przepisem zajęłam I miejsce w konkursie "makaronowe love" w Polska Gotuje :) Składniki na 2 porcje:0,5 kg polędwiczki wieprzowejok.20 suszonych grzybków100 ml śmietanki kremówki1 duża cebulaopakowanie makaronu pappardellesuszony tymianek do sosu1 główka czosnku4 liście laurowe3 kulki ziela angielskiegosuszony majeranek do polędwiczkisól, pieprzoliwa z oliwek do marynowania i pieczenia1 łyżka masła2 łyżki tartego parmezanuPolędwiczkę marynujemy w oliwie, suszonym(...)oliwie z każdej strony, następnie pieczemy w całości w piekarniku w 190 stopniach C. przez 15-20 minut. Po upieczeniu kroimy w plastry. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, z sosem grzybowo-śmietanowym oraz z plastrami polędwiczki. Całość posypujemy tartym parmezanem. Dekorujemy świeżymi ziołami. marynowanie polędwiczkiPappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym
Bon Appetit Małgorzatypomidory - malinówki prosto z krzaczka! :)Składniki na 3 porcje:4 duże pomidory (u mnie malinówki)2 ząbki czosnku1 cebulaoliwa z oliwek2 łyżki tartego parmezanuświeża bazylia sól i pieprzulubiony makaron. u mnie szpinakowyPomidory parzymy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy pomidory(...)dusimy aż pomidory się rozpadną. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, posypujemy tartym parmezanem i dekorujemy bazylią. Niebo w gębie
Bon Appetit MałgorzatyPomysł na faszerowane rurki makaronowe pochodzi z opakowania makaronu Lubella. To pyszne i pożywne danie.Składniki:makaron cannelloni50 dag mięsa mielonego3 łyżki koncentratu pomidorowegopół szklanki bulionu3 ząbki czosnku1 puszka zielonego groszku20 dag żółtego sera50g masła3 łyżki mąki2,5 szklanki mlekasól, pieprz gałka muszkatołowazioła prowansalskieolejSposób przygotowania:1. Robimy farsz: Mięso smażymy na oleju, dodajemy zmiażdżony czosnek, koncentrat, podlewamy bulionem. Doprawiamy
Kuchnia domowa AniSuper szybkie, super łatwe, super smaczne danie obiadowe. Powstało z połączenia kilku przepisów z książki "Mała, Wielka Księga Makaronu"składniki (3 porcje)250 - 300 g makarony150 g młodego szpinaku1 duża szalotka3 ząbki czosnku120 g śmietany200 g łososia wędzonego - może być tzw. sałatkowysólpieprzgałka muszkatołowałyżka kaparów do posypaniamały pęczek koperkuprzygotowanieCebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Szpinak opłukać, obciąć ogonki(...)Gotować przez 5 minut na małym ogniu. Dodać pokrojonego na małe kawałki łososia. Dobrze wymieszać, doprawić cytryną i podgrzewać na niewielkim ogniu. W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie makaron (zgodnie z opisem). Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić dodając 2 - 3 łyżki wody z gotowania makaronu.Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem szpinakowo - łososiowym, posypać
Stare GaryCebulę siekamy bardzo drobno w kosteczkę. Cały boczku kroimy w cienkie paski.300 g makaronu gotujemy w osolonej wodzie. Małym nożem wycinamy różyczki brokułu, następnie kroimy je na mniejsze kawałki (można użyć również mrożone brokuły :)). Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy bez przykrycia.Na patelnię (bez tłuszczu) dodajemy boczek, smażymy, mieszamy. Do boczku na patelni(...)kolejnej miski wlewamy śmietankę, wbijamy 2 całe jajka, mieszamy widelce, następnie dodajemy sól i pieprz.Małe pomidorki kroimy w ćwiartki. Wyciągamy z wody ugotowane brokuły.Ugotowany i odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną, dodajemy pomidorki, boczek i cebulę z patelni i odcedzone brokuły.Mozzarellę kroimy na kosteczkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą
Kredowe Menudowolnie urozmaicić o ulubione składniki i zawsze wyjdzie nam pyszne i syte danie, które spokojnie można przygotować na obiad na 2 dni. Składniki na 4 porcje:6 plastrów makaronu lasagne świeżego (250g)0,5 kg mięsa mielonego500 ml passaty pomidorowej70 g koncentratu pomidorowego1 łyżeczka bazylii1 łyżeczka oregano1 łyżeczka słodkiej paprykiszczypta ostrej papryki Sól, pieprz2 ząbki czosnku1 cebula150 g sera(...)beszamel. Masło rozpuścić, dodać mąkę, chwilę smażyć zalać mlekiem i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Wyłożyć na spód trochę sosu beszamelowego, na to makaron, na to mięso mielone, na to beszamel i posypać odrobiną startego sera żółtego. Czynność powtarzać, a na wierzch wyłożyć resztki sosu beszamelowego i posypać resztką sera żółtego.Piec
Fabryka pomysłówDrodzy, jeśli nie macie pomysłu na pyszny obiad lub wyborną kolację, to ja przychodzę Wam z pomocą!:) Makaron Conchiglioni, czyli dorodne makaronowe muszle wypełnione najlepszym serowym nadzieniem: mozzarellą, mascarpone i camembertem. Cudowny, śmietankowy smak połączyłam z soczystym, pomidorowym sosem i całość zapiekłam w piekarniku. Danie wyszło przepyszne, nie dość, że cieszy oczy, to jeszcze wykwintnie smakuje. Bardzo polecam!SKŁADNIKI(...)ząbki czosnku0,5 cebuli5 łyżek oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki soli (lub więcej wg uznania)2 łyżeczki brązowego cukru 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu1 łyżeczko suszonej bazyliiWYKONANIE:MAKARONOWE MUSZLE: Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Odcedź.Mozzarellę poszarp na małe kawałeczki, camembert pokrój w drobną kostkę.Oba sery wymieszaj w misce.Każdą muszlę nadziej 3/4 łyżeczki mascarpone i łyżeczką
Słodko-Słony Świat Ilonygoszczą u mnie w domu składa się jedynie z cebuli oraz kapusty i przyznam, że takie skromne połączenie najbardziej mi smakuje. Polecam.Klasyczne Łazanki z Kapustą - Składniki:400-500 g makaronu łazankimała główka kapusty (do 2 kg)2 duże cebule1 kostka bulionowa - grzybowamasłomaggisól pieprzKlasyczne Łazanki z Kapustą - Sposób przygotowania:Posiekaną kapustę gotujemy w wodzie przez ok. 2 godziny.Cebulę pokrojoną
Słodka Stronamałe kuleczki i wkładamy je (bez żadnego obtaczania w mące) do wrzącego wywaru. Gotujemy przez 8-10 minut na delikatnym ogniu.Pulpeciki z powstałym podczas gotowania rosołem podaję z makaronem. Tak tak, własnoręcznie zrobionym :) Smacznego!p.s jak przygotować makaron domowy? :) pisałam o tym tam: KLIK!Przepis opublikowałam również na portalu Przepis na Kobietę KLIK
Codzienna kuchnia niecodziennaoraz z cukinią ze szczyptą oregano. Zamiast tradycyjnego beszamelu przygotowałem sos z mascarpone, szalotek i gorgonzoli, która nadaje odrobiny pikanterii. Jest absolutnie genialna!Składniki (na 4 lasagne):16 płatów makaronu do lasagne900 g szpinaku (mrożonego w liściach)2-3 cukinie250 g mascarpone75 g gorgonzoli2 żółtka4-6 ząbków czosnku, starte2 szalotkigałka muszkatołowapół łyżeczki oregano (suszone)świeżo mielony pieprzsóloliwa z oliwekPrzygotowanie:Szpinak(...)ząbkami czosnku, oregano i odrobiną soli.Płaty lasagne obgotować przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie. (Nie jest to konieczne, ale przyspiesza czas pieczenia i mamy pewność, że makaron będzie miękki). Zahartować w zimnej wodzie i rozłożyć na papierowych ręcznikach, tak aby się nie posklejał.Przyrządzić sos z mascarpone. Na patelni z odrobiną oliwy zeszklić drobno posiekane szalotki. Dodać resztę
