Dzisiaj przepis na popularną na Wyspach rybną zapiekankę - fish pie. Bardzo lubię takie zapiekanki z ziemniakami ( tutaj moja ulubiona) - wystarczy sałata i sycący obiad gotowy.
Stare Garygdzieś w pamięci pozostał. Szukając informacji na temat paprykarza szczecińskiego, trafiłam na kilka przepisów. To co znalazłam to …. nie wiem nawet jak to nazwać. Jakąś mieszankę ryżu z wędzoną rybą, makrelą i to nazywają paprykarzem szczecińskim!!! Dlaczego? Wynika to z nieznajomości produktu? Nie wiem. Wykonałam kilka prób starając się odtworzyć smak i ten przepis, który podaję wydaje się nam najbliższy
królestwo garówdanym momencie mamy smak. Z warzyw do past idealnie nadadzą się bakłażan, cukinia, papryka czy pomidory. Jeśli sięgamy po ryby to na pewno warto skusić się na makrelę czy wędzonego łososia. W przypadku serów, pasty można zrobić z kilku ich rodzajów. Ja tym razem zdecydowałam się na ser biały. Połączyłam go z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Podałam z ciepłymi
mecooksHej! Dziś jeszcze jedną propozycja pasty na chleb. Produkty do jej zrobienia są dostępne w każdym sklepie więc Kochani nie czekajcie ☺ . Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pyszniewariacje :) Dziś przedstawiam mały tutorial wykonania podstawowych sushi- maki. SKŁADNIKI na 4 rolki MAKI SUSHI: 250 gram ryżu do sushi Młody imbir Pasta wasabi Sos sojowy Pędy bambusa Wędzony łosoś/ makrela Ogórek świeży Mango awokado 4 arkusze nori- wodorostów Majonez Serek śmietankowy SKŁADNIKI: Zaprawa do ryżu: 7 łyżeczek octu ryżowego 4 łyżeczki cukru Szczypta soli 1. W sushi najważniejszy jest
Tradycyjna Kuchniawyrabianiem. Na blaszce bułeczki urosły w ciągu 30 minut. Zapach piekących się bułek - nieoceniony. Śniadanie okazało się wyborne, smaczne i zdrowe. Do jeszcze ciepłych bułek przygotowałam pastę z wędzonej dymem makreli, białego świeżego twarożku, cebuli, czarnych oliwek i świeżego estragonu oraz szałwii. Połączenie - znakomite. Bułki śniadaniowe orkiszowo - żytnie z otrębami. Składniki: 100 g mąki żytniej
Naturalna Kuchniafajnego do codziennego pieczywa (choć paprykarz wyjdzie jeszcze smaczniejszy z ugotowanej, świeżej ryby). Paprykarz szczeciński można przygotować także z podwójnej / poczwórnej porcji i zapasteryzować. Składniki: 250 g filetu wędzonego pstrąga / makreli (lub 250 g ugotowanej, świeżej, białej ryby) 150-200 g koncentratu pomidorowego dobrej jakości (wg preferencji) 50 g ryżu (użyłam brązowego) 2 marchewki 2 cebule 2 liście laurowe
Poezja smakuRyby do wędzenia, zarówno morskie jak i jeziorowe powinny być tłuste. Ja wędziłam pstrągi, karpie, dorsze, makrele i jesiotry. Ryby można wędzić na zimno jak i na ciepło, w całości lub dzwonkach. Ryby do wędzenia nie muszą być skrobane, należy je umyć i wypatroszyć. Dzisiaj podam przepis na wędzenie ryb w wędzarni, na ciepło
Kulinarne Fantazje MarioliNadmorskie śniadanie się dziś kłania. Wędzony karmazyn jak znalazł na śniadanie czy kolację. Nad morzem można wybierać w wędzonych rybach, tu plus. Jednak sprawdzi się łatwo dostępna makrela lub inna wędzona ryba, za którą przepadacie. Ot wielkie mi co! Kanapki na blogu bardziej pomysł niż konkretny przepis. Jest proste, takie polskie, tradycyjne śniadanie – kanapki. Ale nie byle jakie:) plus
