makaron z - 4500 przepisów (strona:113/300)

Sajgonki 210

inny smak. Sajgonki składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu głównie z przewagą mięsa i warzyw. Sajgonki - Składniki: (na ok. 28 sajgonek)350 g mięsa mielonego100 g makaronu chińskiegośrednia marchewśrednia cebula5 liści kapusty pekińskiej (zielona część)10 grzybów mun (bez nóżek)ok. 20 kiełków fasoli mungjajko3 łyżki sosu sojowego100 g papieru ryżowego (ok. 2 opakowania)Sajgonki - Sposób przygotowania(...)Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i po 20 minutach kroimy w kostkę.Makaron chiński moczymy przez 10 minut w zimnej wodzie. Po tym czasie odcedzamy i zalewamy gorącą wodą - trzymamy pod przykryciem przez kolejne 3 minuty po czym przecedzony makaron kroimy na mniejsze kawałki.Marchew kroimy w słupki, cebulę i kiełki w drobną kostkę, kapustę tniemy na niewielkie kawałki.Wszystkie składniki

Słodka Strona
Zapiekanka z Łososiem i Brokułami 239

podsmażonego)ok. 60 g oliwekłyżka kaparówczerwona cebula3 ząbki czosnku150 g śmietany 18%125 g mozzarelli150 g żółtego seravegeta sól, pieprzZapiekanka z Łososiem i Brokułami - Sposób przygotowania:Makaron gotujemy w osolonej wodzie - al dente. Brokuły wrzucamy do wrzątku z ok. łyżeczką vegety. Gotujemy ok. 8 minut, odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.Mozzarellę i czosnek ścieramy na tarce(...)drobnych oczkach - dodajemy do śmietany, przyprawiamy solą i pieprzem (po szczypcie). Dno naczynia do zapiekania (ok. 20 x 28 cm) smarujemy margaryną. Wykładamy makaron, brokuły, łososia. Cebulę kroimy w kostkę. Kapary, oliwki siekamy i również przekładamy do naczynia. Całość pokrywamy śmietaną z czosnkiem i mozzarellą, a następnie posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 20 minut.Moje

Słodka Strona
Pesto z sałaty z dodatkiem bazylii, czosnku i orzechów 163

oliwy z oliwek, orzeszków piniowych i parmezanu (pesto alla genovese) lub czerwony sos gdzie głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory (pesto alla siciliana). Pesto podaje się do makaronów, pieczywa, sałat czy sera. Jest to sos robiony i podawany na zimno. Bazylia poddana działaniu wysokiej temperatury zmienia lekko smak na gorzkawy. Tyle klasyka :) W Polsce pesto staje coraz(...)zmiksować blenderem aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku.Takie pesto można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku przez kilka dni - oczywiście w lodówce. Podawać do makaronu, pieczywa, serów i...do czego jeszcze nam podpowie wyobraźnia i smak :)Moje pesto wykorzystałam do makaronu oraz do kanapki z miękkim serem Valbon. Smakowało wyśmienicie :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Łazanki 192

rodzina je uwielbia (zwłaszcza mój mąż). Zrobiłam ich tyle, że będziemy je pewnie jeść przez najbliższe trzy dni. I nikt nie będzie narzekał. Jestem tego pewna. Składniki:500g makaronu łazanki1/2 główki małej, białej kapusty300g kapusty kiszonej z kminkiem200g pieczarek300g wędzonego boczku2 cebulesól, pieprz Sposób przygotowania:Białą kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy(...)kroimy w kostkę. Dodajemy do boczku i smażymy.Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry i dodajemy do boczku z cebulą.Kapustę kiszoną kroimy i dodajemy do boczku i pozostałych składników.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.W dużym garnku mieszamy makaron, ugotowaną białą kapustę i pozostałe smażone składniki. Przyprawiamy solą i duuużą ilością świeżo mielonego pieprzu

Smakowity Blog Kulinarny
Maccheroni z dynią 203

Składniki:200 g makaronu Maccheroni1 szklanka pokrojonej w 1 cm kostkę dyni1 szalotka1 ząbek czosnku3 łyżki oliwy1/2 szklanki bulionuszczypta gałki muszkatołowej2 łyżki serka mascarponesólpieprzDo podania:prażone pestki dynitarty parmezanlistki świeżej szałwiiPrzygotowanie:Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną drobno szalotkę. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i pokrojoną dynię. Smażymy przez chwilę(...)warzyw wlewamy bulion i gotujemy, aż dynia zmięknie, około 15 minut. Do sosu dajemy 2 łyżki serka mascarpone, mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do sosu dajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Podajemy z listkami świeżej szałwii, posypujemy tartym parmezanem i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka makaronowa z tuńczykiem 496

sałatkę razem, czasami zamieniając tuńczyka na grillowaną pierś kurczaka. Przepis jest banalnie prosty i szybki, więc nawet bardzo zapracowani mogą znaleźć chwilkę na przyrządzenie tego smakołyku. Potrzebne nam:- makaron z zupki chińskiej- pół puszki kukurydzy- 10 dag tartego, ostrego sera- pół słoika ogórków ze słodko-kwaśnej zalewy- pół cebuli- 2 puszki tuńczyka- majonez-sól i pieprz Przygotowanie:Makaron(...)kruszymy do miski. Kukurydzę i pokrojone w drobną kostkę ogórki dodajemy razem z odrobiną zalewy, żeby makaron zmiękł. Mieszamy z tartym serem, pokrojoną w kostkę cebulą i tuńczykiem osączonym z oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z majonezem (kilka łyżek). Ja lubię, gdy jest dużo majonezu, więc dodaję pół słoika. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, żeby

W poszukiwaniu inspiracji
Pasta alla bolognese dla dorosłych 279

popisać z wieczorną kolacją. Porcja dla 4 osób.Składniki:500 g mielonego mięsa wołowego680 g pasty pomidorowej  - Passata Rustica firmy CIRIO50 ml koniaku200 ml piwa pszenicznego500 g makaronu casarece 1 cebula czerwona3 ząbki czosnkugarść świeżej bazyliiszczypta tymiankuszczypta oreganokilka kropli tabasco1 łyżeczka papryki czerwonejłyżka oliwy do smażeniasól, pieprz do smaku100 g sera Lazur SkalmierzyckiPrzygotowanie:W garnku(...)gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy mięso, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, wszystko podsmażamy, doprawiamy i dodajemy piwo z koniakiem, dusimy aż większość wody wyparuje. Dodajemy pastę pomidorową, sos tabasco i świeżą bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.  Podajemy makaron

Niezły Młynek
Polska sałatka z wędzonym pstrągiem i pesto dyniowo-nasturcjowym 205

przypominającą rukolę. Jadalne są wszystkie części rośliny, dodatkowo zielone nasiona można przerobić na kapary.    Czas przygotowania:20 minutPorcje: 4      Składniki:150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała,2 płaty wędzonego pstrąga,1/2 dyni piżmowej (górna część bez gniazda nasiennego),1/2 białej rzodkwi,1 czerwona cebul,30 kwiatów nasturcji,garść orzechów laskowych,4 łyżki posiekanego(...)łagodnej z olejem z pestek winogron), doprawić do smaku solą i pieprzem.Makaron ugotować do miękkości, przepłukać zimną wodą, wymieszać z pesto.Na talerze wyłożyć plastry dyni, na każdym położyć porcję makaronu z pesto, dwa kawałki pstrąga, plaster rzodkwi, piórka cebuli, posypać szczypiorkiem, orzechami laskowymi i czerwonym pieprzem. Przybrać listkami i płatkami nasturcji

SzczyptaSmaQ
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 194

cukru warzywa zachowają swój intensywny kolor i choć będą podgotowane, nadal będą wyglądały na świeżo zerwane z krzaczka.Czas przygotowania: 25 minut + moczenie grzybówPorcje: 4   Składniki:1/2 opakowania makaronu Czaniecki tarte,4 duże pieczarki portobello,4 okrągłe cukinie,20 g suszonych borowików,700 ml bulionu,100 g śmietany 30%,2 czubate łyżki łagodnej gorgonzoli (np. Cremoso Galbani),1 szalotka(...)ogniu zeszklić drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać wino i posiekane grzyby, dusić minutę żeby alkohol odparował. Dodać wodę z grzybów (przelewając ją przez sitko), połowę bulionu i suchy makaron. Gotować 12 minut, kontrolując gęstość sosu (dodać więcej bulionu jeśli sos będzie zbyt gęsty). Doprawić solą i pieprzem. Makaron gotowany w sosie wchłonie aromaty i jednocześni lekko go zagęści

SzczyptaSmaQ
Chińczyk z orzeszkami z nerkowca! 254

anyżem i pomarańczą)- 3 łyżki- ocet ryżowy- 1 łyżeczka- 1/4 łyżeczki trawy cytrynowej- gwiazdka anyżu- chili czerwone- czosnek 2 ząbki- 6 pomidorków koktajlowych- 1/2 łyżeczki przyprawy do woka- makaron ryżowy-olej sezamowyWYKONANIE:- rozgrzej woka wlej olej- smaż indyka, czosnek, chili i przyprawy- po 4 minutach dodaj sosy sojowe i ocet- smaż ciągle mieszając aż nadmiar sosu się zredukuje(...)minutach dodaj pomidorki koktajlowe, smażymy 1 minutę - makaron ryżowy zalej wrzątkiem- dodaj posiekane orzeszki, dodaj odcedzony makaron, wymieszaj, wyłóż na talerz posyp pietruszką i skrop olejem sezamowymPyszne!Mniamiiii;-)))Smacznego! Zapraszam na fan-page na Facebooka SmykWKuchni

SMYKWKUCHNI
Tagliatelle na bogato 133

Makarony, hmmmmm nie znam takiej osoby, która nie lubiłaby kluchów :-) Można z nich wyczarować pyszne  i szybkie dania.  Tysiąc sposobów,  moja 8 letnia siostrzenica najlepiej lubi z białym serem i ze skwarkami ale o tym innym razem. Dzisiaj postanowiłam trochę rozpieścić podniebienie, a co raz się żyje. Do dzieła!Ps. najpyszniejszy makaron jaki w życiu jadłam :-)Składniki(...)makaronu  tagliatelle1 bakłażan 1 serek mascarpone 1 pierś z kurczaka 1 cebula biała4 pomidory ząbek czosnkuświeża bazylia ulubione przyprawy ( moje to najukochańsze zioła prowansalskie ) Sposób przyrządzenia:Cebulę, bakłażana  i kurczaka pokroić w kostkę, smażyć na oliwie ok. 3 minut, aż się zarumieni .Po tym czasie przełozyć do innego naczynia

pieprzny smaczek
Spaghetti z łososiem 187

powinno być zawsze w kuchni? Kto zgadnie? No dobrze, podpowiem. Makaron. Zawsze i wszędzie można z niego wyczarować coś pysznego. Szybki obiadek, niezapowiedziani goście, brak czasu a i czasem mały leń. Dzisiaj będzie z moim ukochanym łososiem ale to już wiecie, że za niego dałabym się pokroić. Zaczynamy.Składniki:100 g makaronu100 g łososia wędzonego 1/2 cebuli(...)oraz pokrojonego w kawałki wędzonego łososia, delikatnie mieszać. Kiedy łosoś zacznie przyjmować barwę jasnoróżową, dolać śmietanę, przyprawić. Na koniec dołożyć cukinie, ponownie mieszać. Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem. Boskie...chwilo trwaj wiecznie

pieprzny smaczek
Penne wegetariańskie 161

najbardziej skuteczny - kierunek kuchnia :-) W związki z tym, że lodówka prawie pusta, ochoty na zakupy  nie mam to trzeba zrobić coś z niczego. Mam czosnek, pomidory w puszce, makaron, bazylię.. a i odrobinę rukoli. Chyba już wiecie, co będziemy jeść :-) Kluchy :-)))Składniki:pomidory w puszce oliwa czosnek (ilość wg uznania, dla mnie im więcej tym lepiej(...)świeża bazylia makaron spaghetti przyprawy Sposób wykonania:Makaron gotować wg przepisu na opakowaniu. Zgnieciony nadgarstkiem czosnek kilka minut smażyć na oliwie, dołożyć pomidory. Razem dusić ok. 4 minut. Po tym czasie zblendować całość. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz poszatkowaną bazylią. Przed podaniem można posypać parmezanem i udekorować rukolą. Pyszności

pieprzny smaczek
Lasagne z mięsa mielonego z groszkiem z parowaru 267

znalazłem jeden przepis na lasagne z parowaru, ale ze szpinakiem samym. Ponieważ wole mięso niż szpinak, zrobiłem wersje mięsną oczywiście :) Jeżeli Cannelloni wyszło, to dlaczego nie ma wyjść inny makaron pomyślałem i wziąłem się do pracy :)Składniki : 180g mięsa mielonego 4 płaty makaronu lasagne 1/2 puszki małej groszku zielonego1/2 cebuli4 suszone pomidory150g startej mozzarelli 5 łyżek przecieru pomidorowego(...)zdjęciu. Na spód wlewamy troszkę oliwy z oliwek i rozsmarowujemy na folii, żeby nam 1 płat lasagne się nie przykleił i żeby łatwiej można było wyjąć.Kładziemy 1 płat makaronu, później łyżką nakładamy warstwę mięsa z przyprawami, staramy się żeby był równomiernie rozłożony po całym płacie, kładziemy na wierzch groszek na całym mięsie i posypujemy startym serem mozzarella, przykrywamy kolejnym

Parowar Faceta

Proponowane wyszukiwania