makrela wędzona - 1041 przepisów (strona:35/70)

Ciepła sałatka z młodych ziemniaków, grillowanych szparagów i wędzonej makreli 164

Podajemy od razu – sałatka nie musi być gorąca, ważne, żeby była mocno ciepła co jeszcze lepiej uwydatni jej smak. SKŁADNIKI 400g malutkich młodych ziemniaków – wielkości piłki do golfa 1 wędzona makrela o wadze 250-300g 1 pęczek szparagów (400-500g) 2 lub 4 jajka L, ekologiczne 8-10 czereśniowych pomidorków 1,5 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz

Karo in the Kitchen
Domowy paprykarz-czyli sałatka z makreli inaczej 156

genialny na kanapki-prosty do zrobienia i pyszny-polecam spróbować samemu Składniki: jedna makrela wędzona jeden woreczek ryżu(dałam 2/3 woreczka) 1 cebula 1 marchewka 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego łyżeczka ketchupu ostra papryka mielona-do smaku pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól,pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: makrelę obieramy dokładnie z ości i skóry, rozdrabniamy, ryż gotujemy według przepisu

Swojskie jedzonko
Pasta jajeczna z makrelą 174

Składniki (na 2 porcje) - makrela wędzona (po usunięciu skóry i ości ok.120 g), - jajko (ok.60g), - cebula (ok.70g), - ½ papryki (ok.75g), - łyżka jogurtu naturalnego (ok. 23g). Sposób przygotowania 1. Kroimy drobno cebulę, paprykę i jajko ugotowane na twardo. 2. Mieszamy warzywa z makrelą, jajkiem i jogurtem naturalnym. Pasta jest bogata w: - kwasy omega-3 (pochodzące z makreli), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Prosta pasta z wędzonej makreli z kiełkami rzodkiewki. 154

Składniki: 1 makrela wędzona filet ½ papryka czerwona 2 małe ogórki konserwowe 1 cebula 1 garść kiełki rzodkiewki 2 łyżki majonez 1 łyżka śmietana 18% Sól, pieprz świeżo mielony Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojoną makrelę i kiełki rzodkiewki. Majonez połączyć z gęstą śmietaną i całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem

Kulinarny karnet Christophera
Pasta z wędzonej makreli 132

Jedna z moich ulubionych past do pieczywa. Doskonale sprawdza się w wersji kanapkowej, ale również jako przystawka - na bagietce lub krakersach. Składniki 1 wędzona makrela (około 300g) 4 małe rzodkiewki 2 małe ogórki małosolne (opcjonalnie świeże) 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka majonezu 1,5 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka chrzanu szczypta pieprzu posiekany szczypiorek Makrelę obrać ze skóry i oczyścić

Pełny talerz
SAŁATKA Z MAKRELĄ 173

pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka postna SKŁADNIKI 1 makrela wędzona, ½ szkl. kaszy kuskus, 4 ogórki kiszone, 1 mała czerwona cebula, 2 jajka, pieprz, 2-3 łyżki majonezu, ½ łyżeczki musztardy WYKONANIE Kaszę kuskus zalewamy osolonym wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut, studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Makrelę obieramy z ości, rozdrabniamy. Cebulę, ogórki, jajka kroimy w kostkę. Wszystko łączymy

słodki bratek
Sałatka z wędzoną makrelą, ogórkiem i papryką konserwową 333

sałatka. Doskonały pomysł na pyszną kolację. Można przygotować ją bez majonezu, będzie mniej kaloryczna ;) A jeśli nie wyobrażacie sobie sałatki bez majonezu, z jego dodatkiem też będzie dobra! :) Składniki: makrela wędzona pół puszki kukurydzy 4-5 sztuk ogórków konserwowych 3-4 kawałki papryki konserwowej (około 1/2 całej papryki) mała czerwona cebula sól, pieprz sok z cytryny ***opcjonalnie-majonez   Ogórki

Czerwona Porzeczka
Portobello z sosem kurkowym 82

sosem kurkowym! :-) Przybliżone wartości odżywcze na 1 porcję (2 pieczarki): Kalorie: 429.4gBiałko: 10.03gTłuszcz: 42.23gWęglowodany: 1.65g Składniki (na 2 porcję = 4 pieczarki): kapelusze Portobello - 4 szt. makrela wędzona - 50gparmezan - 30gszczypiorek - wg uznaniasmalec - 14gkurki - wg uznania (ja wykorzystałam 100g kurek)śmietana 42% - 100gsmalec - 14gcebula - 20g Sposób przygotowania: Roztop smalec na patelni i usmaż na nim pieczarki. Smaż

