www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszne krokiety z makaronu canalloni - to idealna oraz prosta alternatywa dla tych naleśnikowych. Robiłam z różnymi nadzianiemi - a tu zastosowałam farsz z wędzonego dorsza i mozzarelli. Połączenie godne wypróbowania! (1 porcja) 2 makarony typu canalloni 100g wędzonego dorsza 40g sera mozzarella 1 jajko bułka tarta sezam olej Makaron ugotować
Di gotujedawno wróciłam), więc w ruch idą mrożonki - namiastka letnich smaków ;). My wykorzystaliśmy jeszcze nasz ogródkowy groszek i fasolkę, jednak teraz te mrożonki dostępne są praktycznie wszędzie :). Zimowo-zielony makaron Składniki 200 g mrożonego groszku 200 g mrożonych brokułów 200 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej 1 duży kubek jogurtu greckiego (400 g) 1 jajko 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka zmielonego(...)pieprzu (u mnie zielony) 2 duże szczypty chilli w proszku (polecam zielone) Sól do smaku Oliwa Makaron świderki (u mnie pełnoziarnisty) Przygotowanie Mrożonki wrzucam do wrzącej wody, gotuję ok. 5 min. Oliwę rozgrzewam na dużej patelni, wrzucam ugotowane warzywa, podsmażam kilka minut, tak aby wszystkie warzywa pokryły się oliwą i do końca zmiękły. W międzyczasie dokładnie mieszam jogurt, jajko
Kuchnia w szuwarachfirmy Bonduelle , dodałam również kurczaka oraz papryczki jalapeno . Do sałatki polecam pyszne pieczywo chrupkie kukurydziano - gryczane firmy Tovago . Pysznie i prosto , zapraszam :) Składniki : 2,5 szklanki ugotowanego makaronu kokardki 1 puszeczka kukurydzy z czerwoną fasolą 170 g Bonduelle 1 puszka soczewicy gotowanej na parze 310 g Bonduelle 1,2 papryczki czerwonej jalapeno 1,2 czerwonej papryki(...)łyżka suszonego szczypiorku sól , pieprz do smaku 2,3 łyżki majonezu 1 pierś ugotowanego kurczaka Wykonanie : Do miski przekładamy ugotowany makaron . Paprykę myjemy i jedną kroimy w kostkę a papryczkę jalapeno w plastereczki . Dodajemy do makaronu , pierś kroimy w kostkę . Kukurydzę z fasolą oraz soczewicę wykładamy na sitko i przelewamy wodą . Dodajemy do reszty składników . Przyprawiamy solą
Sama słodycz i szczypta chilipiekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL GRZYBOWA – do łososia smażonego, pieczonego i gotowanego na parze, wołowiny, do makaronu, bulionu. Kwintesencja smaku umami. Spróbujcie jej koniecznie z ziemniakami w każdej postaci, do gotowanego makaronu i do jajecznicy. Suszone grzyby, najlepiej podgrzybki, rozdrabniamy na pył w moździerzu lub blenderze, łączymy(...)laską wanilii, i nasiona, i skórka, na bardzo drobno. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. • SÓL TRUFLOWA – z dodatkiem suszonej czarnej trufli – do jajek w każdej postaci, makaronów, smażonych i gotowanych ziemniaków, czerwonego mięsa, a nawet do popcornu. Plaster suszonej trufli rozdrabniamy na pył w moździerzu lub blenderze, łączymy z rozdrobnioną solą. Suszenie mieszanki nie jest konieczne
Karo in the KitchenSkładniki: 400 g makaronu spaghetti 500 g małży w słoiku puszka pomidorów 1 cebula 1/2 pęczka pietruszki 1 ząbek czosnku olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie, przelać wodą, odcedzić. Pietruszkę posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę podsmażyć, dodać pomidory, doprawić do smaku(...)Dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje i powstanie sos. Na koniec dodajemy małże, ugotowany makaron, wrzucamy pietruszkę. Wszystko razem mieszamy. Podajemy od razu, smacznego
magiczna kuchnia Kasicebulki dymki lub szalotki + ew. szczypior czerwona papryczka chilli 1 litr bulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego sok z 1/2 limonki olej sezamowy jasny sos sojowy lub sos rybny makaron ryżowy kolorowy pieprz świeża kolendra opcjonalnie: kilka łodyg świeżej trawy cytrynowej Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin(...)kawałkami kurczaka. Uważamy tylko, żeby nam się nie zarumieniły, ponieważ stają się gorzkie. Papryczkę pozbawiamy pestek i drobno kroimy, imbir obieramy, trawę cytrynową kroimy na 5 cm kawałki. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przeważnie również wymaga krótkiego obgotowania. Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy temperaturę. Dodajemy pomidory, chilli, 2-3 łyżki sosu sojowego