Zasmakuj Kuchnicałości, w dzwonkach lub w filetach (ze skórą). Moim zdaniem najsmaczniejsza jest ryba w całości. Najpopularniejsze do wędzenia w ten sposób są: pstrągi (które prezentuję na zdjęciach), makrele i sielawy. Można też wędzić łososie, dorady, węgorze, dorsze – co tylko lubimy. Przed wędzeniem przygotowujemy ryby: patroszymy (pozbawiamy wnętrzności) i skrobiemy nożem z łusek. Myjemy i osuszamy. Jeśli chcemy dłużej przechowywać(...)mięso odchodzi od skórki – najlepiej go po prostu spróbować. Uwędzone ryby powinny wystygnąć. Potem od razu możemy je spożywać ze świeżym pieczywem. Wędzone pstrągi były obłędne. W taki sam sposób przygotowywałam też makrele. Najważniejsza rzecz to przełamać się i odważyć – gdy zrobicie to raz, na pewno zechcecie to powtórzyć. Wasza rybka nie tylko będzie smaczniejsza, ale przede wszystkim
Poezja smakuposiekać drobno i dodać do masy. Śmietanę ubić i wymieszać razem z masą rybną, doprawić pieprzem. Na stolnicy rozłożyć folię spożywczą, następnie ułożyć płaty łososia wędzonego tworząc długi prostokąt. Na środek nałożyć masę z makreli. Zawinąć roladkę pomagając sobie folią spożywczą. Na końcach zawinąć folię, tworząc duży cukierek z ryby Wstawić do lodówki, jeść na drugi dzień. Podawać z bułeczkami
Kuchnia Pokoleńwiele sposobów, dodając ulubione składniki, by wzbogacić i urozmaicić jej smak. Moja propozycja to pasta jajeczna z wędzonym łososiem . Łososia możecie zamienić na inną, wędzoną rybę. Świetnie sprawdzi się dorsz lub klasycznie - makrela. Pasta jajeczna dobrze smakuje na każdym rodzaju pieczywa. Czy to jasna, puszysta(...)pszenna bułeczka, czy zwarty razowiec czy chlebek pełnoziarnisty z ziarnami, a nawet pumpernikiel. PRZEPIS NA PASTĘ JAJECZNĄ Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM Składniki na pastę jajeczną: 3 jajka 100g wędzonego łososia ( lub dorsza, makreli ) 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie pasty: 1. Jajka ugotować na twardo, pozostawić do ostygnięcia. ostygnięte jajka
kolorowotorcikowoTarta z rybą wędzoną – niezwykle smaczna, o specyficznym, pysznym smaku, co zawdzięcza właśnie wędzonej rybce. Tarta jest prosta do przygotowania – bazą farszu jest śmietana, jajka, czosnek i oczywiście wędzona ryba, wszystko zapieczone na prostym, pszennym cieście. Moim pomysłem na dużą, podzielną wersję tarty (przygotowywałam ją na imprezę na 20 osób ), było upieczenie jej w okrągłej blaszce do pizzy (32cm średnicy(...)wędzoną: ciasto: 300g mąki pszennej jasnej tp 550 100g mąki pszennej graham typ 1850 125g masła lub smalcu ( smalec sprawia, że ciasto jest bardziej kruche) 1 duże jajko 1 łyżeczka soli kwaśna śmietana – kilka łyżek (można zastąpić jogurtem naturalnym) nadzienie: 500g śmietany np 18% 200g pora 3 łyżki masła 3 łyżki oleju roślinnego 1 ryba wędzona – u mnie makrela
Dorota SmakujeJajka i wędzone ryby to sprawdzone połączenie. Wszyscy chyba znają, i przeważnie lubią, pasty rybno jajeczne , przygotowywane właśnie z wędzonych ryb, np. makreli lub szprotek, i ugotowanych na twardo jaj. Na Wielkanoc też możemy wykorzystać to połączenie i podać jajka właśnie z wędzonymi szprotkami. Jestem pewna, że zasmakują Wam tak bardzo jak mnie i moim domownikom. Jedynym problemem jest oddzielenie
Smaczna Pyza