papryczka chili Pure: Bób gotuję pięć minut w osolonej wodzie, podczas gotowania sprawdzam jego twardość, nie ma być rozgotowany. Odcedzam, przelewam zimną wodą, i obieram. Kilka ziaren zostawiam do dekoracji. Do bobu dodaję masło, jogurt, sól, pieprz i miksuję blenderem. Ryba: Dorsza myję, osuszam posypuje solą, pieprzem, przyprawą do ryb i odstawiam na 15 minut do lodówki. Natkę pietruszki kroję
wesoła kuchniazrobić fantastyczne lody bezowe z orzechami, które zachwycą każdego wielbiciela słodkości ? O tym dziś! CO TO JEST BEZA WŁOSKA? BEZA WŁOSKA to stabilna gęsta beza wykorzystywana do dekoracji tortów, tart, ciast i ciasteczek. Swoim smakiem przypomina lubiane w dzieciństwie ciepłe lody – jest nieziemsko słodka i bardzo delikatna. Składa się z ubitych białek zaparzonych syropem cukrowym. Nie wymaga pieczenia, suszenia
Ostra na Słodkoposmakiem spalenizny. Dodajemy wędzoną paprykę i mieszamy wszystko razem. Wlewamy rosół, dodajemy odcedzoną i opłukaną pod bieżącą wodą ciecierzycę z puszki, usmażone na chrupko chorizo (zostawcie kilka plasterków do dekoracji) i wszystko znowu wraca na ogień. Od momentu zagotowania gotujemy bulion z dodatkami przez 5-7 minut. Próbujemy, solimy i lekko pieprzymy do smaku. W tym czasie pora zająć
Karo in the Kitchensoli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki płatków chili czarny pieprz odrobina wody skórka z cytryny, drobno starta liście świeżej bazyli do dekoracji N a dużej patelni rozgrzać olej. 3 ząbki czosnku pokroić w cieniutkie plasterki i wrzucić na gorący olej. Smażyć chwilę, aż zaczną intensywnie pachnieć i lekko się zezłocą. Uważać
olalacookingserowa: 500 g sera z wiaderka, 100 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki wiórek kokosowych, 1/3 szkl. jagód, 6 listków żelatyny Dodatkowo: maliny i jagody do dekoracji, galaretka malinowa WYKONANIE Spód ciasteczkowy: Ciastka blendujemy lub mocno rozgniatamy. Masło topimy. Wystudzone masło mieszamy z pokruszonymi ciastkami. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią, wykładamy masę ciasteczkową lekko dociskając
słodki bratekbiszkoptów lady fingers 800 g truskawek 1 galaretka truskawkowa cukier puder 250 g mascarpone 400 g śmietanki kremówki 36% żelatyna w proszku – 1 łyżka dowolne owoce do dekoracji ( np. czerwona porzeczka, truskawki, czereśnie itp.) Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23 cm i wykładamy najpierw jej boki biszkoptami (należy trochę przyciąć końce biszkoptów, żeby stabilnie trzymały się blaszki) , a następnie spód. Zabieramy
noteskulinarnyfigatwarogu z wiaderka 4 łyżki cukru pudru 350 ml zimnej kremówki 30% 150 g miętowych landrynek (bez nadzienia) 120 ml wrzątku 5 łyżeczek żelatyny 100 ml wrzątku Do dekoracji: 200 ml zimnej kremówki pudrowe kwiatki Przygotowanie: Biszkopt: Tortownicę o średnicy 24 wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno z cukrem zwykłym i cukrem z wanilią. Dodawać
Ala piecze i gotujełyżeczki soli 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka ulubionych ziół 2 kiełbasy FARSZ 250 g sera capri 1 kulki mozarella lub kawałek sera feta (wg uznania) świeża bazylia DEKORACJA dip czosnkowy pomidorki Mąkę mieszamy z drożdżami i serem. Do mąki dolewamy letnie mleko, oliwę i wodę. Dodajemy ulubione zioła. Wyrabiamy chwilę. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i ugniatamy aż ciasto będzie
Kuchnia w oparachspora garść umytego i oczyszczonego agrestu 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru łyżeczka aromatu waniliowego 1 szklanka mleka 2 jaja ½ szklanki oleju rzepakowego szczypta soli cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się. Formę, dokładnie tortownicę o średnicy 23 cm wykładam
Zasmakuj Kuchnilodówki i wykładamy go z plastikowego pudełka odwracając je “do góry nogami” - czyli wierzch tortu to spód, a spód to wierzch. Teraz czas na polewę z Nutelli i dekorację świeżymi truskawkami. Polewę można przygotować w kuchence mikrofalowej podgrzewając wymieszane składniki ok. 1 minutę. Truskawkowe Kinder Country z polewą z Nutelli gotowe
KorniszonkiUpieczone gofry lubię układać na kratce do studzenia ciasta, żeby pozostały chrupiące. Oczywiście jest to opcja jeśli robicie większy zapas, a nie zjadacie ciepłego prosto z gofrownicy :) Jeszcze tylko dekoracja i gotowe! W sezonie na owoce jagodowe, nie wyobrażam sobie gofrów bez malin, truskawek czy borówek. Ale jak się nie ma co się lubi… to wersja z bananem
Ciastkozercyczekolady mlecznej 1 łyżka cukru pudru 300 ml śmietanki 30% 12-13 cukierków "Michaszki" Poncz: sok z 1 pomarańczy 2 łyżeczki cukru pudru około 70 ml bourbonu Do dekoracji: 5-6 cukierków "Michaszki" 70 g czekolady deserowej 1 łyżka oleju świeże maliny kruszone bezy Przygotowanie: 1. Jajka ubić z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę
kolorowotorcikowoJeśli szukacie idealnego orzechowego kremu do tortu to ten przepis jest właśnie dla Was. Krem jest intensywnie orzechowy, puszysty, nie za słodki. Idealny do przełożenia tortu, dekoracji babeczek czy wypełnienia ciastek. Robiłam go już wielokrotnie i za każdym razem wychodzi po prostu doskonały. Składniki: * 400 g zmielonych orzechów włoskich * 400 ml mleka * 400 g masła w temperaturze pokojowej
Zrób to smaczniemleka kokosowego Dodatkowo: dżem np. pomarańczowy, brzoskwiniowy, morelowy, mango lub inny koloru pomarańczowego ( ja dałam o smaku marakuja-mango) 100 g białej czekolady czekoladowe ażurki lub coś innego do dekoracji wiórki kokosowe Wykonanie: Biszkopt: Pierwszy biszkopt wykonujemy z połowy podanych składników. I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem
Kuchnia MagdaLenymleka 100 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka ulubionych ziół FARSZ 250 g sera capri pół opakowania sera feta z ziołami świeża bazylia DEKORACJA rukola pomidorki sos ziołowy Winiary Mąkę mieszamy z drożdżami i serem. Do mąki dolewamy letnie mleko, oliwę i wodę. Dodajemy ulubione zioła. Wyrabiamy chwilę. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i ugniatamy
Kuchnia w oparach