kilku lat pojawia się na moich stronach. Zatem można wywnioskować, że bardzo lubię ich produkty i uważam je za godne polecenia. I faktycznie tak jest. Zawsze pokazywałam Wam tylko wegańskie białka, bo stanowią one zdecydowanie największą część oferty marki. Jednak muszę zaznaczyć, że nie są to wyłącznie dostępne produkty. I takim przykładem są naturalne witaminy i minerały Thrive , w pełni(...)wegańskie i bezglutenowe , które właśnie dzisiaj chcę Wam przybliżyć. Naturalne witaminy i minerały Thrive to bogactwo zielonych superfoods, tropikalnych owoców i całych warzyw, odżywczych ziół, probiotyków, antyoksydantów, enzymów - w jednym napoju, który przygotujesz w ciągu 30 sekund, za cenę jednej kawy wypitej na mieście. Ze strony producenta ⇾ "Pożegnaj się z chemicznie wyekstrahowanymi tabletkami multiwitaminowymi wypełnionymi syntetycznymi
Zdrowie na języku :Pnajlepiej, kiedy są bez pieczenia. Postanowiłam, że stworzę przepis na ciasto z kremem czekoladowym, do którego idealnie pasują mandarynki. Największym wyzwaniem było ciasto – chciałam, aby było bez pieczenia, wegańskie i bezglutenowe. Wykorzystałam do niego kukurydziane pałki i okazało się to świetnym pomysłem Ciasto jest idealne na gorące dni i bardzo szybkie w przygotowaniu. Oczywiście mandarynki możesz zamienić na inne(...)budyń (u mnie śmietankowy budyń bezglutenowy) 3 łyżki mąki jaglanej 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru Dodatkowo: kilka mandarynek (możesz też użyć innych owoców) wegańska galaretka (bez żelatyny, u mnie pomarańczowa) Sposób przygotowania: Na początku przygotuj ciasto. Mleko roślinne podgrzej, a następnie pokrusz do niego kukurydziane chrupki lub pałki. Do całości dodaj również mąkę kokosową
Via Gustojest do nich mąka pszenna. W mojej propozycji na placki mąkę pszenną zastąpiłam kukurydzianą, zatem placki pozostają bezglutenowe i są bardzo smaczne. Polecam. Przepis podany jest również w wersji wegańskiej :-) * * * Składniki: ok. 8-9 ziemniaków (nie polecam mytych i paczkowanych z supermarketów) 1 cebula 1 jajko (wersja wegańska: 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego wraz z 2,5 łyżeczkami wody(...)łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki soli, spora ilość pieprzu olej do smażenia (każdy za wyjątkiem rzepakowego nadającego się jedynie do smarowania silników) gęsta śmietana lub cukier (wersja wegańska: jogurt sojowy, który świetnie zastępuje śmietanę) Wykonanie: 1. Ziemniaki trzemy na tarce o małych oczkach (tak jak widać na zdjęciu), wtedy powstają wiórki, nam takie placki smakują najlepiej. Nadmiar wody odlewamy
Kawa z mlekiemmakaronem. Teraz makaron zamieniłam na przepyszną i zdrową kaszę jaglaną i w tym układzie sałatka pozostała przepyszna, a co najważniejsze, jest bezglutenowa. Serdecznie polecam! Przepis zawiera również wersję wegańską :-) * * * Składniki (proporcje na jeden półmisek): 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 mała pierś z kurczaka ( wersja wegańska: 1/2 kostki wędzonego tofu) 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego, superdrobnego(...)łyżeczka masła (w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić olejem kokosowym) oliwa przyprawy: sól morska, pieprz, curry (moja mieszanka, bo kupne są glutenowe: papryka słodka, kurkuma, kmin rzymski, cynamon) koperek świeży lub suszony Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki i smażymy na oliwie z dodatkiem wyżej wskazanych przypraw. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia. 1a. W wersji wegańskiej
Kawa z mlekiemmojprzepisna.pl | Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z Nowoczesna i zdrowsza odsłona tradycyjnego Warszawskiego ciastka – Wegańska Wuzetka, przepyszna, wilgotna, z dużą ilością frużeliny wiśniowej i kremu na bazie śmietanki kokosowej, kakaowe, bezglutenowe spody a’la biszkoptowe bez jajek. Słodzona ksylitolem, na własnej mieszance mąk bezglutenowych. Bardzo kaloryczna, ale wysoko-odżywcza, spokojnie może być alternatywą(...)pozostałą frużelinę. Ciasto schłodzić w lodówce przez 5-6 godzin. Po tym czasie zdjąć boki tortownicy, ciasto przełożyć na paterę, kroić ostrym nożem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik
moj przepis namojprzepisna.pl | Wegańskie babeczki z pieczonych buraków bez glutenu i bez cukru Witam serdecznie po długiej przerwie w blogowaniu. Piekę i gotuję bardzo, bardzo dużo, możecie to zaobserwować na moim fanpagu . Jednak ciągle nie mam czasu na fotografowanie. Dziś zmobilizowałam się i trzasnęłam kilka fotek, mam dla Was przepis, który wielokrotnie już wypróbowałam. Głównym składnikiem są buraki, jednak nie czuć(...)wcale. Zapraszam na Wegańskie, bezglutenowe, bez cukrowe i bez tłuszczowe babeczki z pieczonych buraków. Babeczki można wykonać również w wersji bez słodzidła. W tym celu należy dodać wcześniej namoczone i odsączone i zmiksowane na mus suszone owoce typu: rodzynki, daktyle, morele, śliwki. U mnie wystarczyło 75 g, ale oczywiście możecie dodać więcej. Zamiast mąki z ciecierzycy możecie użyć jaglanej
