Wegańska zupa krem marchewkowa. Pokochasz ten przepis na zupę marchewkową . Jest to luksusowo kremowa i pełna smaku zupa marchewkowa z dodatkiem czosnku , imbiru , ziemniaków , selera i pestek dyni . Możesz być mile zaskoczony, gdy dowiesz się, że ta zupa krem jest bez dodatku śmietany i jest w 100% wegańska . To lekka i zdrowa zupa dla całej rodziny. Marchewka ma szerokie zastosowanie(...)uzyskasz gładki krem. Ponownie podgrzej zupę i posyp prażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Wiem o czym teraz myślisz – puree z marchewki ?! Zaufaj mi, nic bardziej mylnego. Ta wegańska kremowa zupa marchewkowa to wspaniały sposób na delektowanie się marchewką bogatą w beta-karoten, szczególnie w chłodne jesienne i zimowe miesiące. Zupa w swoim składzie ma zaskakująco proste składniki, ale smakuje
Zdrowy Styl Joannymojprzepisna.pl | Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z Nowoczesna i zdrowsza odsłona tradycyjnego Warszawskiego ciastka – Wegańska Wuzetka, przepyszna, wilgotna, z dużą ilością frużeliny wiśniowej i kremu na bazie śmietanki kokosowej, kakaowe, bezglutenowe spody a’la biszkoptowe bez jajek. Słodzona ksylitolem, na własnej mieszance mąk bezglutenowych. Bardzo kaloryczna, ale wysoko-odżywcza, spokojnie może być alternatywą(...)pozostałą frużelinę. Ciasto schłodzić w lodówce przez 5-6 godzin. Po tym czasie zdjąć boki tortownicy, ciasto przełożyć na paterę, kroić ostrym nożem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik
moj przepis namojprzepisna.pl | Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe Bezglutenowe Bez mleka zwięrzęcego Bez jajek Bez cukru Bez kakao Bez orzechów Macie ochotę na małe co nie co na poniedziałkowe pierwsze lub drugie śniadanko dla dzieci, a może do kawki dla dorosłych. Ja właśnie takie małe co nie co zrobiłam dla swojego synka, ma niecałe dwa lata, a jak się dorwał do muffin(...)Piec w piekarnika nagrzanym do 190 st. 25 min. Wyjąć formę z piekarnika, lekko przestudzić na kartce, muffiny wyjąć z formy. Jeść :) Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Smacznego! Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe .pf-button.pf-button-excerpt { display: none
moj przepis naBogracz to gęsta, bardzo aromatyczna i treściwa zupa. Tradycyjnie przyrządza się go na wołowinie, ale niedawno odkryliśmy wegańską wersję tej potrawy i musimy przyznać, że jest równie pyszna. Przepis na bogracz wegański Składniki: 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 3 papryki (mogą być w różnych kolorach), 3 średnie ziemniaki, 2 kopiaste łyżki papryki wędzonej w proszku (ewentualnie zwykłej), papryka ostra(...)proszku do smaku, łyżeczka kminku, ziele angielskie, łyżeczka musztardy, 800 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów w zalewie, natka pietruszki, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Jak zrobić bogracz wegański? Ciecierzycę namocz przez 12 godzin, następnie ugotuj do miękkości w takiej ilości wody, aby tylko lekko ją przykrywała – nie odcedzaj. Nie będzie też grzechem, jeśli w tym przepisie wykorzystasz
Kulinarna PolskaKuchnia wegańska. Przewodnik po produktach zastępczych" to świetny poradnik dedykowany nie tylko dla osób będących na diecie wegańskiej. Powinni po niego sięgnąć wszyscy Ci, którym zależy na zdrowej diecie oraz alergicy nietolerujący mięsa, mleka, soi, cukru lub mąki. Książka jest wielką skarbnicą wiedzy i podpowie jak zmienić dowolną potrawę w pyszne, wegańskie jedzenie. Autorki bardzo dokładnie i przystępnie wyjaśniają(...)jakimi produktami należy zastępować poszczególne składniki, aby danie było 100% roślinne oraz nic nie straciło na swoim smaku. W poradniku opisano ponad 200 składników wegańskich, które są zamiennikami jajek, masła, mleka, żelatyny, czy też np. sera. Autorki omówiły również produkty zastępcze dla glutenu, soi cukru oraz tłuszczu. Oprócz wartościowych informacji książka zawiera ciekawe przepisy kulinarne bazujące na zdrowych produktach roślinnych
Di gotujekilku lat pojawia się na moich stronach. Zatem można wywnioskować, że bardzo lubię ich produkty i uważam je za godne polecenia. I faktycznie tak jest. Zawsze pokazywałam Wam tylko wegańskie białka, bo stanowią one zdecydowanie największą część oferty marki. Jednak muszę zaznaczyć, że nie są to wyłącznie dostępne produkty. I takim przykładem są naturalne witaminy i minerały Thrive , w pełni(...)wegańskie i bezglutenowe , które właśnie dzisiaj chcę Wam przybliżyć. Naturalne witaminy i minerały Thrive to bogactwo zielonych superfoods, tropikalnych owoców i całych warzyw, odżywczych ziół, probiotyków, antyoksydantów, enzymów - w jednym napoju, który przygotujesz w ciągu 30 sekund, za cenę jednej kawy wypitej na mieście. Ze strony producenta ⇾ "Pożegnaj się z chemicznie wyekstrahowanymi tabletkami multiwitaminowymi wypełnionymi syntetycznymi
Zdrowie na języku :Pnajlepiej, kiedy są bez pieczenia. Postanowiłam, że stworzę przepis na ciasto z kremem czekoladowym, do którego idealnie pasują mandarynki. Największym wyzwaniem było ciasto – chciałam, aby było bez pieczenia, wegańskie i bezglutenowe. Wykorzystałam do niego kukurydziane pałki i okazało się to świetnym pomysłem Ciasto jest idealne na gorące dni i bardzo szybkie w przygotowaniu. Oczywiście mandarynki możesz zamienić na inne(...)budyń (u mnie śmietankowy budyń bezglutenowy) 3 łyżki mąki jaglanej 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru Dodatkowo: kilka mandarynek (możesz też użyć innych owoców) wegańska galaretka (bez żelatyny, u mnie pomarańczowa) Sposób przygotowania: Na początku przygotuj ciasto. Mleko roślinne podgrzej, a następnie pokrusz do niego kukurydziane chrupki lub pałki. Do całości dodaj również mąkę kokosową
Via Gustojest do nich mąka pszenna. W mojej propozycji na placki mąkę pszenną zastąpiłam kukurydzianą, zatem placki pozostają bezglutenowe i są bardzo smaczne. Polecam. Przepis podany jest również w wersji wegańskiej :-) * * * Składniki: ok. 8-9 ziemniaków (nie polecam mytych i paczkowanych z supermarketów) 1 cebula 1 jajko (wersja wegańska: 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego wraz z 2,5 łyżeczkami wody(...)łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki soli, spora ilość pieprzu olej do smażenia (każdy za wyjątkiem rzepakowego nadającego się jedynie do smarowania silników) gęsta śmietana lub cukier (wersja wegańska: jogurt sojowy, który świetnie zastępuje śmietanę) Wykonanie: 1. Ziemniaki trzemy na tarce o małych oczkach (tak jak widać na zdjęciu), wtedy powstają wiórki, nam takie placki smakują najlepiej. Nadmiar wody odlewamy
Kawa z mlekiemmakaronem. Teraz makaron zamieniłam na przepyszną i zdrową kaszę jaglaną i w tym układzie sałatka pozostała przepyszna, a co najważniejsze, jest bezglutenowa. Serdecznie polecam! Przepis zawiera również wersję wegańską :-) * * * Składniki (proporcje na jeden półmisek): 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 mała pierś z kurczaka ( wersja wegańska: 1/2 kostki wędzonego tofu) 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego, superdrobnego(...)łyżeczka masła (w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić olejem kokosowym) oliwa przyprawy: sól morska, pieprz, curry (moja mieszanka, bo kupne są glutenowe: papryka słodka, kurkuma, kmin rzymski, cynamon) koperek świeży lub suszony Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki i smażymy na oliwie z dodatkiem wyżej wskazanych przypraw. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia. 1a. W wersji wegańskiej
Kawa z mlekiemmojprzepisna.pl | Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z Nowoczesna i zdrowsza odsłona tradycyjnego Warszawskiego ciastka – Wegańska Wuzetka, przepyszna, wilgotna, z dużą ilością frużeliny wiśniowej i kremu na bazie śmietanki kokosowej, kakaowe, bezglutenowe spody a’la biszkoptowe bez jajek. Słodzona ksylitolem, na własnej mieszance mąk bezglutenowych. Bardzo kaloryczna, ale wysoko-odżywcza, spokojnie może być alternatywą(...)pozostałą frużelinę. Ciasto schłodzić w lodówce przez 5-6 godzin. Po tym czasie zdjąć boki tortownicy, ciasto przełożyć na paterę, kroić ostrym nożem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik
