Wracam z pracy. Dzwoni telefon. Znajomi spontanicznie zapraszają nas na popołudniową kawę i ciasto. Nie wypada składać wizyty z pustymi rękoma, a jednocześnie nie chcę kupować
Roślinna - blog wegańskiDania makaronowe uwielbiam pod każdą postacią. A ten sos pasuje do ich każdego rodzaju, jest cudowny i aromatyczny, przebija się tu słodycz suszonych pomidorów i
Roślinna - blog wegańskiNie mogę zrozumieć, z jakiego powodu (prawdopodobnie z powodu mojego lenistwa) zawsze kupowałam gotowe masło orzechowe w sklepie. Kiedy zorientowałam się, jak bardzo nadszarpnęło to mój
Roślinna - blog wegańskiDo końca średniowiecza jarmuż był jednym z najpopularniejszych zielonych warzyw w całej Europie. Dziś nieco zapomniany, a szkoda. W mojej okolicy jest do kupienia tylko w
Roślinna - blog wegańskiNie jest to typowy hot dog, jednak z pewnością zadowoli każdego roślinożercę i nie tylko. Kiełbaska jest sojowa. Naprawdę jestem zdania, że tego typu zastępniki mięsa
Roślinna - blog wegańskiTo uniwersalny chlebek, ponieważ można go jeść zarówno na słodko, nakładając na kromkę konfiturę lub masło orzechowe, jak i jako dodatek do zup czy sałatek. A
Roślinna - blog wegańskiIdealna propozycja na śniadanie – delikatna i sycąca zarazem. Najpyszniejsza kaszka, jaką w życiu jadłam. Podejrzewam, że zasmakowałaby chyba każdemu maluchowi. Na pierwszy plan przebija się smak
Roślinna - blog wegańskiMuffinki piekę nader często, to dla mnie bardzo wygodna forma słodkości. Zrobienie ich to betka, przeważnie wystarczy suche składniki połączyć z mokrymi - i już. To, że
Roślinna - blog wegańskiLeniwe niedzielne popołudnie, za oknem pochmurno i siąpi deszcz, więc zainspirowana pysznymi roślinnymi przepisami Leanne Campbell, postanowiłam chwilę pobyć w kuchni i zabrać się za tą
Roślinna - blog wegańskiPieczone jabłka z dodatkiem korzennych przypraw uwielbiam w każdej postaci, a w tej wersji smakują naprawdę cudownie! Słodkie rodzynki i chrupiące migdały świetnie dopełniają całość, a
Roślinna - blog wegańskiPapryka to witaminowa rekordzistka. Aż dziw, że kilka wieków temu uchodziła jedynie za roślinę ozdobną, a nawet trującą! W latach trzydziestych ubiegłego wieku Albert
Roślinna - blog wegańskiWielu osobom samo słowo „pasztet” kojarzy się dość negatywnie. I z pewnością przyczyniły się do tego mięsne składniki niewiadomego pochodzenia. Uważam, że warto je zastąpić zdrowszymi
Roślinna - blog wegańskiCudowny. Idealny. Jestem bardzo podatna na uroki czekolady, a ten deser to spełnienie moich oczekiwań z nią związanych: ciasto rozpływa się w ustach, jest pyszne, miękkie
Roślinna - blog wegańskiPod względem kulinarnym bywam monotematyczna, zwłaszcza, kiedy posmakuje mi jakaś potrawa. Stąd ten przepis na kolejne w ciągu ostatnich dni ciasto czekoladowe. Jednak o nieco innej
Roślinna - blog wegańskiJest kilka takich roślinnych produktów, bez których nie wyobrażam sobie mojej kuchni. Za najważniejszy uważam banany. Kiedy tylko zauważę, że pozostała mi jedynie ich skromna ilość
Roślinna - blog wegański