makrela wędzona - 1041 przepisów (strona:38/70)

Paprykarz z makreli 142

inaczej smakuje niż ten z puszki, przynajmniej mamy pewność z czego go przygotowujemy. Do przygotowania dania użyłam ostrego sosu paprykowego oraz koncentratu pomidorowego od firmy  Roleski . Składniki: 1 makrela wędzona 100 gram ryżu 100 gram koncentratu pomidorowego Roleski 3 łyżki ostrego sosu paprykowego Roleski 1 duża cebula 1 marchewka Sól, pieprz Słodka papryka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę(...)minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i pastę paprykową, smażymy jeszcze przez chwilkę, doprawiamy do smaku słodką paprykę, solą i pieprzem. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, studzimy. Makrelę pozbawiamy ości, rozdrabniamy. Do ostudzonego sosu dodajemy ryż i makrelę, dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki. Paprykarz najlepiej smakuje schłodzony

Bajeczna Kuchnia
Paprykarz 123

kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/paprykarz.html   Składniki 2 makrele wędzone 3 marchewki 1 torebka ryżu(100g) 2 średnie cebule 3-4 pieczarki słoiczek koncentratu pomidorowego ćwiartka duzego selera(...)tartce jarzynowej , dodać do warzyw  i wszystko dusić na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec dodać słoiczek koncentratu pomidorowego, przyprawy do smaku. Odstawić do ostygnięcia. Usunąć ości z makreli, mięsko rozdrobnić. Wszystkie składniki razem wymieszać. Powstałą masę odstawić aby składniki dobrze się połączyły. Podawać z pieczywem. Paprykarz łatwy w wykonaniu a o wiele smaczniejszy niż "puszkowy". Ważne są przyprawy

w mojej kuchni
Sałata z makrelą i warzywami 172

sałatek ;) Dziś dzień wolny z dala od warzywnika, więc czas się poprawić :) Składniki (na 3 porcje): połowa główki sałaty garść listków rukoli u mnie jeszcze liście gorczycy sarepskiej pół wędzonej makreli duży pomidor (u mnie jeden z ostatnich żółtych) chili ćwiartka papryki czerwona cebula sok z cytryny dobra oliwa z oliwek Sałatę i rukolę opłukać. Sałatę podzielić na mniejsze kawałki

Weekendy w domu i ogrodzie
Grzanki z filetem z makreli i szpinakiem 168

uczelni, w domu, w parku, nad rzeką, w przerwie przebieżki rowerowej. Wszędzie! Dzisiaj wersja raczej do wykonania w domu. Składniki: pieczywo typu włoskiego szpinak czosnek ostra papryczka por wędzona makrela ser edamski suszone pomidory z zalewy sól, pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: Pieczywo kroicie na kawałki (bochenki na kromki, bułki na połówki). Na patelni rozgrzewacie oliwę z oliwek. Czosnek

GRUBY WAŁEK
TARTA Z MAKRELĄ 106

Tarta z makrelą to pyszne danie na ciepło. Sprawdzi się idealnie na spotkanie świąteczne, obiad, czy kolację. Składniki: Ciasto: 260 g mąki pszennej 140 g zimnej margaryny 2 żółtka 1  łyżeczka śmietany szczypta soli Nadzienie: 1 sztuka makreli wędzonej 4 ogórki konserwowe 1 średniej wielkości czerwone cebule 190 g jogurtu naturalnego 2 jajka 1 pęczek  posiekanego koperku sól(...)masłem. Ciasto rozwałkować na ok. 3-5 mm i delikatnie wyłożyć formę na koniec dłońmi dopasowujemy ciasto do formy. Nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Nadzienie: makrelę - oczyszczamy z ości i kroimy w kostkę. Cebulę czerwoną obrać i pokroić w kostkę. Ogórki konserwowe -  kroimy w kostkę. Ser żółty - należy zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach

Ciastka - domowe słodkości
Krakersy z pastą serową 445

żółtego sera z dodatkiem czosnku i orzechów włoskich. Do przygotowania takich kanapeczek można wykorzystać inne dowolne pasty np. serową z awokado , jajeczną , brokułowo-serową , serowo-jajeczną  czy z wędzonej makreli  . składniki: krakersy ok 30 szt 300 g żółtego sera, ja użyłam goudy 3 kopiate łyżki serka śmietankowego 1 ząbek czosnku 1 garść orzechów włoskich majonez świeżo zmielony pieprz(...)pasty. Do smaku doprawić świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Na krakersy nałożyć patę. Udekorować kawałkami orzechów i natką pietruszki, oprószyć odbrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Polecam też: Krakersy z serkiem i wędzonym łososiem

Monia miesza i gotuje
Paprykarz wspomnienie PRL-u 63

już niedługo, także tego… Na zakończenie mojej tym razem, króciutkiej, ale tradycyjnie nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z Paprykarzem. Paprykarz wspomnienie PRL-u Przede wszystkim musimy przygotować składniki Makrela wędzona 400-500 gram Ryż 100-200 gram Bruschetta w słoiczku, znaczy półtora słoiczka, znaczy to w środku słoiczka, bez szkła 😉 Marchewka 1 sztuka Cebula 1sztuka Oliwa z oliwek najwyższej(...)oliwę z oliwek. Wrzuć cebulę i marchewkę, chwilę podsmaż, aż będą miękkie i pozwól im wystygnąć. W międzyczasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu i wystudź go. Po trzecie makrelę obierz ze skóry i staranie usuń ości czy kości ❓ cokolwiek ma makrela 😉 Na koniec wystarczy użyć blendera i wszystkie składniki ze sobą dobrze wymieszać. Od Ciebie tylko zależy, czy chcesz

RafalCook
Domowy paprykarz szczeciński 162

przygotować go sama. Według mnie wyszedł świetnie i na pewno jeszcze go kiedyś zrobię. Można przygotować jego większą ilość, włożyć do słoików i pasteryzować. Składniki: 100 g ryżu 1 makrela wędzona 2 cebule 1 duża marchew 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżeczki papryki(...)przykryciem przez około 10 minut aż ryż wchłonie całą wodę. Następnie garnek ściągnąć z ognia, owinąć ścierką i włożyć pod koc, poduszki lub kołdrę na około 30 minut. Makrelę obrać i podzielić na małe części. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać o drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę

Mama Gotuje
Paprykarz powrót do PRL-lu 69

seriale „Miś” czy „Alternatywy 4” go nie bawią, to żadna gwiazdka Michelin nie zastąpi dumy, jaką poczułem. 👥 – ❌ ⏰ – 30 minut 🥩 – ❌ Składniki 400 g makreli wędzonej bez skóry, ości, płetw 250 g ryżu ugotowanego wcześniej 3 marchewki 2 cebule 2 czerwone papryki 100 g suszonych pomidorów 250 ml czerwonego pesto z chili 3 łyżki słodkiej(...)Dodaj do rondla i czasami mieszając, gotuj ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj pesto, dobrze zamieszaj i gotuj kolejne 15 minut, lub do czasu, kiedy wszystko będzie miękkie. Makrele włóż do miksera i też ją zmiksuj. Z ryżem zrób tak samo. Kiedy warzywa lekko przestygną, wymieszaj razem wszystkie składniki i gotowe. Smacznego 🇵🇱 Artykuł Paprykarz powrót do PRL-lu pochodzi

RafalCook
Czy zdrowe odżywianie jest drogie? Podsumowanie trzeciego tygodnia. 192

TYGODNIA DRUGIEGO W tym tygodniu diety upolowałam na promocji kilka produktów: marchew – 1,99 zł/kg mandarynki – 3,89 zł/kg winogrona – 4.99 zł/kg makrela wędzona – 11,90 zł/kg granat – 1,99 zł/szt mango – 2,99 zł/szt kiwi – 0,89 zł/szt Zostało mi jeszcze awokado, które kupiłam(...)winogronem, która bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła i jaglanka z polewą kakaowo-miodową.  TYDZIEŃ 3 JADŁOSPIS kliknij w obrazek żeby zobaczyć w lepszej jakości   Dzień pierwszy : Śniadanie:  makrela z pieczywem II Śniadanie:  sałatka z winogronem i ciecierzycą Obiad:  orzechowy makaron z brokułem Kolacja:   pudding ryżowy z jabłkiem i cynamonem   Dzień drugi : Śniadanie:  kanapki

