Najprostsza surówka z marchewki to jedna z najbardziej klasycznych surówek jakie pamiętam z dzieciństwa. Moja babcia często ją podawała na obiad, jako na przykład, dodatek do mielonego kotleta i ziemniaków. Mój przepis jest troszkę odchudzony w porównaniu do tego babcinego, ponieważ zamiast śmietany dodałam jogurt naturalny, którego niestety w tamtych czasach w sklepach nie było. Najprostsza surówka
Kulinarne przygody Gatitybędą już w pełni ugotowane ugniatamy na puree, dodajemy 2 jajka i mąkę. Dalej ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowa masę ziemniaczana formujemy jak na kotlety mielone i obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy na oliwie z oliwek. Uwaga !!! - najlepiej smakują z maślanką lub kefirem :D Smacznego
ClauditteMissCookingodwrócić do gory dnem ...JESLI KTOS SIE MARTWI TO MOZNA PASTERYZOWAC 10 MINUT.otwarty słoiczek trzymac w lodówce.,,,,,,,,SMACZNEGO I UWAGA JEST OSTRE!!! ps.ja dodaje do mięsiwa np.do kotletów mielonych ,do farszu pierogowego .ADŹIKA---przepis przywieziony z Litwy ----- -.Adjika ......... Ingredienti 5KG pomodori, peperoni rossi 3KG snocciolate ----- ----- 1 KG acida le mele sbucciate carote 1KG ----- --- 20 Pelati DEKOczosnku, ------ 60 DECO chili
w mojej kuchnichciałam pokazać kotlety, których nie wyparł by się żaden wegetarianin :p Nie biorąc pod uwagę mojego sosiku. W zasadzie skład i wykonanie ich są identyczne jak zwykłych dobrych kotletów mielonych tylko, że bez mięsa a z ugotowanymi ziemniakami :) Czytaj więcej
Pasja tworzeniatarta), obrumieniamy z obu stron na patelni; LUB - głowami pieczarek bez panierki - obieramy, suche oprószamy pieprzem, solimy, obsmażamy na patelni z cebulką; LUB - wegańskimi "karminadlami" (coś a'la kotlety mielone) - szklankę kaszy gryczanej i szklankę soczewicy czerwonej gotujemy razem w jednym garnku (ok. 15-20 minut), odsączamy na sicie z ewentualnej reszty wody, solimy, pieprzymy, mieszamy z pokrojoną
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIErazem postanowiłam tradycyjne placki ziemniaczane nieco zmodyfikować :) Większą część ziemniaków zastąpiłam więc cukinią.Uważam że takie rozwiązanie jest jak najbardziej trafione. Kotlety mielone również w tym wydaniu nie są zwykłymi mielonymi. Podałam je w formie szaszłyków co bardzo przypadło moim domownikom do gustu. Całość została wzbogacona mixem sałat z pomidorkami koktajlowymi i oczywiście sosem czosnkowym
Kuchnia w opałachBardzo smaczna kapusta kiszona na ciepło z boczkiem, kminkiem, koperkiem i pieprzem. Dobra zarówno jako dodatek do dań mięsnych i bezmięsnych. Mi najbardziej smakuje w zestawie z kotletami mielonymi. Składniki na 6 porcji: 1 kg kiszonej kapusty 100 g wędzonki, np. boczku 2 duże ugotowane, rozgniecione ziemniaki 1-2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżeczki mielonego kminku sól, świeżo
Ze smakiem i z pasjąokoło 4 minut. Następnie chwilę studzimy i dodajemy do kaszy jaglanej. Wbijamy jajo, dodajemy łyżkę mąki, siemię lniane i przyprawy. Chwilę ugniatamy do uzyskania lepkiej masy (jak na kotlety mielone). Formujemy kotleciki i smażymy około 3 minuty na jedną stronę
CoolinarniePLwczoraj.Choć kiedy usłyszał, że do kapusty mam zamiar dodać mleczko kokosowe, zapytał czy ma coś zjeść na mieście. Powiedziałam mu, żeby się wstrzymał, bo będą też kotlety mielone. Najwyżej zje z chlebem.Spróbował wszystkiego.Kiedy jadł, oczy mu się świeciły. Mlaskał, cmokał i oblizywał się co chwilę. W końcu przemówił: jak opublikujesz ten przepis na blogu to dostaniesz
bistro mamażółty, pieczarki, pokrojony drobno koper, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, sól, pieprz.Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Gdy nasza masa będzie już gotowa formujemy kotleciki na wzór kotletów mielonych. (można sobie pomóc mocząc lekko dłonie w zimnej wodzie). Gdy nasz kotlecik będzie gotowy obtaczamy go w bułce tartej i kładziemy go na rozgrzany wcześniej olej. Smacznego
Kuchnia moimi oczamiŚwietna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. W prezentowanym przeze mnie dzisiaj przepisie z delikatnego mięsa drobiowego. Aromatyczne, lekko pikantne z orientalną nutą - kotleciki curry! Składniki (na 3 porcje - ok. 9 kotlecików):- 300 g mięsa z piersi kurczaka- warzywa - 1/2 papryki, kawałek pora, marchewka, ząbek czosnku- 1 jajko - 3-5 łyżek bułki tartej - 1 łyżeczka przyprawy curry
Kuchnia Elliekoper,Posiekana pietruszka.Olej do smażenia.Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać, jeżeli ciasto się nie klei dodać trochę wody. Uformować z ciasta spłaszczone kuleczki (takie, jak do kotletów mielonych tylko mniejsze). I każdy z nich rozwałkować na placek. Na patelnię wlewamy olej i smażymy placuszki.Można jeść je na zimno, ale lepiej smakują ciepłe
Kulinarna rozmowafajna czosnkowa odmiana kotletów mielonych, formowanych w wałeczki.Składniki:50 dag mięsa mielonego (u mnie łopatka)1 jajko1 bułka namoczona i odciśnięta1 cebula2-3 ząbki czosnkułyżeczka mielonej słodkiej paprykisól, pieprzbułka tarta do panierowania i olej do smażeniaSposób przygotowania:1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekaną drobno cebulką, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, odciśniętą bułką i przyprawami.2. Z masy
Kuchnia domowa AniJeden z najlepszych dodatków do kotleta mielonego, schabowego czy ryby. Klasyka gatunku po mojemu :) Zapraszam też do wypróbowania niebanalnej surówki z kiszonej kapusty na bogato. Przepis tutaj. Składniki:0,5 kg kiszonej kapusty - najlepsza jest z beczki1 duża marchewka1 jabłkotrochę kminku1 mała cebulka2-4 łyżki olejucukier, sól i pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku
Kuchnia domowa AniRewelacyjne propozycja na przepyszną sałatkę z ogórków kiszonych . Smakuje przepysznie i pasuje do każdego obiadu. U nas była dodatkiem do kotletów mielonych. Polecam i zapraszam po przepis. : Składniki:Pół główki kapusty pekińskiej1 mała puszka kukurydzy6 ogórków kiszonychSkładniki na sos:4 łyżki majonezu lub jogurtu1 łyżeczka koperku świeżego lub suszonego1 -2 łyżeczki soku z cytryny1-2 łyżeczki cukrupieprz Wykonanie:Kapustę
Smaki Edyty