makrela wybornie nadaj się do wędzenia. Zawiera przy tym dużo kwasów omega-3 i potas, konkurując pod tym względem jedynie z halibutem. Lista składników na jedną porcję: -1/2 makreli wędzonej -1 mały ogórek sałatkowy ( ja niestety nie miałam ) - 1 garść rukoli - pomidor - kolorowy pieprz SOS: -2 łyżki jogurtu naturalnego -1 łyżka soku z cytryny -1/2 łyżeczki miodu Makrelę
Fit & Healthy Lifegoszczą u mnie po weekendzie gdy zostają mi puste naleśniki, które zazwyczaj smażę na śniadanie w wolne dni. Do tego szybka do zrobienia i zdrowa pasta z wędzonej ryby (u mnie z makreli lub halibuta), która jest idealnym dodatkiem do keto naleśników. Rollsy z pastą rybną to świetna propozycja na śniadanie, kolację czy lunch do pudełka na wynos. Składniki(...)pastą rybną: Składniki na naleśniki: 2 jajka 20 ml śmietany 30% lub śmietanki kokosowej odrobina masła ghee do smażenia Składniki na pastę rybną (tutaj z makreli i halibuta): 50 g makreli wędzonej 50 g halibuta wędzonego 30 ml majonezu domowego na bazie jajka, oleju MCT lub innego zalecanego oleju zimnotłoczonego o neutralnym smaku (np. z awokado , z ostropestu
Ola la LCHFPasta z makreli i jajek to pyszna klasyka, która nigdy się nie nudzi. Jest świetna jako smarowidło do kanapek na śniadanie lub kolację. Będzie stanowić również pyszną przekąskę na imprezie, jeśli rozsmarowujemy ją na krakersach lub grzankach. Jeśli lubicie pasty rybne, ta też z pewnością wam zasmakuje, gdyż jest pyszna i pożywna. Nie robię jej jednak zbyt często, gdyż(...)bardzo czasochłonne, a z podanych składników wyjdzie spora miseczka, która wystarczy na wysmarowanie szeregu kromek chrupiącego chleba, bułek czy bagietek. Składniki na pastę z makreli na kanapki: duża wędzona makrela (około 350 g) 4 jajka (rozmiar M) cebula dymka (albo pół niewielkiej żółtej czy czerwonej) 2 średnie ogórki konserwowe 1,5 łyżki majonezu łyżeczka musztardy mały pęczek szczypiorku sól
e-PrzepisyKulinarnesmakuje nieziemsko! Zawsze interesowały mnie nietypowe wersje klasycznych śródziemnomorskich potraw, dlatego przepis na frittatę z burakiem znaleziony w książce "The Medicinal Chef" Dale Pinnock od razu zwrócił moją uwagę. Wędzoną makrelę zamieniłam jednak na wędzonego pstrąga, moją ulubioną zaraz za doradą rybę. Dodałam też ziemniaczki pozostałe z obiadu, a brak szałwii zrekompensowałam świeży koperkiem. Buraczki i koperek to ostatnio moje
Chilli Czosnek i OliwaOryginalna sałatka z wędzonej makreli z dodatkiem surowych pieczarek ma bardzo charakterystyczny i nowatorski smak . Chociaż różni się od tradycyjnych sałatek z majonezem jest tak samo smaczna . składniki na 4 porcje 2 małe makrele 10 dag białych pieczarek 1 cebula sok z cytryny oliwa z oliwek sól i pieprz natka pietruszki(...)Cebulę kroimy w kostkę i solimy. Wszystkie składniki mieszamy przyprawiamy solą i pieprzem , dodajemy natkę pietruszki i polewamy oliwą z oliwek . warianty zamiast makreli można użyć innej wędzonej ryby
Smakowite DaniaProsta i bardzo smaczna warstwowa sałatka. Wędzona ryba nadaje jej specyficzny smak. Ja wykorzystałam wędzonego dorsza, ale równie dobrze sprawdzi się tutaj wędzona makrela, albo każda inna wędzona ryba. Sałatka robi się "praktycznie sama", nie wymaga ani dużo czasu, ani dużo pracy. Myślę, że może ona być fajną alternatywą do popularnych i trochę oklepanych już sałatek z szynką
Walijskie PichcenieWędzona makrela to dodatek idealny do domowych past. Już kiedyś pokazałam Wam przepis na tradycyjną pastę wraz z dodatkiem cebuli i czosnku . Dzisiaj zachęcam do przygotowania pasty z makreli z gotowanymi jajkami i dodatkiem musztardy oraz majonezu. Idealna pasta do świeżego, ciemnego pieczywa. Składniki: 1 duża makrela (wagowo około 300 g) 1 czerwona cebula 3 jajka 2 łyżeczki musztardy
