchenKurki to jedne z pierwszych grzybów które pojawiają się z początkiem lata. Świeże pierwsze grzyby, optymistycznie słoneczne w kolorze i jędrne, warto wykorzystać do aromatycznego risotta
Karo in the KitchenPulled pork – ciągnięta wieprzowina. Pokazywałam już mój ulubiony przepis na takie mięsko. Tam długo i w niskiej temperaturze piekliśmy tłusty kawałek wieprzowiny. Dzisiaj dla odmiany pulled
Karo in the KitchenDziś mam dla Was przepis na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny, a już szczególne uznanie zyska wśród mięsożerców. Ja takich właśnie w domu mam
NiePieprz.plMocno pomidorowe, sycące i pikantne danie – bliskie szakszuce , ale bardziej mięsne, treściwe, wytrawne i ostre. Koniecznie podane z jogurtem – dla zbalansowania smaku i przygaszenia ognia na
Karo in the KitchenKurczak w w sosie pomidorowym z przyprawami orientalnymi Uwielbiam potawy orientalne. Kolendra, imbir czy garam masala to przyprawy, które uwielbiam i często goszczą u mnie w
Calzonella.comKolacja we Dwoje? A może obiad dla Rodziców/Teściów/ Rodziny? Szukacie Czegoś, co będzie pieścić podniebienia, będzie koniecznie z mięsem, a zarazem danie będzie tak
Kuchnia smakówKochani! Są takie książki, do których się wraca nieustannie. Również i ja takową posiadam. I z niej będzie dziś słowo na niedzielę, wieczorową porą pisane: "Zdrowe
Kuchnia smakówWitajcie w ten jakże piękny poniedziałek! Na dobry początek afirmacja zaczerpnięta z Pudełka Inspiracji: "Zasługuję na całe dobro, które codziennie otrzymuję." A teraz przenieśmy się
Kuchnia smakówNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
Kuchnia smakówKochani! W czasie moich wielkich i małych podróży po Niemczech trafiłam pewnego razu do tureckiej knajpki w centrum Frankfurtu - Bayram. Mimo dość późnej pory ruch w
Kuchnia smakówOdkryłam kulinarną czarną dziurę. W żadnym języku i na żadnej stronie sieci nie znalazłam przepisu na kaczkę w cieście. Przepisów na kaczkę jest mnóstwo, sama mam
Karo in the KitchenKiełbasa pieczona w piwie to żadna nowość. Nowością nie jest też dodanie do kiełbasy musztardy czy cebuli. Ale jeśli kiełbasiane dania i sposoby podania rozłożymy na
Karo in the KitchenBiedronka zrobiła jakiś czas temu tydzień portugalsko-hiszpański. Pomyślałam sobie, że to dobra okazja na przybliżenie Wam rasy i pochodzenia hiszpańskich czarnych świń. Dzisiejszy wpis nie
Karo in the KitchenSzybka sałatka z makaronem tortellini, porem i szynką. Składniki: opakowania kolorowego tortellini mały por 200 g szynki konserwowej drobiowej puszka kukurydzy 3 ogórki konserwowe 3 czubate
e-PrzepisyKulinarneGołąbki to nie tylko nieśmiertelne mięso i ryż albo kasze, tym razem… Moje gołąbki są z najprostszych, wręcz ‘chłopskich’ składników. Pełne ziemniaków. I z twarogiem
Karo in the KitchenGniecione ziemniaki które najpierw się gotują, później duszą a na koniec smażą – cały czas w tym samym naczyniu, z grillowanym stekiem bavette. Po polsku ta część
Karo in the KitchenStek to nie tylko rzucony na patelnię i odpowiednio wysmażony kawałek mięsa. Potraktowany z większą atencją, z kilkoma aromatycznymi dodatkami i z niewielką ilością przypraw, jeden
Karo in the KitchenDomowa wędlina z szynki wieprzowej łączy w sobie dwa podstawowe sposoby peklowania – na sucho (w przyprawach nadających smak) i na mokro (w solance z solą peklującą
Karo in the KitchenKurczak duszony z pieczarkami i pomidorkami Dziś znowu kurczak i znowu z pomidorami, a jednak zupełnie inny. Smaki się tu ścigają, pieczarki chrupią, pomidorki pękają, kurczak
