makrela wędzona - 1041 przepisów (strona:49/70)

Pasta do chleba z makreli i rzodkwi 147

pastę pamiętam z kanapek, które jadałam w poprzedniej firmie. Jest wyrazista w smaku i idealna na jesień, gdy rzodkwi pod dostatkiem. Składniki : wędzona makrela biała rzodkiew, np. odmiany Sopel Lodu 3-4 łyżki dobrej oliwy Makrelę obrać ze skóry, usunąć wszystkie ości i rozdrobnić widelcem. Jeśli chcecie zrobić tej pasty trochę tylko, polecam wykorzystanie mięsa przy ogonie, a nie przy

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasta z makreli i jaj 177

Składniki: 2 jaja ugotowane na twardo pół wędzonej makreli 1ogórek małosolny/kiszony pół małej cebulki łyżeczka musztardy 1łyżka jogurtu naturalnego lub majonezu biały pieprz szczypior kolendra Wykonanie: 1. Oddziel mięso ryby od ości i skóry. Dokładnie sprawdź czy nie zostały ości. 2. Jaja ugotuj,obierz i posiekaj w kosteczkę. 3. Cebulę obierz i posiekaj. Ogórka posiekaj. 4. Do michy wrzuć

Fiolka w kuchni
Jesiotr z grilla 382

zjadam jej nie za dużo, bo ile czasu można jeść ;) A jesiotr? Jesiotr to ryba, która prawie nie ma ości! Miłość od pierwszego wejrzenia. Zwłaszcza od kiedy ość z wędzonej makreli dosłownie stanęła mi w gardle... Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Pasta z wędzonej makreli. 83

Nigdy nie przepadałam za pastami do kanapek. Ale od kiedy spróbowałam tej - ciągle z nimi eksperymentuje. Ta smakuje fantastycznie - przynajmniej dla mnie ;-) Składniki; 1 wędzona makrela (ok. 30 dag) 1 mała cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu Przygotowanie; Makrele przekroić na pół, delikatnie wyjąc wszystkie ości. Zawsze robie to powoli ponieważ później delektując się pastą na kanapce nie chce

Radość kipiąca uśmiechem.
Zaskakująco dobra sałatka z wędzoną rybą, makaronem i żółtym serem 183

tych rzeczy! Mam nadzieję, że wypoczęliście na wakacjach ode mnie również;), ponieważ wracam! Uwielbiam ryby pod każdą postacią, ale nigdy nie jadłam sałatki, w której królowałaby wędzona makrela. No i przyszedł taki dzień, że wzięłam sprawy w swoje ręce, a efekt moich poczynań poniżej. SKŁADNIKI makaron

Zofiana
Serek à la almette 121

chleb, który przy okazji będę mogła spokojnie podać swojej latorośli, która nie przepuści żadnej mojej kanapce. Była już „nutella” w bardzo zdrowej i pysznej wersji, był też paprykarz z wędzoną makrelą, w najbliższym czasie wrzucę pastę jajeczną, a dzisiaj mam dla was serek à la almette. Bazowy przepis jest naprawdę bardzo prosty, serek wychodzi z niego leciutki i puszysty, idealny

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sałata z makrelą i pomidorkami koktajlowymi 118

poszaleć z przeróżnymi sałatami. Muszę przyznać, że to moje ulubione dania - szybkie, pożywne, różnokolorowe i zdrowe. Składniki : 4-6 liści sałaty masłowej młode listki sałaty karbowanej do 10 dag wędzonej makreli 2 garści pomidorków koktajlowych pół chili szczypiorek z dymki łyżka orzechów ziemnych 3 łyżki dobrego oleju arachidowego łyżka octu jabłkowego Sałatę opłukać, osuszyć i podrzeć na kawałki. Wymieszać obie

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z makrelą (z grilla/wędzoną) 172

Jeżeli zostanie Wam nieco wędzonej makreli, albo po grillu, na przykład, takiej, jak ta , to możecie wykorzystać ją do sałatki. Będzie idealna na śniadanie, kolację albo jako dodatek do obiadu. Jak zdążyliście już pewne zauważyć, często wykorzystuję "resztki", by stworzyć z nich danie nowej jakości. ;) SAŁATKA Z MAKRELĄ Składniki: - dowolna ilość makreli - 1/2 główki sałaty lodowej - 70 gram oliwek czarnych

Życie zamknięte w smaku
Pasta z wędzonej makreli 86

wędzona makrela czerwona cebulka 2 małe ogórki kiszone 2 łyżki majonezu sól i pieprz jajko na twardo i majonez do dekoracji Oddzielić mięso ryby od ości i rozdrobnić. Cebule i ogórki pokroić w drobną kostkę. Połączyć z makrela i majonezem. Przyprawić do smaku.  Podawać na chlebie lub krakersach, przyozdobione majonezem i plastrami jajka na twardo, posypane czerwoną

Atlas Smaków
Tarta z wędzoną makrelą, gorgonzolą i gruszkami 172

opakowanie ciasta francuskiego  2 jajka  150 ml śmietany 18% 1 średnia wędzona makrela 200 g sera gorgonzola 2 średnie gruszki sól, biały pieprz  gałka muszkatołowa tymianek Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Gruszki umyć

Atlas Smaków
Pasta z makreli i białego sera 129

Składniki: 1 makrela wędzona 100 g sera twarogowego 1/2 cebuli 2 łyżki jogurtu (śmietany) sol,pieprz  Wykonanie: Ser przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do sera. Z ryby zdjąć skórę i dokładnie oczyścić z ości. Dodać jogurt i dokładnie wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem

magiczna kuchnia Kasi
Pasta z makreli i ogórkiem kiszonym 75

Składniki: 1 makrela wędzona 1 ogórek kiszony 2 jajka 1/2 cebuli łyżka majonezu 2 łyżki musztardy sól,pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo.  Rybę obrać ze skóry i dokładnie obrać z ości. Cebulę, ogórka oraz jajka pokroić w drobną  kosteczkę. Wszystko przełożyć do miseczki i wymieszać z majonez oraz musztardą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Polna macierzanka z ryżem Kupiec na przaśnym lawashu 150

wałkujemy na bardzo cienkie placki, pieczemy ok 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 C.  Składniki na ryż z macierzanką: 1 saszetka ryżu długoziarnistego Kupiec  1/4 wędzonej makreli  2 wiejskie jaja, ( żółtko z wiejskiego jaja pięknie zabarwi ryż na żółto) pęczek świeżej polnej macierzanki sól,(opcjonalnie, bo makrela wystarczy do ,,zasolenia,, sałatki) pieprz 1. Ryż gotujemy

Apetyczna babeczka
Quiche z wędzoną makrelą 129

kolor. No dobra, pora na przepis: Ciasto: 300 g mąki pełnoziarnistej z orkiszu 100 ml wody 1 jajko Sos: 2 jajka 100 ml śmietany 3 ogórki konserwowe 150 g wędzonej makreli 1 ząbek czosnku sól, pieprz Składniki na ciasto łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy około 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące się do dłoni. Gdyby

Marder&Marder Manufacture
Domowy paprykarz 146

podczas którego zabrałam się do ćwiczeń z postawionego przed sobą 30-dniowego wyzwania :D taaak ZAWZIĘŁAM SIĘ! :) przedstawiam wam jeden z efektów mojej wczorajszej wzmożonej aktywności ;) Inspiracja Składniki: 1 wędzona makrela 200-300g koncentratu pomidorowego (po raz setny napiszę, że najlepszy koncentrat jest w NETTO!:)) 100g brązowego ryżu sól, pieprz, słodka i ostra czerwona papryka wg smaku 1 cebula

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość