łyzeczka oregano 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego świeżo mielony pieprz 10 pieczarek 1 duża marchewka 1 saszetka sosu teriyaki blue dragon 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego makaron razowy PRZYGOTOWANIE: Mięso należy pokroić w plastry o grubości do 2 cm, następnie w paski. Umyć i zamarynować w mieszance sosów z dodatkiem przypraw (oregano, czosnek niedźwiedzi i pieprz). Odstawić(...)rozgrzać oliwę. Dodać mięso i pokrojone w plasterki pieczarki i marchewkę. Smażyć do momentu, aż mięso stanie się chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Następnie dodać ugotowany makaron razowy o podsmażyć chwilę razem z mięsem. Makaron gotować wedle zaleceń producenta. Na koniec danie posypać cebulą dymką
ClauditteMissCookingSkładniki: płaty makaronu lasagne 1 cukinia 6 pomidorów 100 g czarnych oliwiek 2 łyżki kaparów kilka ząbków czosnu sos beszamelowy: 4 łyżki mąki pszennej 1 litr mleka roślinnego (sojowego) 4 łyżki masła roślinnego ser wegański (około 200 g)- można pomiąć, bo i tak się sklei gałka muszkatołowa, sok z cytryny, sól, pieprz, oliwa z oliwek Przygotowanie: Oliwki, czosnek i kapary(...)cytryną i gałką muszkatołową. Mieszamy podgrzewając na małym ogniu aż zgęstnieje. Cukinię i dwa pomidory kroimy w plastry. Układamy warstwy lasagne zaczynając od wysmarowania oliwą naczynia, na to kładziemy makaron (surowy/nieugotowany). Makaron/cukinia Makaron/cukinia+sos pomidorowy Makaron/cukinia/sos pomidorowy + beszamel + odrobina sera wegańskiego 1 warstwa to makaron+cukinia+sos pomidorowy+beszamel+ser+pomidory i na to kolejne warstwy aż nam towaru bądź
greenscarfCałość staranie miksujemy na gładką masę. Uwagi Proporcja oliwy do składników stałych decyduje o konsystencji naszego pesto. To z przepisu powyżej jest średnio gęste, więc nadaje się np. do makaronów. Jeśli chcemy użyć go np. do kanapek, dobrym pomysłem może być zwiększenie ilości stałych składników lub dodanie nieco mniej oliwy. Ilość czosnku i pieprzu decyduje o tym jak pikantne będzie(...)może już w niewielkiej ilości bardzo znacząco wpłynąć na smak i aromat potrawy, do której je dodamy. Tak naprawdę już kilka łyżek pesto wymieszanych z ciepłym, ugotowanym al dente makaronem wystarczy, aby przygotować bardzo smaczne i sycące, choć niezwykle proste danie. Gorąco polecam zwłaszcza w przypadku, gdy ze względu na brak czasu lub składników musimy przygotować obiad lub kolację
Kulinarna Pokusaselera lub pietruszki (150g) biała lub zielona część pora (150g) sól 2 liście laurowe 10 ziaren czarnego pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego Do podania dość cienki i niezbyt długi makaron natka pietruszki Instrukcje Mięso opłukujemy w zimnej wodzie, usuwamy ewentualne pozostałości piór. Jeśli użyty fragment kury zawiera kuper, wycinamy go. Duży garnek wypełniamy 4 litrami wody, do której dodajemy(...)ostatnich 30 minutach dosalamy rosół do smaku pamiętając, że stopień osolenia oceniamy dopiero po kilku lub nawet kilkunastu minutach od dosypania soli. Rosół podajemy np. z osobno ugotowanym makaronem i marchewką, udekorowany natką pietruszki, którą dodajemy bezpośrednio do talerzy, miseczek lub bulionówek. Przed podaniem warto pozwolić rosołowi na odstanie się przez kilkanaście minut bez podgrzewania, aby mieć pewność, że będzie
