zacząć gotować "po chińsku" trzeba zaopatrzyć się w parę rzeczy. Po pierwsze wok, a po drugie przyprawy.Jest to inwestycja, którą nie każdy będzie chciał zrobić. Ale do rzeczy...Składniki; makaron chiński pszeniczny /nie ryżowy/, mieszanka chińska mrożona, 1 jajko, 2 łyżki oleju, 2 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka sambal olek, 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego, Wykonanie;Makaron(...)zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Rozgrzewamy wok z olejem, wrzucamy warzywa i podsmażamy.Doprawiamy wymienionymi składnikami. Dorzucamy odcedzony makaron i energicznie mieszamy. dodajemy jajko i podsmażamy. Gotowe. Szybko, zdrowo i treściwie
Anioły w kuchnioliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, 1/2 szklanki soku jabłkowego z kartonu, 3 szklanki bulionu warzywnego, 1/2 łyżeczki ziaren białego pieprzu, łyżka startego korzenia imbiru, 200 g makaronu penne razowego, 4 łyżki jogurtu naturalnego, Po przyprawy zapraszam do sklepu SKWORCUWykonanie;Na oliwie dusimy dymkę.Dodajemy seler , pomidory oraz imbir. Zalewamy stopniowo bulionem. Następnie dolewamy sok jabłkowy. Doprawiamy solą(...)pieprzem i sokiem z cytryny. Zagotowujemy. Jogurt mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do reszty. Makaron gotujemy oddzielnie , zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Do miski wrzucamy makaron i zalewamy zupą. Posypujemy pietruszką
Anioły w kuchniSzybka w przygotowaniu, smaczna sałatka z makaronem i serkiem wiejskim SKŁADNIKI 1 zupka chińska 3 ogórki konserwowe 1 cebula ząbek czosnku 2 jajka ugotowane na twardo serek wiejski 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy koperek sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Makaron razem z przyprawą zalać wrzątkiem i odstawić, gdy napęcznieje przełożyć na sitko aby odsączyć z nadmiaru wody(...)Cebulę i czosnek obrać z łupin. Ogórki, jajka, cebulę oraz czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać makaron i serek wiejski, majonez, musztardę, doprawić solą i pieprzem dokładnie wymieszać. Sałatkę na wierzchu posypać posiekanym koperkiem. Przed podaniem schłodzić. rrarossa@gmail.com
RAROSSApiersi z kurczaka2 łyżki masła1 mała cebulka 200 ml śmietany 30%1 garść rodzynek złotych50 g kiełków rzodkieweksól, pieprzmakaron wg uznaniaNastawiamy wodę i gotujemy makaron. W tym czasie przygotujemy potrawkę.Piersi kurczaka pokroić na cienkie plastry.Cebulkę drobno posiekać.Na dużej patelni roztopić masło i obsmażyć mięsko z obu stron. Dodać cebulkę i smażyć jeszcze chwilę mieszając.Wlać(...)śmietanę, dodać sól, pieprz oraz umyte rodzynki i gotować jeszcze chwilę ciągle mieszając.Podać z akurat ugotowanym makaronem i pysznymi, orzeźwiającymi kiełkami rzodkiewek.Smacznego
Kulinarny karnet Christopherawięc smacznego…. Składniki ; Pół główki średniej wielkości białej kapusty 30 dag boczku Łyżka smalcu 2 duże cebule Liść laurowy ,kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego sól 25 dag makaronu łazanek Połowę kapusty przecinam na ćwiartki. Włożyć do garnka z lekko osoloną wodą – pieprzem – zielem angielskim i liściem laurowym – gotujemy do godziny, potem odcedzamy i studzimy (bez przypraw i liścia laurowego(...)Makaron gotujemy wg.przepisu na opakowaniu.W dużym rondlu roztapiamy smalec i wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i boczek, blanszujemy.Kapustę drobno siekamy (bez głębia!) i dokładamy do boczku i cebulki – mieszamy i razem smażymy. Do masy kapuścianej dodajemy ugotowany makaron łazankowy – mieszamy – przyprawiamy pieprzem i solą – przez kilka minut wszystko razem smażymy i gotowe. Nic tylko jeść!. Podajemy na ciepło ze świeżą
Apetyczna babeczkadrobno posiekane świeża natka kolendry 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki bułki tartej 1 duża czerwona cebula 2 łyżeczki carry 2 łyżeczki kurkumy 1 jajko 1-20 dag cienkiego makaronu olej do głębokiego smażenia sól świeżo zmielony pieprz sos chili, sojowy, czosnkowy, wg. upodobań i dostępności 1. Mielone mięso włóż do salaterki, dodaj czosnek, posiekaną kolendrę, sos ostrygowy, bułkę tartą(...)kurkumę. Cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.2. Wilgotnymi dłońmi uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.3. Zagotuj wodę, posól ją i włóż makaron na 2-3 minuty. Odlej, przelej zimną wodą i starannie zawiń nitki makaronu na kuleczkach z mięsa.4. W naczyniu do głębokiego smażenia rozgrzej olej. Smaż kulki porcjami. Usmażone kulki wyjmuj
Apetyczna babeczkaPenne z kurczakiem Konkurs z Kuchnia fusion SKŁADNIKI: makaron penne- 500 g pierś z kurczaka podwójna - 1 szt serki topione kremowe - 2 opak brokuły - 2 szt małe ser żółty - 250 g sól i pieprz przyprawa do kurczaka PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować w osolonej wodzie al-dente, odcedzić. Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę, obsypać dobrze przyprawą(...)kurczaka, usmażyć na tłuszczu. Brokuły ugotować w osolonej wodzie , podzielić na różyczki. Do większego garnka, przełożyć makaron, brokuły i pierś z kurczaka, delikatnie wymieszać, poddusić na wolnym ogniu. Następnie dodać serek topiony pokrojony na kawałki wymieszać, razem poddusić do rozpuszczenia się serków. Ser żółty zetrzeć na tarce, posypać serem potrawę, dusić do rozpuszczenia się sera. Podawać na gorąco