moj przepis nadzisiejszym poście przedstawię kilka sposobów na zweganizowanie kotleta schabowego. Wbrew pozorom możliwości jest sporo i poniżej postaram się przedstawić Wam jak najwięcej z nich. Baza Chcąc przygotować wegański odpowiednik kotleta schabowego musimy mieć jego bazę. Mamy tutaj kilka możliwości. Można użyć składników, które nie wymagają gotowania, specjalnej obróbki czy dodania np. mąki lub bułki tartej. Do takich składników można(...)wodzie), boczniaki, pieczarki portobello oraz tofu. Jeśli mamy więcej czasu i chęci możemy użyć ugotowanego selera, przygotować seitan lub zrobić kotlety z ciecierzycy, fasoli, soi lub soczewicy. Wegańskie schabowe można też przygotować z okary pozostałej z robienia mleka sojowego. Jest to świetny sposób na wykorzystanie tego "odpadu". Jak widzicie opcji jest sporo
wegujemyOstatnio naszła mnie ochota na coś wegańskiego na kanapkę! Tak powstał pyszny i pożywny Wegański Twarożek o smaku musztardowym. Tofu to doskonałe źródło białka dlatego warto je włączyć do swojego jadłospisu i tym samym ograniczyć trochę spożycie mięsa i nabiału. Wiem, że wiele osób nie przepada za jego smakiem, więc grunt to dobrze je przyrządzić, np. z dodatkiem musztardy. Gdyby(...)Moim zdaniem najważniejszy jest umiar i świadomość, że nasze codzienne decyzje związane z jedzeniem mają przełożenie na to jak wygląda całościowy popyt i konsumpcjonizm ogółu. A teraz pora na wegański twarożek w sam raz do kanapki na Wasze drugie śniadanie! Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na wegańskie dania
rabarbarowodlatego bardzo długo nad nią pracowałam. W końcu, jakiś czas temu wyszedł mi spód idealny i od tego czasu nie ma tygodnia bez pizzy! Bardzo długo chodziła za mną wegańska pizza ze szparagami. Od razu zobaczyłam ją z białym sosem z nerkowców. Kiedyś pewnie zrobiłabym ją z przyjemnie ciągnącą się mozzarellą. Do tego karmelizowana cebula, która dodaje słodyczy i idealnie(...)naprawdę zależy od Was – moim ‚must have’em’ jest awokado i pomidorki koktajlowe. Można też dodać pesto i dowolne zielone dodatki (ja dodałam kiełki słonecznika). Bon Appetit! Wegańska pizza ze szparagami Składniki Na sos z nerkowców 70g nerkowców moczonych przez 3-4 godziny 1,5 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 90ml mleka kokosowego (nieco
Fill The BowlDzisiaj polecamy mocną bombę witaminy C - wegański kapuśniak, który jest idealny na zimowy obiad. Przy okazji warto sobie przypomnieć tradycyjne smaki polskiej kuchni w wersji wegańskiej. U nas tej zimy kapuśniaczek gości bardzo często :) Wegański kapuśniak Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: - 400g kapusty kiszonej z marchewką - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 3 ziemniaki(...)kapusta przelewamy do garnka z bulionem i warzywami i całość gotujemy przez ok. 10 min, tak żeby smaki się połączyły. Zupę możemy jeszcze doprawić świeżo zmielonym pieprzem. 6. Wegański kapuśniak będzie miał bardzo głęboki smak kiszonej kapusty, chrzanu i wędzonej papryki. Polska kuchnia górą! Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PoleJednakże, bardzo nie lubię kiedy warzywa pływają w majonezie, a nie jest on jedynie dodatkiem "sklejającym" całość. Dlaczego jest to (nie)tradycyjna sałatka? Właśnie dlatego, że będąc na diecie wegańskiej musiałam wyeliminować pewne produkty. Robiąc tę sałatkę musiałam kombinować tak, by nie straciła swojego smaku. I jak myślicie, udało się? Pewnie! Członkowie mojej rodziny nawet nie zauważyli różnicy
Be Fit Be Strongwkładajmy sałaty do bułki, która dopiero idzie do piekarnika ;) P.s Tak, można samemu upiec bułki do burgerów, ale przecież to fast food. P.s. 2 Tak, można upiec przepyszne wegańskie kotlety do burgerów ale.. jak wyżej. Poza tym bułka z kaszowo-strączkowym kotletem jest dla mnie czymś strasznie ciężkim do jedzenia, więc nawet gdyby ktoś mi podał pod nos, wybieram
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEduży). Na każdy okręg równomiernie nakładamy przygotowaną polentę. Wszystkie spody umieszczamy na 40-60min w lodówce. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy (przepis poniżej) i jeżeli robimy wegańską wersję - zamrażamy w foremce przygotowany ser z ziemniaka . W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Składniki na sos pomidorowy: - 400g pomidorów krojonych (1 puszka) - 1 cebula - 2-3 ząbki czosnku
Be Fit Be Strongtwarożkiem tofu, który dzisiaj proponuję, czy też z "nutellą" z awokado , bądź "nutellą" z daktyli . Naleśniki z tego przepisu, są delikatne, pyszne, czuć w nich kokos, a dodatkowo są wegańskie! Składniki na ciasto naleśnikowe: - 300ml wody kokosowej + mleka sojowego (wszystko zależy od tego, ile wody otrzymaliśmy z mleczka kokosowego) - ok. 150-180ml mleka sojowego - 100g płatków owsianych
Be Fit Be Strongkażdego ze słoiczków umieszczamy kakaowy krem gryczany, następnie pudding chia, a na sam koniec całość przykrywamy mlecznym kremem z kasztanów jadalnych i dekorujemy pokruszonymi bezami z mojego przepisu , bądź wegańskimi bezami z wody po ciecierzycy. Smacznego
Be Fit Be Strong