Pełny talerzSurowa słonina i słonina wędzona aromatycznym dymem. Słodka przesmażona cebula, winne jabłko. Odrobina soli i pachnący majeranek. Dieta czy nie dieta, sportowe trzymanie formy czy trzymanie
Karo in the KitchenZamiast kanapki. Do lunchboxa do pracy. Do torby na rowerową wycieczkę, do koszyka na piknik. Do chrupania na imprezie. Inna pizza – bo szczelnie zamknięta. Pyszna i
Karo in the KitchenFiladelfijska kanapka ze stekiem. Pełna sera, pełna mięsa, chrupiących warzyw. Chrupka i przypieczona z zewnątrz, kremowa, soczysta i aromatyczna w środku. Sposób na cudowne rozmnożenie kilku
Karo in the KitchenKurczak w pomidorach z oliwkami Kurczak na obiad. Niby nic nadzwyczajnego. Jednak gdy połączycie udka z pomidorami, cebulą i czosnkiem, a do tego jeszcze dorzucicie trochę
Pełny talerzRibeye to najładniej poprzerastana część antrykotu, wycięta pomiędzy 6 i 12 żebrem. Steki z antrykotu, pod warunkiem dobrze sezonowanego mięsa, przez naturalną zawartość równomiernie, marmurkowo rozłożonej
Karo in the KitchenPieczona golonka z indyka Golonka z poniższego przepisu wychodzi bardzo aromatyczna, miękka i soczysta, a jej przypieczona skóra jest dla mnie czymś wspaniałym, bo zazwyczaj golonka
NiePieprz.plDomowa biała kiełbasa Biała kiełbasa większości z nas kojarzy się głównie z Wielkanocą i słusznie, ale przecież nie jemy jej tylko raz w roku. W okresie
NiePieprz.plDomowa pizza hawajska Składniki na pizzę hawajską: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pół szklanki ciepłego mleka pół szklanki ciepłej wody łyżeczka oleju 30g świeżych drożdży szczypta
NiePieprz.plSkładniki na kurczaka w sosie śmietanowym: 500g piersi z kurczaka 200g pieczarek 2 średnie cebule 300ml śmietany 200ml mleka 100g tartego sera żółtego 1 żółtko 4
NiePieprz.plPrzepis na tradycyjne gołąbki , znane i lubiane w każdym polskim domu. Choć ja sama zdecydowanie bardziej jestem za gołąbkami z piekarnika, o czym pisałam Wam przy
NiePieprz.plCannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem to moja dzisiejsza propozycja na smaczny obiad, czy kolację, dla całej rodziny. Przygotowanie cannelloni jest dość pracochłonne, ale wierzcie mi
NiePieprz.plMinimum składników – maksimum smaku. Mało pracy – tylko doglądanie, czy w piekarniku wszystko się ładnie rumieni i przypieka. I pomysłowe nadzianie głównego bohatera na komin – bo forma
Karo in the KitchenPieczeń z mięsa mielonego z polędwiczką Po słodkościach nadszedł czas na wytrawną propozycję. Tym razem polecam Wam przepis na pieczeń z mięsa mielonego, które otacza polędwiczkę
Pełny talerzMałe, śliczne i efektowne. Kilka prostych technik i nadziewane jajka przestają być nudne, ale stają się prawdziwymi klejnotami na stole. Lekko pikantne od sosu chili, podane
Karo in the KitchenMoja biała kiełbasa jest bardzo aromatyczna – jak we wszystkich moich przepisach, tak i w tym przepisie na białą kiełbasę odczuwalne i zbalansowane są jednocześnie wszystkie smaki
Karo in the KitchenStek z antrykotu, rostbefu lub łaty wołowej, rzepa, kawałek pekińskiej kapusty, koreańska kiszonka. Makaron lub ryż. Nie, to nie sprzątanie lodówki. Stir fry to zawsze szybki
Karo in the KitchenObiad banalny, ale jaki pyszny! Salsiccia, czyli śródziemnomorsko-ziołowa amerykańska wieprzowa kiełbasa, jest mocno doprawiona. Zupełnie inaczej niż nasza polska biała kiełbasa, ta jest bardzo mocno
Karo in the KitchenKasza zamiast ziemniaków. Niezwykła kasza, bo słonecznie żółta – kukurydziana. Ugotowana na gęsto, po włosku, z serem i ziołami, jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Łączy się
