ryby jest wręcz idealne. Świetnie sprawdzi się również łosoś ;) Składniki: dla 2 osób 200 g pomidorków koktajlowych ok. 10 listków świeżej bazylii kilka piórek cebuli filet z makreli wędzony, z ziołami prowansalskimi - 50 g sól (opcjonalnie, bo ryba jest już dość słona), pieprz zioła prowansalskie 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek Pomidorki
Gotuj z Agnessię do studia kulinarnego, gdzie razem z Chefem Jerzym Nogalem przygotowaliśmy kremową zupę z dyni Hokkaido z pesto z orzeszków cedrowych, awokado, natki pietruszki i oleju rzepakowego z wędzoną makrelą zapiekaną w razowym cieście. Drugim daniem była gruszka w czerwonym winie z bryndzą, miodową granolą z orzechów włoskich, tymiankiem i aksamitnym sosem pomarańczowym. Część zdjęć dzięki uprzejmości organizatora
Kulinarne przygody GatitySkuszą się na nie nie tylko dorośli ale też dzieci. Składniki: 6 kromek chleba tostowego kilka liści sałaty lodowej kilka rzodkiewek kilka żółtych pomidorków oliwki nadziewane 100 g wędzonej makreli lub dorsza 100 g białego sera 1/2 cebuli łyżka majonezu sól, pieprz Kromki chleba obkroić ze skórek. Biały ser wymieszać z rybą, posiekaną cebulą i majonezem, doprawić solą
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzybkie i proste w przygotowaniu sakiewki z ciasta francuskiego z ciekawym nadzieniem. Składniki: 1/2 szkl kaszy jaglanej ugotowanej mięso obrane z makreli wędzonej małej 1 średni burak ugotowany 1 op. ciasta francuskiego 1 łyżka kukurydzy z puszki szczypta soli pół łyżeczki pieprzu czarnego pół łyżeczki ziół prowansalskich czarnuszka sos:1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany kwaśnej 18% 1 łyżka ketchupu
słodkie i nie tylko historie kulinarneOkazał się idealnym dopełnieniem smaku, więc dołożyłam go więcej, a sałatka zniknęła bardzo szybko. Głód został zaspokojony, zjedliśmy syto i zdrowo nabierając energii na cały dzień;) Składniki: 1 średnia wędzona makrela 200 g fasolki szparagowej zielonej ciętej (z puszki, już po odsączeniu ma mieć 200g) 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki kukurydzy sól, świeżo zmielony pieprz (lub świeżo
Zasmakuj KuchniLeczo z kabaczka Mizeria z curry na zimę Przepis na kociołek Sałatka z pieca Boeuf Stroganow Sałatka z brokułem i fetą Francuska zupa cebulowa Schab gotowany soczysty Pasta z makreli wędzonej Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Ryba w sosie jogurtowym Krewetki po tajsku w mleczku Bruschetta caprese Rolada z indyka Lasagne bolognese Cannelloni Zupa bułgarska Sałatka z kurczakiem Pasztet domowy Pierś
Biały fartuszekspożycia. Po prostu mi nie smakuje! Jednak nic straconego, bo można zrobić własny, domowy i przeeepyszny. Często przyrządzam go z różnymi gatunkami ryb i Wy również możecie użyć np. wędzonej makreli, szprotek, czy tuńczyka lub łososia z puszki. Polecam! 100g ryżu 1 marchewka (średnia) 1 cebula (spora) 3/4 puszki pomidorów 1 puszka (160g) tuńczyka (u mnie w oleju
Di gotujejest problem. Nie wiem jak Wy ale je wszystkie bardzo lubię. Na dzisiaj przygotowałam pastę makrelowo – jajeczną z dodatkiem ogórka i cebuli. Oj będzie smakowało. Składniki: 1 wędzona makrela 4 ugotowane jajka na twardo ½ średniej cebuli 2 kiszone ogórki 3 łyżki majonezu light Wykonanie: Ogórki, jajka i cebulę kroimy w kostkę. Z makreli usuwamy skórę i ości. Delikatnie rozdrabniamy
Smaki Ewyskładniki: 200 – 250 g makreli wędzonej, bez ości 50 g ryżu 150 g -200 g przecieru pomidorowego 2 łyżki keczupu ok. 150 g marchewki 1i1/2 – 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego (zmielonego) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki chilli sól, cukier do smaku tłuszcz do smażenia wykonanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej
Domowy Smak Jedzeniarobione na domowym chlebie na zakwasie, ale miło też czasami zjeść pszenne bułki dla urozmaicenia. Bardzo lubimy wszelkie pasty do chleba, na przykład tą ze szprotek , sałatkę z makreli wędzonej , czy tradycyjną pastę jajeczną z majonezem i szczypiorkiem. Obowiązkowo plaster żółtego sera bogatego w wapń oraz ogórek lub pomidor. parówki. Kupuję te z dużą ilością mięsa, ale nie bez znaczenia
Posadzone i zjedzonepowstają różne produkty spożywcze bezpośrednio w fabrykach. Stąd można dowiedzieć się jak powstaje ser od udoju aż po półkę sklepową, jak przygotowywuje się żelki, jak warzy się piwo, jak wędzona makrela czy łosoś trafia na nasz stół. Program emitowany jest na antenie telewizji Discovery Science. Oryginalna nazwa programu: Food Factory
WojnaNaSmaki.plsobą na kolację na koc na plażę, nad jezioro, na biwak i zajadajcie się nią w gronie najbliższych. Wystarczy kawałek bagietki i danie gotowe. Składniki: 1 cała wędzona makrela obrana z ości 10 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie fety w kostce 4 jajka ugotowane na twardo puszka czerwonej fasoli garść wydrylowanych czarnych i zielonych oliwek 1 średnia cebula
Zasmakuj KuchniBłyskawiczna pasta z wędzonej makreli, podana ze świeżym pieczywem, to dobra opcja na przekąskę dla niespodziewanych gości. Koniecznie zróbcie jej nieco więcej żeby została na śniadanie
Milion SmakówBardzo lubie wędzoną makrele a dość żadko jem, ale nie wiem dlaczego. Zaczełam to zmieniać wymyślając różne przepisy z nią. Czytaj więcej
Pasja tworzeniazamienić na jogurt naturalny, dzięki czemu pasta będzie mniej kaloryczna. Jeśli macie ochotę na inne smarowidła to zapraszam tutaj , gdzie podane jest kilka pomysłów na pyszne kanapki. Składniki 1 wędzona makrela 100 g startego żółtego sera 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu sól pieprz Z makreli usunąć ości i ugnieść widelcem. Wymieszać z pozostałymi składnikami. pasta rybna z żółtym serem
O kuchni z uczuciem