Składniki: 150 g makaronu świderki Czaniecki, 2 piersi kurczaka, 5 zielonych szparagów, 300 ml śmietanki 30%, 1/4 naparu zielonej herbaty, 1 łyżka oliwy z oliwek, pestki dyni, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej słodkiej papryki, czerwony pieprz ziarnisty, czarny pieprz mielony, sól. Przygotowanie: Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie. Piersi kurczaka pokroiłam w kostkę, zamarynowałam w czerwonej papryce, czarnym pieprzu, soli(...)patelni. Na osobnej patelni podsmażyłam szparagi, na oliwie z oliwek- 2 minutki z każdej strony. Kurczaka zalałam kremówką, podgrzałam do zgęstnienia. Przyprawiłam solą i pieprzem. Następnie dodałam pokrojone szparagi. Makaron polałam sosem, posypałam pestkami dyni i czerwonym pieprzem. „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego
Aga w kuchnipojemnika w plener jak i świetnie się sprawdzi podczas imprez czy bankietów w domu. Użyjemy świeżej bazylii, suszonych pomidorów i 2 typów sera: z dziurami i wędzonego. Zamiast zwykłego makaronu polecam użyć 5 jajecznego - jego smak nie jest jałowy i nie pozbawia smaku sałatki. Polecam zapisać sobie przepis do ulubionych ponieważ uniwersalność tej sałatki pozwala wykorzystać ją przez cały(...)Zapraszam do wypróbowania! Dla 3-4 osób Czas przygotowania kilka minut Składniki: Garść ugotowanego makaronu małe świderki 5 jajecznego 130g suszonych pomidorów z zalewy 125g sera z dziurami 125g sera wędzonego Dwie garście kukurydzy konserwowej BEZ GMO 12 świeżych listków bazyli 1 ząbek czosnku Pół łyżeczki suszonej papryki słodkiej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżeczki śmietany
Kuchnia PROzdrowotnaSzybka w przygotowaniu, ukraszona kolorami sałatka, której bazą jest makaron w kształcie ziaren ryżu. Idealna na spotkania pod chmurką. Zamiast szynki można dodać wyrazisty w smaku ser żółty i podać do grillowanych mięs czy ryb. Składniki: 1 szklanka makaronu w kształcie ryżu 1 niewielka czerwona papryka 2/3 puszki kukurydzy 150 g szynki konserwowej 2/3 pora (jasnej części) 3-4 korniszony(...)ogórki kiszone posiekana natka pietruszki 2 duże łyżki majonezu ok. 3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku Makaron ugotować w osolonym wrzątku (najlepiej al dente). Odcedzić, przelać zimną wodą. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić wraz z szynką i korniszonami w drobną kostkę. Pora przekroić wzdłuż na 4 części
Czerwień i błękitDzień dobry kochani :-) Dziś mam dla Was kolejną propozycję na makaron tym razem w wersji warzywnej :) składniki 500 g pieczarek 450 g fasolki szparagowej duża cebula 4 ząbki czosnku 1 jajko duża garść pietruszki 200 g makaronu tagliatelle 2 łyżki jogurtu greckiego oliwa sól, pieprz, czosnek Fasolkę gotujemy ( ja miałam mrożoną gotowałam ok 8 minut). Pieczarki szatkujemy , cebulę kroimy(...)kostkę, makaron gotujemy. Rozgrzewamy oliwę , wrzucamy cebulę i czosnek trzymamy do zeszklenia. Następnie dorzucamy pieczarki i przyprawiamy. Dusimy i dodajemy fasolkę . Na koniec dorzucamy jajko i jogurt i energicznie mieszamy , posypujemy pietruszką. Smacznego!! Buziaki Kasia
Cukier&PuderBardzo prosty i szybki pomysł na obiad. Uwielbiam wątróbkę i staram się ja przygotowywać na wiele sposobów. Do tego mój ulubiony makaron z jajkiem. 300 g boczku 500 g wątróbki drobiowej 2 cebule Przyprawa do mięsa 0,5 szklanki bulionu Sól Pieprz 300 g makaronu świderki 4 jajka Olej Cebulkę kroimy w piórka, boczek w kosteczkę. Rozgrzewamy olej na patelni(...)szklimy cebulkę. Dokładamy boczek. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i doprawiamy przyprawą do mięsa. Dodajemy do boczku i cebuli. Podlewamy bulionem. Dusimy do miękkości wątróbki. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Przekładamy na osobną patelnie, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do ścięcia się jajek
VioletoweKucharzeniespotykamy na sklepowych półkach. Niestety. Dziś zrobiłam przepyszną sałatkę z kabanosami wołowo drobiowymi. Kabanosy te są idealnie słone, kruche i przede wszystkim smaczne. Do przyrządzenia sałatki potrzebujemy: 250 g makaronu, u mnie muszelki 4jajeczne z Pol-Mak 2 laski kabanosa wołowo - drobiowego Duda 4 jaja ugotowane na twardo 1 cebula pół czerwonej papryki pół pęczka natki pietruszki 4 łyżki(...)domowego majonezu sól i pieprz Makaron gotujemy wg wskazówek producenta. Jaja, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, a kabanosa w talarki o grubości około 0.5 cm. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do reszty składników. Następnie do makaronu, kabanosów i warzyw dokładamy majonez i przyprawy i mieszamy do pełnego rozprowadzenia majonezu po wszystkich składnikach sałatki. Odstawiamy
MamaOskarkastrony kulinarnej Meksyk, niedługo Tajlandia. Ale wracając do tytułowego dania, polecam na ciepłą kolację lub szybki obiad. Ciekawa, szybka potrawa na spotkanie ze znajomymi. Potrzebujemy: 200g makaronu ryżowego - wstążki, ten grubszy 300g piersi z kurczaka (1 podwójna) 1 łyżka oleju ryżowego ( lub zwykłego jakiego używacie) 2 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 duża cebula 1 czerwone(...)nastawiamy wodę w czajniku aby się zagotowała). Czas na seler, marchewkę i czekamy 2 min. aż zmiękną. Pora na kapustę, sok z limonki, sos rybny i sojowy - mieszamy. Makaron zalewamy wrzątkiem, zgodnie z instrukcją i pewnie musimy poczekać 3 min. więc to idealny czas aby kurczak jeszcze doszedł na patelni. Odcedzony makaron wrzucamy na patelnie, mieszamy i gorące podajemy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Jesienią dostałam od mamy zamrożone grzyby leśne. Lubię zjeść je w weekend na śniadanie usmażone z cebulką, kiełbaską i jajkiem. Lecz teraz nie o tym, tylko o makaronie z grzybami i chili. Obowiązują tylko grzyby leśne. One nadają smak i aromat potrawie. Na 4 porcje Potrzebujemy: 225g grzybów leśnych 150ml rosołu wołowego 100ml czerwonego wina 1 puszka pomidorów(...)Solimy i pieprzymy do smaku i gotujemy jeszcze 30min. Na drugiej patelni lekko podsmażamy chili i czosnek, cały czas mieszamy. Dodajemy chili i czosnek do sosu grzybowego z pomidorami. Makaron gotujemy al dente. Do ugotowanego makaronu dodajemy sos, mieszamy i podajemy. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/mielonego 1 duża cebula 1 mała cukinia 2 puszki pomidorów bez skóry pół szklanki białego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 kule mozzarelli 200 g parmezanu płaty makaronu (około 15) Sos beszamelowy: 100 g masła 4 łyżki mąki 600 ml mleka łyżeczka pieprzu łyżeczka soli Zmielone mięso podsmażyć na patelni z dodatkiem soli. Przełożyć do dużego garnka(...)Masło rozpuścić na patelni, mieszając dodawać mąkę oraz sól i pieprz. Dolewać mleko ciągle energicznie mieszając aż sos zgęstnieje. Na dnie dużej formy żaroodpornej rozprowadzić sos beszamelowy. Ułożyć płaty makaronu. Polać sosem pomidorowym a następnie beszamelowym i posypać serem (mozzarellą oraz utartym parmezanem). Ułożyć tak 2-3 warstwy. Ostatnią warstwę stanowi makaron polany sosem beszamelowym i posypany serem. Piec
Bullioobiad lub kolację- jest bardzo syta. Sałatka ze szpinakiem i boczkiem Składniki: 300 g świeżego szpinaku, 0,5 kg boczku, garść pestek słonecznika, garść pestek dyni, 200 g makaronu wieloziarnistego, 1/2 szklanki oleju, łyżeczka oliwy, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki miodu, sól, pieprz. Wykonanie: Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Na suchej patelni(...)łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki miodu, sól, pieprz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy (ja wszystkie składniki wlewam do słoiczka, zakręcam i dokładnie mieszam). Do szpinaku dodajemy boczek, makaron, polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Sałatkę posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Smacznego
