mnie bomba! Polecam!!! Składniki na sałatkę z kuskusem, wędzoną rybą i warzywami: 1/2 szklanki kaszy kuskus + wrzątek do jej przygotowania kawałek ryby wędzonej (u mnie 2 duże brzuszki z łososia) lub np. 1/2 tuszki makreli, lub puszka tuńczyka 1 awokado 1/3 strączka papryki (u mnie czerwona) 1/2 papryczki peperoni (opcjonalnie) 4-5 rzodkiewek 1/2 pęczki szczypiorku kilka pomidorków koktajlowych
Rozpustne gotowanieprawda jeszcze bardziej lubi rozprawić się z samą wędzoną makrelką, ale kanapki wypastowane są niezwykle mile widziane. I na zagrychę ogóry małosolne - oj, jakie to dobre ! Pasty z ryb można robić na różne sposoby. Dwa z nich już kiedyś pokazywałam - pasta makrelowa z jajkiem i kiszonym ogórkiem i pasta z makreli z cebulą i ketchupem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza100g masła/margaryny 1 żółtko 1/2 łyżeczki czosnki granulowanego 1/3 łyżeczki soli odrobina pieprzu Moje nadzienie: sałatka pikantna z makrelą Ponadto: 1 białko pestki słonecznika do posypania (opcjonalnie) ulubione przyprawy (u mnie słodka papryka wędzona; opcjonalnie) Nadziewane kruche ciasteczka wytrawne - przygotowanie: Masło/margarynę wymieszać z żółtkiem oraz następnie z mąką i przyprawami. Zagniecione ciasto wstawić(...)oraz opcjonalnie posypać pestkami i dowolnymi przyprawami. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12-14 minut w 190 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) W przepisie użyłam sałatki pikantnej z makrelą Dega . Ma dobry skład i fajnie sprawdza się do takich przekąsek
Di gotujeDomowe pasty kanapkowe to są świetne alternatywy dla kanapek z szynką, albo żółtym serem. Taka domowa pasta z makreli pysznie smakuje na pieczywie do śniadania lub
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przygotować coś na bazie tego właśnie przepisu. Wyszło pysznie, aromatycznie i koniecznie do powtórzenia! Bardzo polecam!!! Składniki na pastę na kanapki z wędzoną rybą i warzywami: 2 brzuszki z łososia lub pół obranej z ości tuszki makreli 1/3 czerwonej papryki 1/3 pęczka szczypiorku 1/2 awokado pieprz Warzywa drobno kroimy, rybę rozdrabniamy. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy pieprzem
Rozpustne gotowanieJakiś czas temu podawałam przepis na domowy paprykarz szczeciński z wędzoną rybą . Tym razem paprykarz, w którym zamiast ryby wędzonej użyłam świeżego (choć w sumie mrożonego) dorsza. Według mnie mimo wszystko lepszy jest paprykarz w pierwszej wersji czyli z mrożoną makrelą, ale ten też jest bardzo dobry. Tym razem jeszcze gorący paprykarz włożyłam do czystych i suchych słoików, które zakręciłam(...)pietruszka ½ małego selera 2 cebule 250 ml przecieru pomidorowego w kartonie 1 puszka pomidorów bez skórki 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki wędzonej 3 łyżeczki papryki słodkiej 3 łyżki sosu sojowego sól pieprz oliwa 2 łyżki masła do gotowania ryżu 1 szklanka wody Wykonanie: Ryż ugotować na sypko: Ryż przesypać do miski, zalać
Mama Gotujegotowaliśmy i rozmawialiśmy właśnie o makreli. #MAKRELA jest: SMACZNA: świetnie smakuje w sałatce, z makaronem, w daniach z pieca czy z grilla ZRÓWNOWAŻONA: makrela uzyskuje dobre noty w zakresie wpływu na emisję CO2. ZDROWA: w makreli jest całe morze omega-3 W SUPERCENIE: można kupić makrelę już za parę złotych. Większość z nas kojarzy makrelę jako pastę śniadaniową z jajkiem, serem(...)Szczerze powiem, że sama nie zwracałam na nią uwagi i rzadko widywałam świeżą makrelę nawet w sklepach rybnych. Może czas to zmienić? Przyznam, że sama poznawałam jej smaki w różnych odsłonach, właśnie na tych warsztatach. Gotowana na parze, smażona, pieczona i najbardziej znana wędzona. A która smakuje mi najbardziej? Chyba grillowana - świeży filet lekko naoliwiony
