Moje początki weganizmu były bardzo trudne. Jeszcze pięć lat temu pomarzyć można było o gotowych daniach wegańskich. Liczne grupy wege tropiły wegańskie składy i o ile coś się udało znaleźć to smak i sam skład pozostawiał wiele do życzenia. Na szczęście zauważono nas na rynku i zaczeły sie pojawiać hummusy i inne stwory, ale nie samą ciecierzycą wegus żyje(...)obiad mam maksymalnie pół godziny. Tak rozpuściłam swoje Miśki, że choćby nie wiem co to 16.30 obiad musi być i basta. Ostatnio z opresji uratował mnie Sokołów ze swoją wegańską linią „Z gruntu dobre” bo uwaga wyczarowali wegańskie gołąbki i to w dwóch wariantach: w sosie grzybowym i pomidorowym! Są genialne, idealnie wyważony w smaku farsz otulony mięciutką
greenscarftrudno uwierzyć, że ta zupa jest w stu procentach roślinna. Niezwykle aromatyczna, pożywna i zdrowa. Wegański kapuśniak według naszego przepisu zadowoli nawet mięsożerców. Metodą prób i błędów długo szukaliśmy idealnego przepisu na kapuśniak wegański, który smakiem w niczym nie ustępowałby tradycyjnej odmianie tej zupy. I wreszcie jest! Z radością się z nim z wami dzielimy. Zaskoczy(...)grama mięsa czy innych produktów zwierzęcych – taki jest pożywny i pyszny A jednocześnie bardzo zdrowy. Warto przygotować go w dużym garnku. Szybko znika! Przepis na kapuśniak wegański Składniki: 600 gramów kapusty kiszonej, 3 cebule, dwie garści zielonej soczewicy, 200 gramów pieczarek, dwie marchewki, cztery średnie ziemniaki, pół korzenia selera, łyżeczka papryki wędzonej w proszku, majeranek, dwie łyżki sosu sojowego
Kulinarna PolskaZa dziecka uwielbiam organizować w domu imprezy Halloweenowe. Dzień przed kupowało się wielkie dynie, wydrążało i rzeźbiło się im różne buzie. Była to świetna okazja, by
Be Fit Be StrongJesienna chandra… odczuwasz już jej objawy? Nic dziwnego. Za oknem coraz szybciej staje się ciemno, zaczynamy wchodzić w cieplejsze ubrania, mamy coraz mniejszy wybór świeżych
Be Fit Be StrongPróbowaliśmy już różnych wegańskich substytutów produktów mięsnych, ale kaszanka to wielkie zaskoczenie. Jest naprawdę pyszna, sycąca, a jednocześnie bardzo zdrowa. I możecie sami zrobić ją sobie w domu. Tradycyjną kaszankę robi się z krwi wymieszanej z kaszą i podrobami. Tak, nadal są tacy, którzy zajadają się nią, nie zdając sobie z tego sprawy, a gdy już się dowiedzą, zazwyczaj kończy(...)się małą konsternacją. Z kaszanką wegańską wam to nie grozi. To danie w stu procentach roślinne, pełnowartościowe i zaskakująco pyszne. Składa się głównie z kaszy gryczanej, bogatej w dobrze przyswajalne węglowodany, i czerwonej soczewicy będącej doskonałym źródłem białka. Jeśli szukacie pomysłów na dania wegańskie, koniecznie spróbujcie. Składniki: szklanka kaszy gryczanej palonej, szklanka czerwonej soczewicy, dwie duże cebule, dwa ząbki czosnku
Kulinarna PolskaPewnie znacie już p esto alla genovese – zielony sos pochodzący z Włoch, którego głównym składnikiem jest bazylia? Tym razem chciałabym zaprezentować Wam przepis na pesto szpinakowe
Be Fit Be StrongOlgi ;)), więc próbuję nowych smaków i postanowiłam tym razem zrobić to pyszne i zdrowe ciasto bez pieczenia z moim ulubionym karobem i zastąpiłam kokos mielonymi migdałami. W efekcie powstał wegański migdałowy jagielnik z karobem i owocami – u mnie z królującymi obecnie borówkami amerykańskimi Przy tak wysokich temperaturach, jakie mamy obecnie, ciasta na zimno bez pieczenia to idealne rozwiązanie(...)jeśli wolicie klasyczne kompozycje, śmiało możecie w przepisie wykorzystać kakao zamiast karobu i jestem pewna, że wyjdzie równie smacznie Oczywiście jak zwykle ciasto jest bez cukru, a w dodatku wegańskie – do ugotowania kaszy użyłam mojego ulubionego mleka (napoju) owsianego. Jeśli do spodu wykorzystacie certyfikowane płatki owsiane, będzie też bezglutenowe i odpowiednie dla osób na takiej diecie. A wy jakoś
Fitkotmojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe czekoladowe ciasto z cukinii Witam Was serdecznie, bardzo, bardzo dziękuję, że mimo mojej małej obecności w sieci, Wy nadal zaglądacie na mają stronę, bardzo serdecznie dziękuję. Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne, bardzo wilgotne ciasto, w którego składzie znajdziecie głównie cukinię. Jako, że ostatnio sąsiedzi obdarowali mnie kilkoma pięknymi, ekologicznymi cukiniami, nie mogłam(...)nich cukinia nie była dominująca, u mnie jest inaczej, do zrobienia dużej blaszki ciasta zużyłam 3 szklanki tartej, surowej cukinii. Dodatkowym atutem przepisu jest fakt, że ciasto jest bezglutenowe, wegańskie, słodzone daktylami, a do odmierzenia składników posłuży Wam zwykła szklanka. ps. ciasto zaniosłam do przedszkola na 3 urodziny mojego synka, większość dzieci prosiła o dokładkę Składniki na dużą blaszkę
moj przepis naWitam Was moi kochani po prawie pięciu miesiącach przerwy! Musicie wybaczyć mi moją nieobecność, lecz miałam sporo na głowie.. dwa kierunki studiów, obrona pracy dyplomowej
Be Fit Be StrongJest kremowy i cudnie orzeźwia. Oczywiście możecie go też podać, jeśli tak wolcie, na ciepło. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: ryż z kalafiora z marchewką wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką(...)jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidoroym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Chłodnik z buraków (dieta
Kulinarne przygody GatityDieta wegańska to bardzo restrykcyjna dieta gdyż osoby przechodzące na nią muszą wyeliminować mięso, produkty pochodzenia zwierzęcego oraz produkty związane z ich wykorzystywaniem. Reasumując wykluczamy mięso, nabiał, jaja i miód. Dieta ta składa się przede wszystkim z warzyw, owoców, zbóż (pszenica, jęczmień, żyto), roślin strączkowych ( fasola, soja, soczewica ), tłuszczy roślinnych, grzybów, nasiona chia, siemienia lnianego itp. Dieta wegańska – zalety(...)Poprawia funkcje układu autoimmunologicznego Zmniejsza ryzyko występowania raka Ogranicza występowanie cukrzycy typu II Minimalizuje powstanie nadciśnienia czy chorób układu krążenia Kontroluje otyłość Dieta wegańska – wady: Niedobór żelaza – niezbędny do produkcji czerwonych krwinek Niedobór witaminy B12 – powoduje niedokrwistość, nieprawidłowe funkcjonowanie układu neurologicznego Niedobór wapnia Niedobór witaminy D – powoduje kruchość kości Niedobór cynku – odpowiedzialny jest za układ odpornościowy Przechodząc na dietę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tłusty Czwartek już jutro! Jeżeli sumienie nie pozwala Wam na jutrzejszą rozpustę (tak jak i mi) zabierzcie się za przygotowanie pieczonych FIT pączków z masłem orzechowym
Be Fit Be StrongJuż ponad trzeci tydzień mamy naszego wspaniałego czworonoga w domku! Mania spisuje się pięknie, trochę rozrabia, ale raczej jest posłuszna i chętnie uczy się nowych komend
Be Fit Be Strongjakieś zdrowe tłuszcze, czyli na przykład oliwę z oliwek extra virgin czy olej rzepakowy tłoczony na zimno. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas
Kulinarne przygody Gatity