makrela wędzona - 1041 przepisów (strona:52/70)

Pasta serowa z awokado 212

wymieszać. Gotową pastą posmarować pieczywo, na wierzchu posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Z podanych składników wyszło mi 6 takich kanapeczek jak na zdjęciu. Polecam też: Pastę z wędzonej makreli Pastę serowo-jajeczną

Monia miesza i gotuje
Brokuły zapiekane z szynką i porem 165

wierzę, że było pyszne - bardzo udane połączenie :) sowa_nie_sowa 2011/10/07 08:15:07 Szczególnie dodatek pora jest trafiony; odkąd go odkryłam w zapiekance z wędzoną makrelą , odtąd stał się moim zastępcą cebuli w zapiekankach:) Pozdrawiam! lutka40 2011/10/07 11:12:50 Z porem musi świetnie smakować ren-ya 2011/10/11 21:24:54 Przedstawiłam komu trzeba Twój przepis i ... wczoraj

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pasta z makreli z wędzonym twarogiem 51

Pasta z makreli z wędzonym twarogiem to ostatnio nasz śniadaniowy przebój. Świeżo przywieziona makrela prosto z nad morza (nie ze sklepu) i mój ulubiony serek - wędzony twaróg, który dodaje od niedawna do wszystkiego to świetna kombinacja smaków. Prosta pasta z trzech składników to pyszny dodatek do świeżego chleba, by dobrze rozpocząć dzień. Polecam te pastę na śniadanie, ale także świetnie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Klopsy z wędzonej makreli 39

Pomysł na takie klopsy zaciągnęłam z jednej z mojej angielskiej książki z przepisami. Ciekawe i smaczne. Ugotować ziemniaki w skórkach do miękkości, następnie obrać i przecisnąć

Kuchnia Pokoleń
Wędzarnie na Bornholmie 81

dorsza, halibuta, makrele , pstrąga, krewetki itp.  Wędzenie z użyciem drewna olchowego Wędzenie odbywa się na zasadzie powieszenia śledzi lub innych produktów na grillu nad drewnem olchowym. Wędzone produkty umieszczane są w kominie. Na początku ryby są suszone nad otwartym płomieniem przez około dwie godziny. Następnie ogień jest zagaszany i ryby wędzą się w delikatnym, jasnym dymie przez kolejne dwie(...)takich jak : Śledź marynowany w curry i musztardzie z cebulą i jajkami, śledź pieczony z duszoną cebulką, burakami i prawdziwą bornholmską musztardą. Oprócz tego: łosoś wędzony na zimno z sosem koperkowym, wędzony filet z makreli przyrządzany na trzy różne sposoby, smażony śledź w occie. Do tego sałatka ziemniaczana, krewetki z sosem oraz filety rybne z cytryną.  Za każdym razem

noteskulinarnyfiga
Tatar w wedzonej ryby 99

Wędzone ryby, a zwłaszcza makrela są bardzo popularne na polskich stołach. Zwykle serwujemy je na kanapkach w formie pasty lub solo, jedynie z dodatkiem masła.  Jednak zbliżające się święta skłoniły nas do eksperymentowania z daniami wykorzystującymi ryby, w tym również wędzone. Dzisiaj mając chwilę czasu i pięknego wędzonego dorsza w lodówce postanowiliśmy stworzyć z niego pyszne śniadanie. Tak powstał(...)najbardziej wybrednych osób.  Ryba w tej formie doskonale nadaje się również jako przystawka lub przekąska na wigilijny stół, jako znakomita alternatywa dla śledzi. SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości wędzony dorsz, ewentualnie makrela lub pstrąg 1 mała czerwona cebula 8 oliwek z anchois lub oliwki bez pestek i jeden filecik anchois duża łyżka kiełków (u nas z jarmużu) 2 łyżki oliwy

Kuchnia od dwojga
Wędzona makrela spod grilla 154

Smoked mackerel from the grill Składniki. 1 makrela 1 ziemniak 1 liść pora 1 marchewka rozmaryn olej do smażenia masło cytryna Wykonanie. Marchewkę pokroić w słupki

Kulinarny karnet Christophera
Pasta z makreli i serka 152

Kolejna szybka i smaczna propozycja pasty do chleba. Tym razem makrela + biały kremowy serek. Wychodzi łagodna pasta, świetnie smakuje z ciemnym żytnim, chlebem. Polecam

Stare Gary
Czy za 40 lat nie będzie ryb? 158

się obejść. Z powodzeniem za to można zamienić jedne gatunki ryb na inne. Znacie je wszystkie? A może nie wiecie, jak smaczny jest czarniak czy makrela (w innej postaci, niż wędzona)? Zanim podejmiecie decyzję, spróbujcie. To z pewnością się Wam przyda: A teraz kilka słów o samych warsztatach :) Na początku było drętwo. Wiadomo - stres. Po rozdaniu pakietów (torba, fartuszek, książeczka(...)częściej wykorzystywać w swojej kuchni, ale intensywne w smaku curry w połączeniu z gorącem, sprawiło, że miałam ogromną ochotę na drzemkę. Z pewnością za to wrócę do testowania makreli i techniki wędzenia zastosowanej przy dorszu oraz czarniaka, który powinien przypaść do gustu M. Zwłaszcza, że - ze względu na nie przybycie wszystkich uczestników - wróciłam do domu z solidnym zapasem surowej ryby