Karo in the KitchenMy mamy swoją w 100% wieprzową białą kiełbasę, potomkowie włoskich emigrantów w USA– swoją salsiccia fresca. Jedna i druga są proste, smaczne, przygotowane w całości z
Karo in the KitchenProste, szybkie, słoneczne danie. Kompletny obiad z piekarnika, z jednej blachy – udka z kurczaka na sposób hiszpański. Upieczone na ziemniakach, zamarynowane w soku z pomarańczy, ze
Karo in the KitchenChciałam zrobić coś na szybko i pobawić się jedzeniem. Znacie niemieckie currywurst? To, co powstało na moich talerzach było zainspirowane konceptem, ale nie wykonaniem i nie
Karo in the KitchenBurgery i Mac & Cheese to chyba dwa najbardziej rozpoznawalne specjały amerykańskiej kuchni. Oba wszechstronne, uniwersalne, do jedzenia w dowolny sposób, z ulubionymi dodatkami. Dzisiaj z
Karo in the KitchenOpiekane kawałki kurczaka z pieca tandoor, ugotowane w gładkim i kremowym sosie pomidorowo-maślanym. W Indiach to danie nosi nazwę Murgh Makhani. U nas to kurczak
Karo in the KitchenMielone kotlety z zasmażanymi buraczkami to klasyk. Nie znam chyba dziecka, które nie lubi ‘mielonków’. Kanapka z mielonym to sztandarowe danie zabieganych. My jako dorośli mielone
Karo in the KitchenTych roztomajtych nazwōw 1 je tyla, że mało fto 2 je wszyske znoł 3 : karminadle, karbinadle, klopsy, klopse… Niyrozki to i na jedny ulicy ludzie
Chop w kuchniBardzo lubię grzyby i korzystam z nich w kuchni sezonowo, używając tych, które akurat są dostępne. Boczniaki są delikatne w smaku, a przygotowane w ten sposób
Karo in the KitchenDelikatne włoskie risotto traktuję raczej jako lekką, wiosenną potrawę. Szczególnie wtedy, gdy dodaję do niego młode warzywa i delikatne mięsa, np. białe mięso ryb czy skorupiaki
Karo in the KitchenWołowina i boczek. Wołowina, boczek i masło. Wołowina zawinięta w boczek, smażona na maśle. Brzmi jak mokry sen zatwardziałego mięsożercy, prawda? Wędzony bekon i sezonowana wołowina
Karo in the Kitchen‘Bread and butter pudding’ na blogu już było. To zapieczone z jajkami i mlekiem słodkie drożdżowe pieczywo, z dowolnymi dodatkami. Strata to wytrawna wersja tego dania
Karo in the KitchenChude mięso to kulinarne wyzwanie. Pierś z kurczaka – szczególnie. Sami wiecie, że jej smażenie i pieczenie może być i ciężkie, i frustrujące. Ile razy dostaliście w
Karo in the KitchenPrzy okazji któregoś z przepisów napisałam, że uczyłam się gotowania zaczynając właśnie od mięs. Niezależnie od tego, czy Wy jesteście na początku swojej kulinarnej przygody, czy
Karo in the KitchenŻaden maniak ziemniaczany nie pominie ich w swoim jadłospisie. Prażonki piecze się w Polsce już od ponad 200 lat. W Porębie, niedaleko Zawiercia, ta potrawa przygotowywana
Karo in the KitchenTym razem troszkę inaczej, gotowała moja Siostra Przepis powstał online w przypływie potrzeby chwili, podczas gotowania online z moją Siostrą Z reguły wrzucam przepisy dań, które
rozgotowanaWątroba wieprzowa to jedyne podroby obecne w moim domowym menu. Tak naszykowana i podana smakuje zawsze i każdemu – jest miękka i aromatyczna. Naprawdę warto ją polubić
Karo in the KitchenJagnięcina duszona z jabłkami, orzechami włoskimi i morelami Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny gulasz z jagnięciny. Mięso jest duszone w towarzystwie aromatycznych przypraw i
Pełny talerzJak ze zwykłego kurczaka zrobić wykwintne i bardzo efektowne danie? Żeby wydobyć z prostych składników jak najwięcej smaku, produkty z których gotujemy muszą być jak najwyższej
Karo in the KitchenWłosi mają swoje delikatne, kremowe risotto. My – odrobinę siermiężne kaszotto. Obie te potrawy robi się prawie tak samo. Cała różnica w ich podstawie. Do mojego swojskiego
Karo in the KitchenRęczę głową – to jest najlepsza kaczka pieczona w całości jaką zjecie w życiu. Jest soczysta, idealnie wypieczona, świetnie doprawiona i ma to, co powinna mieć każda
Karo in the KitchenPierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia. Obiad. Prawdziwy, pachnący bigos i świeży pszenny chleb. Nie wiem jak Wy, ale ja już nie potrzebuję niczego więcej. Bigos gotujemy
Karo in the KitchenTa domowa wędlina łączy w sobie dwa podstawowe sposoby peklowania – na sucho (w przyprawach nadających smak) i na mokro (w solance z solą peklującą). Z powodzeniem
Karo in the KitchenPolecam prosty przepis na aromatyczny boczek gotowany z przyprawami. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Składniki: kawał chudego boczku (mój chudy nie był, ale też smaczny
e-PrzepisyKulinarneChińczycy uwielbiają ciemne, głębokie w kolorze i aromacie glazury. Mięso poddawane jest szybkiej obróbce cieplnej, zostaje upieczone idealnie, ale jest przede wszystkim soczyste, miękkie i bardzo
Karo in the KitchenKuchnia Stanów Zjednoczonych to nie tylko hamburgery. To przede wszystkim kuchnia napływowych mieszkańców Nowego Świata. Warto co jakiś czas się w nią zagłębić. Jak w miskę
Karo in the KitchenIndyk jest zdecydowanie zdrowszy od wieprzowiny, bo jest chudszy i bardziej bogaty w białko. Klopsiki z indyka w smaku nie ustępują tym wieprzowym ani tym zrobionym
Karo in the KitchenTen gulasz to miła odmiana od klasycznych, mocno zawiesistych wersji z tłustym, śmietanowym sosem. Jest lekki i ożywczy, a przez użycie ciecierzycy — bardzo sycący i dodatkowo
Karo in the KitchenPâté de foies de volaille – szybki pasztet z kurzych wątróbek. Bez pieczenia, bez kąpieli wodnej, bez dodatku jajek. Prosty, nieziemsko pyszny, bardzo elegancki. Pasuje zarówno na
Karo in the KitchenDanie restauracyjne. Idealne na niedzielny wykwintny obiad lub jako potrwa świąteczna. Wymaga większej uwagi, rozplanowania pracy i szybkości działania, ale odwdzięczy się wszystkim tym, co w
Karo in the KitchenSzybki obiad, lunch albo obiadokolacja. Lekka, zdrowa, pełna smaku. Koreańskie bulgogi – cieniutko pokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków
Karo in the KitchenJesień to pora gulaszy. Mocno rozgrzewających, sycących na długo, jednogarnkowych kombinacji mięsa, warzyw i ziół. Ten gulasz z karkówki jest mocno jarzynowy i delikatny – mięso pozostaje
Karo in the KitchenNajbardziej polskie danie obiadowe. Klasyk klasyków. Złoty i chrupiący z zewnątrz, pysznie soczysty w środku. Kotlet schabowy w kanonie kuchni polskiej rządzi nieprzerwanie od początku dziewiętnastego
Karo in the KitchenGulasz pachnący lasem. Mocno aromatyczny, kryje w sobie bogaty smak grzybów, wędzarniczego dymu, przypraw i ziół. Jesienną porą taki gulasz będzie idealnym, bogatym daniem na obiad
Karo in the KitchenLato się skończyło, sezon grillowy podobno też się już skończył. Niekoniecznie. Nowoczesne piekarniki elektryczne wyposażone są w większości w funkcję grillowania. Używaliście jej? Mój sposób na
Karo in the KitchenJeden z tych obiadów na szybko. Na usmażenie dwóch steków, naszykowanie sałaty i szparagów nie potrzebujecie więcej niż 20 minut. Wróciliśmy z rowerów. Zmęczeni. To była
