sposób zwiększając ukrwienie organizmu. Pobudzają również produkcję tlenku azotu, mającego działanie rozszerzające na naczynia krwionośne, co usprawnia przepływ krwi, przyczyniając się do zmniejszenia ciśnienia tętniczego. Ponadto makrela to źródło fosforu i potasu oraz witaminy D i witaminy A , która ma korzystny wpływ na skórę. Jak widzicie, że nie można jej pominąć(...)Taka pasta jest doskonałym śniadaniem lub kolacją z dodatkiem pełnoziarnistego chlebka. Do tego obowiązkowo jakieś warzywko do swojej porcji i pełnowartościowy posiłek gotowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -1 makrela świeża lub wędzona -1 cebula czerwona -3 sztuki ogórków konserwowych -pieprz, ewentualnie sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Pozbywamy się ości i skóry z ryby. Cebulkę i ogórki kroimy drobno
Zdrowie i pysznie na talerzuSałatka ziemniaczana ma wiele odsłon. Moja ulubiona jej wersja, to taka z wędzoną rybą. Śmiało możecie użyć najpopularniejszą makrelę, ale sprawdzi się też, wędzony dorsz, pstrąg czy pstrąg łososiowy ( ten akurat znalazł się w mojej sałatce ) czy inna wędzona rybka. Moja wersja sałatki kusi barwami...a wszystko dzięki ziemniakom truflowym o bajecznym wręcz kolorze. Jeśli nie macie dostępu
kolorowotorcikowoMacie makrelę? To do dzieła. Szybciutko zróbcie pyszny mix do podjadania z chlebem lub na chlebku Co nam trzeba? Makrela (pieczona lub wędzona) 100g ugotowanego ryżu kawałek żółtego sera- około 2cm szerokości starczy 3 ogórki (ja użyłam kiszonych, ale świeże też mogą być) 1 mała cebula 2 ugotowane jajka 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu sól, pieprz czarny, słodka papryka
Latosiowydomcurry z kalafiorem i brokułem Placki z czerwonej cebuli Pieczone bataty z kozim serem Kotlety z kaszy gryczanej Pita z falafelem i hummusem Kopytka z batatów Kotleciki z wędzonego twarogu i makreli Burger z kalafiora Kotleciki z cukinii z serem feta KLOPSIKI Z CIECIERZYCY Przygotowanie : 45 minut Porcje : 2-3 Składniki klopsiki: – 400 g ciecierzycy z puszki (waga po odsączeniu
nietylkopasta.plBardzo lubię, wszelkiego rodzaju pasty jajeczne. Robię je dość często. Tym razem z dodatkiem makreli, ale nie wędzonej, tylko w oleju. Do tego świeży chlebek i nic więcej mi nie trzeba :) Zdjęcie zrobione już po kolacji, dlatego pasty jest tak mało. Dobrze, że coś zostało :) Powiem Wam jeszcze w tajemnicy, że wczoraj zrobiłam pyszny chlebek z dodatkiem wody
Agusiowe smakołykidań robiły niesamowite wrażenie - aromat jaki rozsiewały był po prostu boski, więc jeśli nie jadacie mięsa, to i bezmięsne propozycje popieszczą Wasze kubki smakowe. Zacznijmy od przystawki: 👉 Makrela / zielony groszek / jabłko / wędzona maślanka / szczypiorek / wasabi Pięknie podana, aromatyczna i delikatna przystawka. Makrela króluje obecnie w jesiennym menu wielu restauracji, co bardzo mnie cieszy, bo jestem fanką tej ryby. Dodatek delikatnego
Cooking Monsterkolację - bardzo smaczna pasta z białej, wędzonej ryby. Ja miałam akurat sielawę i efekt okazał się zaskakujący; ponieważ wędzona sielawa jest bardzo mięsista i właściwie nie przypomina typowej wędzonej ryby jak makrela czy nawet węgorz, myślę, że bardzo podobny smak uzyska się z pieczonej lub smażonej ryby (oczywiście bez skórki czy panierki(...)jedynie lekko pikantna. Ale powiedzcie sami; czyż nie wygląda bardzo elegancko w tej bieli przeplatanej zielonymi akcentami koperku, czerwonymi papryczki i fioletowymi cebuli? :) Składniki: 80 - 100 g białej wędzonej lub pieczonej ryby bez skóry i ości, 150 g dowolnego sera białego lub mielonego twarożku 1/2 fioletowej cebuli pokrojonej w drobną kostkę 1 czerwona papryczka chili posiekana 5-6 łyżek siekanego
