tyle zajęć, że coraz częściej jadałam na mieście. Ubolewam nad tym, więc powoli zaczynam planować posiłki, co znacznie pozytywniej wpływa zarówno na czas, dietę, jak i domowy budżet. Wegańskie kotlety z ciecierzycy to pomysł na zdrowy obiad po pracy. Gdy użyjemy ciecierzycy ze słoika (wg mnie ze słoika jest lepsza niż ta z puszki, jeśli sami jej nie gotujemy(...)jego przygotowanie będzie nie tylko proste, ale i szybkie. Aby było nie tylko zdrowo, ale i domowo – podałam je wraz z sałatą polaną “wegańską śmietaną”, która smakuje jak mizeria. Przepyszne połączenie. Jako że kotlety przypominają mielone, całość jest wyjątkowo swojska. Aby potrawa była w pełni roślinna, nie używałam tradycyjnej panierki z bułki tartej. Do uzyskania chrupiącej skórki
Poezja smakuWspaniale kremowy, wegański sernik bezglutenowy to rewelacyjny deser, którym zaskoczy Cię swoim smakiem a Ty zachwycisz nim swoich gości. Wygląda niezwykle efektownie, przygotowanie go nie jest wcale trudne a swoim smakiem urzeknie nawet bardzo wymagające podniebienie. Wegański sernik bezglutenowy z nerkowców Głównym składnikiem tego wegańskiego sernika są nerkowce. Długo nie mogłam się nadziwić, że można zrobić sernik z orzechów(...)należą a ciasto w sumie wychodzi dość kosztownie i jeśli efekt jest tak mizerny to lepiej upiec brownies z cukinii i zapomnieć o serniku raz na zawsze. Borówkowy sernik wegański Jednak nie dałam za wygraną i podeszłam do tematu ponownie. Zastanowiłam się, jak to zrobić i jakich składników użyć, żeby uzyskać pyszną kremową konsystencję. Wzięłam się do dzieła i odniosłam
Book of spellsproblem z wegańskimi ciastami. Większość z nich smakuje podobnie, jednak w smaku – choć dobre – nawet w połowie nie przebijają tradycyjnych, babcinych wypieków. Składniki wychodzą dość drogo, więc i przepisy zazwyczaj są na te mikro tortownice – 15 cm czy 16 cm (nawet nie planuję takiej kupić). Oczywiście mocno generalizuję, może dlatego, że sama ciągle szukam czegoś, co mnie(...)zachwyci. Ostatnio zapamiętałam na dłużej ciasto o nazwie “wegański snickers” – słodycz karmelu, orzeszki ziemne, jaglana masa – połączenie to wyjątkowo mi smakowało. Niestety kawiarnia, w której go serwowano, zaczęła modyfikować recepturę – karmel, zamieniono na czekoladę, masa też nieco inna i… czar prysł. Aż mnie korciło, żeby odtworzyć beznabiałowego snickersa w domu – i to koniecznie
Poezja smakuDziś przepis na coś prostego i pysznego, czyli wegańską zupę cebulową z serem. Takie danie to idealny sposób na pożywny i aromatyczny posiłek, który przypadnie do gustu każdemu kto go spróbuje. Jak więc zrobić taką zupę? Najważniejszym składnikiem jest skarmelizowana cebula. To ona nadaję wyjątkowy smak i aromat. Kolejnym ważnym punktem jest ser, oczywiście w tym przypadku wegański. Najbardziej polecam(...)dedykowany do pizzy, dzięki czemu idealnie rozpuści się w zupie. Ostatnim ważnym składnikiem są grzanki, najlepiej przypieczone na roślinnym maśle. Zupa cebulowa z wegańskim serem Składniki: 0,7 kg cebuli 1 mała marchewka 1 średnia pietruszka 1 kostka warzywna 1,5 litra wody 150 g wegańskiego sera olej do smażenia
wegujemyIstnieje wiele wspaniałych wegańskich dań, jednak u mnie pierwsze miejsce zawsze będą miały właśnie takie tradycyjne obiadki – jest w tym jakaś nostalgiczna tęsknota za czasami dzieciństwa. I o ile za mięsnymi mielonymi specjalnie nie tęsknię, o tyle na takie z buraka zawsze się skuszę. Składniki: 2 średnie buraki 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 duża
Roślinna - blog wegańskiduża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża lub 2 małe cukinie (około 350g) 500ml warzywnego bulionu sól i pieprz do smaku 1 bagietka 1 łyżeczka oleju kokosowego lub wegańskiej margaryny 1 ząbek czosnku Cebulę, czosnek oraz cukinię pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i podsmażaj do momentu, aż lekko się zarumieni. Następnie dodaj czosnek
Roślinna - blog wegańskiWiem, wiem, mnie też wkurzają: wegańskie kotelty schabowe, wegańskie mielone itd., chociaaż jak zobaczyłam podróbkę jajka wegańskiego, które wyglądało jak krowi placek to stwierdziłam, że to już przesada. Tak samo, jak tofucznica, jeny w życiu nie jadłam nic gorszego. Ale to kwestia gustu, nie wszystko złoto co jest wegańskie Prawdą jest , że jeżeli przeszło się na weganizm jako osoba znająca(...)już pewne smaki jak ryby, jajka, to ich czasami brakuje. W moim przypadku najbardziej brakuje mi ryb. Jak ja zazdroszczę moim kotom… Na przepis wegańskiego tuńczyka trafiłam na YouTube, i oczywiście Amerykanie go „wynaleźli” , wiadomo Składniki: 5 400 g ugotowanej ciecierzycy (waga po ugotowaniu), może być z puszki, ze słoika 2 ogórki kiszone (Amerykanie mają swoje korniszony
