makaron z - 4500 przepisów (strona:145/300)

Tagliatelle z fasolką szparagową, pieczarkami i salami w delikatnym sosie 184

Makaron na obiad mogłabym jeść codziennie.Stąd też na blogu pojawia się tagliatelle w kolejnej odsłonie. Do zestawu: makaron + sos śmietanowy pasuje naprawdę wiele dodatków. Ograniczać nas może tylko własna wyobraźnia lub brak jakichkolwiek produktów w lodówce ;)Czytaj więcej

bistro mama
Spaghetti Bucatini z dynią i kurkami 194

października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Z uwagi na to, że uwielbiam makarony, postanowiłam napisać kolejny post z jego udziałem w roli głównej! Przepis na Bucatini z dynią i kurkami. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Spaghetti pełnoziarniste z cukinią i szynką parmeńską 125

Czas przygotowania: ok 15-20 min.Koszt na 2 osoby: 12,50 złSKŁADNIKI:Makaron Spaghetti ok 220 gCukinia 1 (średnia)Szynka parmeńska 4 plastryCebula 1Czosnek 2 ząbkiPomidorki cherryOliwa z oliwekSos PestoSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Następnie dodajemy porwane plastry szynki parmeńskiej i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sos Pesto. Łączymy makaron z usmażoną

kulinarnyJa
Spaghetti z kurkami 116

startą marchewkę i posiekanego pora. Dodajemy świeże i dobrze umyte kurki. Wszystko dusimy pod przykryciem. Dodajemy jogurt lub śmietanę. Doprawiamy przyprawami : bazylią, solą i pieprzem. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania (aldente do 8 min.) Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodajemy usmażone kurki. Posypujemy świeżo posiekana natką i pomidorkami koktajlowymi

kulinarnyJa
Spaghetti w sosie pomidorowym ze świeżą bazylią 120

spaghetti razowego1 puszka pomidorów1 cebula2 ząbki czosnkuparmezanoliwa z oliwekświeże liście bazyliisól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na oliwie podsmażamy cebulę. Dodajemy pomidory z puszki doprawiamy solą i pieprze. W między czasie gotujemy makaron ok. 7-8 min. Do sosu pomidorowego dodajemy świeżo posiekaną bazylię i odrobinę parmezanu. Sos gotujemy, do momentu zgęstnienia.Na ugotowany makaron wykładamy sos, posypujemy świeżą bazylią i parmezanem

kulinarnyJa
Spaghetti z kurczakiem, szparagami i boczniakami w kremowym sosie 156

kurczakiem, świeżymi szparagami i boczniakami w kremowym sosie z natką pietruszki.Czas przygotowania: 30 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 13,00 złSKŁADNIKI:100 g polędwiczek z piersi kurczaka200 g makaronu spaghetti6 szparagów8 średnich boczniaków2 cebula dymka2 ząbki czosnku1/2 cytrynynatka pietruszkigrana padano lub parmezan3 łyżki śmietany 18%1/2 szklanki białego winaoliwasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Szparagi obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie(...)dodatkiem soku z cytryny. Na oliwie szklimy posiekaną dymkę i czosnek. Dodajemy pokrojone polędwiczki z kurczaka i podsmażamy. Następnie dodajemy boczniaki i dolewamy wina.W między czasie wstawiamy makaron do gotowania.Szparagi odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do podsmażonych boczniaków i kurczaka. Dolewamy śmietany, doprawiamy solą i pieprzem. Sos redukujemy, aż lekko zgęstnieje. Pod koniec dodajemy

kulinarnyJa
Kluski z makiem 138

składniki* 30 dag maku* 2 łyżki miodu* 2-3 łyżki cukru pudru* cukier wanilinowy* olejek migdałowy* bakalie  (rodzynki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, owoce kandyzowane, suszone morele )* makaron szerokie wstążki lub domowySposób wykonaniaMak sparzyć, następnie zmielić 3 razy.Przełożyć do rondelka, dodać miód, cukier, cukier wanilinowy, olejek migdałowy. Dolać nieco mleka lub przegotowanej wody, ewentualnie likieru amaretto (ja zwykle(...)garnek z wrzątkiem, a w nim garnek z masą makową (w tym wypadku masa na pewno się nie przypali).Do gorącej masy dodać pokrojone bakalie i wymieszać, nadal podgrzewać.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Gorący wymieszać z masą makową i podawać

Mix smaku
Sałatka ze świeżym ogórkiem 11691

składniki* 1/2 opakowania makaronu w kształcie ziarenek ryżu* 30 dag wędliny drobiowej, najlepszy filet z indyka* 2 ogórki wężowe* 1 pęczek koperku* 5 łyżek majonezu* 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany* 1-2 ząbki czosnku* sól, pieprzSposób wykonaniaUgotować makaron według przepisu na opakowaniu.Ogórki i koperek umyć.Ogórki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, koperek drobno posiekać, wędlinę również

Mix smaku
Tagliatelle z kurkami w sosie serowym aromatyzowane tymiankiem 147

Sezon na kurki rozpoczynam u siebie od dziś :) pierwsza moja propozycja to kurki duszone w serkach topionych. Składniki na 2 porcje:kurki - u mnie 2 duże garścitagliatelle albo inny makaron - ilość w zależności ile zjemy2 serki topione o smaku śmietankowym1 mała cebulaplaster masła 1 ząbek czosnku 3/4 szklanki rosołu50 ml wina białego, wytrawnego świeży tymianekświeżo mielony pieprzMakaron gotujemy w osolonym(...)zeszklić cebulę i czosnek, później dodajemy kurki (te większe przekrawamy na mniejsze cząstki), wlewamy wino i bulion, i czekamy aż się zredukuje.(Wszystko smażymy około  7-10 minut). Makaron polewamy sosem serowym z kurkami, przyprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i posiekanym świeżym tymiankiem. Kurki duszone w sosie z serków topionych

