różnymi dodatkami. Mnie wyjątkowo kojarzy się z dzieciństwem, gdyż w czasach PRL-u ta popularna pasta królowała na stołach większości polaków pod nazwą […] Artykuł Pasta z wędzonej makreli pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchniskojarzenia. Robiła ją moja mama, a teraz ja czasem wracam do niej, serwując w czasie weekendowych śniadań. A wszystko, co kojarzy się z weekendem musi być dobre :) Składniki: 1 wędzona makrela 1 cebula 2 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Rybę dokładnie oczyścić z ości. Cebulę drobno posiekać i sparzyć wrzątkiem. Dokładnie
zadanie-gotowaniewszystkie tego typu twarożki miały dużo tłuszczu więc postanowiłam zrobić swój twarożek) 2-3 łyżki chudego jogurtu naturalnego skórka z jednej cytryny 1 gałązka tymianku sól, pieprz pasta 2: makrela wędzona sok z 1/4 cytryny dymka pieprz pasta 3: 8 suszonych pomidorów z zalewy No to do roboty. Pasta 1: Rozdrabniamy widelcem ser i łączymy z jogurtem. Dodajemy skórkę
Brzuszki Łakomczuszkijest zdrowsza, niż ta na majonezie, a dzięki cytrynie i świeżym ziołom, jej smak jest zupełnie inny i świeży. Przygotowaliśmy ją razem. Pasta z wędzonego pstrąga (jak mówił David świetnie sprawdzi się też wędzona makrela czy łosoś) pasuje zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Można z niej zrobić też małe, wykwintne przystawki na przyjęcie (podając na pumperniklu, grzance
Poezja smakusmakiem możecie go zastąpić ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Smaczna i zdrowa przekąska w ciągu dnia, na kolację czy świąteczny stół. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym mała wędzona makrela obrana ze skóry i z ości mały pęczek rzodkiewek 1 zielony świeży ogórek 1 suszony pomidor Przygotowanie: 1. Tuńczyka odsącz z sosu, włóż do miseczki, dodaj pokrojonego w kostkę
Zasmakuj Kuchniresztę składników i mieszamy łyżeczką. Odstawiamy, by nasiona chia napęczniały. W tym czasie wykonać sałatkę : Składniki : 3 liście sałaty lodowej przynajmniej pół pęczka kolendry z doniczki ok. 100 g makreli wędzonej 2 rzodkiewki 1/4 papryki żółtej lub czerwonej pół długiego ogórka pieprz Sałatę porwać na kawałki. Kolendrę posiekać. Połowę dodać do sałaty. Resztę zostawić. Ogórek obrać i pokroić
Weekendy w domu i ogrodzieKupując puszkę-nigdy nie wiesz-co tam dodali, zmielili-chyba strach się bać. A można samemu w domu przyrządzić ten smakołyk. SKŁADNIKI: 1 makrela wędzona(ok.200 g.) 1/2 niewielkiej cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 woreczka ryżu (może być mniej) 1/2 większej marchwi 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego (ja używam Pudliszki) 1-1,5 łyżki keczupu (używam Pudliszki) Olej Oliwa z oliwek
Kopystką po garachurodę. Można przygotować jedną dużą miskę albo indywidualne porcje dla każdego, wtedy nie ma kłopotu z nakładaniem. Składniki dla 4 osób: 4 ogórki kiszone puszka czerwonej fasoli duża wędzona makrela – obrana i oczyszczona z ości czerwona cebula odrobina soli puszka groszku 5 rzodkiewek pokrojonych w plasterki małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego świeżo zmielony czarny pieprz mały pęczek szczypiorku
Ugotowane pozamiataneczasow zawieral majonez.Dzis zastapila go musztarda.I wystarczy,makrela ani tak jest bardzo tlusta ryba.Do pasty dodalam jedynie ulubione i wlasnorecznie przygotowane suszone pomidorki koktajlowe.Pyszne,slodziutkie.Przepis na suszone pomidory znajdziecie tutaj: Suszone pomidory w oleju z oregano i.....Pomidory suszone w oleju z oregano i rozmarynem.Te na zdjeciu ,to juz koncowka zapasow zimowych.Skladniki:1 wedzona makrela1 cebula3 srednie ogorki kiszone lub konserwowe5
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zrobienie samodzielnie paprykarza podrzuciła mi koleżanka Asia :) Roboty przy nim nie ma zbyt wiele, a za to wiadomo co się je :) PAPRYKARZ 3 średnie marchewki 1 spora cebula makrela wędzona ok. 1/2 szkl. ryżu koncentrat pomidorowy sól, pieprz, papryka słodka i ostra Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Marchewkę trzemy na gęstej tarce, a cebulkę drobno siekamy. Następnie marchewkę
Co w głowie piszczydomowników zielony lepszy niż ten czerwony 😉 z bułeczką, wódeczką i chyba to z tyłu to rzodkieweczka 😉 … Ale po wódeczce, wszystko jakoś lepiej smakuje. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Makrela wędzona 400-500 gram Ryż 200 gram ugotowany wcześniej Młody szpinak 200-300 gram Ogórki konserwowe pikle kilka sztuk do smaku Papryka zielona 3 sztuki Tajskie zielone curry
RafalCookskorzystam. Z tym, że przepis na pastę trochę wzbogaciłam w stosunku do pierwowzoru: dodałam jajko na twardo, majonez, cebulę i czosnek. Wyszło pysznie! Składniki na 2 porcje: * 4 ziemniaki * makrela wędzona * ugotowane na twardo jajko * mała cebulka lub 1/2 większej * 2 ząbki czosnku * 2 - 3 łyżki majonezu kieleckiego * 1 łyżka oliwy * przyprawy: po sporej szczypcie kurkumy, bazylii, oregano, pieprzu, papryki
Zdrowa Kuchnia Sowydzięki dodaniu ziół, koziego sera i ketchupu (oczywiście tego bardzo dobrego jakościowo). Pamiętajcie o tym, gdyż jakość składników ma znaczenie i zawsze wpływa na jakość smaku. Składniki: 1 średnia wędzona makrela 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki startego twardego koziego sera 3 łyżki dobrego jakościowo ketchupu pikantnego przyprawy: wedle uznania – sól, świeżo zmielony pieprz, lubczyk, słodka papryka trochę
Zasmakuj Kuchnidzięki dodaniu ziół, koziego sera i ketchupu (oczywiście tego bardzo dobrego jakościowo). Pamiętajcie o tym, gdyż jakość składników ma znaczenie i zawsze wpływa na jakość smaku. Składniki: 1 średnia wędzona makrela 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki startego twardego koziego sera 3 łyżki dobrego jakościowo ketchupu pikantnego przyprawy: wedle uznania - sól, świeżo zmielony pieprz, lubczyk, słodka papryka trochę świeżej
Zasmakuj Kuchni