greenscarfjasnej barwy ciasta. Składniki: 3 bardzo dojrzałe banany 125ml roślinnego neutralnego oleju 120ml jogurtu sojowego 250g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 100g cukru 1 tabliczka wegańskiej białej czekolady (np. iChoc), posiekanej na drobne kawałki Piekarnik rozgrzej do 200°C, a formę do muffinek wyłóż papilotami. Banany obierz i za pomocą widelca rozgnieć na papkę. Do naczynia
Roślinna - blog wegańskiprzyrządzaniu domowego sosu serowego do makaronu, dzięki czemu naleśniki zyskały piękny żółty kolor, jednak myślę, że nic się nie stanie, jeśli pominiesz ten krok. Nie ma potrzeby obawiać się wegańskich naleśników – smaży się je równie przyjemnie jak zwykłe, choć niewykluczone, że tego pierwszego trzeba będzie wyrzucić… Składniki: Ciasto na naleśniki (około 16 sztuk): 500 ml roślinnego mleka 2 duże łyżki
Roślinna - blog wegańskismaczna, i zdrowa, i kolorowa – przepiękne, zachwycające danie przygotowane i zainspirowane tradycyjną grecką potrawą – nie będę tu nalegać, że takie samo, bo prawda jest taka, że to nowa rewolucyjna wegańska wersja przygotowana na podstawie przepisu z książki „Vegan for fit”– słodkie podpieczone warzywa świetnie komponują się z przekładanym wytrawnym sosem. Wieżyczki zwieńcza delikatny sos a’la beszamel – na bazie masła
Roślinna - blog wegańskimarnowania żywności. W rezultacie bonus okazał się podwójny – delikatny waniliowo-cytrynowy placek z zatopionymi soczystymi kąskami. Aha, i nie musisz już ucierać cukru z żółtkami – tym właśnie różnią się wegańskie ciasta od zwykłych, że odejmują wiele przykrych obowiązków, a efekt i tak wychodzi taki sam – ciasto jest delikatne i puszyste. Składniki: 400g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Roślinna - blog wegańskimakaronu, ja z tego dania postanowiłam uczynić coś w rodzaju sałatki i zredukowałam jego ilość do 250 g – w sam raz na dwie sute porcje. W skład wchodzi jeden niewegański składnik - parmezan, którego z przyjemnością się pozbyłam na rzecz płatków drożdżowych, choć prawdę powiedziawszy nic się nie stanie jak postanowisz nie zastępować usilnie sera - następnym razem zdecydowanie tak uczynię
Roślinna - blog wegańskioszałamiające. Składniki na 12 ciasteczek: 120 g zwykłej pszennej mąki 1/3 łyżeczki proszku od pieczenia 30g kakao 100g cukru (u mnie kokosowy, ale może być dowolny) 100g wegańskiej margaryny (u mnie zawsze ALSAN-bio) 50g górskich płatków owsianych 1-2 łyżki roślinnego mleka 30-40g ciemnej czekolady (pokrojonej w drobne kawałki) lub łezek czekoladowych Piekarnik rozgrzej
Roślinna - blog wegańskiczekoladowego ciasta, nic więc dziwnego, że kolejny przepis na brownie pojawia się na tym blogu. Kolejny, ale z pewnością nie ostatni. I przyznam, że jak dotąd nie znalazłam prostszego wegańskiego przepisu na ten deser – idealny, kiedy w kuchni zostaje jeden ostatni słodki ziemniak, z którym nie wiadomo, co zrobić. Składniki na formę lub naczynie żaroodporne o wymiarach 25x15cm: 1 średni
Roślinna - blog wegańskispróbował swoich sił w kuchni roślinnej. Ja z kolei uważam, że codzienne tłuczenie i panierowanie kotletów czy obieranie ziemniaków jest zdecydowanie bardziej męczące i nużące niż przygotowania większości dań wegańskich. Poniżej mam dowód na poparcie tej tezy. Słodkie ziemniaki i papryka rozpieszczają nasze kubki smakowe przyjemną naturalną słodyczą podkreśloną zawiesistym smakiem tahini. Składniki: 1 batat 1 czerwona papryka
Roślinna - blog wegańskigłębokim tłuszczu i śmiem twierdzić, że jeżeli ich za dużo zjemy, dorobimy się podobnych na własnym brzuchu. Składniki: 500g zwykłej pszennej mąki ½ łyżeczki sody ½ szklanki cukru ¼ kostki wegańskiej margaryny 350 g naturalnego tofu 150 ml roślinnego mleka 2 łyżki rumu olej ryżowy do smażenia cukier puder do oprószenia Mąkę, sodę i cukier wsyp do dużej miski i zmieszaj. Dodaj pokrojoną
Roślinna - blog wegańskiMyślę, że weganie powinni zaglądać także do niewegańskich książek kulinarnych, w których można czasem trafić na takie roślinne perełki, a inne ewentualnie zmodyfikować. To danie pochodzi z książki autorstwa Nigelli Lawson, która deklaruje się jako zagorzała niewegetarianka, ale mnie wcale to nie przeszkadza; jeżeli przy swoim stole masz podobnych, wykazujących brak wiary w bezmięsne dania biesiadników, koniecznie zaserwuj