Karo in the KitchenKremowy cytrusowy sos do makaronu? Dlaczego nie! Ten bardzo ożywczy w smaku sos jest szybki, delikatny i niesamowicie inny od wszystkiego, co do tej pory jedliście
Karo in the KitchenMielony, skrobany, siekany. Tatara albo się nienawidzi, albo się kocha. To najbardziej bliski naturze sposób jedzenia mięsa – dla jednych zupełnie nie do przyjęcia, dla innych – przysmak
Karo in the KitchenMakaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) Dzisiaj podsyłam Wam przepis i biorę się za pisanie o słynnym włoskim sosie (który nie do
Pełny talerzSurf and turf to połączenie w głównym daniu mięsa (najczęściej wołowiny) i czegoś, co pływało – krewetek, ryb, homara, małży, przegrzebków, etc. Najbardziej znane połączenie to pieczony
Karo in the KitchenNa pewno znacie metodę pieczenia kurczaka na butelce. A czy znacie tą, która do pieczenia wykorzystuje puszkę zamiast butelki? Jeśli nie, to przeczytajcie jakie ma plusy
Karo in the KitchenKruche i delikatne, kremowe i tak jak lubię – nie za słodkie. Ciasto na pożegnanie truskawkowego sezonu. Przez tegoroczne suche lato truskawki towarzyszyły nam od połowy maja
Karo in the KitchenCiepłe śniadanie, lunch albo kolacja w 25 minut. Jajecznicę robi się szybciej, ale zapiekane jajka… Są proste. Sycące. Ze szpinakiem i gałką muszkatołową nabierają nowego wymiaru
Karo in the KitchenBez bicia przyznam, że nie jestem fanem meksykańskiego jedzenia. Po pierwsze- nie mój zestaw produktów, po drugie- najczęściej to to ciężkie, smażone, skąpane w tłuszczu, mimo
Karo in the KitchenLubicie fasolkę po bretońsku? Ja uwielbiam. Syte i pachnące danie. Nieczęsto jednak gości na naszych stołach z powodu częstych późniejszych sensacji gastrycznych. To teraz spróbujcie przygotować
Karo in the KitchenSłońce na zewnątrz, słonecznie wewnątrz. Kilka dni temu swoją premierę miał pyszny, rustykalny chleb. W lodówce pałęta się hiszpańskie, mocno paprykowe chorizo. A od dziś już
Karo in the KitchenJak często zdarza Wam się jeść piersi z kurczaka? Podejrzewam, że robicie je przynajmniej raz w tygodniu. Kiedy już Wam się znudzą w wersji panierowanej bułką
Karo in the KitchenMoje pierwsze steki? Nikt mnie nie uczył. Czytałam, szukałam. Praca na pół gwizdka za najniższą krajową, wynajmowane mieszkanko bez normalnej kuchni, z pożyczoną, miniaturową kuchenką elektryczną
Karo in the KitchenMięso z kurczaka lubi mocne i agresywne marynaty. Świetnie byłoby, gdyby tak naszykowane przechowywać przed pieczeniem około 24 godzin. Tutaj jest dodatkowo pieczone w marynacie, co
Karo in the KitchenPierogi. Pierożki. Empanadas. To popularne danie z Ameryki Południowej jest może i czasochłonne, ale warto się za nie zabrać. Obiecuję Wam, że to nie będzie Wasz
Karo in the KitchenSoczysta i mocno aromatyczna. Krucha i pachnąca jałowcem. Idealna jako pieczeń na obiad, a po wystudzeniu i pokrojeniu – genialna jako wędlina na kanapki. Tą szynkę robię
Karo in the KitchenWyczesane mięsko. Miękkie i pełne smaku. Rozpływa się w ustach. Podlane aromatycznym domowym sosem BBQ jest idealne do soczystych kanapek, które świetnie zastąpią regularny obiad. Robi
Karo in the KitchenNie zaryzykuję niczego stwierdzeniem, że kotlet schabowy to nasza narodowa potrawa. Ile domów, tyle sposobów jego przyrządzenia i wariacji podania. Mój dzisiejszy przepis łączy w sobie
Karo in the KitchenCzy jak zamawiacie pizzę telefonicznie, przywożą ją aż tak szybko? Ta domowa pizza ma wielką, niepodważalną zaletę – naprawdę zrobicie ją całą w przeciągu godziny. I użyjecie