Kulinarna Pokusadanie to „podwójna” porcja szpinaku – jedna w liściach, a druga w makaronie. O ile bowiem tagliatelle występowało w naszych przepisach już wiele razy, to dzisiaj po raz pierwszy wystąpi w swojej zielonej odmianie. Są również kurki, które – jak już kiedyś pisaliśmy – możemy kupić nie tylko w sezonie, ale również poza nim. Warto też ich nieco w odpowiednim czasie zamrozić(...)całość przez kilka minut mieszając od czasu do czasu, tak aby odparował się nadmiar wody. W efekcie powinniśmy otrzymać dość gęsty sos szpinakowo-kurkowy ze śmietaną. W międzyczasie gotujemy makaron – al dente, w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Po ugotowaniu mieszamy go z jeszcze jedną łyżką oliwy i odrobiną wody z gotowania. Podajemy niezwłocznie z sosem. Przez
Kulinarna PokusaBardziej szczegółowo o LYO FOOD i mojej współpracy z tą marką poczytacie w TYM poście :) Skład penne bolognese przedstawia się następująco: makaron penne (semolina z pszenicy durum) 40%, mięso mielone wołowo-wieprzowe 16%, pomidory pelati 16%, marchew 6%, cebula 6%, koncentrat pomidorowy 2%, seler naciowy(...)Smak: Nigdy jakoś nie przepadałam za penne bolognese, tym bardziej z mięsem wołowo-wieprzowym. Jednak tym razem danie mi bardzo zasmakowało i zjadałam je z apetytem :D Pyszny makaron z pszenicy durum, o idealnym stopniu twardości, bardzo smaczny sos pomidorowy. Jedynie mięsko zamieniłabym na drobiowe :) Całość świetnie się komponowała a dodatek przypraw wzbogacił danie w jeszcze lepszy smak :) Konsystencja
Zdrowie na języku :PProsto szybko i smacznie. makaron ryżowy nitki papryka konserwowa, świeża ogórki pomidor rzodkiewka szczypiorek polędwica drobiowa majonez z czosnkiem Kielecki sól, pieprz Makaron ryżowy zalać wrzątkiem. Ogórka , pomidora, paprykę pokroić w kostkę, rzodkiewkę w plasterki. Makaron odcedzić , pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać majonez ,doprawić i wymieszać
Moje domowe kucharzenieObiad idealny - makaron w sosie śmietanowym podany ze szparagami, pomidorem i mięsem z kurczaka. Poniższe danie świetnie się prezentuje na talerzu - jasny makaron, zielone szparagi i czerwony pomidor ♥ Na samo wspomnienie - leci mi ślinka :) Zachęcam Was do przygotowania poniższego dania, ponieważ szparagi w tym wydaniu pysznie smakują. Składniki na 3-4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka pęczek zielonych(...)lekko się zredukuje, to dodać do niego ugotowane szparagi, posiekany koperek i pociętego na mniejsze kawałki pomidora. Całość jeszcze chwilę trzymać na ogniu. Podawać z ugotowanym al dente makaronem, np. rurkami
Ugotowaćprzygotowałam w formie ceramicznej również dostępnej w sieci sklepów Lidl. Gotowe danie podałam natomiast na talerzach z serii JUPITER- PORCELANA BOGUCICE . Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 szklanki makaronu penne 1 puszka pomidorów krojonych szklanka startego żóltego sera natka pietruszki kilka gałązek świeżego oregano sól,pieprz 15 dag fety 1 kulka mozzarelli oliwa z oliwek beszamel: 50 g masła(...)oliwek przesmażamy cebule pokrojoną w kosteczkę. Kiedy się zrumieni dokładamy mięso mielone. Doprawiamy solą,pieprzem oraz dodajemy drobno posiekana natkę pietruszki i oregano oraz wkruszamy ser feta. *Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. *W rondelku zagotowujemy mleko, w drugim garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki, dolewamy mleko, mieszamy. Studzimy.Kiedy przestygnie
Z Majeczką w kuchniDania na bazie makaronu pozwalają wykazać się inwencją nie tylko jeśli chodzi o kształt i rodzaj samego makaronu (a jest ich bez liku) ale również jeżeli chodzi o dobór składników. Ja zdecydowanie preferuję makarony razowe - są zdrowsze i bardziej odżywcze. A dodatki? Np. cukinia, suszone pomidory i uprażone orzeszki pinii. Pycha
Milion Smakówwww.mgotuje.pl Znacie jarmuż, a może często go jadacie? Ja lubię bardzo, w ostatnich dniach często przygotowuję posiłki z jego udziałem. Jednym z nich jest makaron z jarmużem, suszonymi pomidorami, szynką szwarcwaldzką i serem. Danie smakuje rewelacyjnie. Jarmuż jest warzywem zawierającym dużo witamin i minerałów, m.in chlorofil, witaminę K i C, karotenoidy, kwas(...)foliowy, wapń, żelazo i fosfor. Chroni przed nowotworami i chorobami układu pokarmowego. Polecam, jest zdrowy i bardzo smaczny Post Makaron z jarmużem i suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSzybka potrawa z wykorzystaniem czerwonej soczewicy. Można potraktować ją jako sos do makaronu spaghetti, mnie zupełnie nie przeszkadza, że nie ma tam mięsa :-) Dziś wezmę pomidory pod lupę. Są bogactwem witaminy C-duży ważący 180 gram pokrywa 60 % dziennego spożycia, witaminy E oraz beta-karotenu. Zawiera również dobrze znany każdemu likopen-przeciwutleniacz, który(...)marchew; 10 szt suszonych pomidorów (bez zalewy); puszka pomidorów (całych); 1 łyżka natki pietruszki; 10 g szczypioru; 2 ząbki czosnku; szczypta papryki chili; 5 g sera długodojrzewającego; 75 g makaronu żytniego Bartolini (suchego). Krok po kroku. Na samym początku do gotującej się wody wrzucam przepłukaną czerwoną soczewicę wraz z masłem i gotuję około
Życie na widelcuskładniki: 2 filety z kurczaka 160 g makaronu świderki 1 puszka kukurydzy 1 puszka zielonego groszku 1 puszka czerwonej fasoli 1 słoik pieczarek marynowanych 1 mała cebulka 1 pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku 6 – 8 łyżek majonezu 2 łyżki keczupu 1 łyżka curry sól, pieprz olej wykonanie: Filety z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na oleju, doprawiamy curry, solą(...)oraz pieprzem. Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Pieczarki kroimy w pół talarki. Cebulkę kroimy w kostkę. Fasolę przepłukujemy i odcedzamy. Kukurydzę i groszek odcedzamy. Zieloną cebulkę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy keczup oraz majonez, doprawiamy solą i pieprzem oraz opcjonalnie jeszcze curry. Gotową sałatkę posypujemy cybuchami
Domowy Smak Jedzeniajest, że Pasta alla carbonara w pełni zasłużenie stała się jednym z symboli Włoch, a jeżeli miałaby na to jedynie pół wieku, tym bardziej czapki z głów. 400 g makaronu spaghetti 200 g guanciale ewentualnie boczku 5 jajek 120 g pecorino romano oliwa sól, pieprz Na podlanej oliwą patelni podsmażamy pokrojone w kostkę mięso. Do naczynia wbijamy cztery żółtka oraz(...)jedno całe jajko i mieszamy z ok. 80 g pecorino, solą i pieprzem. Jednocześnie gotujemy makaron. Zrumienione mięso przesypujemy z patelni do naczynia z jajkami i serem. Dodajemy odcedzony makaron, posypujemy resztą sera, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Do smaku można dodać pietruszkę. Smacznego
Bon Ton Italianajszybszy obiad jaki robię, bo w domu zawsze mam paczkę makaronu sojowego i puszkę tuńczyka i na takie dni jak ten, czyli gdy wiatr hula po lodówce albo brak czasu na coś bardziej wyrafinowanego jest idealny. I przy okazji wychodzi bardzo dobry obiad, a dodatkowo dietetyczny, bo makaron sojowy z tuńczykiem w oleju to połączenie nieskutkujące łączeniem węglowodanów i tłuszczy
Bernika - moj kulinarny pamietnik