makrela wędzona - 1041 przepisów (strona:55/70)

Gdzie zjeść w Międzyzdrojach 2022 56

wyjazdu. Bar Smażalnia Wędzarnia MIZ-30 ( ul. Promenada Gwiazd 17 – czyli na samym końcu ulicy tam gdzie rybacy i inne knajpki ) . To tu zjedliśmy pyszną właśnie uwędzoną makrelę, genialne krewetki wędzone ( nie przeciągnięte, lekko doprawione .. ach ) . Naprawdę szczerze polecamy !   Genialna zupa rybna :     czy bułka ze śledziem :   A do tego te wszystkie ryby wędzone i krewetki

Kuchnia na wzgórzu
Przepisy na Sylwestra 389

WINA TARTY Z POMIDORAMI TARTA Z ŁOSOSIEM I MOZZARELLĄ HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI TRADYCYJNY HUMMUS HUMMUS Z SOCZEWICĄ PASTA Z KURCZAKA PASTA Z ŁOSOSIA WEDZONEGO PASTA Z MAKRELI PASTA Z WĘDZONEGO KURCZAKA SZYBKI PASZTET DO SMAROWANIA PIECZONA CIECIERZYCA GUACAMOLE CHIPSY Z BATATÓW BOEUF STROGONOW WOŁOWINA DUSZONA W CIEMNYM PIWIE PIKANTNE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA CHILLI CON CARNE TACOS ZE STEKIEM FASOLKA

nietylkopasta.pl
Sałatka, pasta z ryby wędzonej 129

koperkiem.  Do farszu został dodany majonez, wszystko zostało zapakowane w ciasto i tak powstały pierogi. Postanowiłam lekko zmodyfikować farsz, wyrzucić majonez i podać jako sałatkę. ryba wędzona (u mnie makrela), 3-4 ogórki kiszone (u mnie z Gospodarstwa Ekologicznego „U Rydzewskich ”, kopiasta łyżka posiekanego koperku, 3 szalotki, pieprz, 3 -4 łyżki oleju z pestek słonecznika (u mnie olej

królestwo garów
Rybna pasta z makreli i łososia 173

robię to nie robię, ale jak zacznę to robię bardzo często. Tak jest teraz, dopiero była z soczewicą i rybą a teraz taka. Dziś pastę z wędzonego łososia i makreli z jajkiem i cebulką. Taka pasta świetnie smakuje z pieczywem na śniadanie lub kolację. Do pasty użyłam dla podkręcenia smaku musztardy, którą też bardzo lubię. Może się skusicie i taką

Ewa w kuchni
Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty 148

dodatkiem jabłka. Pyszny dodatek do obiadów - pasuje do gulaszów, kotletów schabowych, kotletów mielonych, pieczeni, pyz, kopytek czy klusek śląskich. Jadamy ją także do przekąsek ze śledzi i wędzonych ryb, np. makreli. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 jabłko lekko słodkie i twarde 2 marchewki 3,5 łyżki drobnego cukru sól, pieprz, kminek cały do smaku olej

Zasmakuj Kuchni
Szybki chutney rabarbarowy. 127

mają na barwę wpływ. Najważniejszy jest jednak smak. Jest on typowy dla chutneya - mocny, słodko-kwaśny z charakterystycznym rabarbarowym aromatem. W Anglii chutney rabarbarowy tradycyjnie dodaje się do wędzonej lub pieczonej makreli. Ta ryba także w Polsce jest lubiana, więc spróbujmy następnym razem zjeść ją z takim dodatkiem. Chutney sprawdzi się także oczywiście w połączeniu z pieczonym drobiem, wędlinami

zadanie-gotowanie
Weekendowe śniadanie - masło tuńczykowe 126

pieczywa pełnoziarnistego, grzanek, tostów, lub bagietki. Potrzebne będą: m asło, tuńczyk w sosie własnym, przyprawy, inne ulubione dodatki i 5 minut na przygotowanie. Można je również przygotować w wędzonym łososiem lub makrela.  Czas przygotowania: 5 minut + chłodzenie Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 1/3 kostki miękkiego masła, 4 fileciki anchois , 1 łyżka posiekanej szalotki, 1-2 łyżeczki

SzczyptaSmaQ
Paprykarz domowy 64

kilka razy pod rząd Cudem udało mi się zrobić zdjęcie do wpisu   Zachęcam  do zrobienia takiego swojskiego paprykarza, ponieważ jest przepyszny! Składniki: * 25 dkg wędzonej ryby (brzuszki łososia lub makrela) * 10 dkg białego ryżu * 1 marchew * 1 pietruszka * 1 cebula * 3 łyżki oleju roślinnego * 2/3 szklanki bulionu * 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego * sól, pieprz * 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)Bulion nie jest konieczny, jeśli akurat go nie mamy, proszę dolać wody i przyprawić dodatkowo. * z soleniem uważać, bo wędzone ryby same w sobie są słone * miałam brzuszki wędzone z łososia i uważam, że takie są idealne do paprykarza, makrela ma bardziej intensywny smak i zapach Smacznego! Lidka Artykuł Paprykarz domowy pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Paprykarz domowy 153

kilka razy pod rząd :) Cudem udało mi się zrobić zdjęcie do wpisu :)  Zachęcam  do zrobienia takiego swojskiego paprykarza, ponieważ jest przepyszny! Składniki: * 25 dkg wędzonej ryby (brzuszki łososia lub makrela) * 10 dkg białego ryżu * 1 marchew * 1 pietruszka * 1 cebula * 3 łyżki oleju roślinnego * 2/3 szklanki bulionu * 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego * sól, pieprz * 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)Bulion nie jest konieczny, jeśli akurat go nie mamy, proszę dolać wody i przyprawić dodatkowo. * z soleniem uważać, bo wędzone ryby same w sobie są słone * miałam brzuszki wędzone z łososia i uważam, że takie są idealne do paprykarza, makrela ma bardziej intensywny smak i zapach Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Pasta wędzona a'la makrelowa 172

