Oto najwspanialszy z najwspanialszych król wszystkich dipów – o słodko-pikantnym smaku i pięknej koralowej barwie. W różnorodnym świecie humusów mam kilka swoich ulubionych – między innymi z
Roślinna - blog wegańskiKiedy nie mam czasu na eksperymentowanie i przesiadywanie w kuchni bądź po prostu chwilowo brakuje mi pomysłów, wtedy jemy najprościej jak się da. A najprościej dla
Roślinna - blog wegańskiKażdy roślinożerca wie, że rośliny strączkowe to doskonałe kulinarne tworzywa, z których można wyczarować mnóstwo smakowitych cudów: potrawek, zup, pasztetów, sałatek, ciast czy choćby past kanapkowych
Roślinna - blog wegańskiOto wspaniała śniadaniowa sprawa – bo któż nie jest podatny na uroki delikatnych placuszków z owocami podanych w towarzystwie kremowych lekko roztapiających się pod wpływem ich ciepła
Roślinna - blog wegańskiWiosna nadchodzi wielkimi krokami a wraz z nią bogata różnorodność warzyw i owoców, na którą jeszcze chwilkę musimy poczekać, tymczasem wciąż warto korzystać z warzyw korzeniowych
Roślinna - blog wegańskiRozkochałam się w pieczeniu bezglutenowych chlebków i teraz nikt i nic mnie nie powstrzyma. Ten przepis bardzo lubię i chętnie z niego korzystam, ponieważ chlebek gryczany
Roślinna - blog wegańskiWidząc różne rodzaje pieczarek w sklepie zawsze chętniej wybiorę te brązowe zamiast zwykłych, jeżeli oczywiście mam taką możliwość. Po pierwsze brązowe pieczarki są bardziej aromatyczne, po
Roślinna - blog wegańskiDość długo przymierzałam się do upieczenia bezglutenowego pieczywa, zupełnie bezzasadnie. Być może moje obawy podyktowane były ciągle gdzieś tam pojawiającymi się opiniami, że chleby bez glutenu
Roślinna - blog wegańskiOto jedno z tego rodzaju dań, które lepiej smakują niż wyglądają. Choć z drugiej strony owsianki czy jaglanki ozdobione kolorowymi owocami prezentują się naprawdę przepięknie, kompozycje
Roślinna - blog wegańskiDania z makaronem bardzo często goszczą na naszym stole ze względu na łatwość przygotowania i różnorodność. Poniższy przepis to swojego rodzaju przedsmak zbliżającej się wiosny – kolorowe
Roślinna - blog wegańskiMoże to wydawać się trochę dziwne – rozgrzebywanie ciastek tylko po to, aby zrobić kolejne – ale uwierz mi warto. Pralinki mają zdecydowanie głębszy, bardziej intensywny i czekoladowy
Roślinna - blog wegańskiwszystkojestwglowie.blogspot.com/2016/01/nalesniki-z-waniliowym-twarozkiem-z-tofu.html ponownie z mąki orkiszowej i samej wody, bez mleka. Myślałam, że więcej wpisów o naleśnikach tu nie będzie ale... Udzielając się na facebookowych grupach widzę, że wegańskie naleśniki czyli przede wszystkim bez jajek to neverending story o największej zmorze początkujących wegusków - albo przepis nie ten, albo patelnia do bani, albo super przepis i super patelnia, a naleśniki(...)zróbcie sobie z tego mini-medytację uważności, bądźcie smażeniem naleśników. Jakkolwiek to brzmi, w ten sposób już nie może się nie udać! Gotowe naleśniki jemy z czym chcemy, wegańskich możliwości mamy nieskończenie wiele. Trzymam kciuki za wszystkich, których naleśniki do tej pory "nie kochały", mam nadzieję, że po tym wpisie pochwalicie się tu w komentarzach jednak sukcesami! Smacznych
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEWiększość dań pod hasłem „zapiekanka” kojarzy się z ciągnącym i roztopionym serem, dla roślinożerców jednak stanowią okazję, aby puścić wodze kulinarnej fantazji i zamiast iść na
Roślinna - blog wegańskikluskach oraz łączeniu kurkumy z pieprzem tutaj. 4. Placki ziemniaczane - bez jajka, pyszne i chrupiące, przepis: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/02/chrupiace-weganskie-placki-ziemniaczane.html . Bonus we wpisie - dip czosnkowy słonecznikowy. 5. Wegański placek po węgiersku - czyli placki nieco podrasowane ;) znajdziecie tutaj . 6. Kartofle z kapustą czyli panczkraut - tak dobre, że aż dziwne, że jeszcze tak słabo znane poza Śląskiem, musicie spróbować tego koniecznie(...)Ziemniaki z patelni, podsmażane i duszone z pieczarkami i cebulą, przepis podawałam ostatnio tutaj. 8. No i na koniec hit wegańskich internetów, "ser" z ziemniaka, który możecie wykorzystać do pizzy, zapiekanek, jako dip do warzyw, "serek topiony" do pieczywa czy tostów, no i jako sos do samych ziemniaków ;) Podstawowy przepis z wszelkimi uwagami znajdziecie tutaj. Mam nadzieję, że znaleźliście
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPoniższa potrawa stanowi tradycyjną włoską przystawkę. Kuchnię włoską uwielbiam ponad wszystko, jednak jak wiadomo Włosi to naród bardzo silnie przywiązany do swoich tradycji, zwłaszcza kulinarnych. I
Roślinna - blog wegański