Karo in the KitchenGołąbki obrosły mitem czasochłonnej i trudnej potrawy, zupełnie niepotrzebnie. Moje gołąbki zrobiłam z delikatnej, młodej kapusty i nadziałam lekkim mięsem indyka z brązowym ryżem. Zakasajcie rękawy
Karo in the Kitchen„Piszę do Ciebie ten krótki, wiosenny list…” Krótki, bo króciutko się robi. Wiosenny – bo zielony, ze szparagami. List – bo to wiosna zapakowana w kopercie. Na
Karo in the KitchenIlu kucharzy- tyle przepisów na gumbo. Łączyło kuchnię w różnych grupach etnicznych i klasach społecznych, stało na bogato zastawionych stołach zarządców ziemskich i w chatkach niewolników
Karo in the KitchenWstyd się przyznać, ale jeszcze kilka lat temu robiłam taki makaron wyłącznie na bazie gotowego sosu z paczki. Teraz to jedno z moich popisowych dań i
Karo in the KitchenUpolowaliśmy francuskie bavette. Po naszemu ta część wołowego mięsa nazywana jest łatą i pochodzi z odcinka brzuszno-lędźwiowego. To sprawia, że mięso ma widoczne długie i
Karo in the KitchenShakshuka (wymawiamy: szakszuka) to jednogarnkowa potrwa znana w kuchni tunezyjskiej, egipskiej, izraelskiej i marokańskiej. Samo słowo oznacza „wielki bałagan”. To całe jajka kurze, ugotowane w pikantnym
Karo in the KitchenJedna z najstarszych i najszybsza metoda gotowania? Chińskie mieszanie ze smażeniem, czyli stir fry. Szybkie, wydajne, energooszczędne i zdrowe. I dla wegetarian, i dla wegan, i
Karo in the KitchenRzadko gotuję piersi z kurczaka. Nie przepadam za białym mięsem i jak dla mnie jest jadalne dopiero, gdy mocno je zamarynuję albo oszukam jego smak mnóstwem
Karo in the KitchenMoje ulubione hiszpańskie danie. W każdym domu i każdym regionie Hiszpanii robi się paellę inaczej i z innych składników. Mixta to połączenie w potrawie mięsa kurczaka
Karo in the KitchenGdybym miała napisać książkę kucharską opisującą podstawy kuchni – bitki wołowe zajęłyby w takim elementarzu jedno z pierwszych miejsc. To potrawa prosta i robi się właściwie sama
Karo in the KitchenMielone mięso jest bardzo wszechstronnym produktem. Może posłużyć za bazę mięsnego nadzienia do wielu dań, jest świetnym materiałem na hamburgery czy kotlety. Ten przepis na klopsy
Karo in the KitchenNa pewno je znacie. Leczo (po węgiersku – lecsó) to gulasz warzywny, przygotowywany z papryki (duszonej i suszonej, sproszkowanej), świeżych pomidorów, cukinii, czosnku i cebuli. W mojej
Karo in the KitchenMiałam okrutną ochotę na fasolkę. Najlepiej taką, żeby się przy niej nie nastać i nie narobić. I miała to być fasolka z wykopem. Nie z bułką
Karo in the KitchenTalerz rozpusty. Te żeberka w coli są pełne przeciwieństw. Chrupiące i miękkie. Pikantne i słodkie. Po wyjęciu ich z marynaty macie aż trzy sposoby, w jakie
Karo in the KitchenW lodówce zostało tylko po kawałku kiełbasy. Czosnek i cebula zawsze są. Pod rękę nawinęło mi się kilka ziemniaków. Niedziela. Długi weekend. Sklepy pozamykane. „To co
Karo in the KitchenPoza tzatziki to chyba najbardziej znana grecka potrawa. Prawdziwy comfort food – przypieczony serowy sos, warzywa, mięso, pomidory i pełnia smaku. Przepis nie jest skomplikowany, wymaga od
Karo in the KitchenIdealna zakąska do piwa. Tak prosta, że i facet da radę zrobić ją sam. Jeśli nie zrobi, drogie Panie – po wyjęciu ich z pieca od razu
Karo in the KitchenOmlet to szybka potrawa. Dobra i na śniadanie, i na lunch, i na obiad, i na kolację. Jajka są tak wszechstronne! Pełnia lata, w sklepach można
Karo in the KitchenLekkie i świeże warzywa. Delikatny, słono-słodko-kwaśny sos. Ziemniaczane kluseczki. I soczyście zielona, intensywnie pachnąca gremolata. Prawie jak osso bucco. Prawie, bo giczy cielęcej w