Powiedz dietom nie
Carpaccio z łososia, rukoli i koziego sera 246

uwielbiamy ryby, dlatego często goszczą na naszym stole. Nie tylko na obiad w postaci smażonego dorsza czy pieczonego morszczuka. Lubimy podjeść łososia w sałatce, na kanapce z cytrynką lub wędzoną makrelę w towarzystwie kiszonego ogórka. Carpaccio to danie, które zazwyczaj podaje się z surowego mięsa - wołowiny. Jednak doczekaliśmy się czasów, w których można podać carpaccio łososia, tuńczyka, czy dziczyznę(...)oliwie z oliwek i koziego sera łosoś smakuje naprawdę inaczej niż zwykle. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, oczywiście jak zawsze, życzę Wam smacznego:) Składniki: opakowanie łososia wędzonego - plastry na zimno 120 g garść świeżej, umytej i osuszonej rukoli kozi ser do posypania - ja użyłam 60 g serka koziego śmietankowego oliwa z oliwek pieprz łyżka soku z cytryny

Zasmakuj Kuchni
Grillowany bakłażan z pikantną pastą z makreli 103

pikantną pastą z makreli to pomysł na niezwykle smaczną przystawkę czy też przekąskę. Bakłażan sam w sobie jest bardzo delikatny w smaku, dlatego w połączeniu z pikantna pastą z makreli tworzy idealny duet a przy tym zdrowy – bakłażany warto jeść! PRZEPIS NA GRILLOWANY BAKŁAŻAN Składniki na grillowany bakłażan: 2 małe bakłażany pół małej makreli wędzonej 1 cebula 2 marchewki(...)kilka chwil dosłownie na grillu tradycyjnym lub elektrycznym czy n patelni grillowej, tak by leciutko zmiękł, ale pozostał jędrny. Grillowane plastry bakłażana przekładamy na półmisek i smarujemy pasta z makreli. Artykuł Grillowany bakłażan z pikantną pastą z makreli pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Lunch mix z makrelą 86

ryż czerwony, kasza owsiana Co nam trzeba? 1 torebeczka ugotowanego lunch mixu 1 mały świeży ogórek 1 mała czerwona cebula pokrojona w wiórka kawałek czerwonej papryki 3 łyżki mięsa wędzonej makreli kawałeczki kulki mozzarelli (pół kulki) 2 łyżki oliwy lub oleju dobrej jakości (np. lniany ) po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu czarnego Robimy! Ugotowany lunch mix mieszamy z posiekaną cebulą

Latosiowydom
Jajka z wędzoną makrelą i sosem chrzanowym 129

połączeniu kremowego jogurtu naturalnego z mascarpone - sprawdziło się świetnie - do tego stopnia, że robiliśmy już taki sos do sałatki jarzynowej nawet. Wyszło pycha! Spróbujcie koniecznie! :)  Składniki:  jajka, wędzona makrela, szczypiorek, koperek,  świeży ogórek czerwona cebulka sos chrzanowy: mascarpone, jogurt naturalny, chrzan, sól, pieprz Jajka gotujemy przez 7 minut. Ugotowane zostawiamy do przestudzenia. Makrele dzielimy na kawałki, ogórki

Plate of Joy
Domowy paprykarz 109

bywa. Pyszny, wilgotny i można przyprawić tak jak lubimy, łagodniejszy czy bardziej na ostro. Tym razem skorzystałam z przepisu Basi . Chlebek z masełkiem i domowy paprykarz, pycha. Składniki: 1 makrela wędzona 1 woreczek ugotowanego ryżu 1 duża cebul 1 marchew 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz, cukier do smaku(...)podsmażam mieszając, aby się nie przypaliło. Dodać koncentrat pomidorowy, sos sojowy i pomidory z puszki (można trochę zmiksować). Podlać trochę wodą, doprawić solą, pieprzem i cukrem, dusić 15 minut. Makrelę obrać ze skóry i ości. Ugotowany ryż i obraną makrelę dodać na patelnie, doprawić w razie potrzeby. Wyjąć liście laurowe i chwilkę jeszcze dusić. Ostudzony paprykarz rozłożyć do słoików. Można

talerz przyjemności