makrela wędzona - 1041 przepisów (strona:50/70)

Pasta z makreli 183

Najprostsza pasta do pieczywa. Nam kojarzy się z dzieciństwem i domem rodzinnym.     Składniki: -wędzona makrela -cebula -olej -pieprz Makrelę pozbawiamy skóry i ości. Dzielimy na drobne kawałki. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Cebulę dodajemy do makreli. Dodajemy pieprz, skrapiamy olejem i dokładnie mieszamy. Pasta najlepiej smakuje po kilku godzinach. Smacznego

Maminek kulinarny
Zielone naleśniki z jarmużem, makrelą i gorgonzolą 133

wodę i wyrabiać ciasto sztywną trzepaczką do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać olej i wymieszać. Smażyć naleśniki z obu stron. Propozycja farszu : zblanszowane 3 liście zielonego jarmużu wędzona makrela bez ości środkowe liście selera naciowego pół cebuli ok. 50 g gorgonzoli gałka muszkatołowa Składniki farszu układać na jednym brzegu placka. Zawijać do środka brzegi i zwijać. Swoje naleśniki

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasta z wędzonej makreli 118

Składniki: 2 średnie wędzone makrele 1 średnia cebula 2 łyżki jogurtu naturalnego pieprz, sól Wykonanie: Makrele oddzielić od ości  i rozgnieść widelcem. Cebulę drobno posiekać. Wymieszać rybę, cebulę i jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Idealna i smaczna pasta na kanapki

O kuchni z uczuciem
Pasta z makreli wędzonej 119

Omega-3. Poza tym zawiera dużo białka (aż 18 g/ 100g), potas, fosfor, magnez, żelazo, witaminę D, A, E, B1, B2 oraz B6. Pasta z makreli Składniki: 100 g makreli wędzonej; 100 g fasoli czerwonej (z puszki); 1 cebula (mała); Pieprz, świeży tymianek. Zaczynam ! Nie ma nic prostszego !            Wszystkie składniki oprócz przypraw przekładam

Życie na widelcu
Pieczarki faszerowane szynka i żółtym serem 147

Kolejne po  tych , faszerowane pieczarki na moim blogu. Bardzo je lubię, a farsz można do nich zrobić niemal z wszystkiego...mięsa mielonego, warzyw, czy wędzonej makreli. Dzisiaj proponuję wersję bardziej tradycyjną z szynką i żółtym serem...polecam. Składniki: 12 średnich pieczarek 2 jajka 150 g  ostrego sera żółtego 150 g szynki gotowanej 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 ząbki

Gosia gotuje
Pomidory faszerowane fetą 307

przygotować Pomidory faszerowane fetą. Te ze zdjęcia przygotowałam specjalnie na Sylwestra, ale na co dzień też takie przygotowuję, często zamiast sera feta, który jest dosyć kaloryczny wykorzystuję twarożek lub wędzoną makrelę z jajkiem . Takie pomidorki na mojej diecie są idealne. Podobne podano nam uroczystej kolacji w GACA SPA. Pomidory faszerowane fetą na co dzień i od święta. Składniki: pomidory koktajlowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makrela z fetą i czosnkowymi oliwkami 106

Składniki: pół średniej wędzonej makreli 1 mniejsza cebula 2 łyżeczki śmietany 2,5 łyżeczki musztardy chrzanowej Kamis 2 cienkie plasterki se ra feta kilka kropel cytryny pieprz pół pęczka natki pietruszki i szczypiorku kilka oliwek czosnkow ych   kliknij tutaj   Przygotowanie: Makrelę obrać ze skóry i ości, rozdrobnić pal cami do miseczki , dodać bardzo drobno posiekaną ce bulę, musztardę

Gaździnka warzy
Makrela z ciecierzycą 118

Składniki: średnia wędzona makrela 1 kiszony ogórek pęczek natki pietruszki średnia czerwona papryka łyżeczka chrzanu łyżka jogurtu naturalnego 200 g ciecierzycy konserwowej kilka kropel cytryny pół łyżeczki cukru (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie: Usunąć ości z makreli, ogórka pokroić w kostkę. Zmiksować z jogurtem, chrzanem i ciecierzycą. Paprykę i natkę drobno posiekać, dodać do makreli, przyprawić do smaku cytryną, cukrem, solą

Gaździnka warzy
Makrela w roli głównej 148

Składniki: 1 mniejsza wędzona Makrela kilka pomidorków koktajlowych kilka listków sałaty masłowej szczypiorek Sos: 1-2 łyżki naturalnego jogurtu łyżeczka majonezu kieleckiego 1-2 łyżeczki chrzanu sól, pieprz kilka kropel cytryny Przygotowanie: Rozdrobnione listki sałaty umyć, dokładnie osuszyć. Pomidorki przepołowić i położyć w miseczce na sałacie razem z makrelą (wyciągnąć ości). Jogurt wymieszać z majonezem, chrzanem, solą, pieprzem i sokiem

Gaździnka warzy
Pełnoziarnisty hamburger z makreli 146

ekspresowej. JEDZMY RYBY - a organizm Ci się odwdzięczy. Co więcej za takie śniadanie, które z pewnością starczy na 2 poranki, nie zapłacisz więcej niż 5 zł. Potrzebujesz: Filet z wędzonej makreli 1 ogórek kiszony 1 jajko opcjonalnie łyżeczka majonezu / jogurtu naturalnego Filet z makreli nie ma ości, a brak ości to mniej Twojego cennego czasu. W sklepach możemy znaleźć nawet

Mój Smak na Życie
Pasta fasolowa z makrelą 133

Składniki: 300 g suchej fasoli 100 ml oliwy z rzepaku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 2 małe wędzone makrele suszony tymianek, mielona kolendra sól, świeżo zmielony pieprz  Wykonanie: Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Na drugi dzień wylewamy wodę, fasolę przesypujemy do garnka i gotujemy. Po pół godzinie wylewamy wodę

kgwjanczewo
Ryby 234

zalewie Ryba po grecku Sałatka rybna z jajkiem Jajka z sałatką rybno warzywną Paprykarz z tuńczykiem Pstrąg z grilla Sałatka warstwowa z tuńczykiem Dorsz na szpinaku Sałatka z wędzonej makreli Sałatka z tuńczyka z groszkiem

Ala piecze i gotuje
Sałatki i surówki 569

tortellini tricolore Sałatka z wędzonym kurczakiem Bruschetta z pomidorami Sałatka świąteczna z śledziem i buraczkami Sałatka makaronowa Sałatka z tuńczyka z groszkiem Sałatka jajeczna z kukurydzą chili Sałatka z wędzonej makreli Jesienny szpinak z owocami Sałatka z pora i ananasa Surówka z sałaty lodowej Carpaccio z buraczków Sałatka brokułowa z kurczakiem Sałatka rybna z jajkiem Jajka z sałatką rybno-warzywną

Ala piecze i gotuje
Pasta z wędzonej makreli i jajek 125

Składniki: 1 wędzona makrela 4-5 jajek ugotowanych na twardo pęczek szczypiorku 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Usuwamy ości z makreli i dzielimy ją na małe kawałki Jajka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do makreli. Szczypiorek drobno kroimy i mieszamy z makrelą, jajkami i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego

IMPRESJA SMAKU