Życie zamknięte w smaku
Pasta z twarogu i makreli 122

makrelą jest smaczna i zdrowa:). W tej wersji jest bardzo sycąca, wystarczy niewielka ilość na pieczywie by nasycić się na długo.  200g twarogu  200g fileta wędzonego z makreli  3 ogórki kiszone 1 cebula 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz 1. Z fileta usuwamy skórę, rwiemy na małe kawałki. Ogórki i cebulę kroimy na małe kawałki.  2. Wszystkie

Szefowa kuchni
Pasta z makreli 166

Witam Was! Dzisiaj przepis na kolejną na blogu pastę kanapkową. Poprzednie znajdziecie tutaj: porowa jajeczno-śledziowa . Podstawowym składnikiem dzisiejszej pasty jest makrela - osobiście bardzo ją lubię

Pora coś zjeść
Paprykarz domowy 254

SKŁADNIKI  -cztery ryby wędzone dwie makrele i dwa srebrzyki -200 g ryżu kolorowy RISANA -3 cebule -2 ząbki czosnku -1 papryczka chilli -pół papryki czerwonej słodkiej -pół papryki zielonej słodkiej -pół papryki żółtej słodkiej -2 marchwie -2 pieczarki -1pietruszka -150 ml wody -koncentrat pomidorowy 160 ml -przecier pomidorowy 500 ml -olej z pestek winogron PRZYPRAWY -sól do smaku(...)mielony 2 g do całości -ziele angielskie mielone 2 g do całości -koperek suszony 2 g do całości -chilli nitki 3 g do całości -sos sojowy 30 ml -papryka wędzona słodka 1,5 g/kg -papryka słodka 1,5 g/kg -papryka ostra 1 g/kg WYKONANIE  Obrać dokładnie rybę i rozdrobnić ją w rękach. Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
PAPRYKARZ SZCZECŃSKI 142

Domowy paprykarz szczeciński, to świetny sposób na wykorzystanie ryby lub/i ryżu pozostałego z obiadu. Jest pełen smaku, pożywny i zdrowy. Najczęściej przygotowuję go z wędzonej ryby

cool and minty
Świeża ryba nie tylko nad morzem? Jest to możliwe! 72

świeże ryby, ryby wędzone i przetwory rybne. Dorsz, Flądra, Karaś, Leszcz, Lin, Łosoś, Okoń, Halibut, Płoć, Sandacz, Szczupak, Śledź czy Karmazyn to gatunki ryb, w które można zaopatrzyć swój codzienny jadłospis. Oferowane w świeżej formie z głową, w postaci tuszy lub filetów, idealnie wzbogacą codzienne posiłki. Sklep rybny online dostarcza także ryby wędzone . Poza popularnymi gatunkami Makreli, Dorsza, Flądry(...)wędzonego Łososia, na stół mogą trafić również Karmazyn, Halibut, Antar, Węgorz, Tuńczyk, Maślana lub Marlin. Wędzone na zimno lub gorąco dostarczane są w postaci dzwonków, polędwicy, brzuszków, kabanosów, szynki lub tuszy. Dzięki nim można uzupełnić posiłek wyjątkowym smakiem ryb prosto z wędzarni. Jeżeli natomiast pragnie się spróbować nadmorskich przepisów i tradycyjnego nadmorskiego przetwórstwa rybnego, na czele stoją przetwory rybne

Słodkie okruszki
Świeża ryba nie tylko nad morzem? Jest to możliwe! 68

świeże ryby, ryby wędzone i przetwory rybne. Dorsz, Flądra, Karaś, Leszcz, Lin, Łosoś, Okoń, Halibut, Płoć, Sandacz, Szczupak, Śledź czy Karmazyn to gatunki ryb, w które można zaopatrzyć swój codzienny jadłospis. Oferowane w świeżej formie z głową, w postaci tuszy lub filetów, idealnie wzbogacą codzienne posiłki. Sklep rybny online dostarcza także ryby wędzone . Poza popularnymi gatunkami Makreli, Dorsza, Flądry(...)wędzonego Łososia, na stół mogą trafić również Karmazyn, Halibut, Antar, Węgorz, Tuńczyk, Maślana lub Marlin. Wędzone na zimno lub gorąco dostarczane są w postaci dzwonków, polędwicy, brzuszków, kabanosów, szynki lub tuszy. Dzięki nim można uzupełnić posiłek wyjątkowym smakiem ryb prosto z wędzarni. Jeżeli natomiast pragnie się spróbować nadmorskich przepisów i tradycyjnego nadmorskiego przetwórstwa rybnego, na czele stoją przetwory rybne

Słodkie okruszki