Karo in the KitchenNaleśniki wiosenne. Spring Rolls. Popularne w Chinach i południowo-wschodniej Azji małe krokiety z owocami morza, mięsem i warzywami. Smażone w głębokim tłuszczu lu surowe, jedzone
Karo in the KitchenBazą tortilli hiszpańskiej są zawsze jaja i ziemniaki. A to, jak potraktujemy ziemniaki – czy je usmażymy, czy ugotujemy, czy pokroimy w plastry czy kostkę – i co
Karo in the KitchenTo jedna z tych potraw, która praktycznie robi się sama. Wymaga jedynie wstępnego pokrojenia składników a potem wymieszania wszystkiego razem i włożenia do piekarnika. Prosta, lekka
Karo in the KitchenPieczeń smakuje bardzo dobrze na ciepło, jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką, a także na zimno z pieczywem, pomidorem czy ogórkiem kiszonym. Składniki: pół kg
e-PrzepisyKulinarnePyszny boczek na kanapki z lekko ostrą nutą. Składniki: kawałek surowego boczku pół łyżeczki chili w proszku, pieprz, sól, papryka słodka, pieprz ziołowy 3 łyżki oleju
e-PrzepisyKulinarneŚwięta już się skończyły, ale na pewno jeszcze dużo jedzenia, z którym nie wiadomo co zrobić, zostało. To moja propozycja na białą kiełbasę w słodkiej marynacie
e-PrzepisyKulinarnePieczeń cielęca Cielęcina to bardzo delikatne i kruche mięso, zdecydowanie mniej wyraźne w smaku niż wołowina. Według mnie najlepiej smakuje w najprostszej postaci. Bez wielu przypraw
Pełny talerzZielone młode cukinie z cienką skórką, dojrzałe i bardzo czerwone pomidory, soczysta papryka, młode ziemniaczki, chrupiąca fasolka szparagowa. Do tego świeżutka cebula i odrobina naszego młodego
Pełny talerzDzisiaj rano na zakupach przeszłam obok rożna z kurczakami. Jak mi zapachniało... Jednak zakup rano mijał się z celem. Podgrzewany to nie to ( o ile by
Pełny talerzDzisiaj w roli głównej JARMUŻ. Na początek może bardzo krótko o głównym bohaterze tego dania. Jarmuż to odmiana kapusty bezgłowej. Bardzo popularny jest w kuchniach brazylijskich
Pełny talerzKlasyczne leczo węgierskie to cudownie wyważona kompozycja węgierskiej papryki, pomidorów i cebuli z obowiązkowym dodatkiem wędzonej słoniny. Zdecydowanie nie powinny w nim się znaleźć: cukinia, kabaczek
Pełny talerzWraz z początkiem listopada do menu w moim domu powracają rozgrzewające potrawy. Poranki są co prawda słoneczne, ale po zachodzie słońca (który jest niestety coraz wcześniej
Pełny talerzW końcu zgodnie z tradycją 11.11. na świętego Marcina na naszym stole zagościła gęsina. Przyrządzona w wersji slow food i w staropolskim stylu - czyli ciemna w
Pełny talerzWiatr, który dzisiaj hulał nad morzem nie zachęcał do spaceru z dziećmi. Jedynym wyjściem było zaszycie się pod kocem i czytanie bajek. Nawet do kuchni było
Pełny talerzGulasz z dzika z piwem Pogoda ostatnio zniechęca do "wytykania nosa z domu", ale za to zachęca do konkretnego jedzenia. Nadchodzi czas potraw jednogarnkowych, gęstych zup
Pełny talerzKaczka pieczona z jabłkami Dzisiaj powrót do korzeni, do kuchni staropolskiej. Przyrządzana od stuleci kaczka z jabłkami. Z chrupiącą skórką i miękkim soczystym mięsem. Długo pieczona
Pełny talerzKurczak z rozmarynem, miodem i cytryną Dobrze zjeść coś dobrego i nie napracować się podczas przygotowania. Dlatego zapraszam na aromatycznego kurczaka, którego przygotowanie jest bardzo proste
Pełny talerzZima jest czasem, gdy w mojej kuchni królują zapiekanki. Dzisiejsza jest szczególnie zimowa, bo z pierzynką ;) A pod nią ukrywa się aromatyczna dziczyzna z warzywami. Gwarantuję
