makrela wędzona - 1041 przepisów (strona:56/70)

Pasta z makreli na ostro 260

past. W dzisiejszym przepisie pokażę Wam jak zrobić pastę w której pozbędziemy się makrelowego zapachu i sprawimy że pasta będzie wyrazista w smaku. Najważniejsze to kupienie dobrej makreli - nie przesolonej i prawdziwie wędzonej, kolejnym ważnym składnikiem jest cebula - to ona niweluje różnorakie posmaki. Użyjemy też ostrej musztardy rosyjskiej i większej ilości pieprzu czarnego. W mojej paście dodaje czosnek niedźwiedzi

Kuchnia PROzdrowotna
Pełnoziarniste wrapy naleśnikowe z warzywami i łososiem 72

zdrową przekąskę na imprezę, czy do filmu. Do przygotowania wrapów potrzebujecie tylko naleśników i ulubionych warzyw oraz serka lub ricotty. Ponadto, możecie dodać szynkę, upieczone mięso lub wędzoną rybę – np. łososia, czy makrelę. Całość wystarczy ciasno zwinąć jak tortille, przekroić na pół i podawać. Oprócz przekąski idealnie sprawdzi się jako śniadanie mistrzów, posiłek do lunchboxa, czy na kolację. Przepis(...)naleśniki (ok. 12-14 sztuk): – 540ml mleka – 260g mąki pszennej pełnoziarnistej – 2 jajka – 4 łyżki oleju – 2 łyżki posiekanego koperku – szczypta soli Składniki na wypełnienie wrapów: – 250g ricotty – 150g wędzonego łososia – 10-12 liści sałaty masłowej – 1 papryka czerwona – 1 długi ogórek – 1 awokado – 1 marchew – 1 mała czerwona cebula – pęczek szczypiorku – sezam – sól i pieprz Naleśniki: Składniki na naleśniki

Be Fit Be Strong
Pełnoziarniste wrapy naleśnikowe z warzywami i łososiem 81

przekąskę na imprezę, czy do filmu. Do przygotowania wrapów potrzebujecie tylko naleśników i ulubionych warzyw oraz serka lub ricotty. Ponadto, możecie dodać szynkę, upieczone mięso lub wędzoną rybę – np. łososia, czy makrelę. Całość wystarczy ciasno zwinąć jak tortille, przekroić na pół i podawać. Oprócz przekąski idealnie sprawdzi się jako śniadanie mistrzów, posiłek do lunchboxa, czy na kolację. Przepis(...)260g mąki pszennej pełnoziarnistej – 2 jajka – 4 łyżki oleju – 2 łyżki posiekanego koperku – szczypta soli Składniki na wypełnienie wrapów: – 250g ricotty – 150g wędzonego łososia – 10-12 liści sałaty masłowej – 1 papryka czerwona – 1 długi ogórek – 1 awokado – 1 marchew – 1 mała czerwona cebula – pęczek szczypiorku – sezam

Be Fit Be Strong
Sałatka z rybą wędzoną. Zdrowa, pożywna, idealna do zabrania w pudełku. PRZEPIS 153

szukasz pomysłu na fajne wykorzystanie ryby wędzonej, jesteś we właściwym miejscu. Z pozoru nieoczywiste składniki łączą się w pyszną całość. Ta bardzo pożywna i zdrowa sałatka świetnie sprawdzi się też jako przekąska w pracy lub na pikniku. Sałatka z rybą wędzoną Składniki: około 250 gramów morskiej ryby wędzonej (dorsz, halibut, morszczuk lub makrela), około 200 gramów ugotowanej i odsączonej ciecierzycy(...)majonez, musztardę i ocet. Dopraw solą (jeśli trzeba) i pieprzem, po czym delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Sałatka jest najlepsza, gdy się schłodzi i trochę przegryzie. Artykuł Sałatka z rybą wędzoną. Zdrowa, pożywna, idealna do zabrania w pudełku. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
SAŁATKA ZE SMAŻONYCH ZIEMNIAKÓW 149

miejsce!   Prościej chyba już nie można. A przy okazji tak smacznie i domowo. Można dodać zamiast fety (wersja wege) smażonego kurczaka czy wędzoną rybę - świetnie pasowałby wędzony dorsz czy choćby poczciwa makrela. Idealna na obiad, na lunch do pracy czy kolację ze znajomymi. Do zjedzenia na ciepło i zimno. SAŁATKA ZE SMAŻONYCH ZIEMNIAKÓW (dla 4 osób)  4 średniej