Roślinna - blog wegański100g bułki tartej (pełnoziarnistej lub zwykłej) odrobina mąki do oprószenia deski olej ryżowy do smażenia Ziemniaki: 1 kg ziemniaków, obranych i przekrojonych na połówki ½ szklanki mleka sojowego 2 łyżki wegańskiej margaryny sól i pieprz do smaku Aby przygotować zrazy, na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć posiekane cebule, czosnek, papryczkę chili oraz gałkę muszkatołową i smaż całość przez dwie minuty
Roślinna - blog wegańskisosie… Uwielbiam połączenie słodkich ziemniaków z masłem orzechowym – co prawda oba produkty są nieco zawiesiste, a mimo to razem tworzą idealnie dopełniającą się parę. Poniższy przepis wyszperałam w niemieckiej wegańskiej książce kucharskiej pod wdzięcznie brzmiącym tytułem „Vegan für Faule”, czyli weganizm dla leniwych (coś w sam raz dla mnie) i nieco go zmodyfikowałam. Wszystkie smaki są idealnie zbalansowane
Roślinna - blog wegańskisię coś więcej – jest to określony sposób przygotowania uwzględniający przy tym wszystkie główne składniki zanurzone w sosie. Istnieje ogromna różnorodność curry, a poniższa wersja, znaleziona w jednej z wegańskich książek kucharskich i nieco przeze mnie zmodyfikowana, jest bardzo aromatyczna i pożywna. Składniki: 150 g batatów pokrojonych w 1 cm kostkę 3 łyżki oliwy 1 duża cebula, drobno posiekana
Roślinna - blog wegańskitrochę do posypania 2 łyżki oliwy Warzywa: 1 łyżka oliwy 150g mrożonych podgrzybków 1 brokuł podzielony na mniejsze różyczki 3 małe marchewki pokrojone w plasterki ½ szklanki mrożonego groszku Odrobina wegańskiej margaryny (ALSAN-bio) lub oliwy Piekarnik rozgrzej do 230°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, porozkładaj na niej ziemniaki i piecz 45-60 minut, aż będą miękkie. Odczekaj 15 minut
Roślinna - blog wegańskismaku, a ich wspólne połączenie w zapiekance da niezbyt ciekawy smakowo efekt. Właśnie i ja tak sobie pomyślałam, kiedy natknęłam się na taki właśnie przepis zamieszczony w niemieckojęzycznej książce wegańskiej. Jednak po przełamaniu oporów i głębszym wczytaniu się w przepis, moją uwagę przykuł interesujący, aromatyczny sos na bazie mleka kokosowego i masła z orzeszków ziemnych – to on okazał się spoiwem
Roślinna - blog wegańskiorganizacja "Otwarte Klatki" działająca na rzecz praw zwierząt, która między innymi zachęcała uczestników do podpisania petycji o zlikwidowanie chowu klatkowego. Nie zabrakło kilku stoisk, które serwowały pyszne wegetariańskie i wegańskie potrawy. Jedzenie było doskonałe! Pepperminta. Ciasto nerkowcowe na fistaszkowym spodzie powaliło mnie na kolana, nie zapytałam jednak o przepis, postaram się sama odtworzyć i wrzucić na blog. Do tego
Roślinna - blog wegańskicukru trzcinowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 ½ szklanki mleka ryżowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 2 łyżki rumu (opcjonalnie) 1/3 rozpuszczonej wegańskiej margaryny lub neutralnego w smaku oleju, np. ryżowego lub z pestek winogron plus odrobina tłuszczu do gofrownicy Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól
Roślinna - blog wegańskitych ciast, którego kawałek można sobie przegryźć po śniadaniu, kawałek po obiedzie, bez wrażenia ciężkości, zarówno w ujęciu fizjologicznym, jak i psychicznym. Zdecydowanie jedno z najlepszych (i najprostszych) wegańskich ciast, które dotąd piekłam. Oto efekty. Składniki: Ciasto (składniki na formę 23x23 cm): 3 szklanki sezonowych owoców (u mnie truskawki) 1 ¾ szklanki mleka sojowego 2 łyżki soku z cytryny ¾ szklanki
Roślinna - blog wegańskiWyobraź sobie delikatną, pachnącą wiosennymi warzywami pastę do kanapek. Jest łudząco podoba do twarogu, jednak jeżeli nigdy za nim nie przepadałaś, nie odwracaj wzroku. Ten wegański twaróg pozbawiony jest charakterystycznego kwaskowatego smaku zsiadłego krowiego mleka. W jego miejsce idealnie sprawdza się naturalne tofu - warto sięgnąć po to ekologiczne, dobrej jakości. Jego delikatny, orzechowy smak jest ledwie wyczuwalny i stanowi doskonałe
Roślinna - blog wegańskiodmiany ryżu przeznaczonej do risotto ( np. Arborio, Carnaroli) 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 800 ml gorącego bulionu sól 1 łyżka posiekanego tymianku ¼ łyżeczki nitek szafranu 2 łyżki wegańskiej margaryny świeżo mielony pieprz Szparagi opłucz i pozbądź się zdrewniałych dolnych końcówek (powinny ułamać się we właściwym miejscu). Główki szparagów odetnij i odłóż na bok. Pozostałą środkową część łodygi pokrój
Roślinna - blog wegańskiłyżki ekstraktu waniliowego ½ szklanki brązowego cukru ½ szklanki mielonych migdałów Na kruszonkę: 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki (ok. 75 g) schłodzonej, wegańskiej margaryny (np. ALSAN-bio) 50 g posiekanych migdałów 1/3 szklanki cukru demerara Do podania: migdałowa śmietanka syrop klonowy do smaku Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Łodygi rabarbaru umyj, obierz i pokrój
Roślinna - blog wegańskiTwoi goście wszystko pięknie zjedzą – ukołysani czekoladowym smakiem pozostaną Ci dozgonnie wdzięczni. Składniki: odrobina oleju do posmarowania formy 3 tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady (min. 70 %) 3 łyżki wegańskiej margaryny (np. ALSAN-bio) lub oleju kokosowego w stałej postaci 1 szklanka waniliowego mleka ryżowego 10 daktyli 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka melasy (opcjonalnie) szczypta soli morskiej 2 łyżeczki
Roślinna - blog wegańskiJestem taka szczęśliwa, że natknęłam się na ten przepis. Pochodzi z magazynu Slowly Veggie! , ale poniżej podaję go we własnej, wegańskiej adaptacji. Nie potrafię wyobrazić sobie życia bez talerza ciepłej zupy, jednak ta ujęła mnie w szczególności. Jeżeli lubisz cydr, z pewnością przypadnie Tobie do gustu. Ma interesujący, egzotyczny smak, coś pomiędzy wytrawnym a słodkim. Wiem, że ciężko to sobie
Roślinna - blog wegańskisłodkie plastry ananasa otulone ciastem filo - musiałam go spróbować. Do tego obłędny waniliowy, słodki sos z kawałkami chili, a całość posypana pistacjami. Postanowiłam nieznacznie przekształcić przepis tak, aby był wegański. Efekt wyszedł nieziemski! Ciasto filo przypomina ciasto francuskie, jednak jest nieco cieńsze i delikatniejsze. Bez problemu odnajdziesz je w chłodniach większości supermarketów. Co do sosu, nawet jeśli ostre smaki
Roślinna - blog wegańskiPrzeglądając menu większości wegańskich lub wegetariańskich restauracji, bardzo często można natknąć się na koktajl szpinakowo-gruszkowy. Zaciekawiło mnie to połączenie, a chociaż lubię koktajle, takiego zestawu dotąd nie próbowałam. W wyniku zmiksowania wszystkich świeżych składników postał zdrowy napój o pięknym, zielonym kolorze i orzeźwiająco-słodkim smaku. Przepyszny i niebanalny, polecam! Składniki na 2 duże porcje: 2 dojrzałe banany
Roślinna - blog wegańskiniedawna byłam przekonana, że lazania bez sera nie ma sensu istnienia. Prawda jest taka, że w Internecie lub sklepach ze zdrową żywnością bez problemu kupisz dobry wegański ser. Jednak zapewniam, że w tym przypadku jego dodatek nie jest konieczny, ponieważ składniki są wystarczająco pyszne, aromatyczne i sycące. Warto przemyśleć zrobienie większej ilości genialnego sosu marinara. Jest aromatyczny, o intensywnym
Roślinna - blog wegańskiZawsze miałam słabość do sajgonek, dlatego nie było wyjścia: musiałam je zmodyfikować na swój wegański i zdrowy sposób. A to oznacza dużo kolorowych, pełnych witamin warzyw, a w miejsce smażenia w głębokim tłuszczu - pieczenie w piekarniku. Są cudownie chrupiące, dokładnie takie, jakie prawdziwe sajgonki powinny być. W sklepie papier ryżowy dostępny jest w różnych rozmiarach. Wybierz taki, który Ci odpowiada
Roślinna - blog wegańskiNiewątpliwe każda osoba, która wybrała wegański styl życia, ma opracowany swój własny przepis na pastę „jajeczną”. Trudno się dziwić, takie pasty, mimo, że nie zawierają ani grama jajka, są przepyszne, idealne na kanapkę i do złudzenia przypominają jajeczny smak. Taki efekt uzyskasz dzięki kala namak, czyli czarnej soli (wbrew nazwie jest koloru szaro-różowego) wywodzącej się z kuchni indyjskiej. Jest
Roślinna - blog wegańskiczerwonej kapusty z chrzanem pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem zupę krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką(...)jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony
Kulinarne przygody GatityMałe czekoladowe trufle,które osłodzą Twój dzień. Wegańskie bezglutenowe proste w wykonaniu. Trufle możesz przechowywać w lodówce,a nawet zamrozić. Kuleczki obsypałam solą morską. Masło orzechowe możesz zastąpić innym ulubionym na przykład z tahini. Zapewniam Cię, że pokochasz czekoladowe trufle tak bardzo jak ja! A do przygotowania wegańskich kuleczek potrzebujesz zaledwie 5 składników. CZEKOLADOWE TRUFLE WEGAŃSKIE BEZGLUTENOWE Składniki(...)masła orzechowego 1/2 szklanki wiórków kokosowych 8 daktyli namoczonych wcześniej w gorącej wodzie ( około 10 minut) 1 gorzka wegańska czekolada sól morska do posypania Przygotowania: Do kielicha blendera wrzucam: masło orzechowe, wiórka kokosowe, daktyle 2 łyżki wody w której moczyły się daktyle i miksuję na jednolitą masę. W razie konieczności dodaję więcej wody. Z masy orzechowej formuje małe kuleczki, przekładam
Kukuleczkijadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: kiszony kalafior zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty(...)marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi
Kulinarne przygody Gatityktórym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką(...)jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony
Kulinarne przygody Gatityjeśli nie jesteście na diecie, paprykę możecie zamarynować w oliwie z oliwek. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty(...)marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi
Kulinarne przygody Gatitysię zasadami wychodzenia z diety . Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: surówka z młodej kapusty z koperkiem młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty(...)marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi
Kulinarne przygody Gatityzasady diety warzywno-owocowej . Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety . Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty(...)marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Zielony koktajl ze szpinakiem
Kulinarne przygody GatityDąbrowskiej: Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dabrowskiej przepisy Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej i co dalej Na blogu znajdziecie sprawdzone przepisy diety dr Dąbrowskiej: chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty(...)marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę
Kulinarne przygody Gatitypodstawowe zasady diety warzywno-owocowej . Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: surówka z młodej kapusty z koperkiem młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką(...)jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Sałatka
Kulinarne przygody GatityZapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej . Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty(...)marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę
Kulinarne przygody GatityDabrowskiej przepisy Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej i co dalej Na blogu znajdziecie także sprawdzone przepisy zgodne z zasadami diety dr Dąbrowskiej: chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką(...)jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Dieta
Kulinarne przygody GatityDąbrowskiej, czyli bez mąki i tłuszczu. I powiem Wam, że też jest bosko! Zapraszam po przepis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty(...)marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę
Kulinarne przygody Gatitydodatkiem pomidorowego sosu, na który przepis jest tu klik . Został on również przygotowany zgodnie z zasadami diety Dąbrowskiej. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty(...)marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę
Kulinarne przygody Gatitybardzo znanym ciastem – składa się z ciemnego ciasta oraz pysznej kokosowej części. Jest idealne dla wszystkich tych, którzy uwielbiają kokos i czekoladę. Postanowiłam zrobić torciki bounty w wersji wegańskiej i bezglutenowej – wyszły idealne! Do przygotowania użyłam produktów ze sklepu bezglutenowego All 4 Celiac . Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej niektóre składniki, takie jak kakao (z natury bezglutenowe), powinny pochodzić(...)siemienia lnianego + 6 łyżek wody Krem: 400 ml mleczka kokosowego 80% 200 g wiórek kokosowych 5 łyżek cukru 2 łyżki budyniu bezglutenowego aromat śmietankowy Dodatkowo: gorzka czekolada lub polewa wegańska i bezglutenowa bita śmietana Sposób przygotowania: Na początku przygotuj ciasto. Do miski daj mieszankę mąk, cukier, proszek do pieczenia oraz kakao. Składniki te wymieszaj. Zmielone siemię lniane wymieszaj z gorącą
Via Gustoweekend miałam okazję odwiedzić Food Show odbywające się w Katowicach. Bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie, że przy tego typu okazjach pojawia się coraz więcej wystawców oferujących wegańskie produkty. Wegańskie sery, wędliny, burgery czy pasztety były jednymi z najbardziej obleganych stanowisk, co pokazuje, że jest coraz większe zapotrzebowanie i zainteresowanie tego typu produktami. Sama nie jestem weganką, ale znacznie ograniczyłam(...)ostatnim czasie spożycie mięsa, więc bardzo cieszy mnie rosnąca popularność diety roślinnej. Tym bardziej, że wegańskie produkty są naprawdę smaczne. Ja z wielką przyjemnością i bez odrobiny żalu zamieniam porcję mięsa na pysznego wege burgera. Zainspirowana mnogością wegańskich przysmaków, dziś również postawiłam na obiad w stylu wege. Naleśniki zrobione z czerwonej soczewicy, bez jajek i mleka. Nie do końca byłam