Pełny talerzSznycle z indyka w sosie pomarańczowym z soczewicą Coś dla miłośników połączeń mięsno-owocowych. To danie miało przekonać mojego pięcioletniego Syna, że sosy nie są "okropne
Pełny talerzFasolka po bretońsku, to danie które zna chyba każdy Polak, ale czy ma coś wspólnego z Bretanią? Co prawda określenie "a la bretonne" (po bretońsku) oznacza
Pełny talerzŻaden pasztet ze sklepu nie zastąpi smaku i zapachu tego domowego, gorącego, świeżo wyciągniętego z piekarnika. Próbowanego przy krzykach:"nie ruszaj, jeszcze za gorący!" Taki pasztet
Pełny talerzBiała kiełbasa pieczona na kaszy gryczanej z musem jabłkowo-chrzanowym Na Wielkanoc biała kiełbasa musi pojawić się na stole. Najczęściej podczas śniadania, w żurku lub białym
Pełny talerzŻur na polskich stołach gości już ponad 700 lat. Nie od początku jednak jego skład był taki bogaty. Na stoły wkroczył jako zupa postna i, zabielany
Pełny talerzPity z mięsem i warzywami Od kilku dni w radiu ciągle pity, pity, pity. Pomimo, że rozliczyłam się już w marcu, doszło do tego, że przyśnił
Pełny talerzPaella z krewetkami i kurczakiem (Paella de camarones y pollo) Paella jest chyba najbardziej znaną potrawą kuchni hiszpańskiej. Występuje w wielu odmianach, chociaż według purystów są
Pełny talerzPoszłam do warzywniaka tylko po pomidory i wróciłam z pełnymi siatkami. Ale wiecie jak to jest. "Pomidory - pełna siatka obowiązkowo. O! Jakie zgrabne ziemniaczki. Kiedy ja
Pełny talerzGulasz pieczony w dyni. Bardzo jesienny i pikantny. Macie pomysł na rozgrzewacz na chłodne jesienne dni? Ja lubię konkretne i pikantne jednogarnkowce. Jak na jesień przystało
Pełny talerzZapiekanka curry z kurczakiem i makaronem Jak ja nie lubię listopada... To dla mnie smutny miesiąc. Do tego ta szarość i brak kolorów... Uciekłabym chętnie na
Pełny talerzPikantny syczuański kurczak z orzeszkami ziemnymi (SUI MI CI TING) Dzisiaj mam dla Was coś błyskawicznego. Domową i prostą, lecz niezwykle aromatyczną potrawę prosto z Syczuanu
Pełny talerzUda gęsi pieczone na kapuście kiszonej z sokiem jabłkowym, śliwkami i żurawiną Sezon na gęsinę dobiega końca. Pomyślałam więc, że warto jeszcze przygotować coś z tym
Pełny talerzKurczak w sosie słodko-kwaśnym z makaronem chow mein Najczęściej kurczak w sosie słodko-kwaśnym podawany jest z ryżem, ale ja wybrałam opcję z 3 minutowym
Pełny talerzDzisiaj przepis dla tych, którzy niekoniecznie lubią gotować, ale lubią dobrze zjeść. Zapewniam, że przy tej zapiekance nie napracujecie się, a będzie pyszna i zdrowa. Parę
Pełny talerzPierogi w moim rodzinnym domu pojawiały się bardzo rzadko. Jednak polubiłam je za sprawą M. i od czasu do czasu daję się namówić na lepienie. Trzeba
Pełny talerzKotlety mielone z nadzieniem Kotlety mielone znają chyba wszyscy, chociaż niektórzy uważają je za zbyt pospolite i nudne danie. Jednak wystarczy trochę podkręcić ich smak kilkoma
Pełny talerzSmaczna sałatka o wyrazistym smaku z sosem musztardowym. SKŁADNIKI: (porcja dla 2 osób) 1/2 główki sałaty lodowej 1 mozzarella 30 dag piersi kurczaka kilka pomidorów suszonych
1001 SałatekZupa z pora, z dodatkiem mięsa mielonego to bardzo sycący posiłek. Z powodzeniem wystarczy, jako pełny obiad, bez konieczności przygotowywania drugiego dania. Składniki: * 750
kolorowotorcikowoMiła odmiana dla wszystkich fanów klasycznej sałatki gyros - śmiem twierdzić że lepsza od oryginału:) Sałatka ta powstała, gdy miałam ochotę właśnie na sałatkę gyros ale do
1001 Sałatek