moj przepis namojprzepisna.pl | Wegańskie babeczki z pieczonych buraków bez glutenu i bez cukru Witam serdecznie po długiej przerwie w blogowaniu. Piekę i gotuję bardzo, bardzo dużo, możecie to zaobserwować na moim fanpagu . Jednak ciągle nie mam czasu na fotografowanie. Dziś zmobilizowałam się i trzasnęłam kilka fotek, mam dla Was przepis, który wielokrotnie już wypróbowałam. Głównym składnikiem są buraki, jednak nie czuć(...)wcale. Zapraszam na Wegańskie, bezglutenowe, bez cukrowe i bez tłuszczowe babeczki z pieczonych buraków. Babeczki można wykonać również w wersji bez słodzidła. W tym celu należy dodać wcześniej namoczone i odsączone i zmiksowane na mus suszone owoce typu: rodzynki, daktyle, morele, śliwki. U mnie wystarczyło 75 g, ale oczywiście możecie dodać więcej. Zamiast mąki z ciecierzycy możecie użyć jaglanej
moj przepis nadzisiejszym poście przedstawię kilka sposobów na zweganizowanie kotleta schabowego. Wbrew pozorom możliwości jest sporo i poniżej postaram się przedstawić Wam jak najwięcej z nich. Baza Chcąc przygotować wegański odpowiednik kotleta schabowego musimy mieć jego bazę. Mamy tutaj kilka możliwości. Można użyć składników, które nie wymagają gotowania, specjalnej obróbki czy dodania np. mąki lub bułki tartej. Do takich składników można(...)wodzie), boczniaki, pieczarki portobello oraz tofu. Jeśli mamy więcej czasu i chęci możemy użyć ugotowanego selera, przygotować seitan lub zrobić kotlety z ciecierzycy, fasoli, soi lub soczewicy. Wegańskie schabowe można też przygotować z okary pozostałej z robienia mleka sojowego. Jest to świetny sposób na wykorzystanie tego "odpadu". Jak widzicie opcji jest sporo
wegujemyOstatnio naszła mnie ochota na coś wegańskiego na kanapkę! Tak powstał pyszny i pożywny Wegański Twarożek o smaku musztardowym. Tofu to doskonałe źródło białka dlatego warto je włączyć do swojego jadłospisu i tym samym ograniczyć trochę spożycie mięsa i nabiału. Wiem, że wiele osób nie przepada za jego smakiem, więc grunt to dobrze je przyrządzić, np. z dodatkiem musztardy. Gdyby(...)Moim zdaniem najważniejszy jest umiar i świadomość, że nasze codzienne decyzje związane z jedzeniem mają przełożenie na to jak wygląda całościowy popyt i konsumpcjonizm ogółu. A teraz pora na wegański twarożek w sam raz do kanapki na Wasze drugie śniadanie! Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na wegańskie dania
rabarbarowodlatego bardzo długo nad nią pracowałam. W końcu, jakiś czas temu wyszedł mi spód idealny i od tego czasu nie ma tygodnia bez pizzy! Bardzo długo chodziła za mną wegańska pizza ze szparagami. Od razu zobaczyłam ją z białym sosem z nerkowców. Kiedyś pewnie zrobiłabym ją z przyjemnie ciągnącą się mozzarellą. Do tego karmelizowana cebula, która dodaje słodyczy i idealnie(...)naprawdę zależy od Was – moim ‚must have’em’ jest awokado i pomidorki koktajlowe. Można też dodać pesto i dowolne zielone dodatki (ja dodałam kiełki słonecznika). Bon Appetit! Wegańska pizza ze szparagami Składniki Na sos z nerkowców 70g nerkowców moczonych przez 3-4 godziny 1,5 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 90ml mleka kokosowego (nieco
Fill The BowlDzisiaj polecamy mocną bombę witaminy C - wegański kapuśniak, który jest idealny na zimowy obiad. Przy okazji warto sobie przypomnieć tradycyjne smaki polskiej kuchni w wersji wegańskiej. U nas tej zimy kapuśniaczek gości bardzo często :) Wegański kapuśniak Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: - 400g kapusty kiszonej z marchewką - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 3 ziemniaki(...)kapusta przelewamy do garnka z bulionem i warzywami i całość gotujemy przez ok. 10 min, tak żeby smaki się połączyły. Zupę możemy jeszcze doprawić świeżo zmielonym pieprzem. 6. Wegański kapuśniak będzie miał bardzo głęboki smak kiszonej kapusty, chrzanu i wędzonej papryki. Polska kuchnia górą! Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PoleJednakże, bardzo nie lubię kiedy warzywa pływają w majonezie, a nie jest on jedynie dodatkiem "sklejającym" całość. Dlaczego jest to (nie)tradycyjna sałatka? Właśnie dlatego, że będąc na diecie wegańskiej musiałam wyeliminować pewne produkty. Robiąc tę sałatkę musiałam kombinować tak, by nie straciła swojego smaku. I jak myślicie, udało się? Pewnie! Członkowie mojej rodziny nawet nie zauważyli różnicy
Be Fit Be Strongwkładajmy sałaty do bułki, która dopiero idzie do piekarnika ;) P.s Tak, można samemu upiec bułki do burgerów, ale przecież to fast food. P.s. 2 Tak, można upiec przepyszne wegańskie kotlety do burgerów ale.. jak wyżej. Poza tym bułka z kaszowo-strączkowym kotletem jest dla mnie czymś strasznie ciężkim do jedzenia, więc nawet gdyby ktoś mi podał pod nos, wybieram
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEduży). Na każdy okręg równomiernie nakładamy przygotowaną polentę. Wszystkie spody umieszczamy na 40-60min w lodówce. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy (przepis poniżej) i jeżeli robimy wegańską wersję - zamrażamy w foremce przygotowany ser z ziemniaka . W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Składniki na sos pomidorowy: - 400g pomidorów krojonych (1 puszka) - 1 cebula - 2-3 ząbki czosnku
Be Fit Be Strongtwarożkiem tofu, który dzisiaj proponuję, czy też z "nutellą" z awokado , bądź "nutellą" z daktyli . Naleśniki z tego przepisu, są delikatne, pyszne, czuć w nich kokos, a dodatkowo są wegańskie! Składniki na ciasto naleśnikowe: - 300ml wody kokosowej + mleka sojowego (wszystko zależy od tego, ile wody otrzymaliśmy z mleczka kokosowego) - ok. 150-180ml mleka sojowego - 100g płatków owsianych
Be Fit Be Strongkażdego ze słoiczków umieszczamy kakaowy krem gryczany, następnie pudding chia, a na sam koniec całość przykrywamy mlecznym kremem z kasztanów jadalnych i dekorujemy pokruszonymi bezami z mojego przepisu , bądź wegańskimi bezami z wody po ciecierzycy. Smacznego
Be Fit Be Strongmojprzepisna.pl | Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe Bezglutenowe Bez mleka zwięrzęcego Bez jajek Bez cukru Bez kakao Bez orzechów Macie ochotę na małe co nie co na poniedziałkowe pierwsze lub drugie śniadanko dla dzieci, a może do kawki dla dorosłych. Ja właśnie takie małe co nie co zrobiłam dla swojego synka, ma niecałe dwa lata, a jak się dorwał do muffin(...)Piec w piekarnika nagrzanym do 190 st. 25 min. Wyjąć formę z piekarnika, lekko przestudzić na kartce, muffiny wyjąć z formy. Jeść Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Smacznego! Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe
moj przepis namojprzepisna.pl | Jagodzianki wegańskie Bułeczki bardzo podobne do jagodzianek , które są już na blogu, tylko bez mleka krowiego, jaj czy masła, za to z olejem i z mlekiem roślinnym. Podstawowy przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . U mnie z powodu dużej gromadki z podwójnej porcji, część z jagodami, część z malinami, a część mieszana, domownicy jednogłośnie stwierdzili że jagodzianki najlepsze(...)stopni. Piec na złoty kolor przez 16-18 min. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostudzenia, upiec drugą blaszkę, następnie trzecią blaszkę. Całkowicie ostudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Jagodzianki wegańskie Jagodzianki wegańskie Jagodzianki wegańskie Jagodzianki wegańskie listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 kg mąki pszennej tortowej 500-560 ml ciepłego mleka roślinnego, mleko dodawać stopniowo 40 gr drożdży
moj przepis nanatki pietruszki - pół pęczka koperku - 2 ząbki czosnku - 1/3 łyżeczki chili - 1/3 łyżeczki papryki wędzonej - 1 łyżeczka oleju (rzepakowego) - 1 łyżeczka masła lub margaryny roślinnej - ser zwykły, lub ser wegański z ziemniaka (uprzednio zamrożony, później starty na tarce) - sól, pieprz Grzyby myjemy lub jeśli mają brzydką skórkę obieramy. Odcinamy nóżki, a za pomocą łyżeczki wydrążamy je jak najbardziej, uważając
Be Fit Be Strongsprawdzają się na imprezach jako przekąska, gdyż spokojnie mieszczą się w rączce. Dodatkowo krem z przepisu rewelacyjnie smakuje z naleśnikami, czy na kanapce. Składniki: - 1 opakowanie wafli (u mnie wegańskie, bezglutenowe) - 230ml mleka (sojowego) - 2 tofu naturalne POLSOJA - 60g kakao bez cukru - 60g nerkowców - 30-50g miodu/syropu klonowego - dżem z czarn ej porzeczk i (lub inny lekko kwaskowy
Be Fit Be Strongwspomnę po raz kolejny, że uwielbiam wszelakie pasty, pasztety czy smarowidła do kanapek. Jako że, nie jem mięsa, moje smarowidła są w pełni wegetariańskie, a nawet wegańskie. Większość sklepowych propozycji jest obfita w tłuszcz, który staram się ograniczać, oraz zawiera wiele sztucznych dodatków i barwników. A kto z nas chce jeść chemię? Raczej nikt. Z tego powodu staram się
Be Fit Be Strongjest nawet lepszy, a ponadto jest mniej kaloryczny (w 100g sklepowego dipu serowego mamy ok. 360 kcal, w tym JEDYNIE 164 kcal), zawiera mniejszą ilość tłuszczu i jest WEGAŃSKI! A absolutnym hitem jest to, że się tak ciągnie! + na pewno będzie stałym elementem imprez. Po prostu nie ma bata, musicie go zrobić, tym bardziej, że jego wykonanie jest BANALNE! Wychodzi
Be Fit Be StrongZauważyłam, że wzbudziłam w Was ogromną ciekawość dotyczącą sera wegańskiego. Niestety muszę Was zmartwić, że zrobiłam go o tak późnej porze, że nie zdołałam zrobić mu ciekawych fotek, a cały został zjedzony jeszcze wczoraj. ALE specjalnie dla Was (i przy okazji dla brzuszków całej mojej rodzinki) przyrządzę go jeszcze raz dzisiaj, zrobię zdjęcia i w razie możliwości postaram się opublikować
Be Fit Be Strongmoim mężczyzną. Był to nasz pomysł na świętowanie trzech wspólnie spędzonych lat. Przeszliśmy kilometry zahaczając o Stary Rynek, Stary Browar, Termy Maltańskie, MaltaSki, Jezioro Maltańskie, wylądowaliśmy w ciekawych wegańskich knajpach (żałuję, że niektórych nie ma u nas w Trójmieście.. jadłabym tam co drugi dzień, poważnie! Szczególnie nasze serca skradł WYPAS ), zajadaliśmy rogale Marcińskie w hurtowych ilościach i Cinnabon, piliśmy
Be Fit Be Strongłyżki oleju rzepakowego/kokosowego - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/3 łyżeczki chili - 1/3 łyżeczki imbiru - 1-2 łyżeczki suszonego tymianku - sól, pieprz *opcjonalnie: pestki dyni do posypania, parmezan lub wegański parmezan Potrzebujemy dwóch rondelków, jeden na bulion, drugi na risotto. Przygotowujemy bulion, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu. Dynię myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Kroimy w kosteczkę. Cebulę również kroimy w kosteczkę
Be Fit Be Strongdyni ) - 10g oliwy z oliwek - 3 cebule - 3 ząbki czosnku - 1 płaska łyżeczka imbiru - 1 płaska łyżeczka kardamonu - 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej - sól, pieprz *opcjonalnie: parmezan lub wegański parmezan Ryż płuczemy pod bieżącą, zimną wodą by pozbyć się nadmiaru skrobi i ewentualnych zanieczyszczeń. Jeżeli pozwala nam na to czas, moczymy go przez ok. 30 minut w zimnej wodzie
Be Fit Be Strongorzechów nerkowca SYMBIO - 3 ziemniaki - 2 cebule - 15g płatów drożdżowych - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka papryki ostrej - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej *opcjonalnie: posypujemy wegańskim parmezanem z nerkowców i szczypiorkiem Orzechy zalewamy gorącą wodą na co najmniej 30 minut, po tym czasie odcedzamy. Cebule kroimy w ósemki. Resztę warzyw obieramy, kroimy w kostkę i wraz
Be Fit Be Strongdużej ilości potasu - bardzo dobrze wpływają na pracę mózgu Składniki: - 1 biała rzodkiew - 1 kapusta pekińska - 1 ogórek szklarniowy - pęczek rzodkiewki - pęczek szczypiorku - 40g łuskanego słonecznika - 2-3 łyżki wegańskiego (wkrótce przepis), dietetycznego z serka wiejskiego lub zwykłego majonezu - sól, pieprz Rzodkiew. myjemy obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, odsączamy. Rzodkiewki myjemy i również ścieramy na tarce
Be Fit Be Strongsprzętów w domu, a to pralka, a to TM.. czy to jakiś znak? Zmieniając temat, wczorajszy Dzień Chłopaka minął nam bardzo miło, byliśmy w "I krowa cała" na wegańskim burgerze w ramach obiadu i na małych zakupach. Dzisiejszy dzień również bardzo dobrze się zapowiada, więc kiedy tylko uporam się ze swoim komputerem, ruszamy przed siebie! A jutro? Jutro
Be Fit Be Strongswoje zdrowie i chcę zminimalizować ryzyko zachorowania na wszelakie nowotwory, choroby serca, nie chcę mieć problemów z cholesterolem ani cukrzycą. W związku z tym, stwierdziłam, że czas zaprezentować Wam wegański zamiennik parmezanu. Parmezan jako ser, produkt odzwierzęcy został wyeliminowany z mojej diety. Bardzo lubiłam jego smak, ale ta wersja jest porównywalna w smaku do oryginału, że za nim nie tęsknie
Be Fit Be Strongsię ich robienia, a szkoda. Owszem z początku może się tak wydawać, ale kiedy nabierzemy wprawy idzie to całkiem szybko. Na zdjęciu oblane oliwą z oliwek i posypane słonecznikiem wegańskie pierogi z dyniowym farszem a'la ruskie. Z tych proporcji wyszło mi 76 pierogów. Składniki: - 300g mąki żytniej + do obsypywania - 200ml gorącej wody - 30g masła/oleju kokosowego - szczypta soli
Be Fit Be Strongciasto było dla mnie wyzwaniem...Piekłam już sporo ciast bez glutenu i wychodziły dobrze. Piekłam też kilka ciast wegańskich i też wyszły bardzo smaczne. Jednak nigdy jeszcze nie piekłam ciasta bezglutenowego i wegańskiego razem! Miałam pewne obawy czy z tego wszystkiego nie wyjdzie jeden wielki zakalec... Jednak nie zawiodłam się! Ciasto pięknie wyrosło, a w środku ani śladu jakiekolwiek zakalca(...)Teraz już ze spokojem będę obmyślać kolejne na przepisy na bezglutenowe&wegańskie ciasta :) I Wy też nie bójcie się go upiec - nie pożałujecie jeśli się zdecydujecie :) Nawet się rymuje :) CIASTO Z TRUSKAWKAMI WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE przepis autorski // tortownica 22cm ~260g domowego mixu bezglutenowego ~łyżeczka sody oczyszczonej ~1/2 szklanki cukru (przy tej ilości ciasto jest lekko słodkie, mozna zwiększyć ilość
chili & sugarBiałymstoku poza wegańską i bezglutenową knajpką Flow Food odwiedziliśmy również kilka miejsc, które nie były typowo roślinne, ale miały w swojej ofercie również takie opcje. Warto czasami zachodzić do miejsc, bo często można tam natrafić na coś roślinnego. Poniżej opisujemy te miejsca, w których jedliśmy, piszemy o tych, w których nam smakowało i podobało się, i o tych, gdzie więcej(...)Elvis Burger to lokal usytuowany w jednej z bocznych uliczek rynku. Miejsce to zajmuje się przede wszystkim sprzedażą burgerów i dań mięsnych, ale w ich ofercie jest także burger wegański z cieciorki. Po przeprowadzeniu "wywiadu co i jak", dowiedzieliśmy się, że jest smażony na oleju na oddzielnej patelni, więc z chęcią się na niego skusiliśmy:) Tradycyjna dostępna tam wersja wegańska
Bananowe Polesoli, bo może się okazać, że wolicie tę pastę mniej czosnkową albo mniej kwaskową albo wręcz przeciwnie - jeszcze bardziej doprawioną, niż ja. Ok, teraz naleśniki. Mój podstawowy przepis na wegańskie naleśniki znajdziecie tutaj . Do tego dania użyłam naleśników z mąki pszennej razowej, dlatego do ciasta dodałam zdecydowanie więcej wody. Ile dokładnie? Nie wiem, na oko :) Tak, żeby naleśnik dobrze
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmoim zdaniem lepsza, niż bułka tarta), obrumieniamy z obu stron na patelni; LUB - głowami pieczarek bez panierki - obieramy, suche oprószamy pieprzem, solimy, obsmażamy na patelni z cebulką; LUB - wegańskimi "karminadlami" (coś a'la kotlety mielone) - szklankę kaszy gryczanej i szklankę soczewicy czerwonej gotujemy razem w jednym garnku (ok. 15-20 minut), odsączamy na sicie z ewentualnej reszty wody, solimy, pieprzymy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIETrzeba je normalnie ugotować (najlepiej w bulionie warzywnym albo - szybciej - w kostkach warzywnych) - czyli zalać zimną wodą, zagotować i pogotować 10-15 minut; potem odcedzić. Przestudzone kotlety panierujemy po wegańsku czyli bez jajka. Osobiście nie używam żadnych tzw. zastępników jajek ani innych glutów, nie odprawiam też żadnych szczególnych modłów nad tym panierowaniem; po prostu - kotlet obtaczam w tartej bułce