Keto Przepisy
Parykarz szczeciński 154

śniadanie obiad i kolacje :-). Dodaję ten przepis do etykiety ,,kultowe potrawy". Paprykarz szczeciński Bardzo łatwe ok 30 minut wychodzi sporo - nam wystarczyło na 2 dni obżarstwa Składniki: * 1 duża makrela wędzona * 2 marchewki * 5 pieczarek * 1 duża cebula * 100 g koncentratu pomidorowego * 1 liść laurowy * 2 groszki ziela angielskiego * 1/4 szklanki wody * pół woreczka ryżu * 2 łyżeczki słodkiej papryki * szczypta

sierotka maRysia w kuchni
zdrowa, smaczna pasta z makreli wędzonej z olejem rzepakowym.. 142

Składniki: świeża makrela wędzona 1 średnia sztuka, ogórek kiszony 1 sztuka większy, cebula 1 większa sztuka, olej rzepakowy 150 ml, pieprz czarny świeżo mielony 3/4 łyżeczki, szczypiorek 1/2 pęczka cebulę i kiszony ogórek drobno pokroić w kostkę, wsypać do miski, wlać olej rzepakowy makrelę dokładnie obrać z ości w dać do miski, wsypać pieprz mielony widelcem dokładnie wszystko połączyć, schować

W Mojej Kuchni Lubię
Pasta z makreli na kanapki 151

dobrych kilka lat temu, więc postanowiłam, że właśnie ją przygotuję. Nie jest to zajęcie pracochłonne ani drogie - zmieścicie się w 10 zł przygotowując 500g tego smakołyku. Potrzebne nam: - 2 wędzone makrele o łącznej wadze ok. 500g - pęczek szczypiorku - 3-4 czubate łyżki majonezu - sól - pieprz Przygotowanie: Z ryby zdejmujemy skórę i usuwamy kręgosłup razem z ośćmi. Mięso rozdrabniamy w dłoniach

W poszukiwaniu inspiracji
Pasta rybna z koperkiem 114

Pasta rybna z koperkiem Propozycja na dziś – pasta rybna z koperkiem. Pasta rybna z koperkiem Składniki: 1 makrela wędzona 2 ogórki kiszone 1 średnia cebula szczypta soli i pieprzu 2 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanego koperku Pasta rybna z koperkiem Wykonanie: Rybę obrać z ości i widelcem rozdrobnić na mniejsze kawałki. Cebule pokroić w drobną kostkę. Ogórek jeżeli

Pomysłowa kuchnia
Pasta serowa z makrelą i ogórkiem II 141

się lepsza niż ta z ogórkiem konserwowym. Mamy tu nieco inne dodatki, jest ich więcej i naprawdę całość świetnie smakuje. Składniki: 250 g sera białego półtłustego 1/2 dużej wędzonej makreli 1 ogórek kiszony 1/2 małej cebulki 1 łyżeczka musztardy 1 mały jogurt naturalny siekany świeży koperek sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: 1. Ser rozdrobnić widelcem. Dodać makrelę dokładnie oczyszczoną

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z makreli i kiełków jarmużu 159

najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw?  Super prawda?! :)  Składniki na 2 porcje sałatki: 1 wędzona makrela 2 garście kiełków jarmużu Garść kukurydzy Bonduelle 1/2 awokado Pieprz Kilka kropel ulubionego oleju Przygotowanie: Makrelę pozbawiamy skóry, wyjmujemy ości i rozdrabniamy na małe kawałki.  Mieszamy z kiełkami, kukurydzą

Czarnawisienka
PAPRYKARZ Z BIAŁĄ KASZĄ GRYCZANĄ 188

białą kaszą gryczaną niepaloną - najwartościowszą z kasz wytwarzanych z gryki. Jest ona zdecydowanie delikatniejsza niż kasza palona i smakuje mi bardziej. W paprykarzu sprawdziła się rewelacyjnie! Składniki: 2 makrele wędzone 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 szkl. kaszy białej gryczanej sól pieprz słodka i ostra papryka cukier ketchup (do smaku) 200g koncentratu pomidorowego olej Wykonanie: Kaszę gotujemy

Walijskie Pichcenie