UgotowaćSkładniki: 1 wędzona makrela 4 korniszony szczypiorek 1 łyżka majonezu sól, pieprz Makrelę pozbawić ości i podzielić na kawałki. Korniszony pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić. Podawać z ulubionym pieczywem. Źródło
Moja Galeria SmakuSkładniki: 2 wędzone makrele (razem ok. 600 g) 5 jajek ugotowanych na twardo 4 średnie kiszone ogórki 1 średnia cebula majonez light (słoik 260 g) (użyłam majonezu firmy mosso) Przygotowanie: 1. Oporządzamy makrele, wybieramy mięso, starając się wyjąć wszystkie ości. 2. Do ryby dodajemy poszatkowane jajka, drobno pokrojone ogórki i posiekaną cebulę. 3. Dodajemy majonezu - tyle, żeby składniki dobrze
Malowane smakiemCoś na kanapki..bez mięsa...bo rybka wędzona..a dokładniej pasta z ryby wędzonej , jajek i ogórka kiszonego.. 2 makrele wędzone 3 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 2 ogórki kiszone 1- 2 łyżki majonezu 1 -2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub ketchupu sól,pieprz Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki
Moje domowe kucharzenieuwielbiam i basta. Co powiecie na pastę rybną z marynowanymi grzybkami ? Zapewniam, że to dobry pomysł i bardzo smaczne połączenie. Pasty rybne robię dość często. Najczęściej robię pastę z wędzonej makreli lub szprotek, ale inne wędzone ryby też się na podobne rybne smarowidło nadają. Tym razem miałam do wykorzystania wędzonego dorsza i to właśnie z takiego białego, rybiego mięsa zrobiłam
Smaczna Pyzajajkami w roli głównej, ale tym razem postanowiłam je przygotować trochę inaczej, niż tak klasycznie. Będzie to pewna odmiana dla typowych jajek faszerowanych. Oto pasta jajeczna z makrelą, która może być typowym smarowidłem do domowych kanapek, lub po prostu przekąską, którą można podać jako dodatek do różnego rodzaju sałatek lub dipa do pokrojonych warzyw. Oczywiście jeśli macie ochotę, taka(...)light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Pasta z bakłażana Pasta z tuńczykiem Pasta jajeczna z makrelą Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 8 ugotowanych jajek 1 wędzona makrela 1/2 szalotki 2 łyżki majonezu sól pieprz opcjonalnie naturalny jogurt Wykonanie: Jajka obieramy i kroimy w kostkę. Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy ości. Szalotkę obieramy i kroimy
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 1 wędzona makrela 14 dag sera feta 10 zielonych oliwek (nadziewanych papryką) 1/2 małej czerwonej cebuli 2 łyżki jogurtu greckiego pieprz Sposób wykonania: Mięso makreli oddzielamy od ości. Oliwki kroimy w drobne krążki. Cebulę szatkujemy w małą kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą ugniatając widelcem. Dodajemy pieprz do smaku
Qchnia po prostuBardzo prosta i szybka, a do tego smaczna pasta z makreli. Pasuje na śniadanie i kolację. Składniki: 1 makrela wędzona 1 cebula vegeta oliwa pieprz Makrelę obrać, posypać vegetą i pieprzem. Cebulę posiekać drobno i dodać do makreli. Dolać tyle oliwy, aby makrela ładnie się utarła i smarowała. Smarować na ulubione pieczywo. Smacznego
talerz przyjemnościSkładniki: 1 wędzona makrela 4 jajka ugotowane na twardo pęczek natki pietruszki 3 ogórki konserwowe pół czerwonej cebuli pół puszki kukurydzy 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu sól, pieprz Sposób wykonania: Oddzielamy mięso makreli od skóry i ości. Jajka, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie składniki razem łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem
Qchnia po prostu