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEajerkuchy bez ajerów ;) Słodkie, puszyste, z ciasta podobnego do naleśnikowego, z zatopionymi w nich jabłkami, mniam! Miałam na nie super przepis od Babci - z mąki, jajek i kefiru. Po wegańskiej stronie życia mamy z tego tylko mąkę, więc długo nie było u nas ajerkuchów. Ale - tęsknota jest matką rozwiązania, które jest - jak zwykle - banalne :) Wystarczyło do zwykłego ciasta naleśnikowego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmalować Witam wszystkich przedświątecznie, tych co obchodzą Wielkanoc i tych co nie... Dziś nie będzie przepisu na jedzenie. Dziś będzie przepis na kolorowe jajka :)) W tamtym roku, kiedy wybraliśmy wegański sposób życia, 3 miesiące później zbliżały się święta wielkanocne. To, że nie będziemy jeść jajek na śniadanie było dla mnie oczywiste - oprócz względów etycznych, po 3 miesiącach nawet najświeższe
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEbrzoskwiniowym z ziarnami Firma: Planton (MAGDA plant-based) Skład: Naturalny – mleczko z orzechów nerkowca 92,4% (woda, zmielone orzechy nerkowca), mąka tapiokowa, skrobia, białko słonecznika, inulina, substancja zagęszczająca: pektyna, wegańskie kultury bakterii jogurtowych. Waniliowy – mleczko z orzechów nerkowca 80% (woda, zmielone orzechy nerkowca), cukier trzcinowy nierafinowany, mąka tapiokowa, skrobia, białko słonecznika, inulina, ekstrakt z wanilii, substancja zagęszczająca: pektyna, zagęszczony(...)cytrynowy, koncentrat z krokosza barwierskiego, koncentrat z marchwi, naturalny aromat waniliowy, wegańskie kultury bakterii jogurtowych. Zboża – mleczko z orzechów nerkowca 80% (woda, zmielone orzechy nerkowca), syrop z agawy, mąka tapiokowa, nasiona i zboża 1,5% (nasiona konopi siewnych, nasiona szałwii hiszpańskiej, siemię lniane, ryż, kasza owsiana, kasza gryczana), skrobia, białko słonecznika, inulina, substancja zagęszczająca: pektyna, koncentrat z marchwi, zagęszczony
Candy Pandasmojprzepisna.pl | Bułeczki prowansalskie (wegańskie) Pyszne, wilgotne, mięciutkie i aromatyczne bułeczki z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparów, czosnku, oliwy i ziół prowansalskich. Macie ochotę na coś takiego? Nam smakowały bardzo :). Ciasto przygotowałam wczoraj, uformowałam bułeczki, schowałam do lodówki, a dziś z rana wyciągnęłam zimne bułeczki z lodówki i od razu do piekarnika, po 25 min, pyszne śniadanko czekało na moich chłopców. Składniki(...)Przykryć ściereczką do lekkiego napuszenia. Posypać czarnuszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-25 min. do złotego koloru. Bułeczki wyjąć, 10-20 min przestudzić na kratce. Smacznego! Bułeczki prowansalskie (wegańskie) Bułeczki prowansalskie (wegańskie) Bułeczki prowansalskie (wegańskie) Bułeczki prowansalskie (wegańskie
moj przepis naOrzechy nerkowca uwielbiam całym sercem. Są bardzo neutralne w smaku, dzięki czemu mogą być dodatkiem do wielu dań lub można zrobić z nich np. wspaniałe mleko z nerkowców , ukręcić wegańskie pesto , masło orzechowe lub… Dzisiejszy wegański serek do smarowania ! Z czym jeść serek z nerkowców? Ukroiłem sobie kilka kromek dobrego, świeżego chleba. Posmarowałem go grubą warstwą serka, położyłem plasterki(...)posiekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem… Dla mnie to właśnie było IDEALNE połączenie. Jeśli chcesz, możesz położyć na nim inne ulubione warzywa lub użyć go do przygotowania np. wegańskiego sushi ! Jeśli lubisz takie wegańskie smarowidła, to koniecznie zobacz moją książkę “ Hummusy i Pasty “. Znajdziesz w niej dziesiątki inspiracji! Artykuł Serek z orzechów nerkowca pochodzi z serwisu Blendman.pl
Blendmanpiersi indyka FIT – Wegetariańskie burgery z halloumi i awokado FIT – Szybkie szaszłyki z łososia i ananasa FIT – Sałatka warzywna z szaszłykiem z krewetek FIT – Wegańskie szaszłyki z tempehu – Szaszłyki z młodych ziemniaków z sosem tzatziki Składniki: – 500g piersi z kurczaka – 150g jogurtu naturalnego – 2 łyżki soku z cytryny – 2 ząbki czosnku
Be Fit Be Strongosłodzenie pierwszego weekendu w tym roku mam dla Was coś pysznego. Lekkie, wegańskie ciasto z kremem i owocami. Od pewnego czasu wegańskie posiłki częściej goszczą u Nas w domu. W związku z tym słyszę opinie, że wegański jadłospis musi być monotonny i wymagający w przygotowaniu. W tym roku chcę wprowadzić więcej roślinnych przepisów, a tym samym udowodnić ,że kuchnia wegańska(...)jest łatwa, szybka i przyjemna. Artykuł Wegańskie ciasto z kremem i owocami pochodzi z serwisu Fit Food Brunetki
Fit Food BrunetkiZimna owocowa zupa to świetna sprawa w upalny dzień. W mojej lodówce już się chłodzi wegański chłodnik przygotowany z arbuza, truskawek i mleka kokosowego. Smak podkręca odrobina soku z cytryny i świeża mięta. Chłodniki najczęściej zawierają nabiał – kefir, jogurt czy zsiadłe mleko, jednak nie wszyscy dobrze tolerują nabiał. Znam też sporo osób, które bez żadnych dolegliwości zrezygnowały zupełnie(...)produktów odzwierzęcych i wybrały dietę wegańską. Jeśli chcecie przygotować wegański chłodnik, musicie zrezygnować z tradycyjnych mlecznych dodatków, na rzecz dodatku mleka roślinnego. W tej wersji chłodnika zdecydowałam się na użycie aksamitnie delikatnego mleka kokosowego z puszki, które idealnie komponuje się z arbuzem i truskawką. Smak podkręca sok z cytryny i listki mięty. To jest prawdziwe orzeźwienie, a mój wegański chodnik
DietologWegańskie ruskie pierogi smakują niemal identycznie jak nabiałowy odpowiednik. Mogą stanowić pomysł na wykorzystanie nadmiaru tofu, a także być doskonałym obiadem dla osób, które nie tolerują nabiału. Byłam zaskoczona, że wegańska wersja tak mi zasmakuje. W rankingu wygrywają tradycyjne, jednak te także wejdą na stałe do mojego repertuaru. Najwięcej zajadaliśmy się nimi na drugi dzień – odsmażone to zupełnie inny(...)smak! Wegańskie pierogi ruskie – farsz: 600-800 g ziemniaków 380-400 g naturalnego tofu 2 duże cebule sok z połowy cytryny lub kilka łyżek wody z kiszenia ogórków 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego ⅓ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżki oleju sól, pieprz Wegańskie pierogi ruskie – ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 i ¼ szklanki bardzo
Poezja smakudzisiaj dla Was przygotowałam to bardzo prosty przepis, ale robi ogromne wrażenie! Zrobiłam ciasto brownie na bazie fasoli i pyszny krem. Wszystko ma czekoladowo – orzechowy smak. Babeczki są wegańskie i bezglutenowe, możesz je także zrobić w wersji bez cukru – zapraszam // Składniki (na 6 sztuk): Ciasto: 100 g fasoli ugotowanej lub z puszki (u mnie biała
Via Gustonadal jest to słodki deser a z tymi nie można przesadzać :) Słodki mazurek na kruchym spodzie Bezglutenowy mazurek kajmakowy postanowiłam zrobić na kruchym spodzie z mąki ryżowej i kokosowej. Wegański kajmak powstał natomiast z cukru kokosowego oraz mleka kokosowego z puszki, którą wcześniej trzymałam 48 godzin w lodówce. Oddzieliłam stałą część mleka, którą wykorzystałam do przygotowania masy. Masa na początku(...)stężeje trochę po ostudzeniu. Jako, że jak już wcześniej wspominałam we wpisie o babce kasztanowej nie jestem najlepsza w dekorowaniu ciast, postanowiłam mazurka po prostu posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Wegański mazurek kajmakowy Mazurka można przygotować w opcji wegańskiej, należy wtedy zastąpić żółtko zamiennikiem jajka np. siemieniem lnianym rozmieszanym z wodą. Jeśli jednak wolisz mazurki czekoladowe to koniecznie wypróbuj ten przepis
