Świeże kawałki gruszek zanurzone w budyniu, otulone delikatnym kruchym ciastem, a do tego wyraźnie wyczuwalny aromat wanilii – takie domowe wypieki smakują wyjątkowo dobrze. Zawsze byłam podatna
Roślinna - blog wegańskiZaskakujące, na ile sposobów można przyrządzać jaglaną, a uważam, że królowa kasz szczególnie dobrze sprawdza się w deserach. Poniższy mus jest niezwykle prosty, składa się z
Roślinna - blog wegańskiWielka szkoda, że topinambur jest tak rzadko dostępny w polskich sklepach, zwłaszcza biorąc pod uwagę jego łatwość hodowania i odporność na niskie temperatury. Pociesza mnie fakt
Roślinna - blog wegańskiPrzypuszczam, że narażę się tu kilku osobom, ale muszę to powiedzieć: nasz tradycyjnie serwowany rosół, choćby przyrządzany na najlepszym mięsie, nie może równać się do tego
Roślinna - blog wegańskiDni robią się coraz dłuższe i cieplejsze, a więc nadchodzi sezon na piesze wędrówki. Przydadzą się przepisy na przekąski, które są oczywiście pyszne, ale też takie
Roślinna - blog wegańskiJuż jakiś czas temu obiecałam sobie koktajl z dodatkiem pasty sezamowej. Słowa dotrzymałam dziś rano, choć początkowo zamysł był nieco inny. Pierwotnie koktajl miał powstać jedynie
Roślinna - blog wegańskiAromatyczna pasta na bazie nasion sezamu używana jest do przyrządzania wielu potraw w krajach Bliskiego Wschodu. Proces miksowania przeważnie poprzedza lekkie podprażenie nasion, co intensyfikuje aromaty
Roślinna - blog wegańskiMocno czekoladowych przysmaków nigdy dość. Babeczek też nigdy dość, a ten deser łączy w sobie i jedno, i drugie. Ciasto jest wyjątkowo czekoladowe, a to zasługa
Roślinna - blog wegańskiZadeklarowana większość nie jest w stanie wyobrazić sobie Wielkanocy bez żurku. Ja także. Ta tradycyjna zupa, o lekko kwaskowatym posmaku to nieodłączny element świątecznego repertuaru. Pisząc
Roślinna - blog wegańskiMusisz wiedzieć, że poniższa babka nie przypomina tej lekkiej i puszystej, która przeważnie ląduje na wielkanocnym stole. Mąka pełnoziarnista oraz przecier z bananów i słodkich ziemniaków
Roślinna - blog wegańskiWegański blog i wpis o diecie, a to ci dopiero! Już się ludziom totalnie w głowach pomieszało... Powiem Wam jednak, że to pomieszanie wyszło na dobre kilku osobom, z którymi miałam okazję przerabiać wiosenne oczyszczanie z dietą dr Dąbrowskiej, do którego zaprosiła nas koleżanka z bloga "Co na wege obiad", i do którego dołączyłam - uwaga - razem z M. :) Powiem nawet(...)wiecie, weganizm weganizmem, je się ogólnie dobrze, ale - to jakieś smażone frytki, to chipsy z orzechówką, tu jakieś czekoladki, tam ciasteczka do drugiej, trzeciej kawy, dużo mąki, słodyczy, wegańskich ale niezdrowych przegryzek i człowiek czuje się nagle lekko przymulony. A tu wiosna idzie, nowe, świeże, zielone, kolorowe i pachnące, malowane słońcem... Jak to zwykle bywa, pomyślisz o czymś mocniej
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIETak się zastanawiam, czy podawanie przepisu na sałatkę jarzynową w ogóle ma sens. Ciężko jest narzucać, ile wkroić marchewki, ile selera, a ile ogórków. Każda gospodyni
Roślinna - blog wegańskiŚwięta Wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z białą kiełbasą, szynkami, pieczeniami, jajami, babami wielkanocnymi, mazurkami. Jednak, co mają powiedzieć wegetarianie i weganie? Nic, po prostu zrobić wegański majonez! Nie jestem weganką, ale rezygnacja z mięsa w jakiś sposób spowodowała, że po części się nią stałam. Po części, żeby nie było! Ryby jem, jajka jem, miodu w życiu(...)sałatek, do warzywa jako dip lub do jajek, jeśli ktoś pomimo ich jedzenia zdecyduje się na ten majonez. Co ważne, ma na pewno mniej kalorii niż ten jajeczny. WEGAŃSKI MAJONEZ Z BIAŁEJ FASOLI /własny;/ na ok. 400-450 ml 1 szklanka drobnej białej fasoli 3 szklanki wody 1 łyżeczka soli ok. 1/3 szklanki oliwy z oliwek 3-4 łyżki
W kuchni Karmel-itkiPamiętasz jeszcze „Ulicę Sezamkową”? Te ciastka przypominają mi jednego z jej mieszkańców. Sama nie wiem, dlaczego. Być może przyczyny nie powinnam szukać w otoczeniu – prawda jest
Roślinna - blog wegańskiUroda tego przepisu polega na tym, że jest i pyszny, i prosty w przygotowaniu. Wydaje się być przewidywalny w smaku, jednak to mylne wrażenie – zapiekanka to
Roślinna - blog wegański