Bon Appetit Małgorzaty
Spaghetti z chili i kurkami 151

każdym poście jest danie z kurkami, ale cóż zrobić jeśli je uwielbiam?:)Składniki;koszyczek kurek200 ml śmietanki kremówki1 papryczka chilisól, pieprzzioła przyprawowe; suszone pomidory z czosnkiem i bazylią makaron spaghettiłyżka masłaNa maśle smażymy umyte kurki. Większe okazy przekrawamy na mniejsze cząstki. Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili i chwilę smażymy. Dolewamy śmietankę kremówkę, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami i wszystko dusimy(...)około 10 minut. Podajemy z makaronem spaghetti ugotowanym al dente.  Spaghetti z kurkami i chili

Bon Appetit Małgorzaty
Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym 163

przepisem zajęłam I miejsce w konkursie "makaronowe love" w Polska Gotuje :) Składniki na 2 porcje:0,5 kg polędwiczki wieprzowejok.20 suszonych grzybków100 ml śmietanki kremówki1 duża cebulaopakowanie makaronu pappardellesuszony tymianek do sosu1 główka czosnku4 liście laurowe3 kulki ziela angielskiegosuszony majeranek do polędwiczkisól, pieprzoliwa z oliwek do marynowania i pieczenia1 łyżka masła2 łyżki tartego parmezanuPolędwiczkę marynujemy w oliwie, suszonym(...)oliwie z każdej strony, następnie pieczemy w całości w piekarniku w 190 stopniach C. przez 15-20 minut. Po upieczeniu kroimy w plastry. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, z sosem grzybowo-śmietanowym oraz z plastrami polędwiczki. Całość posypujemy tartym parmezanem. Dekorujemy świeżymi ziołami. marynowanie polędwiczkiPappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym

Bon Appetit Małgorzaty
Macarone - pomidore ;) 139

pomidory - malinówki prosto z krzaczka! :)Składniki na 3 porcje:4 duże pomidory (u mnie malinówki)2 ząbki czosnku1 cebulaoliwa z oliwek2 łyżki tartego parmezanuświeża bazylia sól i pieprzulubiony makaron. u mnie szpinakowyPomidory parzymy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy pomidory(...)dusimy aż pomidory się rozpadną. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, posypujemy tartym parmezanem i dekorujemy bazylią. Niebo w gębie

Bon Appetit Małgorzaty
Cannelloni z mięsem mielonym i zielonym groszkiem 207

Pomysł na faszerowane rurki makaronowe pochodzi z opakowania makaronu Lubella. To pyszne i pożywne danie.Składniki:makaron cannelloni50 dag mięsa mielonego3 łyżki koncentratu pomidorowegopół szklanki bulionu3 ząbki czosnku1 puszka zielonego groszku20 dag żółtego sera50g masła3 łyżki mąki2,5 szklanki mlekasól, pieprz gałka muszkatołowazioła prowansalskieolejSposób przygotowania:1. Robimy farsz: Mięso smażymy na oleju, dodajemy zmiażdżony czosnek, koncentrat, podlewamy bulionem. Doprawiamy

Kuchnia domowa Ani
Farfalle z sosem szpinakowo - łososiowym 141

Super szybkie, super łatwe, super smaczne danie obiadowe. Powstało z połączenia kilku przepisów z książki "Mała, Wielka Księga Makaronu"składniki (3 porcje)250 - 300 g makarony150 g młodego szpinaku1 duża szalotka3 ząbki czosnku120 g śmietany200 g łososia wędzonego - może być tzw. sałatkowysólpieprzgałka muszkatołowałyżka kaparów do posypaniamały pęczek koperkuprzygotowanieCebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Szpinak opłukać, obciąć ogonki(...)Gotować przez 5 minut na małym ogniu. Dodać pokrojonego na małe kawałki łososia. Dobrze wymieszać, doprawić cytryną i podgrzewać na niewielkim ogniu. W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie  makaron (zgodnie z opisem). Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić dodając 2 - 3  łyżki wody z gotowania makaronu.Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem szpinakowo - łososiowym, posypać

Stare Gary
Włoska zapiekanka makaronowa z brokułami i mozzarellą 227

Cebulę siekamy bardzo drobno w kosteczkę. Cały boczku kroimy w cienkie paski.300 g makaronu gotujemy w osolonej wodzie. Małym nożem wycinamy różyczki brokułu, następnie kroimy je na mniejsze kawałki (można użyć również mrożone brokuły :)). Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy bez przykrycia.Na patelnię (bez tłuszczu) dodajemy boczek, smażymy, mieszamy. Do boczku na patelni(...)kolejnej miski wlewamy śmietankę, wbijamy 2 całe jajka, mieszamy widelce, następnie dodajemy sól i pieprz.Małe pomidorki kroimy w ćwiartki. Wyciągamy z wody ugotowane brokuły.Ugotowany i odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną, dodajemy pomidorki, boczek i cebulę z patelni i odcedzone brokuły.Mozzarellę kroimy na kosteczkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą

Kredowe Menu

Proponowane wyszukiwania