Tradycyjna pasta z makreli to polska klasyka, która wciąż cieszy się ogromną popularnością. To pyszna i pożywna przekąska, która świetnie smakuje na kanapkach czy jako dodatek do sałatek. Przygotowanie jej w domu nie jest trudne i wymaga zaledwie kilku składników. Oprócz tego, że pasta z makreli jest pyszna i łatwa w przygotowaniu, to jeszcze świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju(...)pastę z makreli? Pastę z makreli najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Powinna być zużyta w ciągu kilku dni od jej przygotowania, najlepiej w ciągu 3-5 dni. Jeśli zauważysz, że pasta zaczyna zmieniać konsystencję lub zapach, to lepiej jej nie spożywać. pasta z makreli Przepis: pasta z makreli Składniki: pasta z makreli 1 mała wędzona makrela
okolicepalnika.plSałatka z makreli to pyszny dodatek do kanapek, zarówno na śniadanie, jak i kolację. Można ją dowolnie modyfikować i dodawać swoje ulubione składniki. Gorąco polecam! Sałatka z makreli – Składniki: 1 wędzona makrela – ok. g (ok. 315 w cał The post Sałatka z makreli appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDomowy paprykarz bez zbędnych konserwantów i innych dodatków. Polecam! :) Domowy paprykarz z makreli Składniki: 1 wędzona makrela 100 g ryżu 1 duża cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pikantnego ketchupu sól/pieprz Sposób wykonania: Rybę obieramy i czyścimy, wkładamy do dużej miski. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, po ostudzeniu dodajemy do ryby.Cebule kroimy w bardzo drobną kostkę. Wszystko
Smaki NataliiDziś chciałabym przedstawić moją drugą propozycję pasty z makreli. Składniki: duża wędzona makrela 5 jajek 4-5 ogórków korniszon średnia cebula sól, pieprz, majonez Sposób wykonania: Makrelę obrać z ości rozdrobnić. Jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Korniszony pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majonezem
Darcia w kuchnipasta z makreli składniki 1 wędzona makrela 50 g masła 100 g koncentratu pomidorowego 30% sól, pieprz sposób przygotowania Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy ości i rozdrabniamy w blenderze lub widelcem. Do tak przygotowanej ryby dodajemy koncentrat pomidorowy, masło pieprz i sól. Całość mieszamy i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Podajemy na tostach, przed podaniem dekorujemy
Miód i pieprzPasta z makreli Składniki 1 wędzona makrela 50 g masła 100 g koncentratu pomidorowego 30% Sól, pieprz Sposób przygotowania Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy ości i rozdrabniamy w blenderze lub widelcem. Do tak przygotowanej ryby dodajemy koncentrat pomidorowy, masło pieprz i sól. Całość mieszamy i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Podajemy na tostach, przed podaniem dekorujemy
Miód i pieprzBlueberry Corner by "jagodzianka" To kolejna odsłona pasty z makreli. Dla mnie wędzona makrela najlepiej nadaje się na smarowidło. Jest miękka, soczysta i odpowiednio … Przeczytaj cały artykuł Post Pasta z makreli z serkiem Tapas i awokado pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerKolejna propozycja na prostą sałatkę.Tym razem z wędzonym łososiem ( może być też wędzona makrela ). Składniki:-3 wędzone brzuszki z łososia-10 dkg makaronu chińskiego-puszka drobnego groszku-3 jajka-kilka suszonych pomidorów-kawałek pora-3 ogórki konserwowe-kilkanaście kostek konserwowej dyni-sól, pieprz, majonez Makaron gotujemy 3 minuty. Przelewamy zimną wodą i odsączamy.Odsączamy też
Maminek kulinarnyRyby wędzone cieszą się dużą popularnością. Wędzenie zmienia ich smak, zapach oraz zabarwienie, a na powierzchni tworzy wtórną skórkę, która zapobiega wnikaniu drobnoustrojów do wnętrza ryby, a także zapewnia soczystość. Dym wędzarniczy, który przenika przez całą rybę, ma działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Działa także antyoksydacyjnie, dzięki czemu wędzone ryby są bardziej odporne na procesy jełczenia zawartych w nich tłuszczów. Choć(...)urozmaiceniem naszej diety, a nie jej podstawą. Wtedy bez obaw możemy cieszyć się jej smakiem. Na przykład pyszną pastą z makreli idealną na kanapki z razowego pieczywa. Pasta z makreli - przepis Do przygotowania pasty będziesz potrzebować: wędzoną makrelę, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sok z połowy cytryny, 2 ogórki kiszone, sól i pieprz do smaku. 1. Makrelę oczyść z ości, zdejmij