W kuchni Karmel-itki
pasta z wędzonej ryby 165

mnie pomysłowość handlowców, którzy nawet zwykłego śledzia nazwą w egzotyczny sposób), ale równie dobrze możemy ją wykonać z każdej ryby o tłustym mięsie, takiej jak makrela, czy też pstrąg.   składniki  1 wędzona ryba 2 łyżki majonezu 1 łyżka naturalnego jogurtu 1/2 pęczka szczypioru sól, pieprz sposób przygotowania Rybę obieramy ze skóry, usuwamy ości i rozdrabniamy w blenderze

Miód i pieprz
Kotleciki z ziemniaków i makreli 122

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kotleciki z makreli Składniki: Ziemniaki – 6 średnich Tuńczyk wędzona – 1 sztuka Jajko – 1 sztuka Kukurydza konserwowa – 4 łyżki Groszek konserwowy – 4 łyżki Fata – 100g Mąka – 2 łyżki Sól, pieprz, suszone oregano Natka pietruszki – 3 łyżki posiekanej Wykonanie

Kuchnia Bon Appetit
Pasta bezrybna a’la makrela 113

bazie wegańskiego twarogu. Tym razem pokusiłem się, dzięki paczce od firmy Polsoja, o zrobienie pasty bezrybnej, której głównym składnikiem jest tofu wędzone – w tym przypadku ekologiczne. Starałem się uzyskać jak najbardziej autentyczny smak „makreli”. Nie jest to prostym zadaniem, jeśli od ponad 2 lat się jej w ustach nie miało. Moim (i nie tylko) zdaniem wyszło naprawdę(...)się z odświeżającym ogórkiem i słodkawym pomidorem. Wiem, wiem nie powinno się łączyć pomidora z ogórkiem… oj tam. Od czasu do czasu dla wrażeń smakowych można Składniki: Tofu wędzone – 500g (u mnie 2 kostki bio tofu z Polsoja) Nori – 3 sztuki Koperek – 1/2 pęczka Sok z cytryny – 1/2 – 1 sztuka Papryka wędzona

Blendman
Makrela z grilla 187

Makrela kojarzy mi się tylko i wyłącznie z wędzoną rybą. Jeżeli lubicie ten rodzaj ryby to przygotujcie ją z grilla. Wbrew pozorom w smaku jest rewelacyjna! Warto dodać, że świeża makrela ma ładny kolor, nie trzeba obierać z niej łusek, ma bardzo małą ilość ości i zawiera w sobie bardzo dużą ilość selenu, który wspomaga naszą odporność. Przepis dodaje

Ugotować
Sałatka ze słoika – z bobem i fasolką 154

zielonej, marynowanej bazy sprawdzą się drobne kulki mozzarelli lub klasyczna mozzarella pokrojona w kostkę, bundz, ser bałkański, a także miękki ser kozi i owczy. Inna wędzona ryba? Pasuje wędzony na ciepło łosoś, pstrąg albo makrela. Nawet szprtki! A nawet ośmiornica albo krewetki z zalewy zrąbią z tej sałatki bardzo wykwintną pozycję. Do takiego zestawu smaków pasuje też jajko na twardo

Karo in the Kitchen
Twarożek łososiowy a la myszka 232

radości. Tekst "nie baw się jedzeniem" w tej sytuacji byłby całkiem nie na miejscu;)   Składniki: 100 g twarogu półtłustego miękkiego 50-60 g łososia wędzonego na ciepło (może być także makrela) 2 kromki chleba żytniego kiełki lucerny rzodkiewka cienki szczypiorek ziarenka pieprzu kilka pomidorków koktajlowych pieprz mielony opcjonalnie koperek pieprz mielony Przygotowanie: Twaróg rozgniatamy z łososiem na gładką masę

Kulinarne Inspiracje
Makrela pieczona z farszem podana z duszoną cukinią i pomidorkami 190

Makrela kojarzy mi się z dzieciństwa tylko pod jedną postacią - w formie wędzonej pasty na kanapki. Jeżeli lubicie lekko tłuste i mięsiste ryby to musicie przygotować pieczoną makrelę. Taka ryba jest łatwa do przyrządzenia, ponieważ nie trzeba obierać jej z łusek. Ponadto makrela zawiera bardzo dużą ilość selenu, który wspomaga odporność. Idealne jesienne danie 😊 Składniki na 4 porcje: 4 filety

Ugotować
Tosty z wędzonym karmazynem w chrzanowym jajku i cebulą 163

masła. Do tego są bardzo chrupiące. Z racji tego, że karmazyna nie wszędzie możecie łatwo dostać możecie zastąpić go inną ulubioną i sprawdzoną wędzoną rybą. Karmazyn ma delikatne mięso, jest mniej tłustsza niż makrela. Jej mięso lekko się rozpada, jest mięsiste i - choć delikatne - wyraziste w smaku. To mój karmazyn:     Składniki: 1 średni wędzony karmazyn 6 kromek

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania