makrela wędzona - 1041 przepisów (strona:53/70)

Pasta z makreli, z jajkiem i ogórkiem kiszonym 58

Pasta z makreli, z jajkiem i ogórkiem kiszonym to prosty i szybki w przygotowaniu dodatek do pieczywa. Pasta ta super się będzie nadawała na śniadanie, albo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Amazonka 1749

To jest jeden z moich ulubionych przepisów na szybką sałatkę. Mogłabym ją jeść codziennie.. :)

Prosty przepis na
Zapiekanka rybna - fish pie 96

Dzisiaj przepis na popularną na Wyspach rybną zapiekankę - fish pie. Bardzo lubię takie zapiekanki z ziemniakami ( tutaj moja ulubiona) - wystarczy sałata i sycący obiad gotowy.

Stare Gary
Paprykarz szczeciński 109

gdzieś w pamięci pozostał. Szukając informacji na temat paprykarza szczecińskiego, trafiłam na kilka przepisów. To co znalazłam to …. nie wiem nawet jak to nazwać. Jakąś mieszankę ryżu z wędzoną rybą, makrelą i to nazywają paprykarzem szczecińskim!!! Dlaczego? Wynika to z nieznajomości produktu? Nie wiem. Wykonałam kilka prób starając się odtworzyć smak i ten przepis, który podaję wydaje się nam najbliższy

królestwo garów
Pasta kanapkowa z sera białego i suszonych pomidorów 125

danym momencie mamy smak. Z warzyw do past idealnie nadadzą się bakłażan, cukinia, papryka czy pomidory. Jeśli sięgamy po ryby to na pewno warto skusić się na makrelę czy wędzonego łososia. W przypadku serów, pasty można zrobić z kilku ich rodzajów. Ja tym razem zdecydowałam się na ser biały. Połączyłam go z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Podałam z ciepłymi

mecooks
Pasta z makreli 123

Hej! Dziś jeszcze jedną propozycja pasty na chleb. Produkty do jej zrobienia są dostępne w każdym sklepie więc Kochani nie czekajcie ☺ . Potrzebujemy: Czytaj więcej »

Tylko pysznie
Sushi- jak zrobić? Przepis krok po kroku dla początkujących 127

wariacje :) Dziś przedstawiam mały tutorial wykonania podstawowych sushi- maki. SKŁADNIKI na 4 rolki MAKI SUSHI: 250 gram ryżu do sushi Młody imbir Pasta wasabi Sos sojowy Pędy bambusa Wędzony łosoś/ makrela Ogórek świeży Mango awokado 4 arkusze nori- wodorostów Majonez Serek śmietankowy SKŁADNIKI: Zaprawa do ryżu: 7 łyżeczek octu ryżowego 4 łyżeczki cukru Szczypta soli 1. W sushi najważniejszy jest

Tradycyjna Kuchnia
Bułki śniadaniowe. Orkiszowo - żytnie z otrębami. Rewelacyjnie pyszne i szybkie. 122

wyrabianiem. Na blaszce bułeczki urosły w ciągu 30 minut. Zapach piekących się bułek - nieoceniony. Śniadanie okazało się wyborne, smaczne i zdrowe. Do jeszcze ciepłych bułek przygotowałam pastę z wędzonej dymem makreli, białego świeżego twarożku, cebuli, czarnych oliwek i świeżego estragonu oraz szałwii. Połączenie - znakomite. Bułki śniadaniowe orkiszowo - żytnie z otrębami.     Składniki: 100 g mąki żytniej

Naturalna Kuchnia
Domowy paprykarz szczeciński 345

fajnego do codziennego pieczywa (choć paprykarz wyjdzie jeszcze smaczniejszy z ugotowanej, świeżej ryby). Paprykarz szczeciński można przygotować także z podwójnej / poczwórnej porcji i zapasteryzować. Składniki: 250 g filetu wędzonego pstrąga / makreli (lub 250 g ugotowanej, świeżej, białej ryby) 150-200 g koncentratu pomidorowego dobrej jakości (wg preferencji) 50 g ryżu (użyłam brązowego) 2 marchewki 2 cebule 2 liście laurowe

Poezja smaku
WĘDZENIE RYB W WĘDZARNI 186

Ryby do wędzenia, zarówno morskie jak i jeziorowe powinny być tłuste. Ja wędziłam pstrągi, karpie, dorsze, makrele i jesiotry. Ryby można wędzić na zimno jak i na ciepło, w całości lub dzwonkach. Ryby do wędzenia nie muszą być skrobane, należy je umyć i wypatroszyć. Dzisiaj podam przepis na wędzenie ryb w wędzarni, na ciepło

Kulinarne Fantazje Marioli
Grzanki z wędzonym karmazynem 103

Nadmorskie śniadanie się dziś kłania. Wędzony karmazyn jak znalazł na śniadanie czy kolację. Nad morzem można wybierać w wędzonych rybach, tu plus. Jednak sprawdzi się łatwo dostępna makrela lub inna wędzona ryba, za którą przepadacie. Ot wielkie mi co! Kanapki na blogu bardziej pomysł niż konkretny przepis. Jest proste, takie polskie, tradycyjne śniadanie – kanapki. Ale nie byle jakie:) plus

Zasmakuj Kuchni
Wędzone pstrągi – jak wędzić ryby? 308

całości, w dzwonkach lub w filetach (ze skórą). Moim zdaniem najsmaczniejsza jest ryba w całości. Najpopularniejsze do wędzenia w ten sposób są: pstrągi (które prezentuję na zdjęciach), makrele i sielawy. Można też wędzić łososie, dorady, węgorze, dorsze – co tylko lubimy. Przed wędzeniem przygotowujemy ryby: patroszymy (pozbawiamy wnętrzności) i skrobiemy nożem z łusek. Myjemy i osuszamy. Jeśli chcemy dłużej przechowywać(...)mięso odchodzi od skórki – najlepiej go po prostu spróbować. Uwędzone ryby powinny wystygnąć. Potem od razu możemy je spożywać ze świeżym pieczywem. Wędzone pstrągi były obłędne. W taki sam sposób przygotowywałam też makrele. Najważniejsza rzecz to przełamać się i odważyć – gdy zrobicie to raz, na pewno zechcecie to powtórzyć. Wasza rybka nie tylko będzie smaczniejsza, ale przede wszystkim

Poezja smaku
Rolada z łososiem i makrelą 139

posiekać drobno i dodać do masy. Śmietanę ubić i wymieszać razem z masą rybną, doprawić pieprzem. Na stolnicy rozłożyć folię spożywczą, następnie ułożyć płaty łososia wędzonego tworząc długi prostokąt. Na środek nałożyć masę z makreli. Zawinąć roladkę pomagając sobie folią spożywczą. Na końcach zawinąć folię, tworząc duży cukierek z ryby Wstawić do lodówki, jeść na drugi dzień. Podawać z bułeczkami

Kuchnia Pokoleń
Pasta jajeczna z wędzonąym łososiem 119

wiele sposobów, dodając ulubione składniki, by wzbogacić i urozmaicić jej smak. Moja propozycja to pasta jajeczna z wędzonym łososiem . Łososia możecie zamienić na inną, wędzoną rybę. Świetnie sprawdzi się dorsz lub klasycznie - makrela. Pasta jajeczna dobrze smakuje na każdym rodzaju pieczywa. Czy to jasna, puszysta(...)pszenna bułeczka, czy zwarty razowiec czy chlebek pełnoziarnisty z ziarnami, a nawet pumpernikiel. PRZEPIS NA PASTĘ JAJECZNĄ Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM Składniki na pastę jajeczną: 3 jajka 100g wędzonego łososia ( lub dorsza, makreli ) 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie pasty: 1. Jajka ugotować na twardo, pozostawić do ostygnięcia. ostygnięte jajka

kolorowotorcikowo