Patchworkczekać będą na Was trzy nagrody: I miejsce- niepowtarzalna Ceramika Bolesławiec o wartości 130zł w postaci dwóch filiżanek ze spodkami i talerzykami deserowymi II miejsce- paczka ufundowana od Makarony Polskie o wartości 75 zł w skład której wejdzie fartuszek oraz zestaw makaronów III miejsce- zestaw przypraw ufundowany od firmy Bella-Bis o wartości 50zł A także dodatkowo(...)słodkości mam na myśli. Chciałabym, żebyście troszkę zaszaleli i zasypali mnie propozycjami na jej wykorzystanie. Dodatkowo, jeśli jeszcze tego nie zrobiliście, polubcie profile Fundatorów na Fb: Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" , Makarony Polskie oraz Przyprawy Bella- Bis . Profil Kuchni także możecie kliknąć i polubić ;) Zwycięzców każdego miejsca wybierze przedstawiciel firmy, która funduje nagrodę, jednak jeden uczestnik może wygrać tylko
Kuchnia w czekoladziemoje chili con carne jest wyśmienite. Zdjęcia z nagrywania programu: Filmik (emisja była 23 października 2015 roku) w programie TVP1 o 19:15: A oto przepis: Składniki: 500 g makaronu penne 500 g mięsa mielonego wieprzowego 4 duże pieczarki 1 duża biała cebula 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 7 pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli(...)objętości. Następnie dodajemy mięso mielone i czerwoną fasolę. Wszystko dusimy przez 15 minut. Na końcu wlewamy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Przygotowane mięso mielone łączymy z makaronem penne. Chciałabym podziękować : - Doradcy Smaku za zaproszenie i docenienie mojej osoby, - wspaniałej Ewie Olejniczak - wyśmienitej mistrzyni, z którą gotowałam
VioletoweKucharzenieSałatka...u mnie jak zwykle...prosto i szybko..ilość dowolna...a składniki też można dać wedle własnego gustu.. pierś z kurczaka przyprawa do gyrosa makaron ogórek pomidory papryka sałata sól, pieprz sos czosnkowy Kielecki Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Kurczaka opłukać, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą do gyrosa.Usmażyć
Moje domowe kucharzeniecebule 3 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 garście świeżego szpinaku szklanka bulionu 2 łyżki masła sól, pieprz słodka papryka płaska łyżka oregano tłuszcz do smażenia 50 dag makaronu Sposób przygotowania: Dynię przez ok. 10 minut podsmażamy na maśle. Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy na tłuszczu. Jak się zeszkli dodajemy mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką Czekamy(...)pomidorami, dynię i szpinak. Zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. słodką papryką i oregano. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy gorącym sosem. Ilość porcji: 4 Koszt wykonania: ok. 18 zł Czas wykonania: 45 min. Źródło: przepis własny Przepis dodaję do akcji
Pobite gary Barbarysamymi warzywami. Obie wyszły pyszne i bardzo aromatyczne. Mogę was zapewnić, że zakochacie się w tym smaku :) Porcja dla 2-3 osob: 2 pojedyńcze piersi z kaczki 100 g makaronu chińskiego Mie od DeCare.pl 500 g mieszanki chińskiej mrożonej (możecie użyć świerzych warzyw-dymka, marchew, papryka, groszek cukrowy, do tego kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby Mun) 1 czubata łyżka(...)przypalić czosnku. Dodajemy mieszankę chińską i oba rodzaje sosu sojowego. Smażymy wszystko razem przez kilka minut, aby warzywa pozostały jędrne, ale nie surowe. W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy kaczka jest gotowa, kroimy ją w plasterki i dorzucamy do warzyw, Smażymy razem przez 2-3 minuty. Dodajemy ugotowany makaron, sos ostrygowy i smażymy
Zawsze głodna!naturalność Ciekawostki Sean Ferrer twierdzi, że jego mama była prekursorką nowoczesnych koncepcji jedzeniowych. Nie miała wiedzy dietetyka, lecz intuicyjnie komponowała posiłki tak, by służyły jej najlepiej. Codziennie jadała makaron, lecz nigdy nie łączyła go z białkiem zwierzęcym. Wierzyła w teorię kolorów na talerzu. Jeśli wszystko jest białe, mawiała, nie wygląda dobrze, zatem nie może też smakować i być dla Ciebie(...)dobre! Przepis na makaron wg. Audrey Hepburn Obierz i pokrój małą cebulę, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 łodygi selera naciowego. Dodaj 2 puszki pomidorów, pół pęczka świeżej bazylii – listki w całosci. Podlej oliwą i duś na wolnym ogniu przez 45 minut. Pozostaw na 15 minut, po czym podawaj z ugotowanym al dente makaronem i świeżo startym Parmezanem (Parmiggiano
PatchworkDzisiaj zapiekanka dla prawdziwych łakomczuszków ;) Potrzebujemy: 200 g makaronu penne 4-5 małych kiełbas śląskich 1 cebule 100-150 g startego żółtego sera 500 ml bulionu 4-5 trójkąciki serka topionego z papryką Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. W między czasie do gotującego bulionu wrzucamy serki topione i mieszamy aż się rozpuszczą. Naczynie żaroodporne smarujemy(...)oliwą z oliwek bądź olejem. Wsypujemy surowy makaron. Następnie dodajemy kiełbasę z cebulą i mieszamy. Całość zalewamy bulionem z serkami i ponownie mieszamy. Posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 35-40 minut. Smacznego
Kolejny blog o gotowaniu