Kuchnia PrezydentowejSałatka z rybą wędzoną to jedna z moich ulubionych. Lubicie? Świetnie smakuje i z ryżem i z makaronem i z ziemniakami. Bardzo dobrze sprawdza się na lunch a nawet za cały obiad może robić. Dzisiejsza wersja jest naprawdę bardzo smaczna, więc polecam wam spróbować. Oprócz ryżu i ryby w sałatce znalazły się(...)też warzywa i owoce oraz specjalny dressing z oleju rzepakowe i koziego jogurtu naturalnego, który niesamowicie podbił smak sałatki. PRZEPIS SAŁATKA Z RYBĄ WĘDZONĄ Składniki: 1,5 szklanki ugotowanego brązowego ryżu 200g wędzonej ryby np makreli, leszcza, pstrąga 3 połówki gruszki z octu 1 pęczek rzodkiewek 1 garść kiełków np rzodkiewki, brokułu, lucerny 200g pomidorków koktajlowych 1 mały pęczek szczypiorku
Dorota SmakujeMakrele powinniśmy spożywać często, zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, w wersji wędzonej stanowią doskonały składnik past do chleba, czy krakersów, przyrządzajmy z nich często jak tylko się da potrawy, bo są nieodzownym źródłem witamin i składników bardzo pożądanych dla naszego organizmu Składniki(...)świeżo uwędzona makrela 1 cebula czerwona 3 ogórki konserwowe w curry 2 jajka ugotowane na twardo sól, świeżo zmielony pieprz. 2 łyżki majonezu Wykonanie: Rybę wędzoną czyścimy z ości oraz skórki. Makrelę, obraną cebulę, jajka oraz ogórki, kroimy w kosteczkę. Przekładamy do miseczki przyprawiamy, mieszamy dokładnie składniki z dodatkiem majonezu. Odstawić na minimum 1 godzinę przed podaniem. Smacznego
kgwjanczewowyjazdu. Bar Smażalnia Wędzarnia MIZ-30 ( ul. Promenada Gwiazd 17 – czyli na samym końcu ulicy tam gdzie rybacy i inne knajpki ) . To tu zjedliśmy pyszną właśnie uwędzoną makrelę, genialne krewetki wędzone ( nie przeciągnięte, lekko doprawione .. ach ) . Naprawdę szczerze polecamy ! Genialna zupa rybna : czy bułka ze śledziem : A do tego te wszystkie ryby wędzone i krewetki
Kuchnia na wzgórzuWINA TARTY Z POMIDORAMI TARTA Z ŁOSOSIEM I MOZZARELLĄ HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI TRADYCYJNY HUMMUS HUMMUS Z SOCZEWICĄ PASTA Z KURCZAKA PASTA Z ŁOSOSIA WEDZONEGO PASTA Z MAKRELI PASTA Z WĘDZONEGO KURCZAKA SZYBKI PASZTET DO SMAROWANIA PIECZONA CIECIERZYCA GUACAMOLE CHIPSY Z BATATÓW BOEUF STROGONOW WOŁOWINA DUSZONA W CIEMNYM PIWIE PIKANTNE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA CHILLI CON CARNE TACOS ZE STEKIEM FASOLKA
nietylkopasta.plkoperkiem. Do farszu został dodany majonez, wszystko zostało zapakowane w ciasto i tak powstały pierogi. Postanowiłam lekko zmodyfikować farsz, wyrzucić majonez i podać jako sałatkę. ryba wędzona (u mnie makrela), 3-4 ogórki kiszone (u mnie z Gospodarstwa Ekologicznego „U Rydzewskich ”, kopiasta łyżka posiekanego koperku, 3 szalotki, pieprz, 3 -4 łyżki oleju z pestek słonecznika (u mnie olej
królestwo garówrobię to nie robię, ale jak zacznę to robię bardzo często. Tak jest teraz, dopiero była z soczewicą i rybą a teraz taka. Dziś pastę z wędzonego łososia i makreli z jajkiem i cebulką. Taka pasta świetnie smakuje z pieczywem na śniadanie lub kolację. Do pasty użyłam dla podkręcenia smaku musztardy, którą też bardzo lubię. Może się skusicie i taką
Ewa w kuchni