Zupa krem z białych szparagów z dodatkiem mięty 213Pomysłów na zupy krem może być wiele, podobnie, jak wiele mamy do dyspozycji sezonowych warzyw. Uwielbiam je – są niezwykle proste do przygotowania – wystarczy wybrać ulubione warzywa
Roślinna - blog wegański
Sałatka z pomidorkami i ciecierzycą curry 212Bardzo przyjemnie się ją przygotowuje, smakuje doskonale i syci, choć bez nieprzyjemnego efektu przejedzenia. Najbardziej lubię tego typu obiady zabierać ze sobą do pracy (wówczas ciecierzycę
Roślinna - blog wegański
Wegańska sałatka ziemniaczana 207Niestety nie jestem wielką fanką tradycyjnej kuchni niemieckiej, a pierwsze danie, które przychodzi mi na myśl, kiedy o niej słyszę, to słynna Kartoffelsalat. Z założenia wydaje
Roślinna - blog wegański
Amarantusowe placuszki z lodami malinowo-jogurtowymi 170Uwielbiam ten przepis – znalazłam go w książce ostatnio bardzo przeze mnie eksploatowanej „Vegan for fit” Attilli Hildmanna. Placuszki wyglądają przepięknie i jeszcze lepiej smakują, amarantus zaś
Roślinna - blog wegański
Sycąca potrawka z tofu i słodkich ziemniaków 170Muszę przyznać, że stosunkowo rzadko jadamy pieczywo – w świecie roślinnym istnieje tyle wspaniałych, zdrowych, pełnowartościowych wariantów śniadaniowych, tak więc nie ma potrzeby, aby codziennie myśleć, co
Roślinna - blog wegański
Pożywny owsiany koktajl z orzechami laskowymi 175Śniadanie to najważniejszy posiłek, problem jednak polega na tym, że poranek bywa najbardziej wymagającą i najbardziej przeładowaną obowiązkami porą w ciągu dnia i choć przeważnie nie
Roślinna - blog wegański
Cytrynowo-kokosowa babka z jagodami 169Z cyklu „Weź sobie kawałek i przyjdź po następny” i po następny, i po następny, po śniadaniu, po obiedzie i przed kolacją. To wspaniałe ciasto jest
Roślinna - blog wegański
Wiosenna sałatka 204Wiosna kolorami radosna – ta sałatka to idealne poparcie tego powiedzenia. Nie dość, że przepięknie wygląda – szczególnie zaś zieleń szparagów kontrastująca z różowymi obwódkami rzodkiewek – to jeszcze
Roślinna - blog wegański
Ulubiony hummus paprykowy 232Oto najwspanialszy z najwspanialszych król wszystkich dipów – o słodko-pikantnym smaku i pięknej koralowej barwie. W różnorodnym świecie humusów mam kilka swoich ulubionych – między innymi z
Roślinna - blog wegański
Prosta potrawka ze słodkich ziemniaków i soczewicy 281Kiedy nie mam czasu na eksperymentowanie i przesiadywanie w kuchni bądź po prostu chwilowo brakuje mi pomysłów, wtedy jemy najprościej jak się da. A najprościej dla
Roślinna - blog wegański
Kanapkowa pasta z cieciorką i soczewicą 255Każdy roślinożerca wie, że rośliny strączkowe to doskonałe kulinarne tworzywa, z których można wyczarować mnóstwo smakowitych cudów: potrawek, zup, pasztetów, sałatek, ciast czy choćby past kanapkowych
Roślinna - blog wegański
Borówkowe placuszki z lodami z nerkowców 207Oto wspaniała śniadaniowa sprawa – bo któż nie jest podatny na uroki delikatnych placuszków z owocami podanych w towarzystwie kremowych lekko roztapiających się pod wpływem ich ciepła
Roślinna - blog wegański
Sałatka z pieczonej marchwi z orzechami włoskimi i natką pietruszki 230Wiosna nadchodzi wielkimi krokami a wraz z nią bogata różnorodność warzyw i owoców, na którą jeszcze chwilkę musimy poczekać, tymczasem wciąż warto korzystać z warzyw korzeniowych
Roślinna - blog wegański
Gryczany chleb bezglutenowy z ziarnami 185Rozkochałam się w pieczeniu bezglutenowych chlebków i teraz nikt i nic mnie nie powstrzyma. Ten przepis bardzo lubię i chętnie z niego korzystam, ponieważ chlebek gryczany
Roślinna - blog wegański
Zasmażane pieczarki z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi 214Widząc różne rodzaje pieczarek w sklepie zawsze chętniej wybiorę te brązowe zamiast zwykłych, jeżeli oczywiście mam taką możliwość. Po pierwsze brązowe pieczarki są bardziej aromatyczne, po
Roślinna - blog wegański