Kuchnia DanusiPyszna zapiekanka z sosem słodko-kwaśnym i ananasem...Składniki: 200 g pieczarek, 150 g makaronów: świderki, łazanki, kokardki, 1/2 puszki ananasów, 400 ml sosu słodko-kwaśnego, 2 piersi kurczaka, 5 łyżeczek przyprawy do gyrosa, 3 cebule, 100 g żółtego sera. Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa i podsmażamy(...)tłuszczu. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na drugiej patelni podsmażamy cebulkę, a następnie pieczarki pokrojone w plasterki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ugotowany makaron, podsmażoną cebulkę, podsmażone pieczarki, usmażonego kurczaka i ananasa pokrojonego w kostkę. Wszystko zalewamy sosem słodko-kwaśnym. Następnie posypujemy żółtym serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na godzinę. Na talerzu dekorujemy ananasem
Aga w kuchniLubicie zupki owocowe? Jedni je uwielbiają, a dla innych jest to kompot z makaronem :) Ale co może być lepszego na takie upały jak pyszna zupka wiśniowa :)SKŁADNIKI: 500 g wiśni, 2 litry wody, 4-6 łyżek cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej (albo zamiast mąki - kisiel, np. truskawkowy), 200 g makaronu (u mnie małe kółeczka). Przygotowanie: Wiśnie dokładnie myjemy(...)słodką. Ja miałam dosyć słodkie wiśnie, więc dodałam 4 łyżki cukru. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną lub kisiel i mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Podajemy z ugotowanym makaronem
Aga w kuchniSkładniki: 500 ml domowego koncentratu pomidorowego, 400 g mięsa mielonego, 2 łyżeczki bazylii, 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli, sól, pieprz makaron do spaghetti, rukola. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę i mięso mielone. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Następnie zalewamy koncentratem pomidorowym, dodajmy(...)przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy ok. 15 minut. Na koniec dodajemy makaron, mieszamy. Podajemy z rukolą
Aga w kuchniSkładniki: 1 opakowanie makaronu świder Czanieckie 3 garście rukoli Fit&Easy, 400 ml kremówki, 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, 1 podwójna pierś kurczaka, 50 g żółtego sera, sól, pieprz, Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Podsmażamy kurczaka, następnie dodajmy rukolę. Wlewamy kremówkę i dodajemy starty ser, mieszamy(...)rozpuszczenia sera. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy makaron i mieszamy z sosem
Aga w kuchnipiersi kurczaka, 400 g pieczarek, 400 g makaronu tasiemka Czaniecki, 3 łyżeczki przyprawy do drobiu, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka tymianku, 200 ml kremówki, sól, pieprz biały. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą(...)dusimy na małym ogniu, aż do odparowania wody z pieczarek. Zalewamy śmietanką 36 % i podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Na samym końcu dodajemy zioła prowansalskie, sól i biały pieprz. Mieszamy makaron z sosem
Aga w kuchniSkładniki: 1 opakowanie makarony pappardelle Czaniecki, 1 brokuł, 20 g żółtego sera, 3 łyżki kukurydzy, 5 zielonych oliwek bez pestek, 400 ml kremówki 30%, 1 podwójną pierś kurczaka, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta chilli, sól, biały pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu(...)różyczki. Do kurczaka dodajemy brokuł, kukurydzę, oliwki i żółty ser. Całość zalewamy śmietaną. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Podgrzewamy ok. 5 minut, aż do zgęstnienia kremówki i dodajemy makaron. Mieszamy
Aga w kuchniSkładniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti, 2 łyżki masła, 1 ząbek czosnku, 250 g świeżego szpinaku, 150 g serka ricotta, 200 ml kremówki, zioła prowansalskie, sól morska, pieprz czarny. Przygotowanie: Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy szpinak z wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Następnie dodajemy serek ricotta i kremówkę. Podgrzewamy(...)rozpuszczanie się serka. Przyprawiamy i mieszamy z makaronem
Aga w kuchniSkładniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti Czaniecki, 300 ml kremówki, 2 żółtka, 100 g wędzonego boczku, 1 cebula, natka pietruszki, sól marska, pieprz czarny. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilośc tłuszczu. Dodajemy drobno prokrojony boczek wędzony i cebulkę. Podsmażamy, aż boczek będzie chrupiący. Następnie w miseczce mieszamy kremówkę(...)żółtkami. Dodajemy makaron do boczku i zalewamy śmietaną. Mieszamy, aż do zgęstnienia. Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą. Posypujemy posiekaną natką pietruszki
Aga w kuchni