lubią zdrowo o smacznie zjeść. Klasyczny strogonow wołowy w szybszej wersji, ze świetnej jakości soczystej wołowiny, w kremowym sosie z pieczarkami z odrobiną koniaku i podany z ulubionym makaronem zadowolą każdego głodomora. Przyznam, że ta potrawa wyjątkowo przypadła mi do gustu. Polecam! Scroll down for recipe in English Szybki strogonow wołowy (6 porcji) Składniki: 4 łyżki masła 1 duża cebula(...)drugą stronę, do lekkiego zarumienienia, przez 2 minuty. Przełóż mięso do patelni z sosem, zeskrobując wszelkie drobinki i podgrzej całość przez 1 minutę. Podawaj natychmiast z ulubionym makaronem. Smacznego! English version Easy beef stroganoff (6 servings) Ingredients: 4 tablespoons butter 1 large onion, thinly sliced 450 g mushrooms, sliced salt and pepper 2 tablespoons Cognac 1 cup chicken stock
karmelowyProsto, szybko i smacznie.. makaron pierś kurczaka sałata papryka konserwowa/świeża ogórki korniszony cebula fioletowa szczypiorek , koperek przyprawa kebab-gyros sól, pieprz majonez z czosnkiem Kielecki Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Pierś z k urczaka opłukać, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą do gyrosa.Usmażyć
Moje domowe kucharzenieDziś na obiad muszelki! Pasta con la salsa. Jak za dawnych czasów. Sos bardzo łatwo przygotować, makaron sam sie gotuje.Do dania użyłam muszelek Malma. Tradycyjną salsę włoską ubogacimy nieco,zrobimy trochę "po naszemu". Niestety muszę zaufać butelce przecieru pomidorowego, gdyż "takich jak ja chcę" pomidorów na włoską salsę, niestety tutaj nie znajdę , nigdy. Ponad 15 lat pobytu we Włoszech ,wyczuliło(...)smaż. Pokrój szynkę w paski, dodaj do całości. Dodaj przecier pomidorowy. Dużo listków bazylii. Dosmacz pieprzem i solą. Zagotuj, duś pod przykryciem. Muszelki ugotuj al dente. Odcedz. Wlej do makaronu sos. Wymieszaj. Rozłóż na talerze, posyp parmezanem, dodaj listków bazylii jeśli lubisz. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczka czarnego sezamu ok 4 łyżki oleju z kiełków kukurydzy z aromatem trawy cytrynowej i imbiru ( Lidl) 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1/2 łyżeczki brązowego cukru 2 porcje makaronu ( rosołowego ) sok z połowy cytryny świeża kolendra Warzywa umyć i pokroić w grube kawałki. Za patelni ( najlepiej woku) rozgrzać olej. Wrzucić kalafiory, następnie kapustę, paprykę, posiekany drobno czosnek. Doprawić(...)smaku. Dodać chilli, ugotowany makaron i sezam. Skropić sokiem z cytryny Gotowanie nie powinno nam zająć dłużej niż 20-25 min. NA talerzu obficie posypać kolendrą. Meeega szybkie :) i smaczne i lekkie danie. Polecam
Jemy PijemyMożecie dodawać różne warzywa, które nadadzą swojego charakteru i wzbogacą danie. Ja dziś postawiłam na paprykę, cebulę i marchew. Całości dania nadały słodkawego posmaku. Obiad podałam z bio makaronem orkiszowym o wspaniałej nazwie i przede wszystkim kształcie - Jeżyki. Myślę, że spodoba się dzieciom. :) Potrzebujemy: 1 opakowanie bio makaronu orkiszowego jeżyki, do kupienia TUTAJ 3 uda z kurczaka pół papryki czerwonej
MamaOskarkazapiekanki wykorzystałam gotowane mięso z kurczaka - pozostałość po wczorajszym rosole i resztki włoszczyzny, ale może to być także pieczony kurczak. Dodałam pieczarki, ser, czosnek i makaron. Całość polałam sosem beszamelowym i zapiekłam. W efekcie powstało danie na dzisiejszy obiad. Przyprawiłam je dość mocno pieprzem (wolimy bardziej ostre potrawy) podałam z sałatą lodową w sosie śmietanowo-czosnkowym. Przy okazji zużyłam zalegający(...)szafce makaron bucatini kupiony przez pomyłkę, zamiast spaghetti. Przepis dodaję do akcji Ag Pe - Tylna ścianka Czytaj więcej
Wiem co jemWczoraj wróciłam z koszami pełnymi grzybów. Większość poszła do suszenia, ale część wykorzystałam do przygotowania dzisiejszego obiadu. Jako, że dziś przypada Światowy Dzień Makaronu oczywistym było połączenie ich z makaronem. Tak powstała tarta makaronowa z farszem z leśnych grzybów, cebuli, czosnku, papryki świeżych ziół i parmezanu. Wyszło z tego wspaniałe danie pasujące zarówno na obiad jak i kolację
Wiem co jemDoskonałe danie na obiad lub ciepłą kolację. Makaron z dużą ilością warzyw i prosciutto. Można je komponować wg własnego gustu lub tego co akurat znajdziemy w lodówce. U mnie to były: cebule dymki, brokuł, papryka, groszek cukrowy, kukurydza i prosciuto. Dobrze aby składniki były różnokolorowe, wtedy nasze danie będzie się znacznie ciekawiej i apetyczniej prezentować. Przepis bierze udział w konkursie(...)kulinarnym „Malma z miłości do makaronu”. Czytaj więcej
Wiem co jemmogło być inaczej, na obiad musiał być makaron. Wszak dziś Światowy Dzień Makaronu. U nas w pysznej ziołowej zapiekance z trzema rodzajami sera, brokułami, marchewką i wędzoną kiełbasą z gęsiny.” Czytaj więcej
Wiem co jemNajlepszy czas na działanie jest teraz!" Mark Fisher Z cyklu: poszukiwania motywacji;) A z cyklu "coś na szybki obiad" polecam szybkie spaghetti z cukinią i papryką :) Składniki: 1/3 opakowania makaronu do spaghetti 1 średnia cukinia 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki mąki 2 łyżki śmietany sól, pieprz, vegeta,k bazylia, oregano(...)można dolać odrobinę wody.Następnie dosypujemy przyprawy i całość oprószamy mąką. Mieszamy aż potrawka się zagęści i zdejmujemy z ognia. Wówczas dodajemy śmietanę (możemy z niej zrezygnować) i mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie i dodajemy do sosu. Przekładamy na talerze i posypujemy startym serem
My simple kitchenjest właśnie dla Was . Ostrawy smak powoduje , że jest to przysłowiowe " niebo w gębie ". Składniki ( 6 porcji ): młoda kapusta - 1główka kotlet karkowy - 3szt grubości 2cm słonina - 10-15dkg makaron "łazanki" - 0,5kg cebula - 2 duże szt sól , pieprz Sposób przygotowania: Młodą kapuste szatkujemy na wiksze paseczki. W dużej misce układamy warstwe poszatkowanej kapusty , solimy i pieprzymy , następną warstwę kapusty(...)wrzucamy do garnka z kapustą i dodajemy pół szklanki gorącej wody. Mieszamy kapustę z mięsem . Przykrywamy garnek i na średnim ogniu dusimy do miękkości od czasu do czasu mieszając. Makaron gotujemy w/g przepisu na opakowaniu . Odcedzamy . Wrzucamy do kapusty i dokładnie mieszamy. I gotowe ! SMACZNEGO
Bazylia kontra RozmarynKolejna szybka propozycja na obiad, wystarczy wcześniej zamarynować mięsko. Tym razem danie fit, czyli lekkie i smaczne. Makaron razowy idealnie połączył się z kurczakiem, pesto z bazylii i szpinakiem. 500 g kurczaka 2 łyżeczki liścia lubczyku 2 łyżki oleju z cytryną i bazylią Sól Pieprz świeżo mielony z młynka 2 ząbki czosnku Dodatkowo: 300 g szpinaku 100 g sera feta(...)ząbek czosnku 2 łyżki pesto z bazylią 200 g makaronu razowego spaghetti Filet z kurczaka kroimy w większą kostkę i marynujemy w oleju z cytryną i bazylią. Doprawiamy liściem lubczyka, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby mięso nasiąknęło marynatą. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka, podsmażamy. Następnie dokładamy
VioletoweKucharzeniegarnek, wyciągnąć w odpowiednim momencie żeby nie przegotować... Przyznam szczerze, że nie wpisuję się w ten szparagowy szał. Dziś prezentuję przepis na sos z kurczakiem i zielonymi szparagami. :-) 300g makaronu, u mnie pełnoziarnisty 1 pęczek zielonych szparagów 1 czerwona cebula 2 filety z kurczaka 200ml śmietanki 12% natka pietruszki do posypania olej sól, pieprz 1. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki(...)kostkę cebulę, dodajemy kurczaka obsypanego solą i pieprzem. Smażymy do zarumienienia. Na koniec dodajemy śmietankę i gotujemy chwilę aż sos zgęstnieje. Do sosu przekładamy pokrojone szparagi, mieszamy. 3. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polewamy go przygotowanym sosem i posypujemy natką pietruszki
Szefowa kuchnidodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy całość do czasu aż marchew będzie miękka i wszystkie składniki się połączą. W tym czasie gotujemy makaron. Kroimy mozarellę w plastry. Układamy na talerzu makaron, sos, mozarellę, przyozdabiamy listkami bazylii. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Bon appetit! Ze swojej strony proponuję również do tego dania dodatek
Garniec Magaliezabrałam się za pyszny sos szparagowy, który pochłonęłam razem z mamą w kilka minut ;) Składniki (2 porcje): 200g serka wiejskiego 1 żółtko garść posiekanego koperku sól, pieprz pęczek szparagów makaron razowy (ilość według naszego apetytu;)) Sposób przygotowania: Szparagi obieramy dość grubo (żeby nie było łyka) i odkrawamy około 2 cm końcówek gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, a następnie(...)miał idealnie jednolitej konsystencji) dodajemy koperek i pokrojone szparagi, smażymy jeszcze kilka minut żeby smak szparagów przeszedł w sos ;) przyprawiamy solą i pieprzem wg. smaku wrzucamy do sosu ugotowany makaron i jeszcze chwilkę podsmażamy mieszając SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość