Muffiny kokosowe z truskawkami i jagodami goji 213muffinek) – ciastko w kształcie wysokiej babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi (np. z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, owocami, a nawet orzechami) jak i wytrawnymi (np. z warzywami, albo nawet z miesem). Bardzo popularne w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Są wygodniejszą alternatywą dla zwykłych ciast, ponieważ są mniejsze i nie trzeba ich dzielić na części. Tym razem muffiny, to propozycja
mojewypiekiinietylko
Picnic time 195miodu (najlepiej akacjowy lub wielokwiatowy, lub gryczany,który nada lekko inna nutę smaku) - 1/2 cytryny - łyżeczka pieprzu cayene - szczypta soli/pieprzu Składniki z miesem wymieszac i pozostawic najlepiej na noc w lodówce. Jeśli nie ma czasu na 30 min. SOS SLODKO -OSTRY: - 1 łyżka musztardy Dijon - 2 łyżki
Lajtkraft food intolerance
Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i porem 174zmieknie. W miedzyczasie ziemniaki pokrojc na niezbyt grube kawalki (wielkosci kesa) i ogotowac okolo 10 minut. W kubku roztrzepac jedno jajko ze smietana. Ziemniaki odcedzic, a nastepnie wymieszac z miesem i porami. Przelozyc do zaroodpornego naczynia do zapiekania i polac smietana. Zapiekac przez okolo 40 w temperaturze 180 stopni. Plastry bekonu zgrilowac, pokroic w kostke i pod koniec pieczenia posypac
Codzienne Gotowanie
Pieczarki faszerowane płatkami owsianymi 157farsz okazal sie przyslowiowym strzalem w dziesiatke! Pieczarki sa fantastyczne, aromatyczne, miesiste i sycace. A do tego zdrowe i idealnie nadaja sie dla tych ktorzy nie przepadaja za miesem. Wszystkim goraco polecam wyprobowac tak nadziewane pieczarki, nawet jesli nie jestescie fanami platkow owsianych - w tym farszu w ogole ich nie czuc, a dzieki pomidorom i szczypcie pieprzu kajenskiego farsz jest
Codzienne Gotowanie
Podróże kulinarne - Tunezja 225przede wszystkim ostrej papryki, kolendry, kminku, szafranu, cynamonu, a do deserów-wody różanej. Do większości potraw podaje się również kawałki cytrny lub limonki. Zupa warzywna z makaronem, soczewica i miesem Warto też spróbować oliwy z oliwek-niektórzy twierdzą, że tutejsza oliwa jest najsmaczniejsza. Dostępna w wielu wersjach smakowych, np. z ziołami, z czosnkiem, z ostrą papryczką. W Tunezji pije się
Zawsze głodna!
Menu na Sylwestra 537"Każdemu przyda się czasem drobna ściągawka, jakieś przypomnienie albo fajna inspiracja. Szczególnie na taką noc jak Sylwester, gdy nie chcemy spędzić zbyt dużo czasu w kuchni
Słodkie Przyjemności
Pok- choi duszona na maśle z koperkiem 191paski.Smazymy na rozgrzanym masle,krotko i dosyc intensywnie,doslownie kilka minut.Dodajemy koperek ,szczyte soli.Jarzynka gotowa.I jak tu nie pokochac tej kapustki.Podawac do ryzu lub makaronu.Swietnie komponuje sie i z miesem i rybami. Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab duszony w pomidorach a`la pizza 227Schab wieprzowy jak najbardziej pozadany jest w zdrowej kuchni.Oczywiscie dla milosnikow miesa.Jest miesem chudym.Tluszczu zawiera nawet nieco mniej niz piers z kurczaka.Pieczen ze schabu ,czy schab nadziewany sliwka- to klasyk,ale kazdy nowy przepis urozmaica nasze menu i nie czyni je monotonnym. Oto propozycja na schabowego w pomidorach.Schabowe sa mieciutkie, bardzo kruche,po prostu pyszne.Sezon pomidorowy w pelni,wiec przepis