Wędzone tofu = pyszna pasta, przypominająca w smaku pastę z makreli. Składniki: - 2 paczki tofu wędzonego, - garść glonów wakame (lub nori), - 1/2 cebuli, - 1 łyżka oleju lnianego, - 2 łyżki wegańskiego majonezu, - pieprz, sól do smaku. Wykonanie: Glony namoczyć w ciepłej wodzie do spęcznienia, odcedzić. Zmielić tofu i glony z majonezem i olejem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z masą, przyprawić

Co na wege obiad?
ŚWIEŻE MAKRELE. Z PIEKARNIKA 106

Makrele najczęściej zjadamy w formie wędzonej, bo do takowej mamy wszyscy z reguły dostęp. Świeżą makrelę jadłam po raz pierwszy dopiero tutaj, w UK. I ... zakochałam się dosłownie w jej smaku 😍 Nie wspomnę już o walorach odżywczych tej pysznej rybki ...  Przepis jest prosty, bo taka ryba wg mnie nie wymaga nakładu jakiś wyszukanych dodatków czy przypraw 😃 Składniki: świeże makrele

Walijskie Pichcenie
Pasta z wędzonej makreli 123

makreli. Postawiłam na pastę, bo ją kocham bardziej niż bezy :) A w końcu o miłość w tym szalonym dniu chodzi. I taki mąż mój kochany, który ryb wędzonych szczerze nienawidzi, o makreli dla mnie zawsze pamięta :) I jak tu postawić na bezy?  Czytaj więcej

bistro mama
Pasta z wędzonej ryby i jajek 58

Share Pinterest Print Pasta z wędzonej ryby i jajek z dodatkiem ogórków kiszonych, cebulki i natki pietruszki. Pyszna i prosta pasta śniadaniowa Przygotowałam ją z wędzonego pstrąga, ale może być też np. makrela lub inna biała ryba. Składniki: 1 wędzona ryba (użyłam pstrąga, 350 g) 4 jajka 3 ogórki kiszone 1 malutka cebulka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Oryginalny smak
Makrela po brazylijsku 170

Makrelę my Polacy kochamy wędzoną. Brasileiro  patrzy zawsze jednak z pewną rezerwą na ten sposób podawania ryby a i zapach nie wywołuje w nim euforii. Mając jednak na względzie że ryba to samo zdrowie zaproponował podać ją na swój brazylijski sposób. Wyszło oczywiście jak zawsze przepysznie, dlatego tez przepis pojawia się na blogu: Składniki na przygotowanie ryby: - 3 świeże

Smaki Brazylii
Chorwackie smaki 149

ustalić jej nazwy) oraz kalmary. Małże i rybkę przygotował nam osobiście Stefano. Przepis zamieszczę w kolejnych postach.  Oto przysmaki, które udało się nam spróbować: Grillowana makrela - zawsze jadłam tylko wędzoną :)  Bruschetta z anchois - wielkość mnie zaskoczyła :) Sałatka z owoców morza - tuńczyk (niestety z puszki) kalmary, anchois i ośmiornica. Aby odpocząć sałatka caprese Grillowana ośmiornica z kalmarami z ziemniakami(...)półwytrawne wino :) Zdecydowanie nie jestem smakoszką owoców morza, nie są to do końca moje smaki. Cieszę się, że udało mi się ich spróbować, a zdecydowanie wygrała makrela. Posiada dużo białego mięsa, lekko tłusta i zarazem bardzo delikatna w smaku :). Polecam Wam również wakacje w Chorwacji, najbardziej męcząca jest droga, ale warto się przemęczyć

Łycha smaków
Domowy paprykarz szczeciński 52

jakość nieporównywalne z tym które możemy znaleźć na sklepowych półkach. Można przygotować większą ilość i zawekować w słoiki.  100 gramów ryżu użyłam paraboliczny około 150 g wędzonej ryby u mnie makrela 1 duża cebula 2 średniej wielkości marchewki około 150 g 1 pietruszka 3-4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki spora szczypta ostrej papryki 1 mały ząbek

Andzia Pichci
Imprezowe ptysie z pastą rybną – szybka przekąska 60

całość można przygotować dosłownie w kilka minut. Takie imprezowe ptysie z pastą rybną znikają u mnie bardzo szybko. Polecam je i Wam, spróbujcie. Składniki: około 300 g wędzonej ryby – pstrąga lub makreli 2 jajka ugotowane na twardo 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 1 łyżka naturalnego jogurtu pieprz i sól do smaku gotowe ptysie Brześć Przygotowanie: Kawałki ryby przekładamy

Słodkie okruszki
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 160

żółtka jajek, ser żółty, sery dojrzewające, sery topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie

Codzienne Gotowanie
Smażone makrele z masłem szałwiowym 187

Makrele czy to świeże czy wędzone są jednym z najlepszych źródeł kwasów omega 3 i dlatego jedzmy je na zdrowie. Rzadko mam okazję kupić świeże makrele i dlatego nie chciałam "psuć" smaku mięsa ryby zbędnymi dodatkami. Podałam rybę z kalafiorem i brokułami z wody oraz z masłem szałwiowym które znakomicie podkreśliły smak ryby. Polecam takie podanie ryby. Smażone

Moje Małe Czarowanie