myśl, która przyświecała jego powstaniu, że weganizm może być prosty, poszła jak najszerzej w świat. W poprzedniej edycji konkursu tytuł Bloga Roku 2013 w kategorii "kulinarne" zdobył WEGAŃSKI, cudowny blog Jadłonomia (który serdecznie polecam wszystkim, lubiącym smacznie i ciekawie zjeść). Pobił wszystkie inne, uznane blogi kulinarne. Dzięki temu weganizm wszedł pod strzechy ;) Wielu ludzi dowiedziało się, że po rezygnacji(...)mięsa i mleka nie trzeba odżywiać się wyłącznie trawą, że wegańskie jedzenie może być naprawdę smaczne. Właśnie dlatego i ja zgłaszam bloga po raz kolejny do konkursu; chciałabym dotrzeć z nim do przynajmniej kilku nowych osób, które zainteresują się i zainspirują do wprowadzenia pozytywnych zmian w swoim życiu. Mam też nadzieję, że dzięki wpuszczeniu bloga między ludzi ;) uda mi się
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDzięki za linki i wsparcie, zacząłem nowe życie!". Ja też dziękuję Wam wszystkim - za mobilizację do obudzenia mojego śpiącego bloga w duchu weganizmu :) A więc - Piotruś ;) - specjalnie dla Ciebie: Wegańskie - gołąbki z jarmużem - bez zawijania jarmuż Zazwyczaj gotujemy i jemy bardzo prosto, unikamy niepotrzebnego przetwarzania jedzenia, staramy się jeść wszystko jak najbliżej podstawowej postaci czyli jak brokuł to zblanszowany(...)obtaczamy lekko w mące i smażymy pięknie rumiane z obu stron. Z tej ilości składników wyjdzie 26-30 dość dużych sztuk. Przydałby się sos jeszcze :) Sos zrobiłam na bazie wegańskiej śmietany słonecznikowej (genialny w swej prostocie przepis stąd: http://matkaweganka.blogspot.com/2012/01/smietana-sonecznikowa-takie-buty.html ); dodałam do niej tej grzybowej wody, która leżała sobie do tej pory spokojnie w miseczce i naprawdę
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEjajkiem. Okazuje się, że bez jajka też wychodzą a nawet smakują! Jak zrobić kluski chyba każdy wie ale jeśli jakiś, na ten przykład Mąż, nie wie, to proszę bardzo: Wegańskie kluski śląskie - ugotować ziemniaczki (u mnie nowe, wyszorowane, ugotowane w skórkach - w niczym to nie przeszkadza kluskom; oczywiście jak najbardziej można gotować obrane ;)) (robię tak tylko z młodymi ziemniakami oczywiście(...)dylematów NA POCZĄTKU. Jak się okazało, wszystko jest takie proste... :) Oto nasz sos do klusek, ulubiony przez moje Dziecię (a to coś znaczy, wierzcie mi, Ona jest taka wybredna!) Wegański sos do klusek - w małym garnuszku zagotować wodę - wrzucić do niej łyżeczkę lub dwie przyprawy curry (łagodne) - dolać łyżkę lub dwie oliwy - całość chwilę przegotować, ewentualnie dosolić do smaku (chociaż
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEprzeszły "na drugą stronę" i nawet tylko z tego powodu chyba warto... Niech więc każdy robi tak, jak chce ale powiem Wam... Nie jem mięsa od 2 lat, po wegańsku odżywiam się 8 miesiąc. Żyję i mam się dobrze, jestem zdrowa, uśmiechnięta, nie odczuwam żadnych braków w jedzeniu, podobno wyglądam coraz lepiej :) Kiedyś myślałam, że będę tęsknić za kotletami(...)sportowych; wielu znanych sportowców z dumą prezentuje swoje osiągnięcia z podkreśleniem faktu, iż to na diecie roślinnej osiągają najlepsze wyniki w życiu. Mój mąż biega. Odkąd odżywia się po wegańsku biega szybciej, dłużej, mniej się męczy, szybciej regeneruje. W czerwcu wstał w niedzielę rano i ... przebiegł maraton. Nie jakiś zorganizowany - wyszedł z domu i przebiegł 42 kilometry. Następnego dnia wstał