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cukiniowe rollo nadziewane mięsem 198podzielic kazda na 4 czesci.Wyjac srodek z kazdego kawalka.Najlepiej zrobic ta mala lyzeczka. 1/3 wyjetego miazszu z cukinii pokroic w drobna kostke i wymieszac z posiekana pietruszka i miesem. Przyprawionym nadzieniem miesnym napelnic wydrazone cukinie. Bulion wymieszac ze smietana.Nastepnie posolic i dodac pieprzu.Cukinie ulozyc w naczyniu ,w ktorym bedziemy ja zapiekac.Na dno wlac przygotowany bulion
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 235Golabki z miesem i ryzem to klasyk polskiej kuchni.Owszem ,danie troche pracochlonne,ale jednorazowo przygotujemy ilosc wystarczajaca na kilka dni,lub nawet uda sie cos zamrozic.Lubie miec w zamrazarce taki awaryjny obiad.Golabki sprawdza sie tu znakomicie.Najczesciej jemy je z sosem pomidorowym jako danie obiadowe lub kolacyjne z chlebem.Rownie smaczne sa z sosem grzybowym lub pokrojone w plastry i odsmazone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety mielone z pieczarkami. Swampignon-Frikadelle 228Slyszeliscie juz o Swampingon-Frikadellach?To nowy trend w kuchni.W mielonych kotletach zastapiono po prostu czesc miesa posiekanymi pieczarkami.Tak zrobione mielone zachowuja strukture i smak miesnych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab pieczony z żurawiną w sosie żurawinowym i karmelizowanymi jabłkami 239miejsce na farsz.Posiekac orzechy i suszone zurawine.Gore schabu naciac w kratke.W wydrazony otwor natarty marynata wcisnac posiekane orzechy z zurawina.W nacieta kratke i reszte miesa wetrzec pozostala marynate.Naczynie z miesem przykryc folia i na noc wstawic do lodowki.Nastepnego dnia obrac warzywa,pokroic na mniejsze kawalki.Oblozyc nimi schab,wsypac przebrana zurawine ( czesc odlozyc na bok) i podlac bulionem.Wstawic do nagrzanego piekarnika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chili sin carne 194Chili sin carne ( z hiszp. chili bez miesa),w odroznieniu do chili con carne (chili z miesem) ,tradycyjnej potrawy kuchni meksykanskiej i teksanskiej.Czesto wystepuje jako fastfood w amerykanskich barach.Glowne skladniki to papryka,chili,cebula,czosnek,pomidory i mielona wolowina.Czesto dodaje sie fasole i kukurydze.Przyprawia sie dosc intensywnie.Najczesciej podaje sie z tortilla lub gotowanym ryzem.W wesji bezmiesnej wolowine zastapila czarna soczewica
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marchewka duszona z pasternakiem 177Przepyszna,prosta i szybka jarzynka o zniewalajacym smaku do kazdego obiadu i z ryba i miesem i wegeterianskiego w roli glownej.Juz sama marchewka jest pyszna,a towarzystwio pasternaku czyni z niej istny smakolyk.Slodkawo-anyzkowy pelny smak pasternaku doskonale wspolgra z marchewka.Pasternak to jednak nie tylko dodatek smakowy,bo trzeba wiedziec,iz to blade,niedoceniane i zapomnane warzywo ma najwyzsze wartosci
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Obiad w towarzystwie GOCCIA D ORO z czosnkiem 274pory uzywalismy i zapiekac albo na gazie albo w piekarniku . Na ziemniaki ukladamy pokrojona "byle jak" kapuste - ona to sprawi ze wytworzy sie wilgoc pod przykryciem miedzy ziemniakami a miesem. Ukladamy kawalki mieska na kapuscie i wszystko dokladnie podlewamy odrobinka wody ( to zalezy od naczynia ktore uzywamy do gotowania badz zapiekania ) Nastepnie calosc dosc dobrze polewamy oliwa z oliwek
Z Kuchni Do Kuchni