Book of spellsDziś na blogu wylądowały pyszne wegańskie burgery z kalafiora. Ich przygotowania jest banalnie proste, choć wymagają nieco pracy. Warto tylko pamiętać, żeby masa była gęsta. W przepisie mowa o jednym kalafiorze, ale wiadomo kalafior kalafiorowi nierówny. Jeśli Wasz będzie mały, lub jeśli uznacie, że masa jest za rzadką dodajcie więcej marchewki. Warto też w czasie pieczenia raz na jakiś czas(...)uchylić dziwaczki piekarnika, żeby wypuścić nadmiar pary. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr. Dąbrowskiej: leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegański bigos Wegańskie burgery z kalafiora (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: 1 kalafior 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 2 łyżka
Kulinarne przygody Gatityrustykalnej formie (fajnie jest zwalić brak dbałości o szczegóły na rustykalny klimat 😎 ). Wykorzystałyśmy do niego zacne krówki żurawinowe ale możecie wybrać swoje ulubione cukieraski 🍬🍬 Składniki: Wegańskie ciasto (śr:18 cm) -95g mąki ryżowej -95g mąki gryczanej -20g kakao -100g miękkiego oleju kokosowego -90g ksylitolu -2 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek wody(...)szkl. wody Krem jaglany -100g kaszy jaglanej -1 – ½ szkl. napoju migdałowego (lub sojowego/mleka) -reszta śmietanki kokosowej powstałej z 1 puszki mleka kokosowego -ksylitol -1 łyżeczka pasty waniliowej Dodatkowo -wegańskie krówki żurawinowe Super Krówka -żurawina do ozdoby -2 łyżki śmietanki kokosowej lub jogurtu wegańskiego na górę tortu WEGAŃSKIE CIASTO Len wymieszać z wodą i zostawić na 5 minut. Mąki, kakao
Candy Pandascoraz więcej osób zmaga się z przeróżnymi alergiami. Dziś mam ciekawy przepis na kruche rogaliki z makiem dla osób, które są uczulone na laktozę – dodatkowo są one całkowicie wegańskie – czyli nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego. Nie jestem mistrzynią wegańskich wypieków. Są one dość trudne. Kruche ciasto na oleju rzepakowym czy kokosowym nie wychodzi tak smaczne jak na maśle(...)roślinnej – bez laktozy. Witamina D w niej zawarta pochodzi z drożdży. Kruche ciasto udaje się na niej niemal jak na maśle, a wypiek może być przy tym wegański i bezmleczny. Kruche rogaliki z makiem znikają błyskawicznie i każdy sięga po kolejny. Wegańskie kruche rogaliki z makiem (40-48 sztuk): 500 g mąki (3 szklanki) 250 g kostki do pieczenia
Poezja smakunietolerancją pokarmową). Dodatkowo jest to produkt wysokokaloryczny, więc odchudzającym się także nie będzie sprzyjał. Dlatego pomyślałam sobie, że fajnie byłoby zebrać kilka przepisów na zamienniki, np. niskokaloryczny czy wegański. Każdy z nich wypróbowałam i gorąco Wam polecam Fit majonez – do sałatek i kanapek Ten majonez to coś genialnego! Nie dość, że świetnie imituje prawdziwy majonez, to jeszcze(...)cytryny) Sól, pieprz Oddziel serek wiejski od płynnej śmietanki, następnie zblenduj (najlepiej ręcznym blenderem) z pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku, w razie potrzeby dodaj więcej musztardy lub octu. Majonez wegański – idealny do sałatek Składniki: ugotowana kasza jaglana (1/2 szklanki) słonecznik łuskany (2 duże łyżki) woda (1/2 szklanki) ksylitol (1 łyżka lub do smaku, albo inna substancja słodząca) cytryna
Powiedz dietom nieDziś przedstawiam przepis na wegańskie i bezglutenowe gofry , który powstał na bazie mojego poprzedniego przepisu na gofry bezglutenowe -> klik , a inspiracją do stworzenia wersji wegańskiej stał się przepis z bloga Hello Morning. Kuchnia Roślinna -> Pyszne wegańskie idealnie chrupiące gofry . Tym przepisem można się przekonać jak łatwa i przyjemna jest kuchnia wegańska , te gofry są błyskawiczne
Kawa z mlekiemzrobić. Na moim blogu znajdziecie również przepisy na: – bezglutenowe naleśniki buraczane , – naleśniki ryżowo-kasztanowe , – owsiane naleśniki kokosowe , – żytnie naleśniki marchwiowe , – owsiane naleśniki szpinakowe , – wegańskie naleśniki orkiszowe , – orkiszowe naleśniki dyniowe , – kakaowe naleśniki jaglane , – ryżowe naleśniki szpinakowe , – naleśniki z otrębów . Składniki: – 300ml mleka – 100g mąki gryczanej – 2 jajka
Be Fit Be Strongkategorii znajdziecie w rubryce „DANIA”. Dzisiaj kolejny przepis z tej serii. Pora na domowy, pyszny i zdrowy FIT burger z indyka. Były już wersje rybne i wegańskie (warzywne) , więc najwyższy czas na coś z mięsem. Lubicie burgery? Do dzieła! Składniki na 4 burgery: – 500g mięsa mielonego z indyka – 2-3 kromki czerstwego żytniego chleba – mleko
Be Fit Be StrongRurki z kremem to bardzo znany i lubiany przez wszystkich deser. Dzisiaj chcę przedstawić Wam przepis na wegańskie rurki z kokosowym kremem! Wyglądem oraz smakiem nie odbiegają od zwykłych rurek – aby były jeszcze bardziej ciekawe i pyszne zrobiłam krem w dwóch kolorach/ Efekt wizualny i smakowy bardzo pozytywnie mnie zaskoczył Zapraszam do obejrzenia video przepisu // Składniki na ciasto
Via GustoWiele osób myśli, że kulinarni blogerzy w kuchni odnoszą tylko sukcesy! To nieprawda – dlatego dziś postanowiłem podzielić się moimi porażkami, które poniosłem podczas przygotowywania wegańskiej bezy. Bo jak zrobić bezę bez jajek? Na to pytanie odpowiadało sobie wielu wegan. Do niedawna było to ogromnym problemem, jednak teraz jest dużo łatwiej! Wszystko(...)jajka, ponieważ idealnie ubija się na pianę. Zainteresowanych po więcej informacji odsyłam do wpisu . Skoro wszystko jest takie świetne, to dlaczego by nie upiec wegańskiej bezy? Do odważnych świat należy, a ja nie byłbym pierwszym, który upiekł bezę – w Internecie można znaleźć wiele przepisów na ten temat. Przejrzałem
Vegan TasteOficjalnie stwierdzam, że kuchnia roślinna jest moją ulubioną. Wege mania nadal się mnie kurczowo trzyma. :) Wczoraj długo myślałam, co przygotuję na dzisiejszy obiad. Przejrzałam chyba większość wegetariańskich i wegańskich przepisów internetowych. Niestety, nic nie rzuciło mi się w oczy, chociaż nie powiem, że nie dostałam solidnej dawki inspiracji. Jednego jestem pewna, zdałam sobie sprawę, że gdzieś w szarym(...)Więc koniec końców, nie mając sprecyzowanego planu, postanowiłam, namoczyć groch i czekać do jutra na olśnienie. Na szczęście rano obudziłam się już z głową pełną pomysłów i tak powstały wegańskie placuszki z grochu. Groch to jeden z podstawowych składników diety wegańskiej i wegetariańskiej. Jest on bogatym źródłem wielu witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, składników mineralnych
Smiling Shrimptrudne, wychodzi o wiele taniej i nie potrzeba nam żadnej maszynki do lodów! Autorka pokazuje nam, że rewelacyjne lody możemy zrobić prawie ze wszystkiego, dla każdego typu diety: wegańskiej, bezmlecznej, bezglutenowej, czy bezjajecznej. W książce, możemy znaleźć przepisy na różne rodzaje lodów: na patyku, w rożku, jogurtowe, kremowe, granity i sorbety. Każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. Ponadto książka
Be Fit Be Strongjaglanej ( przepis ), tofu czy nawet ryżu (przepis). Dzisiejszy przepis będzie idealny dla osób, które lubią szybkie i proste desery, których przygotowanie nie wymaga mielenia, blendowania czy miksowania. Te wegański mini sernik są jednym z najprostszych deserów tego typu. Aby powstała pyszna masa serowa, która nie wymaga dodatkowego zakwaszania wystarczy podgrzać mleczko kokosowe z agarem, wymieszać z pokrojonymi truskawkami(...)wegańskim jogurtem naturalnym. Wegańskie mini serniki z truskawkami Składniki (na 12 mini serników): 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka kakao szczypta soli himalajskiej 500 g wegańskiego jogurtu naturalnego puszka schłodzonego mleczka kokosowego 2 łyżeczki agaru 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
wegujemymojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru Ciasto marchewkowe, przepyszne, bardzo wilgotne, wręcz zakalcowate, pełne orzechów, z dodatkiem jabłek. Przepis pochodzi z blogu True Taste Hunters , tylko delikatnie go zmodyfikowałam. Zamiast zwykłej marchewki dałam odpady z soku buraczano-marchewkowego, więc ciasto jest bardzo ekonomiczne . Ciasto nie zawiera cukru, nabiału, jajek, glutenu. Jest odpowiednie dla alergików i wegan. Składniki(...)minut w 175 stopniach, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce w formie przez kilka godzin, wyjąć z formy, pokroić. Nie trzymać w lodówce, bo stwardnieje. Smacznego! Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru listonic_type='fooddrink
moj przepis naproduktów firmy Legal Cakes, wykorzystajcie ją! Te batony są tego warte! Producent dokłada wszelkich starań, by składniki były najwyższej jakości oraz by jego wyroby mogły być spożywane w dietach wegańskich, bezlaktozowych, bezglutenowych, czy niskowęglowodanowych. Ich wysoką jakość i niepowtarzalny smak wyczuwa się już przy pierwszym kęsie. Ponadto oprócz miejsc, w których znajdziecie batony firmy Legal Cakes ( lista miejsc TUTAJ ), zapraszam
Be Fit Be Strongsmaki. Pulsin oferuje swoim klientom naturalne batony, bez żadnych zbędnych dodatków, takich jak: wspomagacze smaku, cukier, konserwanty itp. Oprócz batonów firma wprowadziła także na rynek białkowe proszki - wegańskie i z mleka krowiego. Składniki, z których powstają końcowe produkty są najwyższej jakości, a w przypadku batonów Beond i niektórych proszków proteinowych dodatkowo ekologiczne. Produkty Pulsin zostały stworzone(...)budowy mięśni, zachowania zdrowia, zwiększenia odporności. Batony są więc bardzo dobrym przykładem na słodką przekąskę dla osób trenujących, chcących schudnąć i potrzebujących szybkiej energii :) Niemalże wszystkie batony są wegańskie, jedynie jeden wariant jest wegetariański. Aktualnie dostępnych jest 5 smaków. RECENZJA TUTAJ SUROWE CZEKOLADOWE BROWNIE Wegańskie, surowe batoniki, w których nie znajdziesz nabiału, soi, glutenu, cukru rafinowanego i GMO. Bogate
Zdrowie na języku :PVegamarket to istny raj jedzeniowy dla osób będących na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Ale nie tylko! Bo tak na prawdę każdy znajdzie tam coś dla siebie. Oferta jest obszerna, różnorodna i niezwykle ciekawe! Sami sprawdźcie :) Firma Vegamarket od lat zajmuje się dystrybucją zdrowej, naturalnej, ekologicznej, wegańskiej żywności. Dużą dbałość przykłada się do świeżości oraz jakości oferowanych produktów. Oprócz produktów(...)dłuższym terminem ważności do spożycia znajdują się też tam artykuły takie jak: wegańskie wędliny, sery i inne tego typu lodówkowe pyszności :) Vegamarket reprezentuje wiele marek, a jedną z nich jest Amandin . I to właśnie ją dzisiaj Wam przedstawię. Amandin oferuje produkty ekologiczne, bezlaktozowe, a także często bezglutenowe. Są to na przykład: napoje roślinne, kremy orzechowe, buliony i wiele innych
Zdrowie na języku :PWEGAŃSKIE GOFRY KASZTANOWE /2 bardzo grube gofry / 50 g mąki kasztanowej (Govinda Natur) 20 g płatków owsianych górskich 20 g mąki pszennej pełnoziarnistej 50 g mąki kokosowej 100 g sojowego jogurtu waniliowego 80 ml mocnego naparu z herbaty z trzema rodzajami cynamonu (Pukka) szczypta soli 2 łyżki słodzidła (u mnie Sukrin w formie pudru ) kilka kropli aromatu migdałowego(...)Piekę je w gofrownicy typu XXL, dlatego są również bardzo ciężkie (jeden jak dwa zwykłe gofry) co także może zwiększyć ryzyko pokruszenia się gofra podczas wyciągania. + wegańska "ricotta" z tofu zmiksowana z Xucker Light i ekstraktem z wanilii burbońskiej tahini świeże figi Smacznego! *** Do przygotowania przepisu użyłam produktów (wyróżnionych kursywą) z internetowego sklepu z wegańską
Poranek na słodkomięso, zamieściłam na blogu przepis na greckie wołowe keftedakia , zaś rok temu już na wegetariańskie keftedes z halloumi i kaszy jaglanej . W tym roku mam dla Was przepyszną wersję wegańską - kofty z ciecierzycy i cukinii smakujące wspaniale dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw. Przepis na wegańskie kofty zaczerpnęłam od Jamiego Olivera , jednak trochę inaczej je przyprawiłam. Zrezygnowałam również z azjatyckiego w charakterze(...)sosu orzechowego na rzecz chłodząco-rozgrzewającego połączenia sosu tzatziki i domowej harissy. Wegańskie kofty być może skojarzą Wam się z falafelami, jednak robi się je nie z surowej, a z gotowanej ciecierzycy i inaczej smaży. Wystarczy cienka warstwa oleju na nieprzywierającej patelni. Przepisem na wegańskie kofty z ciecierzycy i cukinii dzielę się z Wami specjalnie z okazji VI Festiwalu Kuchni
Chilli Czosnek i OliwaPonownie na nasze stoły wkracza wiosenna zupa. Tym razem pierwsze skrzypce gra młoda kapusta, jak zatem łatwo się domyślić dzisiaj kolejny majowy klasyk w wersji wegańskiej. Nie ma się co długo zastanawiać tylko lecieć do warzywniaka i zaopatrzyć się w młodą kapustę, a później rozkoszować się jej cudownym smakiem. Spieszmy się, bo wiosna już niebawem się kończy, ale spokojnie - lato(...)też ma swoje warzywne przyjemności :) Zapraszamy na wiosenną zupę z młodej kapusty! Wegańska zupa z młodej kapusty Przepis na 8-10 porcji Potrzebujemy: 1 młodą kapustę 3 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszkę 1 cebulę 1 puszkę groszku konserwowanego/ 400g groszku świeżego lub mrożonego kawałek pora 2 ząbki czosnku 2,5 l bulionu warzywnego - najlepiej ugotowanego
Bananowe Poleząbków Pietruszka – 1 pęczek Bulion – 700ml Mleko sojowe – 300ml (można zastąpić innym roślinnym) Chleb żytni – 2-3 kromki (może być inny, byle czerstwy) Wegański parmezan – do podania Cytryna – ćwiartki do podania Wegańska śmietana – opcjonalnie Pieprz i sól – do smaku Wykonanie: Czosnek (2 główki) upiecz w piekarniku lub zgrilluj – ma być miękki(...)gotuj 20 minut. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną pietruszkę oraz mleko sojowe i zblenduj na gładko. Dopraw do smaku. I voilà. Twoja zupa czosnkowa jest już gotowa. Podawaj z wegańskim parmezanem i cytryną oraz opcjonalnie z wegańską śmietaną . Smacznego! Artykuł Zupa czosnkowa na chlebie pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
Blendmantradycyjnej telewizji raczej nie spotkamy się z wegańskimi treściami. Na szczęście YouTube oferuje nam szereg kanałów, gdzie każdy na życzenie możne oglądać co chce. Przedstawiam Wam kanały, które wg mnie zawierają ciekawe treści i warto je regularnie oglądać. Kanały zagraniczne Freelee the Banana Girl to kanał promujący weganizm wysokowęglowodanowy w wersji RawTill4. Jest to dość specyficzny kanał, który może(...)wywiady np. Garym Yourofskym czy filmy z przymróżeniem oka. High Carb Hannah to kanał prowadzony przez Hannah, która schudła ponad 30 kg na wysokowęglowodanowej diecie wegańskiej. Można tu prześledzić całą jej historie chudnięcia, znaleźć porady, foodbooki oraz przepisy na bazie nieprzetworzonych produktów. Vegan Gains to kanał prowadzony przez Richard'a, który zajmuje się kulturystyką
wegujemyzostał wykorzystany do zrobienia dzisiejszego sosu tatarskiego – który zresztą też został po części zjedzony z nuggetsami (tak mnie ostatnio na nie wzięło). Ja zrobiłem na bazie sojonezu i wegańskiej śmietany (oba przepisy na blogu). Jeśli nie masz czasu robić śmietany to zawsze możesz spróbować użyć tej sklepowej – w Rossmannie od jakiegoś czasu jest dostępna wegańska. Dodatkowo, jeśli wolisz(...)wczoraj nawet maczałem w nim krakersy haha), a Ty z czym najbardziej go lubisz? Z czym Ci się kojarzy? Sprawdź również przepis na kotlety sojowe Składniki: Sojonez – 300g Wegańska śmietana – 125g Podgrzybki marynowane – 8-10 sztuk Ogórki konserwowe – 3-4 sztuki Koperek – 1 pęczek Pieprz – do smaku Wykonanie: Sojonez i śmietanę umieść w misce
Blendmansię wcielić w życie. Póki co, pomysł na szybki i smaczny obiadek, czy lunch. Uwielbiam naleśniki, stąd pomysł na taką mieszankę. Lubię z nimi kombinować i tworzyć nawet wegańskie wersje. Może zdziwi Was fakt małej ilości mąki kasztanowej w przepisie, ale uwierzcie jest ona tak bardzo aromatyczna, że z jej domieszką i tak świetnie ją czuć. Składniki na ciasto
Be Fit Be Strongciepłym miejscu. Kiedy zakwas jest już gotowy przerywamy kiszenie zakręcając go porządnie i przenosząc do lodówki. Można przechowywać nawet przez kilka miesięcy, a kiedy przyjdzie na niego czas... Zrobić wegański śląski żur po mojemu czy tak, jak pokazywałam już kiedyś tutaj: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/02/steskniam-sie-dugo-mnie-tu-nie-byo-bo.html , z taką modyfikacją ostatnio, że do gotującej się wody dodaję najpierw łyżeczkę kurkumy, a dopiero potem