Z notatnika dietetykapini Sałatka z rukolą, kiwi i grillowaną piersią kurczaka Składniki: – rukola, – kiwi, – grillowana pierś z kurczaka – pestki granatu. Sos winegret wg własnego smaku. Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem Składniki: – 60 g roszponki – 100 g wędzonego na gorąco fileta z makreli – 2 jajka na twardo – 2 średnie ogórki konserwowe – 1 mała
Czynniki pierwszeZobacz mój sprawdzony i bardzo szybki przepis na domowy paprykarz szczeciński. Paprykarz świetnie nadaje się do świeżego pieczywa posmarowanego masłem. Moja wersja będzie przygotowana na bazie makreli, ale możecie wykorzystać inną wędzoną rybę np. dorsza. Paprykarz można zrobić też ze świeżych białych ryb. U mnie paprykarz podaje się ze świeżym pieczywem z masłem oraz ogórkiem kiszonym. Przygotowany w domu paprykarz(...)kojarzy się ze smakami dzieciństwa. Pokażę Wam zatem jak przygotować taki paprykarz w domu. Poniżej znajdziecie listę potrzebnych składników, oraz dokładny sposób przygotowania. Składniki średnia makrela wędzona – ok. 300 g 100g ryżu 100 ml bulionu warzywnego 1 duża cebula 1 duża marchewka 3 łyżek oleju roślinnego 3 łyżek koncentratu pomidorowego szczypta chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz Domowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zagaduję czy On handluje rybami, na co Pan mi odpowiada, że tutaj to nie, czeka na kolegę, ale jak chce to zostało mu jeszcze kilka ryb wędzonych i kilka świeżych makreli. No i rozmawiam z Panem od słowa do słowa, a ja lubię rozmawiać z ludźmi, kupiłam dla męża trzy flądry, które bardzo lubi a dla siebie i Romci wędzonego(...)każdym bądź razie połowę zjedliśmy z chlebkiem i masłem, a z reszty zrobiłam pastę na kanapki a wyszła przekozacka! PRZEPIS NA PASTĘ Z DORSZA: - 1/2 dużego wędzonego dorsza ( w zastępstwie możesz użyć wędzonej makreli lub halibuta) - 1/3 szalotki - 80 g ugotowanych pieczarek - 3/4 opakowania serka wiejska wraz ze śmietanką - świeży szczypiorek - łyżka majonezu - sól morska/ pieprz świeżo mielony Rybę obierz
SMYKWKUCHNIzrobienia pasty kanapkowej? Wędzona makrela nadaje się wręcz idealnie do przygotowania różnego rodzaju past kanapkowych, ponieważ ma sporo mięsa i bez trudu można ją obrać z ości. Dodatkowo, jest to dosyć tłusta ryba, dzięki czemu pasta ma lepszą konsystencję. A co jeśli chciałbyś zastąpić makrelę inną rybą? W tym wypadku można sięgnąć bo inne rodzaje wędzonych ryb np. łososia, dorsza(...)Zwykle wytrzyma około 4-5 dni. Warto przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki czemu pasta dłużej zachowa świeżość, a inne produkty nie przejdą charakterystycznym zapachem wędzonej ryby. Co jeszcze można zrobić z makreli? Wydaje mi się, że makrele bywają niedoceniane. W końcu nadają się nie tylko na kanapki. Możesz zrobić z niej wyśmienitą tartę lub wykorzystać ją jako dodatek
okolicepalnika.plPasta z wędzonej ryby gościła już w mojej wirtualnej jadłodajni - jednak dziś jej absolutnie odchudzona wersja! Do przygotowania poza wędzona makrelą użyłam zimowej, warzywnej sałatki w octowej zalewie z domowej spiżarni. To połączenie ryby i marynowanych warzyw podkreśliło smak przygotowanej pasty a wyeliminowanie kalorycznego łącznika /majonezu, oliwy/ kwalifikuje przepis do dietetycznego menu - spróbujcie:) Składniki: 1 wędzona ryba / u mnie makrela
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamakrela wybornie nadaj się do wędzenia. Zawiera przy tym dużo kwasów omega-3 i potas, konkurując pod tym względem jedynie z halibutem. Lista składników na jedną porcję: -1/2 makreli wędzonej -1 mały ogórek sałatkowy ( ja niestety nie miałam ) - 1 garść rukoli - pomidor - kolorowy pieprz SOS: -2 łyżki jogurtu naturalnego -1 łyżka soku z cytryny -1/2 łyżeczki miodu Makrelę
Fit & Healthy Life