Food Squareząbki czosnku, posiekane1/2 łyżeczki suszonego oregano1/2 łyżeczki suszonej bazylii1/2 łyżeczki pieprzu cayenneświeżo mielony czarny pieprzsóloliwa z oliwekDodatkowo:ulubione świeże zioła (u mnie bazylia i pietruszka), do posypania500 g razowego makaronu spaghettiPrzygotowanie:Kaszę przesypać do garnka i prażyć przez chwilę na małym ogniu aż zacznie pachnieć. Następnie przepłukać wrzątkiem i odcedzić. Ponownie włożyć ją do garnka, zalać 2 szklankami wrzątku(...)powstanie sos. W razie potrzeby dolać wody. Dodać bazylię, oregano, czosnek i doprawić solą oraz pieprzem. Sos połączyć z pulpetami i posypać świeżymi ziołami.W osobnym garnku ugotować makaron spaghetti. Podawać razem z sosem i pulpetami. Smacznego
Food SquareSkładniki:pół opakowania makaronu lasagne300g filetu z łososia450g mrożonego szpinaku1 cebula pokrojona w kostkę3 ząbki czosnkusólpieprz białyoliwaSos beszamelowy:1/4 kostki masłaczubata łyżka mąkiszklanka mlekażółtko2 łyżki śmietany 18%sólpieprz białyszczypta gałki muszkatałowejPrzygotowanie:Na patelnię wlewam 2 łyżki oliwy, wkładam zamrożone liście szpinaku, dodaję odrobinę wody (około 100ml) i smażę około 12 minut. Pod koniec smażenia dodaję sól, pieprz, wyciśnięty czosnek.Na drugiej
Smakowity Blog KulinarnyZaczynam moją makaronową podróż po Europie od Italii, w ramach konkursu "Makaron rządzi zdrowo- podróż przez Europę!" Wybrałam klasyczne danie makaronowe kuchni włoskiej, którym jest ravioli faszerowane serem ricotta i szpinakiem, ponieważ jest to jedna z moich ulubionych potraw włoskich. Gotowe ravioli można oczywiście kupić w sklepie, ale przygotowanie ich samodzielnie, to dla mnie niezwykła frajda. Ich smak jest wyborny(...)Uwierzcie. Albo lepiej, spróbujcie zrobić je sami. Satysfakcja gwarantowana!Składniki:Ciasto na makaron:szczypta nitek szafranu1 łyżka stołowa wrzącej wody550g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli4 jajka, dodatkowo 4 żółtka2 łyżki oliwy z oliwekFarsz:2 łyżki oliwy z oliwek2 ząbki czosnku, posiekanego500g liści szpinaku15g masła1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowejsól, pieprz czarny150g sera ricotta75g startego parmezanuutrzepane jajko, do posmarowaniaSos:2 łyżki oliwy90g pancetty
Smakowity Blog Kulinarnyświetny pomysł na szybki obiad. Połączenie składników przywołuje na myśl letnie popołudnia, pełne słońca i zapachu świeżych ziół. Macie ochotę na takie obiad? Ja bardzo!Składniki:1/2 opakowania makaronu penne3 pomidory6 plasterków szynki1 mała cebula sól, pieprz1 opakowanie naturalnego serka kanapkowego (ok. 150 g)kilka gałązek świeżego tymianku oliwa do smażeniaWykonanie:Pomidory naciąć na krzyż z jednej strony i zalać
Pasja SmakuJeśli wpadniecie po pracy do domu z paniką myśląc: co tu szybko zrobić na obiad, polecam przepis.Prosto, szybko i smacznie :) Składniki:200g makaronu pappardelle2 cebule200g chudego boczkułyżka oliwy z oliweksolpieprzstarty parmezanWykonanie:Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, zwracając uwagę, aby go nie rozgotować.Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do której dodajemy po chwili pokrojony(...)boczek. Smażymy całość na małym ogniu ok 10 minut. Ugotowany makaron przekładamy do boczku z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Gorący posypujemy startym parmezanem
Walijskie Pichcenie