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEśmierdzącym, kiedy się zepsuje? Więcej na ten temat - każdy kto ma chęć, znajdzie w internecie. Jest wiele stron, wiele artykułów naukowych i popularnych i to nie tylko o profilu wegańskim, które ten problem przybliżają i naświetlają. Kto szuka ten znajdzie :) Na koniec, na potwierdzenie, że ten nasz weganizm jest naprawdę zdrowy :) przykłady z naszego życia. Nasza starsza córka, prawie(...)letnia, wegetarianka od 2 lat, obecnie prawie weganka (dlaczego prawie? bo zdarza jej się zjeść coś nie-wegańskiego - przedszkole, goście, itd. - coś w stylu chleb z masłem czy jakieś słodycze z mlekiem w proszku) - na przeglądzie u stomatologa była ledwo miesiąc temu - wszystkie ząbki piękne i zdrowe, ani śladu próchnicy. Jeszcze nigdy nie musiała mieć zębów leczonych a oprócz mycia
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsojowym pół litra, dodać 2 banany, zmiksować i mamy przepysznego świątecznego szejka :) Bułkę kroimy w drobne kosteczki. Jeszcze tylko śmietanka i prawie koniec pracy... Namoczone nerkowce odsączamy i produkujemy wegańską śmietankę tortową w taki sam sposób jak mleko z nerkowców , tyle że orzechów jest więcej a dodajemy znacznie mniej wody, tak żeby wyszło 600 ml gęstej śmietanki. Gotową
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEblogu i ze zdumieniem stwierdzam, że nie ma tu jeszcze przepisu na ciasto bananowe? Jak to możliwe?! Toż to podstawowe ciasto wszystkich wegan, a na pewno tych, którzy po wegańsku dopiero zaczynają piec cokolwiek ;) Szczerze mówiąc myślałam, że to ciasto znają już WSZYSCY, ponieważ w różnych wersjach i pod różnymi postaciami krąży po sieci od lat ALE, jak się okazuje(...)długi spacer z dzieciakami albo następnego dnia rano do kawy albo... Ok, sama sobie narobiłam smaka, idę nagrzewać piekarnik :) P.s. Tak naprawdę znam to ciasto jeszcze z czasów nie-wegańskich i jedyne co trzeba było z nim zrobić to mleko krowie zamienić na mleko roślinne lub wodę :)) Kto jeszcze nie jadł? Są banany w domu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDomowe lody cytrynowo kokosowe – jest to przepis na lody wegańskie, które zrobisz w kilka minut! Lody są kremowe i orzeźwiające. Jak zrobić zdrowe lody w domu? Aby przygotować pyszne domowe lody wystarczy, że zblendujesz ze sobą wszystkie składniki – czyli mleczko kokosowe, sok z cytryny, awokado, syrop klonowy i olej kokosowy. Dla lepszego smaku dodałam również ekstrakt waniliowy(...)szczyptę soli. Dokładne proporcje na domowe lody cytrynowe znajdziesz poniżej. Przepis na lody wegańskie krok po kroku Domowe lody cytrynowo kokosowe Via Gusto Domowe lody cytrynowo kokosowe – jest to przepis na lody wegańskie, które zrobisz w kilka minut! Lody są kremowe i… Drukuj Proporcje na: 4 szt. Czas przygotowania: 5 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki
Via GustoWegańska zupa krem marchewkowa. Pokochasz ten przepis na zupę marchewkową . Jest to luksusowo kremowa i pełna smaku zupa marchewkowa z dodatkiem czosnku , imbiru , ziemniaków , selera i pestek dyni . Możesz być mile zaskoczony, gdy dowiesz się, że ta zupa krem jest bez dodatku śmietany i jest w 100% wegańska . To lekka i zdrowa zupa dla całej rodziny. Marchewka ma szerokie zastosowanie(...)uzyskasz gładki krem. Ponownie podgrzej zupę i posyp prażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Wiem o czym teraz myślisz – puree z marchewki ?! Zaufaj mi, nic bardziej mylnego. Ta wegańska kremowa zupa marchewkowa to wspaniały sposób na delektowanie się marchewką bogatą w beta-karoten, szczególnie w chłodne jesienne i zimowe miesiące. Zupa w swoim składzie ma zaskakująco proste składniki, ale smakuje