paapilotkaawraz z olejem arachidowym nadają temu daniu niepowtarzalny smak. Składniki (3 duże porcje): 3/4 szklanki fistaszków solonych prażonych 1/2 - 3/4 gotowanego brokuła 180 g makaronu najlepiej chińskiego chow mein 90 g pędów bambusa (ja używam takich w zalewie z Lidla) 90 g kiełków fasoli mung (ja używam takich w zalewie z Lidla(...)minut): - gotujemy brokuła - siekamy drobniutko czosnek, paprykę chili oraz cebulę i podsmażamy delikatnie na oleju z orzechów arachidowych i dodajemy orzechy oraz pędy i kiełki bambusa - gotujemy makaron - na patelnię dodajemy małe główki brokuła i podsmażamy dalej - podsmażamy makaron na oleju arachidowym (ja zawsze robię to na osobnej patelni) -na koniec dodajemy pomidorki Cena: niecałe 3 zł / porcja
Pora na pora i pomidoraZakochana po uszy w makaronie z cukinii! Ten przepis jest z podsmażoną na oliwie z oliwek cebulką, chili, wegańskim pesto i czosnkiem. Jak by było mało, że smaczne to jeszcze zdrowe i niskokaloryczne! Cała mięsożerna rodzina była zachwycona (; Składniki (3-4 porcje): 2 małe cukinie 2 cebule 2 duże ząbki czosnki(...)chili 6 łyżek wegańskiego pesto 3 małe pomidorki sól pietruszka do ozdoby Przygotowanie (20 minut): - kroimy cebulę oraz papryczkę w drobniutką kostkę (jeśli nie mamy pasty) - rozgniatamy czosnek - przygotowujemy makaron z cukinii - przy pomocy obieraczki lub tarki typu julienne - podsmażamy czosnek, cebulę i papryczkę na oliwie ok 3-5 minut (do zarumienienia) mieszając aby się nie przypaliło - dokładamy makaron
Pora na pora i pomidorasię pracochłonne, a tak na prawdę zrobiło się praktycznie samo :) Na porcję dla dziecka (u nas 8 i pół miesiąca) potrzebujemy: 50 g uparowanego łososia, u nas saute ;) garść makaronu penne duża szczypta rukoli łyżka ziaren słonecznika łyżka oliwy z oliwek pomidorek koktajlowy Łososia parujemy, na taki kawałek wystarczy dosłownie 5-10 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron(...)zaleceń producenta. Do naczynia wkładamy rukolę, ziarna słonecznika i wlewamy oliwę, blendujemy aby uzyskać konsystencję pesto. Gorący makaron mieszamy z rukolowym pesto, wykładamy na talerzyk i posypujemy kawałkami łososia. Pomidorka kroimy na ćwiartki i układamy na środku dania :) Jak widzicie Oskarkowi bardzo smakowało :) Skomentuj
MamaOskarkaSałatki uwielbiam praktycznie w każdej kombinacji smakowej. Ta, którą chcę Wam pokazać, to połaczenie makaronu, ananasa i szynki konserwowej. Składniki: - 1/2 szklanki makaronu włoskiego - 1 puszka ananasa - 300 g szynki konserwowej - 5 ogórków konserwowych - 2 pęczki szczypiorku - 3 łyżki przyprawy delikat czerwony - 1 łyżeczka soli czosnkowej sos - 2 łyżki śmietany 18 % - 1 łyżeczka musztardy stołowej - 1 łyżeczka przyprawy curry(...)Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem delikata oraz soli czosnkowej. Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Szynkę, ogórki oraz szczypiorek kroimy w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki łączymy i polewamy przygotowanym sosem
Zainspirowana w kuchniSkładniki: 200 gram makaronu spaghetti 100 gram rukoli 4 łyżka słonecznika 5 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól i pieprz 1 paczka mozzarelli jajko 2 łyżki bułkę tartą 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Na patelnie dodajemy 2 łyżki oliwy wsypujemy słonecznik, porażamy. Do naczynia wrzucamy rukolę, uprażony słonecznik, czosnek oraz resztę oliwy, przyprawy i 3 łyżki wody(...)gotowania makaronu. Całość zmiksuj blenderem. Makaron gotujemy al denne, przekładamy do rondla dodajemy pesto, mieszamy dokładnie. Podajemy z smażoną mozzarellą. Ser kroimy w grube plasterki obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy około 2 min z każdej strony. Posypujemy bazylią suszoną lub świeżą. Smacznego
kgwjanczewo