Niezły Młynekgotowaliśmy i rozmawialiśmy właśnie o makreli. #MAKRELA jest: SMACZNA: świetnie smakuje w sałatce, z makaronem, w daniach z pieca czy z grilla ZRÓWNOWAŻONA: makrela uzyskuje dobre noty w zakresie wpływu na emisję CO2. ZDROWA: w makreli jest całe morze omega-3 W SUPERCENIE: można kupić makrelę już za parę złotych. Większość z nas kojarzy makrelę jako pastę śniadaniową z jajkiem, serem(...)Szczerze powiem, że sama nie zwracałam na nią uwagi i rzadko widywałam świeżą makrelę nawet w sklepach rybnych. Może czas to zmienić? Przyznam, że sama poznawałam jej smaki w różnych odsłonach, właśnie na tych warsztatach. Gotowana na parze, smażona, pieczona i najbardziej znana wędzona. A która smakuje mi najbardziej? Chyba grillowana - świeży filet lekko naoliwiony
Niezły Młynekpowrót do korzeni. Wnętrze lokalu Gorące Piece Formuła działania Gorących Pieców jest bardzo prosta: produkty od małych lokalnych dostawców przywożone są z dużą częstotliwością, aby zawsze były świeże, następnie wędzi się je w piecach opalanych drewnem (i to na oczach gości), a później serwuje na drewnianych deskach z tradycyjną polską przegryzką i sosami, m.in. ćwikłą, czy chrzanem. Brzmi super prawda(...)oraz deskę ryb za 38 zł, na których możemy znaleźć m.in. bałtyckiego łososia, śledzia, kłodzkiego pstrąga, czy makrelę. Wybór ryb, które znajdą się na deskach, w dużej mierze zależy od sezonu i dostaw, a więc mogą się one zmieniać. Wszystkie wędzone produkty można również kupić na wynos, co cieszy tym bardziej. Na dodatkowe uznanie z mojej strony zasłużył
Food Squaredwie różne w formie i smaku przekąski na pobudzenie apetytu: - tete d'achard / czarny czosnek / ocet z szałwii (Pedro) - wędzony węgorz / szalotka / burak/ mus rybny (Martin)- węgorz wygrał, świetna kompozycja smakowa Do nich Esporão Reserva white 2012 Przystawki grillowana makrela / 45 dni sezonowana słonina / tatar z selera naciowego / jabłko granny smith (Pedro) i Esporão Reserva white 2013 - świetna makrela
królestwo garówDlatego często sięgam po ryby typu karp, halibut, węgorz, makrela. Często kupuję całą patroszoną rybę, najpierw ją filetuje i przygotowuję piękne płaty bez ości, a na pozostałych resztkach gotuję wywar. Polecane przepisy z rybami: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – zupa z wędzonym łososiem – tajska zupa z krewetkami – zupa rybna z owocami morza(...)ryba po grecku – dorsz ze szpinakiem ZUPA RYBNA Z WARZYWAMI PRZYGOTOWANIE: 25 minut ILOŚĆ PORCJI: 3-4 SKŁADNIKI: – 500-800 g ryby świeżej (karp, halibut, węgorz, makrela) – 2 średnie marchewki – 1 pietruszka – 4 ziemniaki – pół cebuli – 1 – 1,5 l wody – 2 liście laurowe – 2 kulki ziela angielskiego
nietylkopasta.plpolecam ryby smażonej w głębokim tłuszczu! Które ryby na TAK, a które na NIE Rezygnujemy z ryb wędzonych i konserw rybnych – mają dużo soli i szkodliwych związków. Gatunki ryb, które nie są zalecane, to ryby drapieżne: rekin, miecznik, makrela, tuńczyk, okoń . To właśnie one kumulują najwięcej szkodliwych substancji i metali ciężkich. Gatunki ryb, które są polecane, to przede wszystkim
Natka PietruszkiTym razem na śniadanie będzie kanapka z mozzarellą i całym mnóstwem smacznych i zdrowych dodatków. Całość smaku podkreśli delikatny w smaku sos chrzanowy… Składniki i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Błyskawiczna sałatka do dań z grilla to propozycja dodatku jaki możemy podać na grillu. Przygotowanie tej sałatki nie zajmuje wiele czasu, a z całą pewnością idealnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolorowa sałatka z delikatną wędzoną rybą, która idealnie komponuje się z ostrą czerwoną cebulą, jajkami, żółtym serem, pachnącym szczypiorkiem i chrupiącą rzodkiewką. Składniki: 300g obranej z ości makreli 1 czerwona cebula 7 jajek 300g żółtego sera 10 rzodkiewek 1 pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: 1. Makrelę podzielić na mniejsze części, a cebulę drobno posiekać. 2. Jajka ugotować
Szalona Kuchnia Eweliny