wegańskie - 10389 przepisów (strona:13/693)

Wegański twarożek z warzywami 156

Wyobraź sobie delikatną, pachnącą wiosennymi warzywami pastę do kanapek. Jest łudząco podoba do twarogu, jednak jeżeli nigdy za nim nie przepadałaś, nie odwracaj wzroku. Ten wegański twaróg pozbawiony jest charakterystycznego kwaskowatego smaku zsiadłego krowiego mleka. W jego miejsce idealnie sprawdza się naturalne tofu - warto sięgnąć po to ekologiczne, dobrej jakości. Jego delikatny, orzechowy smak jest ledwie wyczuwalny i stanowi doskonałe

Roślinna - blog wegański
Risotto ze szparagami i prażonym czosnkiem 150

odmiany ryżu przeznaczonej do risotto ( np. Arborio, Carnaroli) 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 800 ml gorącego bulionu sól  1 łyżka posiekanego tymianku ¼ łyżeczki nitek szafranu 2 łyżki wegańskiej margaryny świeżo mielony pieprz Szparagi opłucz i pozbądź się zdrewniałych dolnych końcówek (powinny ułamać się we właściwym miejscu). Główki szparagów odetnij i odłóż na bok. Pozostałą środkową część łodygi pokrój

Roślinna - blog wegański
Rabarbar z jabłkami pod wegańską migdałową kruszonką 205

łyżki ekstraktu waniliowego ½ szklanki brązowego cukru ½ szklanki mielonych migdałów Na kruszonkę: 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki (ok. 75 g) schłodzonej, wegańskiej margaryny (np. ALSAN-bio) 50 g posiekanych migdałów  1/3 szklanki cukru demerara Do podania:  migdałowa śmietanka syrop klonowy do smaku Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Łodygi rabarbaru umyj, obierz i pokrój

Roślinna - blog wegański
Wegańskie brownie z ciecierzycy 204

Twoi goście wszystko pięknie zjedzą – ukołysani czekoladowym smakiem pozostaną Ci dozgonnie wdzięczni.  Składniki: odrobina oleju do posmarowania formy 3 tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady (min. 70 %) 3 łyżki wegańskiej margaryny (np. ALSAN-bio) lub oleju kokosowego w stałej postaci 1 szklanka waniliowego mleka ryżowego 10 daktyli 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka melasy (opcjonalnie) szczypta soli morskiej 2 łyżeczki

Roślinna - blog wegański
Zupa porowo-jabłkowa z sezamowymi lizakami tofu 213

Jestem taka szczęśliwa, że natknęłam się na ten przepis. Pochodzi z magazynu Slowly Veggie! , ale poniżej podaję go we własnej, wegańskiej adaptacji. Nie potrafię wyobrazić sobie życia bez talerza ciepłej zupy, jednak ta ujęła mnie w szczególności. Jeżeli lubisz cydr, z pewnością przypadnie Tobie do gustu. Ma interesujący, egzotyczny smak, coś pomiędzy wytrawnym a słodkim. Wiem, że ciężko to sobie

Roślinna - blog wegański
Chrupiące kieszonki z ananasem w waniliowym sosie chili 168

słodkie plastry ananasa otulone ciastem filo - musiałam go spróbować. Do tego obłędny waniliowy, słodki sos z kawałkami chili, a całość posypana pistacjami. Postanowiłam nieznacznie przekształcić przepis tak, aby był wegański. Efekt wyszedł nieziemski! Ciasto filo przypomina ciasto francuskie, jednak jest nieco cieńsze i delikatniejsze. Bez problemu odnajdziesz je w chłodniach większości supermarketów. Co do sosu, nawet jeśli ostre smaki

Roślinna - blog wegański
Zielony koktajl szpinakowo-gruszkowy 157

Przeglądając menu większości wegańskich lub wegetariańskich restauracji, bardzo często można natknąć się na koktajl szpinakowo-gruszkowy. Zaciekawiło mnie to połączenie, a chociaż lubię koktajle, takiego zestawu dotąd nie próbowałam. W wyniku zmiksowania wszystkich świeżych składników postał zdrowy napój o pięknym, zielonym kolorze i orzeźwiająco-słodkim smaku. Przepyszny i niebanalny, polecam! Składniki na 2 duże porcje:    2 dojrzałe banany

Roślinna - blog wegański
Wegańska lazania 205

niedawna byłam przekonana, że lazania bez sera nie ma sensu istnienia. Prawda jest taka, że w Internecie lub sklepach ze zdrową żywnością bez problemu kupisz dobry wegański ser. Jednak zapewniam, że w tym przypadku jego dodatek nie jest konieczny, ponieważ składniki są wystarczająco pyszne, aromatyczne i sycące.  Warto przemyśleć zrobienie większej ilości genialnego sosu marinara. Jest aromatyczny, o intensywnym

Roślinna - blog wegański
Chrupiące sajgonki z tofu i warzywami 133

Zawsze miałam słabość do sajgonek, dlatego nie było wyjścia: musiałam je zmodyfikować na swój wegański i zdrowy sposób. A to oznacza dużo kolorowych, pełnych witamin warzyw, a w miejsce smażenia w głębokim tłuszczu - pieczenie w piekarniku. Są cudownie chrupiące, dokładnie takie, jakie prawdziwe sajgonki powinny być. W sklepie papier ryżowy dostępny jest w różnych rozmiarach. Wybierz taki, który Ci odpowiada

Roślinna - blog wegański
Bezjajeczna pasta jajeczna 155

Niewątpliwe każda osoba, która wybrała wegański styl życia, ma opracowany swój własny przepis na pastę „jajeczną”. Trudno się dziwić, takie pasty, mimo, że nie zawierają ani grama jajka, są przepyszne, idealne na kanapkę i do złudzenia przypominają jajeczny smak. Taki efekt uzyskasz dzięki kala namak, czyli czarnej soli (wbrew nazwie jest koloru szaro-różowego) wywodzącej się z kuchni indyjskiej. Jest

Roślinna - blog wegański
Zupa-krem z kalafiora (dieta dr Dąbrowskiej) 160

czerwonej kapusty z chrzanem   pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem zupę krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką(...)jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony

Kulinarne przygody Gatity
CZEKOLADOWE TRUFLE WEGAŃSKIE BEZGLUTENOWE 150

Małe czekoladowe trufle,które osłodzą Twój dzień. Wegańskie bezglutenowe proste w wykonaniu. Trufle możesz przechowywać w lodówce,a nawet zamrozić. Kuleczki obsypałam solą morską. Masło orzechowe możesz zastąpić innym ulubionym na przykład z tahini. Zapewniam Cię, że pokochasz czekoladowe trufle tak bardzo jak ja! A do przygotowania wegańskich kuleczek potrzebujesz zaledwie 5 składników. CZEKOLADOWE TRUFLE WEGAŃSKIE BEZGLUTENOWE Składniki(...)masła orzechowego 1/2 szklanki wiórków kokosowych 8 daktyli namoczonych wcześniej w gorącej wodzie ( około 10 minut) 1 gorzka wegańska czekolada sól morska do posypania Przygotowania: Do kielicha blendera wrzucam: masło orzechowe, wiórka kokosowe, daktyle 2 łyżki wody w której moczyły się daktyle i miksuję na jednolitą masę. W razie konieczności dodaję więcej wody. Z masy orzechowej formuje małe kuleczki, przekładam

Kukuleczki
Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw (dieta dr Dąbrowskiej) 147

jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: kiszony kalafior zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty(...)marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z białych warzyw (dieta dr Dąbrowskiej) 122

którym podaję Wam gotowy  tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką(...)jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z pieczonej papryki (dieta dr Dąbrowskiej) 145

jeśli nie jesteście na diecie, paprykę możecie zamarynować w oliwie z oliwek. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty(...)marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi

Kulinarne przygody Gatity