Ostatnio podarowano mi dużą torbę pełną pomidorów z własnego ogródka, w pełni dojrzałych i wprost idealnie nadających się do takiego dania. Inspiracja tym przepisem pochodzi od
Roślinna - blog wegańskiOto jeden z tych przepisów który warto mieć na wszelki wypadek, na przykład nagłego głodu lub braku czasu na gotowanie. Można przygotować go dzień wcześniej, a
Roślinna - blog wegańskiDziś post w nieco innej formie, bez przepisu, ale za to z linkiem do pobrania. Podczas tych wakacji nieco eksperymentowałam i łączyłam nowe smaki tak, aby
Roślinna - blog wegańskiOd razu czuję się lepiej, kiedy o nim pomyślę. To wyjątkowy deser – niewymagający nakładu pracy, błyskawiczny, pyszny i przede wszystkim zdrowy. Nerkowce są wyjątkowe w świecie
Roślinna - blog wegańskiCzekolada i maliny – oto słodka klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Proporcja ciasta jest przeznaczona na większą tortownicę o średnicy 24 cm; wtykając świeczki między
Roślinna - blog wegańskiCzy istnieje coś bardziej krzepiącego niż wynurzająca się z piekarnika solidnych rozmiarów brytfanna wypełniona po brzegi makaronową zapiekanką z mnóstwem warzyw i soczewicą? Bardzo lubię tego
Roślinna - blog wegańskiTowarzysząca nam przez ostatnie dni upalna pogoda nie zachęca, a wręcz odstrasza nawet najbardziej zagorzałych miłośników kuchni przed dłuższym w niej przebywaniem. Na takie dni przydają
Roślinna - blog wegańskiWegańskie lody mango- banan Składniki: - 2 mrożone banany - ½ mrożonego mango - ¼ szkl. mleka sojowego waniliowego Wykonanie: - Wszystkie składniki umieścić razem w pojemniku i dokładnie zmiksować na jednolitą masę - To wszystko, wegańskie lody gotowe J - Polecam spróbować wersję z sosem czekoladowym (ja rozpuszczam czubatą łyżeczkę naturalnego kakao w ¼ szkl. mleka sojowego i + 1/2 łyżeczki stewii
Wegańska kuchnia orientalnaJestem uradowana, że najprostsze placuszki z jabłkami cieszą się Waszą dużą popularnością. Ciekawi mnie, czy jest to kwestia ich smaku czy też może słowa „najprostsze”, które
Roślinna - blog wegańskiZakup większej ilości bananów i ich zamrożenie w strunowych woreczkach to bardzo dobra inwestycja, która sprawi, że każdy koktajl będzie miał kremową i gładką konsystencję. Bananowy
Roślinna - blog wegańskiOrzechy włoskie to jedne z najzdrowszych orzechów i jednocześnie mają wspaniały, intensywny smak, idealnie zatem sprawdzają się jako dodatek do wypieków. Użyłam mąki orkiszowej typu 700
Roślinna - blog wegańskiWszystkie składniki wchodzące w skład tej zupy pasują do siebie doskonale, zwłaszcza kolorystycznie. Za kolorem zaś kryje się obecność pewnych cennych składników. Mamy sezon letni, a
Roślinna - blog wegańskipochłonęły, że nie starczyło czasu nawet na porządny sen. Ale to dobrze - przynajmniej wiemy, że wykorzystaliśmy ten weekend maksymalnie. Tofucznica, kolejna dziwna dziwność, to nic innego, jak wegańska "jajecznica", o ile można tak powiedzieć. Przygotowywana z pokruszonego tofu, wymieszanego z odpowiednimi przyprawami, smakuje nawet podobnie do normalnej jajecznicy, choć różni się nieco, także w kwestii konsystencji(...)wolałam normalną jajecznicę, ze świeżymi ziołami, nie do końca wysmażoną, aby była kremowa i delikatna. Po spróbowaniu tofucznicy waham się, czy aby na pewno pozostaję wyznawcą wyłącznie normalnej, nie wegańskiej wersji. TOFUCZNICA / "JAJECZNICA" Z TOFU /inspiracja: klik ;/ 2 porcje 1 kostka naturalnego tofu 1 łyżeczka przyprawy curry 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego świeżo mielony
W kuchni Karmel-itkiCzarne, okrągłe i błyszczące ziarna tej odmiany soczewicy (nazywanej też „roślinnym kawiorem”) są niezwykle pożywne i wartościowe, głównie ze względu na dużą ilość białka. Po ugotowaniu
Roślinna - blog wegańskiWciąż zbyt wiele osób zadziwia fakt, że można upiec jakiekolwiek ciasto bez użycia jajek. W niektórych przepisach można je po prostu pominąć, a w innych zastąpić
Roślinna - blog wegański