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmnie akurat ciocia z Węgier, zjadła 2 talerze, choć ogólnie je maleńko, więc musiała wyjść naprawdę dobrze, polecam Wam :) P.s. Zastanawiam się czy nie zmienić nazwy bloga na "wegański blog ekspresowy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmojprzepisna.pl | Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami Kolejna propozycja na śniadanie, nieco zdrowsze niż zwykle. Placuszki bez cukru, z musem owocowym, wegańskie i bezglutenowe. Inspiracja blog Olgi Smile . Składniki na 4 patelnie placków: 250 g musu owocowego lub rozgniecionych bananów 250 g mleka roślinnego (ewentualne 1 lub 2 łyżki wody) 4 jabłka (650 g) Szara Reneta 100 g mąki(...)Smażyć na rozgrzanej patelni na łyżce oleju, z obu stron na złoty kolor pod przykryciem. Podawać z frużeliną wiśniową, cukrem pudrem lub miodem czy syropem klonowym. Smacznego! Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='250 g musu owocowego lub rozgniecionych bananów
moj przepis namojprzepisna.pl | Bułeczki prowansalskie (wegańskie) Pyszne, wilgotne, mięciutkie i aromatyczne bułeczki z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparów, czosnku, oliwy i ziół prowansalskich. Macie ochotę na coś takiego? Nam smakowały bardzo :). Ciasto przygotowałam wczoraj, uformowałam bułeczki, schowałam do lodówki, a dziś z rana wyciągnęłam zimne bułeczki z lodówki i od razu do piekarnika, po 25 min, pyszne śniadanko czekało na moich chłopców. Składniki(...)Przykryć ściereczką do lekkiego napuszenia. Posypać czarnuszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-25 min. do złotego koloru. Bułeczki wyjąć, 10-20 min przestudzić na kratce. Smacznego! Bułeczki prowansalskie (wegańskie) Bułeczki prowansalskie (wegańskie) Bułeczki prowansalskie (wegańskie) Bułeczki prowansalskie (wegańskie) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 gr mąki pszennej (u mnie 300 gr tortowej
moj przepis napotrzebna większa ilość) - pół pęczka koperku - 1 cebula (u mnie czerwona) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka lubczyku - sól, pieprz *opcjonalnie: olej do smażenia, parmezan zwykły lub wegański z nerkowców do posypania Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łososia myjemy, pozbywamy się skóry i kroimy w drobniutkie kosteczki (sprawdzamy czy nie ma ości!). Szpinak płuczemy
Be Fit Be Strongzrobić w 30 minut na obiad do ziemniaków i surówki? Tradycyjnie - kotlety! Dzisiaj w nieco innej wersji, gdzie prym wiodą pieczarki i wegański ser. Idealnie sprawdzą się również jako wkładka do burgera. Po inne inspiracje obiadowe odsyłamy do wpisu 7 pomysłów na wegańskie kotlety . Koniecznie wypróbujcie :) Wegańskie kotlety pieczarkowo-serowe Przepis na ok. 8 średnich kotletów Potrzebujemy: - 8-9 średnich(...)pieczarek - kawałek wegańskiego sera (u nas violife do pizzy) - 1 niewielka cebula - 4 suszone pomidory w zalewie - 3-4 łyżki mąki pszennej - odrobina wody - sól, pieprz i pieprz ziołowy do smaku Przygotowanie: 1. Pieczarki ścieramy na tartce na grubych oczkach. Ser również ścieramy. Dodajemy go wg uznania - jeśli ktoś chce mieć bardziej serowy posmak, niech doda go więcej. Suszone
Bananowe Polebardzo ucieszyłam się, kiedy się dowiedziałam, że zostałam wybrana jako testerka :) Dziękuję BLOGmedia i Terravita :) Mniej szczęśliwa byłam kiedy odkryłam, że nadziewane czekolady z tej serii niestety nie są wegańskie, ponieważ masa w środku zawiera mleko :( Jednak z trzy rodzaje z nowej serii są wegańskie! I to jest dobra wiadomość :) W nowej serii znajdziecie następujące czekolady (zaz. na zielono(...)wegańskie): klasyczna gorzka , z nadzieniem cytrynowym, wiśniowym i miętowym, ze skórką pomarańczy oraz z crunchy owocowym . Zaczęłam już testowanie (wegańskich) czekolad i niedługo dam Wam znać co o nich sądzę. Testerami niewegańskich czekolad zostaną moi rodzice i również udostępnię Wam ich opinię. Możecie już znaleźć te czekolady w sklepach - próbowaliście którejś? Smakowała
breakfast of dreamspatelni. Pożeramy 1 placek jeszcze gorący, żeby sprawdzić, że wyszło pysznie, smażymy resztę (spokojnie można na suchej patelni), smarujemy konfiturami, popijamy kawką, zachwycamy się kolejnym banalnym, ale jakże udanym wegańskim śniadaniem oraz myślą, że zrobić coś z niczego to wcale nie taka trudna sztuka, wystarczy trochę pomyśleć i nie bać się próbować. Będziemy takie powtarzać i Wam polecam szczerze
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEszukając PROSTYCH inspiracji na ZWYKŁE jedzenie na co dzień, na śniadanie, obiad i kolację, i na przekąskę typu chipsy, jeśli ma się taką chęć, a nie wiadomo które są wegańskie. Zaczynając od śniadań, podstawą wyżywienia co drugi dzień jest u nas OWSIANKA BEZ GOTOWANIA czyli płatki owsiane górskie zalane na noc wodą, rano dodane do nich banany, zmielony
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEbeta glukan i pleuran , dodatkowo boczniaki zawierają bardzo ważny przeciwutleniacz ergotioneinę, który nie ginie nawet podczas obróbki termicznej boczniaków. 1. Boczniaki a la śledzie w śmietanie (+przepis na wegańską śmietanę) Składniki : - 300 g boczniaków - 1 mały por - 2-3 ogórki kiszone - 1 łyżka musztardy - duży jogurt grecki i mały zwykły jogurt naturalny, a w wersji(...)wegańskiej śmietana ryżowa (przepis poniżej) - pieprz, sól - przyprawy do boczniaków ( ja użyłam curry i sos sojowy) Śmietana ryżowa : - 1,5 szklanki płatków ryżowych - 1,5 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego Przygotowanie : Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy, następnie miksujemy na gładko i doprawiamy musztardą i sokiem z cytryny Przygotowanie : Boczniaki kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy
zdrowa vege kuchniawybrania innego tła ;) Pewnie każdemu zdarza się być poza domem w porze obiadowej. Możemy wtedy skorzystać z oferty lokalnych restauracji czy barów, jednak w mniejszych miastach ciężko o danie wegańskie. Kolejnym plusem własnego lunchu jest na pewno jego cena; na mieście ciężko znaleźć coś poniżej 10zł. Wyliczyłam, że koszt tego posiłku to 2,80zł. Oczywiście to zależy od miejsca
Wegańska kuchnia orientalnastudiach podczas całodziennych zajęć. Znajomi w większości kupowali w szkolnej stołówce obiad na ciepło, ewentualnie zapychali się kanapkami. Ale do wyboru były zawsze dwa posiłki, nigdy wegańskie, i drogie. Tłumaczenie, że nie jem mięsa, jajek, serów ani chleba nie pomagało, bo skutkowało typowym pytaniem: ‘To co ty niby jesz?!’, bądź komentarz w stylu ‘Raz kiedyś nic ci się nie stanie
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki imbiru - 2 łyżki czerwonej soczewicy - ½ kostki bulionowej wegańskiej - kawałek kalafiora - ¼ łyżeczki płatków chili - kawałek brokuła
Wegańska kuchnia orientalnagryczanej - ¼ wegańskiej kostki bulionowej - 35g zielonej soczewicy - ¼ łyżeczki cynamonu
Wegańska kuchnia orientalnazaś to nastąpiło, wydawało mi się, że nie można jej jeść inaczej niż na słodko lub jako dodatek do jakiegoś dania. A tu proszę, odważyłam się nieco poeksperymentować, zainspirowana wegańskimi blogami skandynawskimi. Hm, sceptycyzm minął w tym samym momencie, w którym spróbowałam poniższego śniadania. Sobota to taki dzień, gdzie większość z nas może pozwolić sobie na dłużej przygotowywany
W kuchni Karmel-itkisernik z herbatą matcha i domowymi wegańskimi bezami ~ Miało być całkiem po wegańsku, sernik miał być z tofu, ale wolałam tofu zjeść na obiad :D Warsztaty kuchni wegańskiej zostały przełożone na środę...Co prawda niezbyt mi ten termin pasuje i teraz nie wiem, czy się wybiorę, ale jednak się postaram :) PRZEPIS /1 porcja/ ~200g twarogu mielonego 3-krotnie ~100g jogurtu(...)greckiego (lub innego gęstego) ~jajko ~łyżka herbaty matcha Skworcu ~1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii ~cukier/stevia do smaku ~5 domowych wegańskich bez (bezów? :P) Białko oddzielamy od żółtka. Twaróg, jogurt, żółtko, herbatę, ekstrakt i substancję słodzącą mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Przekładamy sernik do foremki żaroodpornej, na wierzch kruszymy bezy i wkładamy całość
