Prosta w przygotowaniu i zdrowa przekąska. Takie pomidory można podać na śniadanię, kolację lub jako element zimnej płyty. Składniki: 8 pomidorów 250 g białego sera 100 g bryndzy wędzona makrela łyżka majonezu 2 łyżkii kwaśnej śmietany 1/2 cebuli szczypiorek sól, pieprz Makrelę dokładnie oczyścić ze skóry i ości, mięso rozdrobnić. Cebulę i szczypiorek posiekać. Ser wymieszać z bryndzą, majonez
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatego świeży chrupiący chlebek i więcej nic nie trzeba. Szczególnie lubię pasty rybne, dlatego robię ja na różne sposoby. Do tej dodałam paprykę i żółty ser. Składniki: nieduża wędzona makrela 3-4 łyżki startego żółtego sera kawałek czerwonej papryki kawałek cebuli 2 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu pieprz szczypiorek Makrelę przebrać z ości. Czerwoną paprykę i ogórki pokroić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSKŁADNIKI: 2 wędzone makrele 4 jajka ugotowane na twardo garść koperku garść natki pietruszki pieprz mielony 2 łyżeczki musztardy dijon 3 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE: Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki i zmiksować 45 s/obr
ClauditteMissCookingSkładniki: 350 g kaszy jaglanej 5 łyżek octu ryżowego 3 łyżki cukru 6 listków nori 200 g wędzonej makreli oczyszczonej ze skóry i ości ogórek pokrojony w słupki (bez pestek) szczypiorek papryka pokrojona w paski kanapkowy serek śmietankowy sos sojowy pasta wasabi Przygotowanie: Kaszę dokładnie wypłukałam w gorącej, zimnej i gorącej wodzie. Zagotowałam 4 szklanki wody
Kulinarny Pamiętnikzacząć? A niech się dzieje co chce, zaczynam od ciepłego śniadania :) SKŁADNIKI: 1/2 czerwonej cebuli 1 mała marchewka por około 10 cm 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej wędzonej makreli masło 3 jajka sól pieprz świeże oregano A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić. Dodać pokrojoną w drobną kostkę marchew
Kuchnia w opałachpastę pamiętam z kanapek, które jadałam w poprzedniej firmie. Jest wyrazista w smaku i idealna na jesień, gdy rzodkwi pod dostatkiem. Składniki : wędzona makrela biała rzodkiew, np. odmiany Sopel Lodu 3-4 łyżki dobrej oliwy Makrelę obrać ze skóry, usunąć wszystkie ości i rozdrobnić widelcem. Jeśli chcecie zrobić tej pasty trochę tylko, polecam wykorzystanie mięsa przy ogonie, a nie przy
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 2 jaja ugotowane na twardo pół wędzonej makreli 1ogórek małosolny/kiszony pół małej cebulki łyżeczka musztardy 1łyżka jogurtu naturalnego lub majonezu biały pieprz szczypior kolendra Wykonanie: 1. Oddziel mięso ryby od ości i skóry. Dokładnie sprawdź czy nie zostały ości. 2. Jaja ugotuj,obierz i posiekaj w kosteczkę. 3. Cebulę obierz i posiekaj. Ogórka posiekaj. 4. Do michy wrzuć
Fiolka w kuchniNigdy nie przepadałam za pastami do kanapek. Ale od kiedy spróbowałam tej - ciągle z nimi eksperymentuje. Ta smakuje fantastycznie - przynajmniej dla mnie ;-) Składniki; 1 wędzona makrela (ok. 30 dag) 1 mała cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu Przygotowanie; Makrele przekroić na pół, delikatnie wyjąc wszystkie ości. Zawsze robie to powoli ponieważ później delektując się pastą na kanapce nie chce
Radość kipiąca uśmiechem.tych rzeczy! Mam nadzieję, że wypoczęliście na wakacjach ode mnie również;), ponieważ wracam! Uwielbiam ryby pod każdą postacią, ale nigdy nie jadłam sałatki, w której królowałaby wędzona makrela. No i przyszedł taki dzień, że wzięłam sprawy w swoje ręce, a efekt moich poczynań poniżej. SKŁADNIKI makaron
Zofianachleb, który przy okazji będę mogła spokojnie podać swojej latorośli, która nie przepuści żadnej mojej kanapce. Była już „nutella” w bardzo zdrowej i pysznej wersji, był też paprykarz z wędzoną makrelą, w najbliższym czasie wrzucę pastę jajeczną, a dzisiaj mam dla was serek à la almette. Bazowy przepis jest naprawdę bardzo prosty, serek wychodzi z niego leciutki i puszysty, idealny
Przepysznik - BLW i nie tylkoposzaleć z przeróżnymi sałatami. Muszę przyznać, że to moje ulubione dania - szybkie, pożywne, różnokolorowe i zdrowe. Składniki : 4-6 liści sałaty masłowej młode listki sałaty karbowanej do 10 dag wędzonej makreli 2 garści pomidorków koktajlowych pół chili szczypiorek z dymki łyżka orzechów ziemnych 3 łyżki dobrego oleju arachidowego łyżka octu jabłkowego Sałatę opłukać, osuszyć i podrzeć na kawałki. Wymieszać obie
Weekendy w domu i ogrodzieJeżeli zostanie Wam nieco wędzonej makreli, albo po grillu, na przykład, takiej, jak ta , to możecie wykorzystać ją do sałatki. Będzie idealna na śniadanie, kolację albo jako dodatek do obiadu. Jak zdążyliście już pewne zauważyć, często wykorzystuję "resztki", by stworzyć z nich danie nowej jakości. ;) SAŁATKA Z MAKRELĄ Składniki: - dowolna ilość makreli - 1/2 główki sałaty lodowej - 70 gram oliwek czarnych
Życie zamknięte w smakuwędzona makrela czerwona cebulka 2 małe ogórki kiszone 2 łyżki majonezu sól i pieprz jajko na twardo i majonez do dekoracji Oddzielić mięso ryby od ości i rozdrobnić. Cebule i ogórki pokroić w drobną kostkę. Połączyć z makrela i majonezem. Przyprawić do smaku. Podawać na chlebie lub krakersach, przyozdobione majonezem i plastrami jajka na twardo, posypane czerwoną
Atlas Smakówopakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 150 ml śmietany 18% 1 średnia wędzona makrela 200 g sera gorgonzola 2 średnie gruszki sól, biały pieprz gałka muszkatołowa tymianek Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Gruszki umyć
Atlas SmakówSkładniki: 1 makrela wędzona 100 g sera twarogowego 1/2 cebuli 2 łyżki jogurtu (śmietany) sol,pieprz Wykonanie: Ser przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do sera. Z ryby zdjąć skórę i dokładnie oczyścić z ości. Dodać jogurt i dokładnie wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem
magiczna kuchnia Kasi