główny składnik do sosu, zresztą jak to u mnie bywa lista składników skormna, za to efekt spektakularny. Składniki na 3-4 porcje 2-3 główki czosnku 300-400 g makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu około 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 50 g suszonych pomidorów (obojętnie cz z zalewy czy takie suche) ewentualnie szczypta soli bazylia(...)łyżki oleju roślinnego i wrzuć na minutę posiekany i upieczony czosnek po czym podaj posiekane suszone pomidory oraz mleko kokosowe. Zagotuj cały czas mieszając. Dodaj do tego ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj (cały czas gotując), możesz doprawić solą, ale suszone pomidory według mnie idealnie bilansują smak tego dania, ot kwestia gustu. Podawaj skropione oliwą (użyj tej od pomidorów jeżeli miałeś
greenscarfuzyskania złoto-rązowego koloru. Pulpety wykładam na papierowy ręcznik, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu. Następnie wrzucam je do ciepłego sosu i lekko podgrzewam całość. Swoje neapolitańskie pulpeciki podałam z makaronem spaghetti, ale możecie wybrać swój ulubiony rodzaj. Świetnie sprawdzą się też z ziemniakami, dla tych, którzy za makaronem nie przepadają (a są tacy!). Pulpeciki są bardzo aromatyczne, delikatne i pełne
Cooking Monsterznaczy że w nasze menu od razu ma się wkraść jesień. Warto wykorzystać jeszcze dary lata by przygotować sobie pełen słońca, letnie pyszne danie np makaron z kurkami, tymiankiem i cytryną. A czy udało mi się zamknąć słońce na talerzu? Sprawdźcie sami. I wbrew pozorom to proste, szybkie danie i każdemu na pewno się uda. Do jego przygotowania wykorzystałam makaron
Bernika - moj kulinarny pamietnikSKŁADNIKI: 4 gniazdka makaronu MALMA capellini 6 placków tortilli 1 puszka tuńczyka (jak kto woli w oleju lub w sosie własnym- odsączyć) 150 g mix sałat garść marynowanych mini cebulek garść festy pokrojonej w małą kastke serek kanapkowy około 150 do 200 g 6 plasterków ulubionej wędliny (ja wybrałam baleron) PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj według zaleceń prodecenta. Tortille posmaruj serkiem kanapkowym
ClauditteMissCookingSkładniki: 350 g makaronu 200 g łososia wędzonego 200 ml śmietanki kremowej 36 % 200 ml mleka 2 ząbki czosnku sól pieprz młotkowany 2 liście laurowe Sposób wykonania: Śmietankę i mleko przelej do garnka, dodaj czosnek, liść laurowy. Gotuj przez kilka minut mieszając aż lekko zgęstnieje. Wyjmij liście laurowe i czosnek. Dodaj pokrojonego łososia. Dopraw do smaku solą i pieprzem(...)sosu dodaj makaron ugotowany al dente, wymieszaj. Przełóż na talerze, udekoruj bazylią
Darcia w kuchnijednej osoby około 500 kcal. - 70 g makaronu suchego pełnoziarnistego - 150 g szpinaku - 5 sztuk pieczarek średnich - 2 łyżki tuńczyka w oleju lub sosie własnym - łyżka masła - sól, gałka muszkatołowa i pieprz do przyprawienia - pół szklanki tartego parmezanu Włącz piekarnik na 180 °C. Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem. Ugotuj makaron al dente. Odsącz po ugotowaniu i przełóż do naczynia. Dodaj
Pasje JolkiCzasami nie mamy czasu na dłuższe gotowanie a makaron z pesto jest idealnym rozwiązaniem na przygotowanie szybkiego obiadu. Tym razem zamiast tradycyjnego pesto z bazylii, przygotowałam pesto z cukinii. D la dodania intensywniejszego smaku c ukini ę zmiksowałam z orzeszkami pinii i filecikami anchois. W 30 minut obiad gotowy, smacznego(...)orzeszkami pinii. Jeżeli ktoś lubi rzadsze pesto, podczas miksowania, można dolać kilka łyżek oliwy. Pesto wymieszać z ugotowanym makaronem. Smacznego
La grande e la piccola cuocamakaron z łososiem wędzonym w sosie śmietanowym Bardzo smaczne i wykwintne danie a zarazem bardzo szybkie w wykonaniu. Składniki: 100-200 gr łososia wędzonego ( Jeżeli lubimy bardziej nasycony smak dodajemy więcej ryby jeżeli lubimy ten smak łagodniejszy dajemy tej ryby mniej) 1 cebula 3-4 łyżki gęstej śmietany masło(...)Doprawiamy do smaku pieprzem 6. Na koniec do naszego sosu wsypujemy umyta i pokrojona wcześniej natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy. 7. Podajemy np z ugotowanym wcześniej makaronem. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachwersjach - ze świeżym ogórkiem i ogórkiem kiszonym - każda jest rewelacyjna! Zobacz również inne przepisy na ----> sałatki Sałatka makaronowa z szynką i świeżym ogórkiem - jak zrobić? Składniki: 250 g makaronu kokardki 1/2 dużego, świeżego ogórka (lub 2-3 ogórki kiszone) puszka kukurydzy 1/2 pęczka koperku 2 duże i grube plastry szynki drobiowej (np. z indyka) sól, pieprz do smaku(...)łyżki majonezu Sałatka makaronowa z szynką i świeżym ogórkiem - jak zrobić? Makaron ugotować w osolonym wrzątku i odcedzić. Świeżego ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzić. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać drobno poszatkowany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem! Smacznego
Moje QulinariaPrzedstawiam nieco inną wersję spaghetti. Bardz iej gęste niż tradycy jny sos , z dodatkiem pieczarek. Niezmie nny p ozostał fa kt, że najlepej smakuje z makaronem, posypane obficie żółtym serem, koniecznie o ostrym s maku. :-) 500g mięsa mielonego 300g pieczarek 2 cebule 200 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano sól, pieprz olej ser do posypania(...)zarumienienia. Pieczarki kroimy w półplastry, smażymy wraz z mięsem i cebulą do odparowania wody. 2. Dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat. Gotujemy jeszcze około 10 minut. 3. Podajemy z makaronem
Szefowa kuchniporcji. Składniki: - 400-500g buraków - 50g orzeszków piniowych (lub migdałów) SYMBIO - 40g parmezanu z nerkowców lub zwykłego - 2-3 łyżki oliwy - 2 ząbki czosnku - dowolna ilość makaronu Przekrojone na pół lub na ćwiartki buraki umieszczamy owinięte w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz!) w 180 stopniach na 1,5-2 godziny i pieczemy do miękkości (dobrze nakłuwać widelcem(...)się z nich aromat (czuć mocno orzechowy zapach w powietrzu), lecz uważamy by ich nie przypalić! Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji pesto. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po ugotowaniu nie przelewamy go zimną wodą i podajemy z pesto. Smacznego
Be Fit Be Strongprzemieliłam przez duże oczka) 1 butelka 600 ml przecieru pomidorowego 2 szalotki 1 łyżka masła garść posiekanego lubczyku 1 płaska łyżka papryki ostrej wędzonej 1 płaska łyżka przyprawy myśliwskiej makaron spaghetti z pełnego ziarna PRZYGOTOWANIE: Na głębokiej patelni (ja zawsze używam mojego dużego woka) należy roztopić mało i poddusić na nim drobno posiekaną szalotkę. Dodawać mięso i smażyć, doprawić przyprawą(...)myśliwską i lubczykiem. Gdy mięso będzie wysmażone dolać przecier oraz paprykę, Dokładnie wymieszać i dusić przez 15 minut. Ot cała filozofia. Makaron gotować wedle zaleceń producenta
ClauditteMissCookingsię na jakiekolwiek zakupy. Szperając po szafkach, na głowę spadła mi makaronowa muszelka z niedomkniętego opakowania i niczym Pomysłowemu Dobromirowi w głowie zaświtał mi ten oto pomysł na zapiekany makaron. Na szczęście znalazłem jeszcze jakieś ostatki warzyw, niedokończony serek mascarpone i otwartą pastę pomidorową. Danie wyszło całkiem całkiem, o czym sami możecie się przekonać. Rzadko kiedy mam okazję gotować(...)wrzątku al dente . Następnie ostudź i napełnij nadzieniem. Rozłóż je na sosie i posyp tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 ° C i piecz 15 minut , aż makaron i ser się zarumienią. Podawaj z listkami świeżej bazylii
Food Squarepyszna, jesienna zapiekanka. Farsz z dodatkiem ricotty jest baaardzo kremowy, a podprażone orzechy fajnie z tą konsystencją kontrastują. Jeśli lubicie, możecie dodać podsmażonego/pieczonego kurczaka. Porcja dla 4 osób: Makaron: 36 dużych muszli makaronowych Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, aby był al dente. Bardzo uważamy, żeby się nie połamał. Po ugotowaniu koniecznie przepłukujemy muszle zimną wodą
Zawsze głodna!lubiane przez 90 % osób, to prawie jak spaghetti ;) Do przygotowania potrzebujemy : 500 g. mięsa mielonego 1 puszkę pomidorów w puszcze 2 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku 500 g. makarony rurki 250 g. sera żółtego sól pieprz 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż będzie delikatnie twardy 2. Mięso przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem rozgniecionym w moździerzu razem z rozmarynem, solą
Full Smaku