HealthyCreationstłuszczu. Jeśli nie jesteście na diecie możecie dodać do niej nieco oleju rzepakowego tłoczonego za zimno i szczyptę cukru. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie(...)pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Surówka z kapusty z marchewka i jabłkiem (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatitywarzywami po grecku to idealna propozycja dla tych, którzy nie przepadają za mięsem, a lubią się zdrowo odżywiać. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie(...)pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Grillowana cukinia z warzywami po grecku (dieta dr Dabrowskiej) Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 średnia cukinia
Kulinarne przygody GatityWegański wywar warzywny podstawowy jest przepisem bazą to większości zup, które można jeść w trakcie diety doktor Dąbrowskiej. Z reguły gotuję taką porcję, a potem dzielę ją na przykład na trzy części. Z jednej robię zupę marchewkową, z drugiej ogórkową, a z trzeciej kalafiorową. Wtedy codziennie mam inny smak. Można też na jej bazie przygotować pyszny rosół wegański(...)marchewki. O szczegółach diety możecie przeczytać w książce, która ostatnio ukazała się na rynku (klik tutaj) . Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków
Kulinarne przygody Gatityjednakże zamiana makaronu na jaglankę w niczym nie uchybiła wartości sałatki, a nawet tę wartość poprawiła w postaci braku glutenu w tej potrawie. Jaglanka możliwa jest też w wersji wegańskiej, gdy zastąpimy majonez sojonezem (link do przepisu poniżej) i zrezygnujemy z masła. Zapraszam. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej spora garść słonecznika 1 łyżka masła ( w wersji wegańskiej kapka oliwy(...)puszka kukurydzy 1 puszka ananasów kilka łyżek majonezu (w wersji wegańskiej kilka łyżek sojonezu) sól, pieprz, ewentualnie szczypta cukru, kurkuma Wykonanie: 1. Słonecznik prażymy na suchej patelni, możemy dodać łyżkę masła. Powinien lekko zbrązowieć. W wersji wegańskiej z kapką oliwy. 2. Kaszę jaglaną, wcześniej opłukaną na sitku pod zimną a następnie gorącą wodą, wrzucamy na wrzątek (1 szklanka) z odrobiną
Kawa z mlekiemkażde risotto , wymaga odpowiedniego czasu, trzeba wlewać bulion i mieszać, mieszać i mieszać, ale potem jest nagroda w postaci przepysznego dania . Serdecznie polecam :-) Przepis przedstawiam również w wersji wegańskiej :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-5 osób): 300 g ryżu arborio ok. 50 g masła (w wersji wegańskiej pomijamy masło oczywiście) 2 cebule 1 filiżanka mrożonego groszku 1 puszka kukurydzy oliwa(...)wytłoczyn do smażenia 1 litr lub półtora gorącego bulionu (w wersji wegańskiej bulion warzywny rzecz jasna) pełna lampka białego wytrawnego wina (alkohol też można pominąć) sól, pieprz tarty twardy ser typu parmezan lub grana padano (ser tym bardziej można pominąć) Wykonanie: 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie wraz z masłem w wysokim garnku. W wersji wegańskiej
Kawa z mlekiemjuż tyle czasu na pichcenie, jak kiedyś. Ale spokojnie, gdy uporam się już ze wszystkim to znajdę czas na przyjemności Dzisiaj zapraszam Was na rewelacyjny pasztet wegański z czerwoną soczewicą, który świetnie sprawdzi się nie tylko jako smarowidło do kanapek, ale również jako przekąska, czy dodatek do obiadu. Składniki: – 160g soczewicy czerwonej – 100g kaszy jaglanej (1 woreczek(...)wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (u mnie o wymiarach 21 x 11 x 7 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, pieczemy ok. 50 minut. Smacznego! Artykuł Wegański pasztet jaglany z soczewicą i warzywami rosołowymi pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongWegański majonez light Gdy jeszcze byłem wszystkożercą, bardzo często na moim stole witał majonez. Do kanapek, sałatek, parówek… do wszystkiego. Po przejściu na weganizm trochę mi go brakowało. Wtedy własnie poznałem sojonez . Wegański majonez vel sojonez jest naprawdę świetny i niemal identyczny w smaku jak tradycyjny. Pojawił się tylko jeden problem… – A co z majonezem na redukcji(...)Przecież, np. sałatka jarzynowa czy wegańskie burgery, najlepiej smakują z majonezem. Jak by to zastąpić… – Wystarczyło trochę pogłówkować, poszukać po sieci co ludzi wyprawiają, żeby otrzymać produkty light i pyszne rozwiązanie pojawiło się po kilku chwilach w moim blenderze. Teraz już nie ma znaczenia czy się odchudzasz czy nie. Nie musisz rezygnować całkowicie ze smaków, które tak bardzo
