łyżek ) 1 i 1/2 szkl. mleka 1 torebka budyniu waniliowego 4 łyżki cukru ( dodałam 2 łyżki ) 25 dag masła 3 łyżki cukru pudru 10 dag uprażonych płatków migdałowych Do dekoracji: bita śmietana małe herbatniki w czekoladzie Sposób przygotowania Zaczynamy od ugotowania budyniu. Masło ucieramy z cukrem pudrem na krem. Gdy budyń ostygnie miksujemy go z kremem , dodaja po 1 łyżce(...)małymi kleksami na biszkopty. 1/3 kremu wykładamy na biszkopty i dżem. Posypujemy 1/3 ilością uprażonych płatków migdałowych. W ten sam sposób układamy drugą warstwę ( pamiętamy o pozostawieniu kremu na dekorację ). Wstawiamy do lodówki i gdy krem nam stwardnieje , wyjmujemy z tortownicy i boki tortu smarujemy resztą kremu. Boki i wierzch tortu posypujemy reszta płatków migdałowych. Wierzch dekorujemy rozetkami z bitej
Słodkości i nie tylkoDobrze wymieszaj , aby żelatyna się rozpuściła. Przygotuj galaretkę ( użyj trochę mniej wody niz na opakowaniu , to wtedy galaretka szybciej stężeje) Zmiksuj borówki, dodaj do nich serki waniliowe ( pamiętaj o dekoracji tortu , w takim razie zostaw kilka na wierzch) , śmietanę i rozpuszczoną żelatynę. Do masy wrzuc też kilka całych owoców. Spróbuj , ewentualnie , gdy masa będzie za mało słodka dosłódż cukrem(...)Wstaw na 20 - 23 min. do lodówki. Dno formy wyłóż herbatnikami , przełóż na nie masę serowo-borówkową. Wstaw do lodówki do stężenia. Na końcu wysyp pozostawione wcześniej borówki do dekoracji i zalej tężejącą galaretką. Na drugi dzień ciasto gotowe do jedzenia. Rada Spód ciasta możesz przygotowac w inny sposób. Herbatniki pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem
Słodkości i nie tylkocukrem waniliowym. Kolejno wbijac jajka. Mąkę przesiac z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypac do masy maślanej. Dodac mleko , wymieszac ciasto mikserem. Dodac jagody( jeśli chcecie mozna kilka zostawic do dekoracji:. Delikatnie wymieszac łyżką. Formę na muffinki wyłożyc papierowymi foremkami. Napełnic ciastem do 2/3 wysokości foremki. Wstawic do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 C. Piec ok. 25 minut. Serka waniliowego(...)takie muffinki przygotowac z kremem z serka waniliowego. 10 dag masła 1/2 szkl. cukru pudru2-3 łyżki serka waniliowego Masło ucieramy z cukrem pudrem.Garstkę jagód odkładamy do dekoracji a resztę wsypujemy do masy i miksuejmy.Powstałym kremem dekorujemy muffinki. Pamiętac należy o tym , aby wszystkie składniki potrzebne do kremu miały temp. pokojową, żeby krem sie nie zważył
Słodkości i nie tylkocukru - 1 kostka margaryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: - 1 cytryna - 2 pomarańcze - 1/2 szklanki soku pomarańczowego - 2 galaretki pomarańczowe - garść rodzynek i suszonych moreli Do dekoracji: - 1 szklanka wody - 1/2 szklanki cukru - 1/2 pomarańczy - 2 kostki rozpuszczonej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy, wykładamy spód oraz boki foremki. Pieczemy 25 minut(...)pomarańczy oraz połowy cytryny. Wlewamy sok pomarańczowy, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretki mieszając aż się całkowicie rozpuszczą. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy na ciasto. Do dekoracji wykorzystujemy pomarańcze ( połowę pomarańczy kroimy na 1 cm plastry i zagotowujemy 20 minut w mieszance cukru i wody, następnie wyciągamy na pergamin do wystygnięcia) oraz migdały i rozpuszczoną czekoladę
Zainspirowana w kuchniszklanki mąki - 2 jajka - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 g mascarpone - 1 szklanka śmietany 30 % - 1 tabliczka białej czekolady - 500 g truskawek - gorzka czekolada do dekoracji Przygotowanie: W naczyniu roztapiamy na małym ogniu masło, dodajemy cukier, kakao oraz wodę, studzimy. Wystudzoną masę miksujemy z jajkami, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy(...)minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i mieszamy z serkiem mascarpone. Kremówkę ubijamy i łączymy z serkiem. Truskawki kroimy w ćwiartki i łączymy je (kilka zostawiamy do dekoracji) z przygotowaną masą. Masę wykładamy na wystudzone ciasto, dekorujemy truskawkami oraz startą czekoladą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę
Zainspirowana w kuchniłyżeczka proszku do pieczenia Krem truskawkowy: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki 30% 200 g jogurtu greckiego 100 g masła szklanka cukru pudru 250 g truskawek + truskawki do dekoracji Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując. Do miski dorzucamy żółtka i porcjami przesiane mąki oraz proszek do pieczenia, delikatnie łączymy(...)nalewką owocową lub wystudzoną, osłodzoną herbatą. Każdy z nich smarujemy 3-4 dużymi łychami kremu, składamy ciasto w całość i wykładamy masę na wierzch, zostawiając mniej więcej szklankę do dekoracji. Wykorzystując rękaw cukierniczy robimy wzorki i układamy świeże owoce. Pierwszy dzień po urlopie, więc trzeba wspierać się dobrą muzyką, żeby jak najlżej przeżyć powrót do rzeczywistości. Chociaż
sama złodyczskładniki: 250 g margaryny 4 jajka 1 szklanka mleka 1 niepełna szklanka cukru pudru 4 łyżki żelatyny 2 łyżki kakao 1 galaretka o dowolnym smaku 100 g borówek + do dekoracji 100 g malin + do dekoracji biszkopty do wyłożenia formy Galaretkę przygotować według przepisu i dostawić do wystudzenia, ja dałam poziomkową. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć biszkoptami
Monia miesza i gotujeróżne techniki i przepisy wypróbowane i polecane przeze mnie. Dodane zdjęcie pod ostatnim postem nie było przypadkowe, ponieważ dziś pokarze Wam, jak taki oto tort przygotować. Ma on dekoracje uniwersalną dlatego pasuje na każdą okazję. Przepis na biszkopt dostałam od koleżanki mojej mamy podobno zawsze się udaje i u mnie narazie się to sprawdza ;) Składniki: 6 jajek(...)przytrzymać biszkopt, aby nie miał szans na "ucieczkę" ) W kolejnym poście przedstawię Wam jak udekorować Nasz tort oraz pokarzę krok po kroku jak stworzyć różyczkę i listka do dekoracji. Pozdrawiam i życzę udanego pieczenia
cookplmiesięcy wstecz . Zakochane pary chcą spędzić Walentynki razem, a single często szukają miłości w ten dzień lub po prostu spędzają go ze znajomymi. Bardzo ważnym elementem tego dnia jest dekoracja i nastrój, który utworzymy, ale również jedzenie. Nie bez powodu mówi się "przez żołądek do serca" Babeczki, które Wam dziś pokarzę są małą,słodką przekąską, która ucieszy wzrok i podniebienie(...)przesianą mąkę (oba rodzaje ). Na samym końcu dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Gotowe ciasto rozkładamy do foremek na babeczki. Pieczemy w 180' C przez ok. 20 min. Dekoracja jest prosta małym nożykiem wycinamy serduszka na babeczkach, wyciągamy je i puste miejsce wypełniamy ulubionym dżemem (ja użyłam wiśniowego), posypujemy cukrem pudrem i gotowe. PS. Wasze komentarze Motywują
cookplmoże komuś jeszcze jedną przekąskę Wielkanocną? Jajeczka faszerowane pastą szynkową, serwowaną w wafelkach w kształcie jaja i jeszcze z dekoracją z jaj przepiórczych, czyli jajo z jajecznym nadzieniem i w tym jaju jeszcze jajo :) Po prostu jaja sobie robimy :) Składniki: 4-5 jaj kurzych, 180 gram szynki konserwowej, szczypiorek, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu, 4-5 jaj przepiórczych(...)szczypiorkiem. Jeśli nie mamy takich wafelków, to pastą można nadziać białka, które nam zostały i wtedy przepiórcze tez nie będą potrzebne, ale czego się nie robi dla dekoracji
Delicious Titbitsserka mascarpone 200 g masła, miękkiego 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Masło miksujemy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy stopniowo mascarpone i miksujemy na gładki krem. dodatkowo: dekoracje cukrowe, które można kupić gotowe kwiatki – gipsówka wykonanie tortu: Pierwszy z blatów nasączany, smarujemy 1/2 częścią musu brzoskwiniowego. Wykładamy 1/2 część masy śmietanowej. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go, pokrywamy pozostały musem
Domowy Smak Jedzeniaidealnie łączy się czekolada – stworzyłam więc przepis na gęsty krem z kaszy jaglanej, do której dodałam daktyle oraz roztopioną gorzką czekoladę. Krem ten bardzo dobrze sprawdził się do dekoracji muffinek, ponieważ posiada odpowiednią strukturę. Można go również wykorzystać do innych ciast i deserów Zapraszam do obejrzenia krótkiego video przepisu, który wraz ze składnikami znajdziesz poniżej // Składniki: 1 szklanka mąki
Via Gustoskładniki: 3 jajka 18 ziarenek pieprzu 12 plasterków z rzodkiewki 6 szczypiorków dodatkowo: liście sałaty majonez ser żółty wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: pomarańcze mandarynki sznurek lub wstążka wykonanie: Owoce kroimy na cienkie plastry i suszymy przez ok. 2 tygodnie na grzejniku, ja suszyłam na piecu kuchennym (czas
Domowy Smak Jedzeniamąki pszennej 4 łyżki mąki migdałowej 60 g cukru pudru 60 g masła 100 g miodu 3 łyżki przyprawy do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 małe jajko Dekoracja: lukier królewski 2 białka 2 szklanki cukru pudru czekolada mleczna roztopiona w kąpieli wodnej pomarańczowy i czerwony cukrowy pisak pianki Marshmallow Dodatkowo do wykonania użyłam: miskę do rozpuszczania produktów w kąpieli
Podróż w kulinaria