Zdrowy Styl Joannymojprzepisna.pl | Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z Nowoczesna i zdrowsza odsłona tradycyjnego Warszawskiego ciastka – Wegańska Wuzetka, przepyszna, wilgotna, z dużą ilością frużeliny wiśniowej i kremu na bazie śmietanki kokosowej, kakaowe, bezglutenowe spody a’la biszkoptowe bez jajek. Słodzona ksylitolem, na własnej mieszance mąk bezglutenowych. Bardzo kaloryczna, ale wysoko-odżywcza, spokojnie może być alternatywą(...)pozostałą frużelinę. Ciasto schłodzić w lodówce przez 5-6 godzin. Po tym czasie zdjąć boki tortownicy, ciasto przełożyć na paterę, kroić ostrym nożem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik
moj przepis namojprzepisna.pl | Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe Bezglutenowe Bez mleka zwięrzęcego Bez jajek Bez cukru Bez kakao Bez orzechów Macie ochotę na małe co nie co na poniedziałkowe pierwsze lub drugie śniadanko dla dzieci, a może do kawki dla dorosłych. Ja właśnie takie małe co nie co zrobiłam dla swojego synka, ma niecałe dwa lata, a jak się dorwał do muffin(...)Piec w piekarnika nagrzanym do 190 st. 25 min. Wyjąć formę z piekarnika, lekko przestudzić na kartce, muffiny wyjąć z formy. Jeść :) Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Smacznego! Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe .pf-button.pf-button-excerpt { display: none
moj przepis naBogracz to gęsta, bardzo aromatyczna i treściwa zupa. Tradycyjnie przyrządza się go na wołowinie, ale niedawno odkryliśmy wegańską wersję tej potrawy i musimy przyznać, że jest równie pyszna. Przepis na bogracz wegański Składniki: 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 3 papryki (mogą być w różnych kolorach), 3 średnie ziemniaki, 2 kopiaste łyżki papryki wędzonej w proszku (ewentualnie zwykłej), papryka ostra(...)proszku do smaku, łyżeczka kminku, ziele angielskie, łyżeczka musztardy, 800 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów w zalewie, natka pietruszki, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Jak zrobić bogracz wegański? Ciecierzycę namocz przez 12 godzin, następnie ugotuj do miękkości w takiej ilości wody, aby tylko lekko ją przykrywała – nie odcedzaj. Nie będzie też grzechem, jeśli w tym przepisie wykorzystasz
Kulinarna PolskaKuchnia wegańska. Przewodnik po produktach zastępczych" to świetny poradnik dedykowany nie tylko dla osób będących na diecie wegańskiej. Powinni po niego sięgnąć wszyscy Ci, którym zależy na zdrowej diecie oraz alergicy nietolerujący mięsa, mleka, soi, cukru lub mąki. Książka jest wielką skarbnicą wiedzy i podpowie jak zmienić dowolną potrawę w pyszne, wegańskie jedzenie. Autorki bardzo dokładnie i przystępnie wyjaśniają(...)jakimi produktami należy zastępować poszczególne składniki, aby danie było 100% roślinne oraz nic nie straciło na swoim smaku. W poradniku opisano ponad 200 składników wegańskich, które są zamiennikami jajek, masła, mleka, żelatyny, czy też np. sera. Autorki omówiły również produkty zastępcze dla glutenu, soi cukru oraz tłuszczu. Oprócz wartościowych informacji książka zawiera ciekawe przepisy kulinarne bazujące na zdrowych produktach roślinnych
Di gotuje