Blendmanmoże być coś lepszego? Jest to idealna, pożywna przekąska do szkoły i pracy, czy po prostu wykwintny deser. Kiedyś już prezentowałam Wam wilgotny placek dyniowy przekładany czekoladowym kremem daktylowym (wegański) , który jest również warty uwagi. Zapraszam do wypróbowania! Składniki suche: – 150g mąki owsianej (bezglutenowej lub nie) – 40-50g cukru trzcinowego/ksylitolu – garść orzechów włoskich zmielonych na mąkę(...)łyżeczki kardamonu- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki mokre: – 300g purée z dyni Hokkaido * – 200ml mleka – 2 jabłka – 1 jajko (w wersji wegańskiej – banan) * lepiej użyć odmiany Hokkaido, ona nadaje wyrazistości i słodyczy temu wypiekowi, inne odmiany mogą być bardziej mdłe Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej miseczce. Jabłka obieramy i ścinamy na tarce
Be Fit Be Strongnigdzie nie widziałam. Chciałam, żeby jaglotto było idealnie kremowe, takie jak w mojej ukochanej Chorzowskiej restauracji Mańana Bistro & Wine Bar. Zazwyczaj wystarczy duża dawka parmezanu, ale w wersji wegańskiej parmezan dodaje tylko smaku, stąd pomysł na odrobinę mleka kokosowego, który podkręca kremową konsystencję. Reszta składników układała się sama. Odrobina cytryny idealnie równoważy słoność parmezanu, dobrze komponuje się również(...)dobrze się ze sobą połączyły – ale praktycznie robi się samo, a do tego całkiem dobrze smakuje… A najlepiej, oczywiście w towarzystwie wina! Kremowe jaglotto ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 80ml mleka kokosowego 125ml wytrawnego wina białego 2 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża szalotka
Fill The Bowlnigdzie nie widziałam. Chciałam, żeby jaglotto było idealnie kremowe, takie jak w mojej ukochanej Chorzowskiej restauracji Mańana Bistro & Wine Bar. Zazwyczaj wystarczy duża dawka parmezanu, ale w wersji wegańskiej parmezan dodaje tylko smaku, stąd pomysł na odrobinę mleka kokosowego, który podkręca kremową konsystencję. Reszta składników układała się sama. Odrobina cytryny idealnie równoważy słoność parmezanu, dobrze komponuje się również(...)dobrze się ze sobą połączyły – ale praktycznie robi się samo, a do tego całkiem dobrze smakuje… A najlepiej, oczywiście w towarzystwie wina! Kremowe jaglotto ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 80ml mleka kokosowego 125ml wytrawnego wina białego 2 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża szalotka
Fill The BowlJest taki dzień, kiedy piekło zamarza. Czasem jest to zrobienie przez konkubenta śniadania, czasem polityk partii rządzącej coś miłego powie albo zadeklarowany mięsożerca weźmie się za wegańskie słodkości. Prowadząc bloga dorobiłam się prawie 17 tysięcy osób na FB, to jest bardzo dużo. Średnie miasteczko. Za każdym razem jak piszecie mi, że robicie coś według moich przepisów, to mnie lekki strach(...)dopytacie. Jedno jest pewne — każdy przepis, każdy smak, zanim trafi do was jest przeze mnie sprawdzany, testowany na ludziach i sprawdzany na wszelki wypadek jeszcze raz. Ale wróćmy do wegańskich słodyczy. Wśród tych 17 tysięcy są różni ludzie: są weganie, wegetarianie, buddysta żywiący się tylko wodą spod ogórków, matki, żony, kochanki i babcie, panowie chcący zaimponować dziewczynie czy gospodynie domowe
ladykitchenMajonez z orzechów? Tak, to nie pomyłka. Powiem Wam więcej, jest zdrowszy niż te kupne w sklepie, jest wegański i jak dla mnie smakuje o wiele lepiej. Jest moim numerem jeden w różnego rodzaju sałatkach. Najlepiej smakuje w sałatce warzywnej, o której napiszę w kolejnym poście. Musicie go spróbować! Ponadto publikowałam już wegański majonez sojowy i dietetyczny a'la majonez
Be Fit Be Strongkupne. Wieczorem poćwiczyłam, więc mniej więcej wyszłam na zero. A Wy ile pączków zjedliście i czy zamierzacie lub już spaliliście nadwyżkę kalorii wczorajszej rozpusty? Będąc jeszcze na diecie wegańskiej za wszelką cenę chciałam i próbowałam tworzyć dania będące bliskie smakom mięsnym. Od dziecka zawsze jadałam produkty mięsne, więc w momencie przejścia na dietę wegetariańską, a później wegańską, momentami było
