konserwowych, cebulka prażona, zielony wypełniacz - sałata (coś zdrowego :)) i sosik super speed czyli 2 łyżki musztardy i chlust ketchupu Do tego placki tortilla, oczywiście gotowe - z "Biedronki" sprawdzone - wegańskie Wszystko w misce wymieszać i zawijać w ogrzane tortille I gotowe :) POPIJAĆ WINEM, KONIECZNIE CZERWONYM
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEroli "skwarek", czego wcześniej trochę brakowało, no i jak wspomniałam wcześniej, ja już cebuli nie smażę (zresztą, już prawie niczego nie smażę). Taki czy siaki, oba pyszne! No i wegańskie :)) P.s. 3 - Wszystko robi się szybciej, niż pisze i czyta więc nie zrażajcie się, to naprawdę łatwa robota. Fasola moczy się sama, gotuje właściwie sama a potem to już tylko
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEZupa wegańska , to dopiero zagwozdka dla tych, co gotują tylko na mięsie... "No dobra, ale na czym gotujesz zupy, NA WODZIE TYLKO??!" Nie, nie na wodzie tylko, na oliwie przecież :D Oliwie, oleju, zależy jaka zupa i do czego co pasuje. I wychodzą całkiem śliczne rosołki z oczkami i tłuściutkie zupy warzywne, żurki, barszcze i inne takie... ale dziś postanowiłam
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwszystko staje się łatwe... Z założenia to nie jest blog kulinarny. Jest taki trochę przy okazji, bo najłatwiej pokazać na przykładach, jak można zrobić proste i smaczne wegańskie jedzenie. Jednak będę się starała, na ile mi czas pozwoli, zamieszczać tu więcej konkretnej tzw. "wiedzy" a od czasu do czasu pewnie pojawi się jakiś wpis zupełnie nie-jedzeniowy ;) Zachęcam
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEzdrowa, najstarsza ze znanych, KRÓLOWA WSZYSTKICH KASZ. Dzisiejszy wpis powstaje z myślą o początkujących jaglanko-fanach ;) którzy jeszcze nie wiedzą, jak zrobić z tej kaszy pyszne, sycące, energetyczne wegańskie śniadanie. (Dla starych wyg będzie on wstępem do kolejnego posta ale to już niespodzianka :)) Na początek - trochę wiedzy: - przede wszystkim jest to kasza bez glutenu , co ma znaczenie dla osób
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIErobimy w ogóle... Są jednak dania, takie jak kartofle z kapustą , do której taki kotlet "mielony" aż prosi się na talerz! :) Dla wszystkich, którzy chcieliby spróbować wegańskich karminadli - przepis poniżej. A tytułem wyjaśnienia: dlaczego rzadko robię kotlety? - taka historyjka. Całkiem na początku, kiedy przestaliśmy jeść mięso, pojawiła się oczywiście kwestia: "to z czego teraz będziemy robić kotlety
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEJutro Tłusty Czwartek. Mąż pragnie faworków. Nigdy nie robiłam faworków więc totalnie nie wiedziałam, jak się za to zabrać. W poszukiwaniu przepisu doskonałego natknęłam się na
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpost a blog przekroczył magiczny próg 100 tysięcy wyświetleń. Uśmiecham się do samej siebie i myślę, że to taka okazja, którą warto uczcić :)) Jak wiecie, niedawno otwarłam swój własny, wegański sklep internetowy. Dla fanów bloga mam więc taki oto prezent: Ważne od dziś 18.11 przez tydzień - do 25 listopada. Warunkiem skorzystania z rabatu jest zrobienie zakupów za minimum
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPrzygotowanie tej zupy jest naprawdę banalne, jednocześnie wychodzi niezwykle smaczna, pożywna i zdrowa. Wegańska zupa pomidorowa z soczewicą to zawsze dobry pomysł, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie. Przepis na wegańską zupę pomidorową z soczewicą Składniki: 1 większa cebula, 3 ząbki czosnku, 200 gramów czerwonej soczewicy, 2 puszki pomidorów w zalewie (w sezonie można użyć świeżych), oliwa, bazylia(...)suszona i świeża, sól, pieprz. Jak zrobić wegańską zupę pomidorową z soczewicą? W garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy, wrzuć posiekaną cebulę, zrumień, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę. Wsyp soczewicę, wymieszaj, wlej pomidory oraz dwie szklanki wody, dopraw solą, pieprzem i suszoną bazylią, gotuj pod przykryciem 15 minut. Jeśli zupa wyszła zbyt gęsta, dodaj trochę wody i ponownie zagotuj
Kulinarna PolskaWiosenna, słoneczna wegańska tarta z cytrynowym kremem tofu z musem malinowym sprawdzi się na wegańskim stole Wielkanocnym, ale też i na co dzień. Chrupiący spód, kwaskowa warstwa musu malinowego i kremowy cytrynowy sos z tofu to taka wegańska wersja świątecznego mazurka z musem malinowym i … Artykuł Tarta z cytrynowym kremem tofu z musem malinowym – wegański mazurek pochodzi
FlymetothespoonPrzyznam się bez bicia, że za świeżymi pomidorami nie przepadam. Natomiast lubię je w każdej innej postaci, w sosie, w zupie, w ketchupie, przecierze, koncentracie. Niejedzenie
Be Fit Be StrongNiedawno pokazywałam na Instagramie (Tam najczęściej się udzielam i pokazuję wegańskie pyszności. Jeśli mnie jeszcze nie obserwujecie to serdecznie zapraszam @wegujemy ) jaką kolorową paczkę dostałam od marki Zielone pojęcie. Znalazłam w niej wszystkie wegańskie zupy i dania "Kasz na raz" znajdujące się w ofercie. Bardzo się ucieszyłam, bo recenzje produktów spożywczych należą do moich ulubionych! Na początek opowiem Wam trochę(...)samej firmie i produktach. Zielone pojęcie to całkowicie wegańska marka, która stawia na naturalne produkty i praktyczne rozwiązania. Na swojej stronie wspominają, że "kuchnia roślinna jest drogą do lepszego świata - bez cierpienia, zanieczyszczeń i chorób cywilizacyjnych." W związku z tym pomagają też w walce z okrucieństwem wobec zwierząt, przekazując część zysku ze sprzedaży na rzecz stowarzyszenia Otwarte klatki. W ofercie
wegujemy