Gofry wytrawne fit z wędzonym łososiem to pyszny pomysł na śniadanie czy lunch. Są wykonane z mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej) , dzięki czemu możemy zacząć dzień od zdrowego i pełnowartościowego posiłku. Te pełnoziarniste gofry są pyszne, chrupiące i bardzo proste w przygotowaniu. Będą świetną alternatywą dla zwykłych kanapek. Gofry wytrawne fit – pomysł na śniadanie pełne zdrowia Śniadanie jest nazywane najważniejszym(...)ulubionymi składnikami, np. wędliną, jajkami, różnymi rodzajami sałaty, szparagami, itp. Sprawdź też inne sprawdzone pomysły na śniadanie: Menemen – turecka jajecznica Małdrzyki – krakowskie placki twarogowe Pasta z wędzonej makreli fit Kremowa owsianka z masłem orzechowym Drukuj Gofry wytrawne fit #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star
Na-talerzu.plśrodku a że to domowe lepsze to już nie wspomnę. Z jednej porcji otrzymamy jeden słoik litrowy może nie upchany po brzegi ale bardzo szybko zniknie :) SKŁADNIKI :1 makrele wędzoną 1 woreczek ugotowanego ryżu 1 dużą cebulę 1 średnią marchew2 ząbki czosnku1 łyżeczkę papryki ostrej1 łyżeczkę papryki słodkiej1 łyżeczkę sosu sojowego (użyłam ciemnego)sól, pieprz, cukier(...)puszki i 3 łyżki koncentratu plus łyżeczkę sosu sojowego- podlewam odrobiną wody doprawiam solą, pieprzem, odrobiną cukru i duszę ok 15 minut - w tym czasie dokładnie obieram makrele z ości- wsypuję na patelnie torebkę ugotowanego ryżu oraz obraną makrele jeszcze chwilkę duszę- wyciągam liście laurowe i w razie potrzeby jeszcze doprawiam- gdy ostygnie wkładam do słoików i wstawiam
Basia w kuchniPasta z makreli do kanapek. Kremowa konsystencja, aromatyczna, wspaniałe śniadanie, podwieczorek. Podaję do chleba z dodatkami świeżego kopru, pomidorów, ogórków. Pastę z makreli przygotowuję na kilka sposobów: - z dodatkiem pomidorów, chrzanu, jogurtu naturalnego (lub majonezem), jajek, - z dodatkiem świeżych i suszonych pomidorów z koprem, - z dodatkiem cebuli i twarogu (lub jogurtu naturalnego gęstego), - z dodatkiem cebuli, kremowego serka, szczypiorku(...)można dodać pokrojoną drobniutko paprykę, świeżą lub marynowaną, podobnie z ogórkiem. Dodaję świeży koperek lub natkę pietruszki dla wzbogacenia smaku i aromatu, pięknie wtedy wygląda na kromce. Składniki: 1 wędzona makrela obrana ze skóry i ości 2 jajka ugotowane na twardo 100 g serka naturalnego 2 suszone pomidory opcjonalnie: 1/2 soku z cytryny sól, pieprz do smaku gotową pastę
Zasmakuj Kuchnisałatki z makreli wędzonej na zimno upiekłam rogaliki sezamowe, z mąki pszennej pełnoziarnistej i bułki. Przepis powstał dosłownie z potrzeby chwili, bo sałatka „potrzebowała” jakiegoś wyjątkowego pieczywa. Składniki: - 1 kg mąki pszennej wieloziarnistej- 600ml serwatki- 21g drożdży instant- 3 łyżeczki soli- 2 łyżeczki cukru- 2 jajka- 3 łyżki oleju sezamowego- 1 łyżka oleju kokosowego- ok. 130g sezamu- dodatkowo(...)piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Upieczone, studzimy na kratce.Rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej i bułki wyszły puszyste, lekkie i pyszne. Podane z sałatką z makreli stanowiły uzupełnienie, jakiego właśnie brakowało. Warto czasem w kuchni poeksperymentować. Z podanych proporcji zrobiłam 9 bułek i 6 rogalików. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej
mojewypiekiinietylkokolacyjkę czy śniadanko, myślę że do pracy też się nada bo ładnie pachnie. Nie wali rybą jak puszki rybne więc nie wypędzi z biura współpracowników czy klientów składniki: 1 wędzona makrela 1/2 kostki masła około 1 łyżeczki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1 duża łyżka ketchupu dobrej jakości lub passaty kilka kropli sosu Tabasco (można pominąć ;)) sól do smaku
Ogrodnik w podróżylodówki i całość rozprowadzić po naczyniu na grubość 2-3 mm. Docisnąć dobrze brzegi. Delikatnie nakłuć spód widelcem. Składniki na farsz do tarty: 200 g wędzonego dorsza (można zastąpić wędzoną makrelą), oczyszczonego – bez ości, skóry 100 g świeżego szpinaku 1 pieczony burak typ podłużny (ale oczywiście może być jak najbardziej okrągły duży) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula łyżka(...)szpinaku. Na tym etapie doprawiamy całość solą i pieprzem wg uznania. Wiadomo, z solą lepiej nie przesadzać, bo zawsze lepiej dosolić, gdy potrawa będzie gotowa. Na wierzch rozłożyć kawałki wędzonego dorsza. Śmietankę wlać do miski, wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ziołami suszonymi (idealnie mieszanka zielonych ziół), tymiankiem. Dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać starty ser żółty i całość wylać
gutfutjeść ryby już wiecie, ale które z nich są najlepsze? Na pewno można do nich zaliczyć makrelę, karpia, śledzia, pstrąga i łososia. Te ryby mimo zamieszkiwania w różnych środowiskach wodnych, są dla nas tak samo cenne i pełne wartości odżywczych. Makrela atlantycka Makrela atlantycka, podobnie jak łosoś (o którym za chwilę), obfituje w tłuszcze z rodziny Omega-3. Znajdziemy(...)fosfor, żelazo, potas i selen . Dostarcza dużo wysokowartościowego białka, w tym aminokwasów egzogennych jaki lizyna i izoleucyna . —>Makrela<— jest rybą wysokokaloryczną – 205 kcal w 100g makreli świeżej . Ponieważ jednak wiele osób spożywa głównie makrelę wędzoną, podkreślamy, że ma ona jeszcze więcej kalorii. Wędzona na gorąco ma 295 kcal, a na zimno 242 kcal
kuron.com.pldzisiejsze konserwy to już nie ten smak. Ale czy ten z dawniejszych czasów smakował tak pysznie, jak ten co sama robię?;) Składniki (na 6 słoików po 200ml): 2 wędzone makrele (ok 600g) 100g ryżu (białego lub jaśminowego) 2 cebule (ok 300g) 2 marchwi (ok 200g) 1 czerwona papryka (ok 100g) 1 nieduża papryczka chili 1 op. (500ml) przecieru pomidorowego
Obiad gotowyMimo, że parę godzin temu dietetyczka powiedziała, że od wielkiego dzwonu My może zjeść wędzoną makrelę, zrobiłam paprykarz wegetariański z kaszą jaglaną. Bo kasza jaglana jest świetnym produktem, jeżeli chodzi o dietę przeciwgrzybiczą. A że smarowidła do chleba robię ostatnio w kółko takie same, każdy nowy pomysł jest na wagę złota. Nie będę Was czarować, że tytułowy paprykarz jest lepszy(...)jaglanej 1 korzeń pietruszki 2 cebule 2 ząbki czosnku puszka pomidorów pół szklanki wody 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonej wędzonej papryki pół łyżeczki octu jabłkowego pół małego pęczka koperku sól pieprz olej rzepakowy Kaszę dokładnie przepłukujemy na sicie po bieżącą wodą i gotujemy al dente (u mnie trwało to około
Kardamonovyości i nawet jak jest filet to też nie i koniec i mogę się wypchać ja i moje rybki. Jak chcę go trzymać z dala od kuchni, to kupuję wędzoną makrelę i on wtedy wzdycha, mówi coś o ciężkiej miłości i wychodzi. Jednak czasem rybę zje. Zje i uprzejmie się zdziwi, że nie umarł, nie udławił się ością, nie udusił(...)suszone zioła, przyprawy czy pieczony czosnek. Podpieczony spód studzimy i zabieramy się za farsz. Tarta z łososiem i warzywami Składniki na tartę z łososiem i warzywami: 300 g łososia wędzonego 1 mała cukinia 2 młode marchewki kilka szparagów zielonych (około 5 sztuk) koperek groszek cukrowy około 6 strąków czosnek – 2 przeciśnięte ząbki szklanka śmietany gęstej i kwaśnej (250 ml) papryczka
ladykitchenProsta, pyszna i kremowa. Idealna na kanapki pasta z wędzonej makreli. Zrobicie ją w kilka minut, W lodówce może stać ok 5-6 dni. Polecam Zobacz przepis
Swojskie jedzonkobułki, a następnie formowana w klopsy i smażona, potem zalana zalewą octową. KLOPSIKI RYBNE NA KWAŚNO SKŁADNIKI 300 gramów surowego, niesolonego śledzia 200 gramów fileta z dorsza 1 nieduża makrela wędzona 2 spore cebule 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej 1 litr oleju... Artykuł Klopsiki rybne na kwaśno pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaNALEŚNIKI ŻYTNIE SKŁADNIKI 300 gramów tłustego, dobrej jakości twarogu; 1 duża makrela wędzona (około 500 gramów); 200 gramów kwaśnej, gęstej 18% śmietany; dymka lub szczypiorek; 300 gramów mąki żytniej razowej, typ 2000; 450 ml mleka; 1-2 jajka; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; sól, pieprz; przepis na naleśniki żytnie Artykuł Naleśniki żytnie i awanturka gotowa pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaŚLEDZIE W OLEJU Z KOLOROWYM PIEPRZEM KREWETKI Z MANGO I CHIPSAMI Z PARMEZANU KOTLETY SIEKANE Z ŁOSOSIA Z SEZAMEM TATAR Z WĘDZONEJ MAKRELI ZUPA RYBNA Z DORSZA Z KREWETKAMI Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami: – to przepis na tradycyjne pierogi wigilijne inaczej – pyszne i delikatne – to pierogi w innym wymiarze – domowej
globuskulinarnymiseczki. Cebulę posiekaj jak najdrobniej. Do miseczki z makrelą bez ości wrzuć cebulę i pokrojone w kostkę ogórki. Dodaj łyżkę oleju, pieprz i szczyptę soli. Całość wymieszaj. Jeśli chcesz uzyskać pastę do smarowania pieczywa – dodaj dodatkowo dwie łyżki oleju i wymieszaj wszystko. Salaterkę z sałatką możesz udekorować koperkiem. Składniki makrela wędzona 5 ogórków kiszonych średniej wielkości 1 cebula średniej
Eat me! Fit me!