Be Fit Be StrongDzisiaj przedstawiamy pomysł na idealną wegańską przekąskę na imprezę, bądź po prostu na obiad w nieco innym wydaniu. Nie tylko ładnie wygląda, ale i świetnie smakuje. Nie pogardzą tym nawet mięsożercy, a to głównie za sprawą połączenia chrupiącego ciasta francuskiego, parówek sojowych oraz wegańskiego sera. Idealnie smakują z sałatką. Do dzieła! :) Wegańskie zawijasy z ciasta francuskiego Przepis(...)sztuk Potrzebujemy: - 1 opakowanie wegańskiego ciasta francuskiego (275 g - do kupienia w Lidlu lub w Biedronce) - 2 parówki sojowe z chili z Polsoji - kawałek wegańskiego żółtego sera (u nas Violife do pizzy) - 2 ogórki konserwowe - 3-4 średnie pieczarki - 3-4 suszone pomidory Sałatka (porcja dla 2 osób) - 2-3 liście sałaty masłowej - duża garść rukoli - 1 pomidor - ćwiartka czerwonej
Bananowe Polesery i inne produkty odzwierzęce. Mój facet często mówi, że ma ochotę na jakieś danie sprzed diety, a ja kombinuję, by chociaż trochę je przypominało, a mimo wszystko było wegańskie. W tym przypadku nie było trudno wymyślić odpowiednik mięsnego naleśnika, gdyż wspaniała firma POLSOJA oferuje nam sojowe parówki i ser. Oczywiście, obydwie wersje nie smakują identycznie, ale na pewno wegańska
Be Fit Be Strongsię tutaj również ta w proszku, ok. 0,5-1 płaskiej łyżeczki) - 3 ząbki czosnku - pół pęczka natki pietruszki - pół pęczka koperku - sól, pieprz, ulubione przyprawy *opcjonalnie: parmezan, lub wegański parmezan do posypania Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię (obieramy - gdyż moja była z supermarketu, nie z własnego ogródka) kroimy w kosteczkę. Cebule kroimy w piórka i smażymy(...)siekamy, papryczkę kroimy na małe kawałeczki i dodajemy do zawartości patelni. Całość zalewamy śmietanką, doprawiamy i mieszamy. Sos możemy wymieszać z ugotowanym makaronem, bądź podać osobno. Posypujemy parmezanem (np. wegańskim). Smacznego
Be Fit Be StrongSYMBIO - 100g soczewicy czerwonej - 100g szpinaku - 2 cebula (u mnie czerwona) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka oleju kokosowego - papryka słodka do obsypania wnętrza dyni - 3 gałązki rozmarynu *opcjonalnie: wegański parmezan z nerkowców Dynie dokładnie myjemy, odcinamy delikatnie spody, by stabilnie stały i czapeczki w celu ich wydrążenia. Dokładnie pozbywamy się miąższu wraz z pestkami. Oprószamy ich wnętrze słodką papryką(...)całkowicie zwiędnie. Zawartość patelni mieszamy z odcedzoną soczewicą i komosą. Tak przygotowanym farszem napełniamy podpieczone dynie i ponownie umieszczamy je w piekarniku w 180stopniach na 15minut. Na koniec posypujemy wegańskim parmezanem i zajadamy dynię ze skórką. Jeżeli nie będziemy w stanie zjeść całej dyni, a u nas tak było - świetnie smakuje skrojona do pudełeczka, jako przekąska w pracy, czy szkole
Be Fit Be Strongkiedyś na pewno je opublikuję, lecz dziś czas na pesto z pieczonej dyni! Smaczne, proste i o pięknym kolorze! Składniki: - 250g puree z dyni - 25g startego parmezanu lub wegańskiego odpowiednika - 25g orzeszków pinii - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo: - makaron razowy lub bezglutenowy Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni(...)blendera i miksujemy na prawie gładką masę. Podajemy np. z makaronem (nie płuczemy go pod zimną wodą, gdyż pesto nie będzie się do niego przyklejać) i posypujemy parmezanem lub wegańskim odpowiednikiem. Smacznego
Be Fit Be Strongniesamowicie pyszna! Wkrótce zamieszczę przepis z nią w roli głównej. Ostatnio podawałam przepis na rewelacyjne żytnie ciasto pierogowe. Na jego podstawie przygotowałam pierogi dyniowe a'la ruskie w wersji wegańskiej. Osobiście, zakochałam się w nich, ale ja to ja. Postawiłam sobie cel - dać spróbować pierogi mojej babci, która jest wyrocznią i specjalistą w tym temacie. Częstując ją moim daniem(...)wniebowzięta, że takiemu specjaliście zasmakowały moje pierożki, więc mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu! Przepis na ok. 76 pierogów, czyli 12-13 porcji. Składniki: - żytnie ciasto pierogowe (wegańskie) lub bezglutenowe - 250g puree z dyni - 180-200g tofu naturalnego - 4 ząbki czosnku - 2 cebule - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 łyżeczki majeranku - 1 łyżeczka papryki wędzonej - 0,5 łyżeczki
Be Fit Be StrongByło lipcowe popołudnie, słoneczne i przyjemnie. Już od dłuższego czasu planowaliśmy spędzić je uczestnicząc w wegetariańskim festynie. Przechadzając się pomiędzy kolorowymi straganami i objadając pysznym roślinnym
Roślinna - blog wegański