breakfast of dreamsVEGANMANIA to targi wegańskich inicjatyw, które odbywają się w Polsce w różnych miastach. W tym roku po raz pierwszy miała miejsce Veganmania w Lublinie . Co prawda było to dwa tygodnie temu, ale dopiero teraz mam czas dodać moją relację na bloga :) Często widywałam na innych blogach relacje z tego wydarzenia w wielu miejscach, jednak zawsze były one daleko daleko(...)spędziłyśmy czas! Było dożo pysznego jedzenia, dużo ciekawych i przyjaźnie nastawionych ludzi oraz ciekawe i poruszające ważne kwestie wykłady, m.in. o "bieganizmnie" czyli o tym jak biegać na diecie wegańskiej , jak zacząć , co jeść przed, po i w trakcie treningu etc., dalej w temacie sportu - wykład dotyczący najczęściej zadawanych pytań o weganizm w sporcie , "jakie życie miał twój obiad" - wykład
breakfast of dreamsdeseru. No, bo co to za posiłek na świeżym powietrzu, ale nie tylko taki, co nie kończy się zdrowym, kuszącym ciastem? A to właśnie takowe było. W 100% wegańskie, bez glutenu, laktozy, jajek... Słonecznikowe na spodzie gryczanym z musem truskawkowym. Istna poezja! SŁONECZNIKOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM NA GRYCZANYM SPODZIE /własny;/ spód: szklanka + czubata łyżka mąki gryczanej 1/3 szklanki ksylitolu
W kuchni Karmel-itkitakich "steków". W taki sam sposób można przygotować pyszne, soczyste kawałki do położenia na pizzy (wystarczy gotowe steki pociąć na paski) albo przygotować smaczny gulasz, można je włożyć do wegańskich burgerów albo nafaszerować nimi (pociętymi na kawałki) ciasto drożdżowe ( przepis tutaj) . Super pasuje do nich dip czosnkowy ze słonecznika ( tutaj ), ketchup, musztarda, cokolwiek lubicie, można też jak najbardziej zostawić
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEgości na następnej imprezie rodzinnej :D A teraz drogie Czytelniczki i drodzy Czytelnicy bloga Wszystko jest w głowie , mam do Was prośbę. Adam bierze udział w Europejskim konkursie surowych wegańskich dań, prezentując jeden ze swoich smakowitych przepisów. Jeśli jego blog zachwycił Was tak samo, jak mnie, możecie dać temu wyraz lajkując jego przepis na fejsbookowej stronie konkursu, dokładnie TUTAJ
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDąbrowska: " Osoby, które wcześniej stosowały terapie oczyszczające lub prowadziły zdrowy tryb życia, zwykle nie mają żadnych kryzysów." - te 4 już lata na diecie najpierw wegetariańskiej, a potem wegańskiej, jednak na coś się przydały ;) Oczywiście, że zawsze jest z czego się oczyszczać - cukier, mąka, pestycydy, chipsy, orzechówka, itd. ;) Wydaje mi się jednak, że nie jedząc mięsa i innych produktów pochodzenia
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEszumie i szaleństwie, oddaje się rozkoszom stołu. Tym razem deser. W imię nietolerancji pokarmowych. Dziś sernik, ale bez sera. Z migdałów. Bez laktozy i glutenu, w 100% wegański. Słodki i kremowy. Dziwny i nietuzinkowy. Niemniej bardzo smaczny! Kto nie spróbował jeszcze czegoś podobnego, niech żałuje! Mąka z ciecierzycy, spróbowana w surowej masie do spodu to jakiś koszmar. Smakuje
W kuchni Karmel-itkikalafior będzie tylko ogrzany na patelni (tak jak tutaj ), więc czas przygotowania skróci się do max 15 minut. I niech mi nikt nie mówi, że przygotowanie wegańskiego dania to kupa myślenia, roboty i czasu ;) Pozdrawiam serdecznie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEblogu Alicji zobaczyłam przepis na wegańskie faworki, którymi Alicja była zachwycona a dodatkowo zachęciła mnie do zajrzenia na blog Kingi … i przepadłam! Żeby zrozumieć o czym mówię to musicie tam zajrzeć …i przeczytać całą historię z nimi związaną. Kiedy jednak zobaczyłam, z czego przygotowuje się te wegańskie faworki to pomyślałam, że nie mogą być smaczne(...)kształcie faworki i od razu się nimi zachwyciłam! Za drugim razem użyłam do ich wycinania okrągłych foremek do ciasteczek, ale te wcześniejsze faworki, tradycyjnie wycinane były jednak bardziej kruche. Wegańskie faworki są bardzo oszczędne ze względu na składniki i bardzo proste do przygotowania -oprócz tych zawijanych Dlatego nie możecie się wymigiwać i koniecznie musicie je zrobić :)! Wegańskie faworki z Indii
UgotujmyTo.plweganizm" i baaaaaardzo żałowałam, że tak późno. Od tej decyzji ponad pół roku za nami i chociaż wydaje się, że to mało, wierzcie mi - stoimy już mocno na naszych wegańskich nogach :) Trochę doświadczeń zebraliśmy w tym czasie, trochę różnej wiedzy, zaszły u nas różne zmiany, mamy swoje spostrzeżenia - i tym wszystkim właśnie dzisiaj chcę się podzielić, bo... To jest zbyt
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEjeść to, co z niej jeszcze w ogóle zostanie? - jedyne, co robimy to: oblewamy całe cukinie wrzątkiem i odcinamy końcówki. Ok, jak zamienić 2 cukinie w obiad? Proszę bardzo :) Wegański RYŻ CURRY w towarzystwie CUKINIOWO-PAPRYKOWO-PIECZARKOWYM Potrzebne będą: - 2 cukinie - pół kilo pieczarek + cebulka + oliwa + sól i pieprz - kolorowa papryka (po 1 czerwonej, żółtej i zielonej
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEkonserwowych, cebulka prażona, zielony wypełniacz - sałata (coś zdrowego :)) i sosik super speed czyli 2 łyżki musztardy i chlust ketchupu Do tego placki tortilla, oczywiście gotowe - z "Biedronki" sprawdzone - wegańskie Wszystko w misce wymieszać i zawijać w ogrzane tortille I gotowe :) POPIJAĆ WINEM, KONIECZNIE CZERWONYM
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEroli "skwarek", czego wcześniej trochę brakowało, no i jak wspomniałam wcześniej, ja już cebuli nie smażę (zresztą, już prawie niczego nie smażę). Taki czy siaki, oba pyszne! No i wegańskie :)) P.s. 3 - Wszystko robi się szybciej, niż pisze i czyta więc nie zrażajcie się, to naprawdę łatwa robota. Fasola moczy się sama, gotuje właściwie sama a potem to już tylko
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEZupa wegańska , to dopiero zagwozdka dla tych, co gotują tylko na mięsie... "No dobra, ale na czym gotujesz zupy, NA WODZIE TYLKO??!" Nie, nie na wodzie tylko, na oliwie przecież :D Oliwie, oleju, zależy jaka zupa i do czego co pasuje. I wychodzą całkiem śliczne rosołki z oczkami i tłuściutkie zupy warzywne, żurki, barszcze i inne takie... ale dziś postanowiłam
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwszystko staje się łatwe... Z założenia to nie jest blog kulinarny. Jest taki trochę przy okazji, bo najłatwiej pokazać na przykładach, jak można zrobić proste i smaczne wegańskie jedzenie. Jednak będę się starała, na ile mi czas pozwoli, zamieszczać tu więcej konkretnej tzw. "wiedzy" a od czasu do czasu pewnie pojawi się jakiś wpis zupełnie nie-jedzeniowy ;) Zachęcam
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEzdrowa, najstarsza ze znanych, KRÓLOWA WSZYSTKICH KASZ. Dzisiejszy wpis powstaje z myślą o początkujących jaglanko-fanach ;) którzy jeszcze nie wiedzą, jak zrobić z tej kaszy pyszne, sycące, energetyczne wegańskie śniadanie. (Dla starych wyg będzie on wstępem do kolejnego posta ale to już niespodzianka :)) Na początek - trochę wiedzy: - przede wszystkim jest to kasza bez glutenu , co ma znaczenie dla osób
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIErobimy w ogóle... Są jednak dania, takie jak kartofle z kapustą , do której taki kotlet "mielony" aż prosi się na talerz! :) Dla wszystkich, którzy chcieliby spróbować wegańskich karminadli - przepis poniżej. A tytułem wyjaśnienia: dlaczego rzadko robię kotlety? - taka historyjka. Całkiem na początku, kiedy przestaliśmy jeść mięso, pojawiła się oczywiście kwestia: "to z czego teraz będziemy robić kotlety
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEJutro Tłusty Czwartek. Mąż pragnie faworków. Nigdy nie robiłam faworków więc totalnie nie wiedziałam, jak się za to zabrać. W poszukiwaniu przepisu doskonałego natknęłam się na
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE