makrela wędzona - 1041 przepisów (strona:57/70)

Ryby wędzone – czy na pewną są zdrowe? 221

wędzone są zdrowe ? Dużo zależy od tego jak często jemy ryby wędzone, jakie ryby jemy, jak zostały przygotowane i uwędzone. Jakie ryby wędzone wybierać? Do wędzenia nadają się zarówno ryby tłuste (np. łosoś, makrela), które wchłaniają z dymu więcej aromatu i smaku, jak i chude (np. dorsz). Jak zawsze świeżość ryby jest bardzo ważna. Osoba wędząca ryby powinna zadbać

Ciasna Kuchnia
Makrela z grilla 171

Makrela kojarzy mi się tylko i wyłącznie z wędzoną rybą. Jeżeli lubicie ten rodzaj ryby to przygotujcie ją z grilla. Wbrew pozorom w smaku jest rewelacyjna! Warto dodać, że świeża makrela ma ładny kolor, nie trzeba obierać z niej łusek, ma bardzo małą ilość ości i zawiera w sobie bardzo dużą ilość selenu, który wspomaga naszą odporność. Przepis dodaje

Ugotować
Sałatka ze słoika – z bobem i fasolką 135

zielonej, marynowanej bazy sprawdzą się drobne kulki mozzarelli lub klasyczna mozzarella pokrojona w kostkę, bundz, ser bałkański, a także miękki ser kozi i owczy. Inna wędzona ryba? Pasuje wędzony na ciepło łosoś, pstrąg albo makrela. Nawet szprtki! A nawet ośmiornica albo krewetki z zalewy zrąbią z tej sałatki bardzo wykwintną pozycję. Do takiego zestawu smaków pasuje też jajko na twardo

Karo in the Kitchen
Twarożek łososiowy a la myszka 221

radości. Tekst "nie baw się jedzeniem" w tej sytuacji byłby całkiem nie na miejscu;)   Składniki: 100 g twarogu półtłustego miękkiego 50-60 g łososia wędzonego na ciepło (może być także makrela) 2 kromki chleba żytniego kiełki lucerny rzodkiewka cienki szczypiorek ziarenka pieprzu kilka pomidorków koktajlowych pieprz mielony opcjonalnie koperek pieprz mielony Przygotowanie: Twaróg rozgniatamy z łososiem na gładką masę

Kulinarne Inspiracje
Makrela pieczona z farszem podana z duszoną cukinią i pomidorkami 177

Makrela kojarzy mi się z dzieciństwa tylko pod jedną postacią - w formie wędzonej pasty na kanapki. Jeżeli lubicie lekko tłuste i mięsiste ryby to musicie przygotować pieczoną makrelę. Taka ryba jest łatwa do przyrządzenia, ponieważ nie trzeba obierać jej z łusek. Ponadto makrela zawiera bardzo dużą ilość selenu, który wspomaga odporność. Idealne jesienne danie 😊 Składniki na 4 porcje: 4 filety

Ugotować
Tosty z wędzonym karmazynem w chrzanowym jajku i cebulą 133

masła. Do tego są bardzo chrupiące. Z racji tego, że karmazyna nie wszędzie możecie łatwo dostać możecie zastąpić go inną ulubioną i sprawdzoną wędzoną rybą. Karmazyn ma delikatne mięso, jest mniej tłustsza niż makrela. Jej mięso lekko się rozpada, jest mięsiste i - choć delikatne - wyraziste w smaku. To mój karmazyn:     Składniki: 1 średni wędzony karmazyn 6 kromek

Zasmakuj Kuchni
Hummus – najlepszy 153

każdemu! Polecam Wam też inne pasty na moim blogu: – przepis na guacamole – pasta z awokado i jajka – hummus – hummus z suszonymi pomidorami – pasta z wędzonego kurczaka – pasztet do smarowania – masło ziołowe – masło czosnkowe – hummus z soczewicą Składniki: – 400 g ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka – 2 płaskie łyżki pasty tahina(...)odrobiną oliwy i posyp natką pietruszki. Podawaj. SMACZNEGO! Zajrzyj też do: – pasta z soczewicy – pasta z kurczaka – pasta z wędzonych szprotek – pasta z łososia wędzonego – pasta z suszonymi pomidorami – pasta z makreli – pasta z zielonych oliwek – pasta jajeczna – pasta z papryką marynowaną – pasta z paluszków krabowych – pasta łososiowa

nietylkopasta.pl
Najlepsze pomysły na dodatki do sushi 179

temu, że są o miękkim smaku, są również doskonałym uzupełnieniem wielu innych składników sushi. Istnieje wiele innych opcji popularnych dodatków: ryby i owoce morza, w tym makrela, ryby, łosoś – w tym także dodatek wędzonego łososia. Również małe krewetki, krewetki tygrysie, chude płaty tuńczyka - są dobrym wyborem. Istnieje wiele osób, które obawiają się użycia surowej ryby w ich sushi z powodu

Kuchcik gotuje
Pasta z sardeli zwanych anchois 185

chodziła pasta z anchois, czyli po polsku sardeli, miał być dip jest pasta z jajek z dodatkiem tych małych rybek. Smak całkiem inny niż pasta z makreli czy też łososia lub innych ryb wędzonych. Idealnie nadaje się do faszerowania jajek jak i jako pasta na grzanki. Składniki 4 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka kaparów 1 łyżeczka zalewy z kaparów

Piekielna Kuchnia Pati
Pasta z wędzonego halibuta 138

Pastę rybną robię często  z makreli, tuńczyka, natomiast dzisiaj nowa propozycja z wędzonego halibuta  z ogórkiem  kiszonym i jajkiem. Zapraszam. SKŁADNIKI 1 wędzony halibut 2 jajka 2 małe ogórki 1 mała cebula 2 łyżki twarogu 1/2 łyżeczki musztardy 1/ łyżeczka ketchupu pieprz i sól do smaku WYKONANIE Rybę rozdrabniamy. Cebulę i ogórek kroimy w kostkę,rozdrabniamy

W kuchennym oknie Ewy
Pasta rybna z papryką 115

cebuli * łyżka ketchupu pikantnego  * ulubione przyprawy    Przygotowanie : Jajka ugotować na twardo i zimne pokroić w kostkę. Paprykę oraz cebulę pokroić w drobną kostkę. Makrelę , ja wybrałam w pomidorach, ale można wędzoną, rozdrobnić widelcem. Dodać jajko oraz cebulę i paprykę. Wymieszać na jednolitą pastę. Dodać ketchup i przyprawy. Wymieszać. Odstawić na 20 minut żeby smaki się połączył. Pasta

Magiczne Życie Marty
Makrela z pieczonymi ziemniakami, czyli prosty obiad z piekarnika 157

Makrela jest mi znana przede wszystkim w wersji wędzonej. Ostatnio jednak trafiłam na świeże płaty tej ryby i stwierdziłam, że muszę spróbować jej w innej postaci. Żeby nie było nudno, tym razem nie zrobiłam ryby na parze (a bardzo lubię :D), ale upiekłam w piekarniku. Przy okazji przygotowałam też ziemniaki w aromatycznej wersji z dodatkiem oleju kokosowego. Całość zajmuje niewiele(...)czasu, a w połączeniu jest bardzo smaczne. Polecam wszystkim miłośnikom ryb i nie tylko ;) Makrela z pieczonymi ziemniakami, czyli prosty obiad z piekarnika świeże płaty/filety z makreli sól, pieprz, koperek, suszona cebula 6-7 średniej wielkości ziemniaków  ulubione zioła (u mnie mieszanka ziół do sałatek i koperek) płaska łyżka oleju kokosowego Płaty z makreli oczyścić, doprawić solą, pieprzem

FitKot
Makrela pieczona w marynacie z pietruszki, czosnku i suszonych pomidorów 169

Makrela jest jedną z najczęściej spotkanych przeze mnie ryb - jeżeli chodzi o ryby wędzone. Do tej pory spożywałam ją też w takiej właśnie formie. Dopiero niedawno zobaczyłam w sklepie świeżą makrelę (w dodatku w zadziwiająco niskiej cenie) i zdecydowałam się na jej zakup. Przyznam, że jest przepyszna i daje ogromne możliwości smakowe! MAKRELA PIECZONA W MARYNACIE Z PIETRUSZKI, CZOSNKU

Życie zamknięte w smaku