małych rzodkiewek 2 małe ogórki gruntowe 1 mała czerwona cebula sól, pieprz sos jogurtowy 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 3 łyżki śmietany 18% sól cukier sok z cytryny do dekoracji posiekany koperek Sałatę umyć, osuszyć i rozerwać na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie piórka. Rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Ogórki umyć, obrać
Ugotowaćopcjonalnie) POLEWA: -350 gram mango zmiksowanego na gładko -50 ml soku z granatu -garść kwiatów forsycji (zmiksowanych z mango) -pół łyżeczki suszonego imbiru -3 łyżeczki żelatyny -kwiaty forsycji do dekoracji P RZYGOTUJ SITO WYŁOŻONE GAZĄ , umieść na nim jogurt aby zrobił się gęsty. MAŁĄ TORTOWNICĘ (17 cm) wyłóż folią spożywczą. WYMIESZAJ pokruszone herbatniki z rozpuszczonym masłem, wyłóż dno tortownicy mocno
Kuchnia bezglutenowa Loliowocami. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Przestudzoną wlewamy do jogurtu i dokładnie miksujemy. 6. Przekładanie: Następnie kremem przekładamy krążki ciasta smarując również cieniutko wierzch i boki. 7. Dekoracja: Tort dekorujemy pokruszonym ciastem i kwiatami. Następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia. 8. Podanie: Dobrze stężony tort kroimy i podajemy, a ja smacznego życzę. Moje rady: Można
Izabelawkuchniłyżki drobnego cukru niepełna 1/2 szklanki mleka (100 ml) 3/4 kostki masła (150 g) 3 jajka (rozmiar L) 1/2 szklanki rodzynek (70 g) szczypta soli do dekoracji 1 szklanka cukru pudru + 1,5-2 łyżki przegotowanej wody kolorowe orzeszki Na samym początku przygotować rozczyn. Mleko lekko podgrzać. Do mleka dodać 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Składniki
Ugotowaćcukru waniliowego 250g roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: czekoladowa (50g czekolady mlecznej lub deserowej + kilka łyżek mleka) lukier (pół szklanki cukru pudru + kilka łyżeczek słodkiej śmietanki) Dekoracja: Do wyboru: żurawina, suszone migdały (lub inne owoce), płatki migdałowe, orzechy, różne posypki, itp. *** Mąki przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy *** *** Jajka miksujemy razem
Blog z Apetytemprzybyli byli zachwyceni efektem. Składniki: * 5 jajek * pół szklanki koncentratu barszczu (użyłam Orzech ) * 1 szklanka wody * 4 łyżeczki majonezu * sól i pieprz do smaku * kiełki rzeżuchy do dekoracji Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Do miski wlać koncentrat barszczu i wodę, wymieszać. Jajka zanurzyć w płynie i pozostawić je tam na około godzinę (jajka
Zrób to smaczniezmniejszyłam ilość cukru i oleju – i naprawdę uważam, że tak jest lepiej :) Wypróbowałam sobie to m.in. na babeczkach marchewkowych, które możecie zobaczyć tym wpisie. Oprócz masy cukrowej do dekoracji, dołożyłam jeszcze polewę z twarożku. Może to właśnie na ciasto marchewkowe skusicie się z okazji zbliżających się świąt :) Gdybyście szukali innych wielkanocnych inspiracji, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do zakładki
Ciastkozercyjajka (rozmiar L) 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki pszennej (75 g) 2 łyżki zwykłego cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli 2 łyżki masła do dekoracji świeże owoce, np. borówki cukier puder Białka oddzielić od żółtek. Do białek wsypać szczyptę soli i całość ubić na sztywna pianę. Do miski dodać twaróg, żółtka oraz cukier (zwykły oraz wanilinowy
Ugotowaćłyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia mus jabłkowy 600 g musu jabłkowego (przepis na mus - TUTAJ ) 1 galaretka cytrynowa szczypta cynamonu do dekoracji cukier puder Na samym początku przygotować masę jabłkową : mus przelać do garnka i zagotować. Garnek zdjąć z ognia i wsypać do niego proszek z galaretki oraz cynamon. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia
Ugotowaćśmietankowego (po 40 g) masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 1 galaretka zielona 1 galaretka żółta do dekoracji: 250 ml śmietanki 36% 250 g serka maskarpone 1 łyżkę cukru pudru 2-3 szt kiwi Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać razem i przesiać przez sito. Żółtka
Kolorowa kuchnia Elkikości. Mięso kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. Naczynie (mogą być małe - jednoosobowe naczynka lub jedno duże) wypłukać zimną wodą. Na dno wlać trochę galaretki, zaczekać aż zastygnie. Ułożyć dekorację – mogą to być jajka ugotowane na twardo, marchewka z rosołu – zalać niewielką ilością galaretki, odstawić do zastygnięcia. Mięso wymieszać z 1/3 płynnej galaretki. Ułożyć warstwę mięsa i zalać resztą galaretki
królestwo garówmacie to polecam TEN ;) Składniki: (na farsz do 4 naleśników) 200 g serka naturalnego, 3 łyżki mielonych migdałów, łyżeczka cukru, duży dojrzały banan, dodatkowo: łyżka masła, truskawki do dekoracji Przygotowanie: Naleśniki smażymy jak zawsze lub wgprzepisu powyżej. Banana kroimy w małą kostkę, dodajemy do sera wraz z cukrem, mielonymi migdałami. Mieszamy. Nakładamy masę na naleśniki. Składamy w kopertę. Na patelni
Lena Gotujelekką górką") mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 1/3 szklanki czekoladowych drażetek m&m's + garść drażetek do dekoracji WYKONANIE Masło rozpuszczamy w rondelku z cukrem białym i brązowym (na małym ogniu). Odstawiamy na bok, studzimy i dodajemy jajko. Mieszamy rózgą do połączenia składników. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem
cool and mintycukierniczej ) (można użyć mlecznej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej) * 50 g masła * 150 g płatków kukurydzianych (użyłam z miodem i orzechami Radix-bis ) * czekoladowe jajeczka do dekoracji gniazd * 6 małych papilotek Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło, dobrze wymieszać. Do miski z rozpuszczoną czekoladą wsypać płatki kukurydziane, wymieszać tak, by płatki były pokryte czekoladą
Zrób to smacznie